Magyar Tudományosság Külföldön

Üdvözöljük az MTA Magyar Tudományosság Külföldön programjának honlapján

A magyarországi rendszerváltás nemcsak politikai-gazdasági-társadalmi átalakulásokhoz vezetett, hanem immár a nyilvánosságban megfogalmazódott az az alapvető gondolat is, hogy a magyar nemzet határai nem esnek egybe a magyar államhatárokkal, s a Magyarország határain kívüli élő magyarok is a magyar nemzet részei. Ebből a folyamatból kivette részét a Magyar Tudományos Akadémia is, mikor 1996-ban létrehozta a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottságot, 1999-ben pedig hozzárendelte az adminisztratív hátteret biztosító Határon Túli Magyarok Titkárságát.


Híreink

2024. március 13.

Elhunyt Somogyi Árpád farmakológus, az MTA külső tagja

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Somogyi Árpád farmakológus, toxikológus professzor, a berlini Szövetségi Egészségügyi Fogyasztóvédelmi és Állategészségügyi Intézet alapító főigazgatója, az MTA külső tagja 2024. január 30-án, életének 86. esztendejében elhunyt. Selye János professzor egyik utolsó doktoranduszától az MTK EB hírlevél XI. évfolyamának 11. számában megjelent portréjával búcsúzunk.

Tovább...

2024. március 7.

Összefoglaló: Lehetőségek a hidrogén kémiai úton történő tárolására ‒ Laurenczy Gábor külső tag székfoglaló előadása

Laurenczy Gábor külső tag 2023. szeptember 12-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

Az emberiség növekvő energiaigénye, az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátás létfontosságú csökkentése miatt új, megújuló energiaforrásokra és energiahordozókra van szükség. A nap- és szélenergia részesedése az energiatermelésben egyre növekszik, de e források időszakos jellege miatt a keletkező elektromos áram tárolása, illetve üzemanyaggá való átalakítása nélkülözhetetlen. […] Laurenczy Gábor kutatásai során vizsgálta és kidolgozta a szén-dioxid hidrogénezésével és a keletkező hangyasav dehidrogénezésével történő kémiai hidrogéntárolás lehetőségeit. Mindezek alapján a rendszer ipari alkalmazásra került, a gyakorlatban használják...

Tovább...

2024. február 26.

Megjelentek a 2024. évi Domus tavaszi magyarországi, Domus szülőföldi, illetve Domus alkotói ösztöndíjpályázatok

Az MTA meghirdette a 2024. évi Domus tavaszi magyarországi, Domus szülőföldi, valamint Domus alkotói ösztöndíjpályázatait.

A Magyar Tudományos Akadémia kapcsolatot tart a külföldön élő, magyar nyelvű és tárgyú tudományos kutatások művelőivel, támogatja a határon túli magyar tudományosságot.

A pályázati felhívások és a pályázati felületek az alábbi linken érhetők el:

https://mta.hu/domus-osztondij/a-domus-osztondijrol-105505

Erdélyi kiadványok, tudományos kötetek, ritka nyomtatványok – három hagyatékból származó gyűjteményekkel gazdagodott az MTA Könyvtár és Információs Központ

Benkő Samu erdélyi művelődéstörténész, az MTA külső tagja, Frank Tibor történész, az MTA rendes tagja, valamint Horváth József bibliográfus, antikvárius örökösei egyaránt a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ számára ajánlottak fel olyan könyv- és nyomtatványritkaságokat is tartalmazó hagyatékokat, amelyek kutatók számára is fontos források lehetnek. Az adományok befogadásáról Monok István, az MTA KIK főigazgatója javaslata és Kollár László Péter, az MTA főtitkárának előterjesztése alapján a Vezetői Kollégium döntött.

Tovább...

2024. február 22.

Megjelentek a 2024. évi Domus intézményi pályázatok

Az Akadémia Domus programja támogatni kívánja a magyar tudományosság intézményesülését a szomszédos országokban, és segíteni kívánja a magyar közösségek szempontjából fontos magyar tudományos műhelyek fejlődését, illetve kiadványok megjelentetését.

A Domus intézményi működési, valamint Domus intézményi kiadvány támogatási pályázatokat 2024. március 26-ig lehet benyújtani a pályázati adatlap kitöltésével, magyar nyelven, postai küldeményként, személyesen vagy elektronikus úton az alábbi címen:

MTA Titkársága Határon Túli Magyarok Titkársága 1051 Budapest, Nádor utca 7. (domus [at] titkarsag [dot] mta [dot] hu)

Összefoglaló:Kalandozások az elektroforézis birodalmában – Vigh Gyula külső tag székfoglaló előadása

Vigh Gyula külső tag 2023. szeptember 12-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

Előadásában négy olyan területről beszélt, amelyen valamilyen kezdetben megmagyarázhatatlannak tűnő megfigyelés lényeges elméleti és metodikai előrelépéshez vezetett:

  1. nem ionizálható, gyenge és erős elektrolit enantiomerek elektroforetikus elválasztása ciklodextrin-tartalmú elektrolitokban...

Tovább...

2024. február 14.

Az Erdély Öröksége Alapítvány pályázati felhívása

A Magyar Tudományos Akadémia Köpeczi Béla akadémikus és felesége mint örökhagyók rendelkezése értelmében létrehozta az Erdély Öröksége Alapítványt. Az Alapítvány Kuratóriuma az örökhagyók szándéka szerint pályázatot hirdet Erdély történelmével, Erdélynek a magyarság történetében betöltött szerepével, történeti hagyományainak feltárásával foglalkozó, Magyarországon vagy Romániában élő, elsődlegesen magyar vagy magyar állampolgársággal is rendelkező, továbbá a magukat állampolgárságtól függetlenül magyarnak valló kutatók számára.

Az Erdély Öröksége Alapítvány 2024. évi pályázati felhívása ide kattintva érhető el.

2024. február 14.

Összefoglaló: Legyőzhetetlen növénykórokozók – Kiss Levente külső tag székfoglaló előadása

Kiss Levente külső tag 2023. szeptember 5-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2019-ben hozzávetőlegesen évi 220 milliárd amerikai dollárra becsülte a növénybetegségek által a világ növénytermesztésében előidézett veszteségeket. Vajon remélhető-e, hogy a modern növényvédelmi eljárásokat megalapozó kutatások révén belátható időn belül „legyőzhetővé” válnak a legfontosabb növénybetegségek? Ezt a kérdést egy jelentős növénykórokozó-csoport példáján keresztül járja körbe az előadás.

Tovább...

2024. február 8.

Kocsis Károly akadémikus székfoglaló előadása a Szent István Tudományos Akadémián

Kocsis Károly Széchenyi-díjas akadémikus, geográfus, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság (MTA MTK EB) elnöke 2024. február 5-én tartotta A magyar állami és etnikai tér viszonya az elmúlt évezredben című székfoglaló előadását a Szent István Tudományos Akadémián.

Tovább...

2024. február 5.

Összefoglaló: Makro, mini, mikro és nano kémiai szenzorok – Lindner Ernő külső tag székfoglaló előadása

Lindner Ernő külső tag 2023. június 22-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

Lindner Ernő 1994 óta az MTA doktora. A Memphisi Egyetem (University of Memphis) Orvosbiológiai Mérnök Karán egyetemi tanár. Szűkebb szakterülete az elektrokémiai szenzorok és alkalmazásuk az orvosbiológiai technikákban.

Tovább...

2024. január 22.

Összefoglaló: Mi történt azután? A kőzetképződést követő események termo- és hidrokronológiája – Dunkl István külső tag székfoglaló előadása

Dunkl István külső tag 2023. június 20-án megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

Tovább...

2024. január 11.

Könyvbemutató az EME 2023-ban megjelent kiadványaiból Budapesten

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület és az MTA Határon Túli Magyarok Titkársága tisztelettel meghívja az MTA Könyvtár és Információs Központ programjára, amelyen az Erdélyi Múzeum-Egyesület 2023-as kiadványai közül Gaal György, Bitay Enikő valamint Varga. P. Ildikó kötetei kerülnek bemutatásra

Tovább...

2024. január 11.

Az Amerikai Magyar Tanáregyesület konferencia felhívása

Az Amerikai Magyar Tanáregyesület évente megrendezi tudományos konferenciáját, amelynek témája a magyar kultúra, történelem, irodalom, nyelvészet, szociológia, antropológia, politológia, pedagógia, néprajz, szépművészet, zene és más kapcsolódó tudományágak.

48. éves konferenciánk helyszíne a Rutgers University, New Brunswick, New Jersey-ben. A konferencia témája: Újragondolt mezsgyék: Magyarország és a magyarok a nagyvilágban

Az előadások nyelve angol, de örömmel fogadunk magyar nyelvű előadásokat is. Szeretettel várunk konferenciánkra minden kollégát, érdeklődőt. Akik a fenti témához kapcsolódva a jelzett területek bármelyikéről előadást szeretnének tartani, kérjük, hogy absztraktjukat 2024. január 15-ig online adják be.

Tovább...

2023. december 1.

Könyvbemutató a Domus 'Collegium Hungaricum'-ban

Szeretettel meghívjuk a kedves érdeklődőket a Domus Café következő rendezvényére, a Domus 'Collegium Hungaricum'-ban megvalósuló

Rokay Péter történész, az MTA köztestületének külső tagja,

Salamon magyar király barokk-kori kultusza, valamint Salamon és Póla című kötetének könyvbemutatójára.

Tovább...

2023. november 21.

Doctorandus-est a Domus 'Collegium Hungaricum'-ban

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a soron következő Domus Caféra, a Momentum Doctorandus rendezvényére, melyen az MTMT adatbázisa, annak működési modellje lesz a fő téma.
Az előadáson online részvételt is biztosítunk (ZOOM platform).
A belépéshez való linket az előadás előtti napon küldjük ki.
Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Jelentkezni az űrlap kitöltésével lehet 2023. november 30. 18 óráig.

2023. november 6.

A Magyar Tudomány Ünnepének aktuális határon túli rendezvényei

A Magyar Tudomány Ünnepének aktuális határon túli rendezvényeit az MTA HTMT weblapjának menüpontjában, vagy az MTA Eseménynaptárában is követheti.

2023. október 30.

A természetes hidrogén kutatása – Tari Gábor külső tag székfoglaló előadása

Tari Gábor külső tag 2023. június 20-án megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló. [...] A természetes hidrogén kutatásának többféle típusa létezik, amelyek első látásra nagyon hasonlítanak az olaj- és gáziparban megszokottakhoz...

Tovább...

2023. október 16.

Kolozsváron járt az MTA elnöki küldöttsége

A Magyar Tudományos Akadémia vezetője, Freund Tamás és az őt kísérő öttagú küldöttség látogatást tett Kolozsváron, ahol találkozott a BBTE rektorával, annak magyar küldöttségével, a Sapientia EMTE rektorával, illetve a Kolozsvári Akadémiai Bizottság, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület vezetőségével is.

Tovább...

2023. október 16.

Elindult az első határon túli Nemzeti Program

Az Erdélyi Múzeum-Egyesülethez is ellátogatott Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és küldöttsége kolozsvári útja során. A találkozóra az elnököt elkísérte Kocsis Károly, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke, Oberfrank Ferenc, az MTA köztestületi igazgatója, Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója, Bőhm Gergely titkárságvezető (MTA Elnöki és Alelnöki Titkárság), valamint Morvai Tünde, az MTA Határon Túli Magyarok Titkárságának osztályvezetője.

Tovább...

2023. október 10.

Az Orange-Nassau Rend tisztikeresztjével tüntették ki Vancsó Gyulát

A Twentei Egyetemről való búcsúztatásakor Vancsó Gyula fizikust, kutatóprofesszort, az MTA külső tagját a nemzetközi tudományos életben kifejtett munkájáért Vilmos Sándor holland király az Orange-Nassaui Rend lovagrend tagjává avatta, tiszti fokozatban. A kitüntetést Sander Schelberg, Hengelo polgármestere adta át.

Tovább...

2023. október 2-9.

Krausz Ferenc, az MTA külső tagja Nobel-díjas; Interjú

A 2023-as fizikai Nobel-díjat megosztva ítélték oda Krausz Ferencnek, Pierre Agostininek és Anne L’Huillier-nek „kísérleti módszereikért, melyek az anyagban jelen levő elektronok dinamikájának vizsgálatában alkalmazható attoszekundumos fényimpulzusokat generálnak”.

Nem sokkal a hír bejelentése után interjút adott az mta.hu-nak a Nobel-díjas fizikus. Krausz Ferencet kérdeztük a díjhoz vezető kutatásokról, felajánlásáról az ukrajnai háború károsultjai számára, a rák, a cukorbetegség és más egészségügyi problémák korai felismeréséről, valamint arról, hogy miért válassza egy fiatal kutató éppen az attoszekundumos fizika területét.

2023. október 2.

Megjelentek a 2023-as őszi Délvidékért ösztöndíjpályázatok

A Délvidékért Kiss Alapítvány ösztöndíjpályázatot ír ki délvidéki magyar kutatók magyarországi kutatóhelyeken végzendő tudományos munkájának támogatására. A tudományterületet az alapítvány nem korlátozza, tehát mindhárom nagy tudománycsoport (az élő és az élettelen természettudományok, valamint a társadalomtudományok) területéről várja a jelentkezőket.

A pályázat célja, hogy segítse a délvidéki magyarság kapcsolódását a magyar és a nemzetközi tudományos közélethez, s egyúttal elősegítse a magyar tudományos szaknyelv használatát a Délvidéken.

Miklós László: A geográfiai/tájokölógiai tudományok alkalmazásai és a környezetpolitika – székfoglaló előadás

Miklós László, az MTA külső tagjának székfoglaló előadására 2023. október 17., 14:00 órától kerül sor az MTA Székház Nagytermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Tovább...

Összefoglaló: A standard modell diadala – Kunszt Zoltán külső tag székfoglaló előadása

Kunszt Zoltán külső tag 2023. május 31-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2023. szeptember 29.

Könyvbemutató a Domus 'Collegium Hungaricum'-ban

Szeretettel meghívjuk a kedves érdeklődőket a Domus Café következő rendezvényére, a Domus 'Collegium Hungaricum'-ban megvalósuló

Bajcsi Ildikó történész, az MTA külső köztestületének tagja,

Nemzethűség és őrségváltás. A komáromi és környékbeli zsidóság jogfosztása (1938-1944) című kötetének könyvbemutatójára.

2023. szeptember 22.

Előadás a Domus 'Collegium Hungaricum'-ban

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a Domus Café rendezvénysorozat első őszi eseményére, Daschek Éva archaeozoológiai előadására.

Tovább...

2023. szeptember 15.

Megjelent a 2023. évi őszi Domus magyarországi pályázati felhívás

Az MTA meghirdette Domus magyarországi őszi ösztöndíjpályázatát. A Magyar Tudományos Akadémia kapcsolatot tart a külföldön élő, magyar nyelvű és tárgyú tudományos kutatások művelőivel, támogatja a határon túli magyar tudományosságot. A pályázati felhívás és a pályázati felületek az alábbi linken érhetőek el:

https://mta.hu/domus-osztondij/a-domus-osztondij-105505

A pályázatot 2023. október 16-án 14 óráig (magyarországi idő szerint), az Akadémiai Adattárhoz kapcsolt Domus pályázati rendszeren keresztül lehet benyújtani.

Tovább...

2023. szeptember 25.

Összefoglaló: Az árulkodó hőmezőkről – Élesztős Pál külső tag székfoglaló előadása

Élesztős Pál külső tag megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával bővített összefoglaló.

2023. szeptember 14.

Összefoglaló: Szoftverfejlesztés az intelligens energiahálózathoz: kihívások és lehetőségek - Karsai Gábor külső tag székfoglaló előadása

Karsai Gábor külső tag 2022. április 28-án megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az angol nyelvű előadásról szóló, képgalériával bővített összefoglaló.

2023. szeptember 5.

Laurenczy Gábor: Lehetőségek a hidrogén kémiai úton történő tárolására – a sokszínű hangyasav – székfoglaló előadás

Laurenczy Gábor, az MTA külső tagjának székfoglaló előadására 2023. szeptember 12., 11:00 órától kerül sor az MTA Székház Nagytermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

2023. szeptember 4.

Kiss Levente: Legyőzhetetlen növénykórokozók – székfoglaló előadás

A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya tisztelettel meghívja Önt Kiss Levente az MTA külső tagja Legyőzhetetlen növénykórokozók című székfoglaló előadására Az előadás ideje: 2023. szeptember 5. (kedd) 11.00 óra Az előadás helye: MTA Székház, Nagyterem (Budapest V. ker. Széchenyi István tér 9. II. emelet).

2023. augusztus 31.

Kétféle zenetudomány? A formától a kollektív emlékezetig (invariánsok, memóriakutatási hipotézisek) – Grabócz Márta külső tag székfoglaló előadása

Grabócz Márta külső tag 2023. április 17-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

Neuroradiológiai innovációk a stroke kezelésében – Solymosi László külső tag székfoglaló előadása

Solymosi László külső tag 2023. április 19-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2023. augusztus 28.

Állami elismerések kutatóknak augusztus 20. alkalmából

A hagyományoknak megfelelően idén is magas rangú állami kitüntetéseket adtak át augusztus 20-án az államalapításra és Szent István királyra emlékező nemzeti ünnep alkalmából. A Novák Katalin köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemrend és Magyar Érdemkereszt különböző fokozataiban a Magyar Tudományos Akadémia több tagja, doktora és egy munkatársa is részesült.

A Magyar érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült többek között Lelley Jan Iván mikológus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja az alkalmazott mikológia területén elért, nemzetközi szinten is kiemelkedő kutatási-fejlesztési eredményei [...] elismeréseként; valamint a Magyar érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült Dusza János kutatófizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, [...] a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács alelnöke a kerámia- és nanokompozitok anyagszerkezeti és mechanikai tulajdonságainak vizsgálata területén végzett kiemelkedő kutatói és publikációs tevékenysége elismeréseként.

Tovább...

2023. augusztus 14.

Vigh Gyula: Kalandozások az elektroforézis birodalmában – székfoglaló előadás

Vigh Gyula, az MTA külső tagjának székfoglaló előadására 2023. szeptember 12., 11:00 óra kerül sor az MTA Székház Nagytermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

2023. július 26.

A kelet-ukrajnai frontról a tudomány palotájába

Több mint egy évvel az elismeréséről szóló hivatalos bejelentés után, 2023. július 24-én vette át a Magyar Tudományos Akadémia Székházában az MTA Arany János Fiatal Kutatói Díját Traski Viktor kárpátaljai magyar matematikus. Az ungvári egyetem díjnyertes kutatójának Kollár László, az MTA főtitkára adta át a kitüntetést. Traski Viktor eredetileg az MTA 195. közgyűlésén, a Külső Tagok Fórumán vehette volna át a díjat, de akkor csupán videoüzenetet tudott küldeni, mivel az ukrán hadsereg katonájaként harcolt a kelet-ukrajnai fronton.

2023. június 19.

Kolozsváron adták át a Széchenyi-díjat Péntek Jánosnak

Péntek János nyugalmazott professzor, egyetemi oktató, az MTA külső tagja pénteken a Vallásszabadság Házában vehette át a Novák Katalin magyar köztársasági elnök által március 1-jén odaítélt Széchenyi-díjat tudományos tevékenységéért.

2023. június 19.

Lindner Ernő: Makro, mini, mikro és nano kémiai szenzorok – székfoglaló előadás

A Magyar Tudományos Akadémia Kémiai tudományok osztálya tisztelettel meghívja Lindner Ernő az MTA külső tagja Makro, mini, mikro és nano kémiai szenzorok címmel tartandó székfoglaló előadására. A rendezvény időpontja: 2023. június 20, kedd 12.00 óra, helyszín MTA Székház, Nagyterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. II. emelet).

2023. június 13.

Korbonits Mártát, az MTA külső tagját választották az Endokrinológiai Társaság elnökének

Az angol székhelyű 70 éves Endokrinológiai Társaság [Society for Endocrinology] három éves mandátummal választotta meg elnökeként az MTA külső tagját. Korbonits Márta a szervezet történelmének első külföldi illetőségű – s egyben második női – elnöke.

Tovább...

2023. június 8.

Az MTA három újabb Domus pályázatot hirdetett meg

Az MTA három újabb Domus pályázatot hirdet meg tudományos kötetek kiadására, színvonalas nemzetközi publikációk megjelentetésére, illetve nemzetközi konferencia-részvételre.

Domus nemzetközi publikáció, illetve Domus nemzetközi konferencia-részvétel pályázatokat 2023. szeptember 30. 14 óráig (magyarországi idő szerint),

Domus könyvkiadás-támogatás pályázatot 2023. augusztus 31. 14 óráig (magyarországi idő szerint) az Akadémiai Adattárhoz kapcsolt pályázati rendszeren keresztül lehet benyújtani.

Tovább...

2023. május 24.

Élesztős Pál: Az árulkodó hőmezőkről – székfoglaló előadás

Élesztős Pál (Szlovák Műszaki Egyetem), MTA külső tagnak akadémiai székfoglaló előadására 2023. május 25-én 11 órától kerül sor az MTA Székház Felolvasótermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.). Székfoglaló előadásának címe: Az árulkodó hőmezőkről. A körülöttünk lévő élő és élettelen világot a környezetünkben kialakuló hőmezők a múló időben egyértelműen lényegesen befolyásolják (irányítják?). Ennek felfedése és megértése ezért szükséges feladat, mivel mindennapi tevékenységünk hasznára is fordíthatóak.

Fénykép forrás: Szlovákiai Magyar Adatbank

2023. május 18.

Kiadvány: Domus 25: A Magyar Tudományos Akadémia határon túli ösztöndíjprogramja

A Kontra Miklós és Morvai Tünde által szerkesztett kötet teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el: PDF

2023. május 15.

„Ezer szállal kapcsolódni” – Külső Tagok Fóruma az MTA 196. közgyűlésén

„A Magyar Tudományos Akadémia ezer szállal kötődik a határon túli tudományossághoz” – mondta köszöntőjében Freund Tamás az MTA 196. közgyűlésének keretében megrendezett Külső Tagok Fórumán. Az ünnepségen átadták a határon túli magyar tudományos élet képviselőinek odaítélt díjakat, külső tagok tudományos előadásai hangzottak el, és fórumbeszélgetést tartottak az Akadémia és a külső tagok szorosabb együttműködésének jövőjéről.

Tovább...

2023. május 15.

Kárpátaljai főiskola szociális támogatási programjának segítésére gyűjt az Akadémia

Az elhúzódó ukrajnai háborúra való tekintettel a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szociális támogatási programjának megsegítése a célja a Magyar Tudományos Akadémia 2023. évi jótékonysági gyűjtésének. A 2022. évi gyűjtés után az Akadémia ezzel is szeretné kifejezi szolidaritását az orosz–ukrán háború legközelebbi érintettjeivel. [...] Az Akadémia 2023. évi jótékonysági gyűjtéséhez csatlakozva adományait az alábbi számlaszámra juttathatja el: 10032000-01483556-00000000. A „közlemény” rovatban az alábbi megjegyzést kell feltüntetni: „2023. évi jótékonysági gyűjtés”.

Tovább...

2023. május 15.

Könyvbemutató a Domus 'Collegium Hungaricum'-ban

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a Domus Café rendezvénysorozat következő eseményére, Leidemann Sylvia könyvbemutatójára.

Tovább...

2023. május 15.

Az Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága New York-ban tartotta éves konferenciáját. A rendezvénynek Magyarország Főkonzulátusa adott otthont.

Tovább...

2023. április 27.

A Diaszpóra projekthálózat konferencia felhívása

A PTE Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar (Anglisztika Intézet, Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet), a Pécsi Tudományegyetem Diaszpóra Projekt Hálózata, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága Határtalan közösségek címmel konferenciát rendez.

A konferencia időpontja: 2023. május 4−6.,

helyszíne: MTA PAB – Pécs, Jurisics Miklós u. 44, 7624

A konferencia absztrakfüzete az alábbi képre kattintva tölthető le

2023. április 12.

Megjelentek a 2023-as Délvidékért ösztöndíjpályázatok

A Délvidékért Kiss Alapítvány ösztöndíjpályázatot ír ki délvidéki magyar kutatók magyarországi kutatóhelyeken végzendő tudományos munkájának támogatására. A tudományterületet az alapítvány nem korlátozza, tehát mindhárom nagy tudománycsoport (az élő és az élettelen természettudományok, valamint a társadalomtudományok) területéről várja a jelentkezőket.

A pályázat célja, hogy segítse a délvidéki magyarság kapcsolódását a magyar és a nemzetközi tudományos közélethez, s egyúttal elősegítse a magyar tudományos szaknyelv használatát a Délvidéken.

Tovább...

2023. március 16. - április 13.

Tudománnyal a világ körül videó sorozat: Balogh Lajos, nanotechnológus (Boston)

A Novák Tamás és Oláh Olívia munkája nyomán, a New York-i főkonzulátusunk kezdeményezésére készült videósorozatot, a „Magyar Tudósok - USA" youtube csatornán tették közzé 2022-ben, és most további tudósportrékat készítettek:

A Bostonban élő Balogh Lajos, 40 évesen költözött családjával Amerikába és vált a nanomedicina kutatások egyik úttörőjévé, később kiemelkedő szakértőjévé. Jelenleg a Precision Nanomedicine nemzetközi lap főszerkesztője. A Stanford Egyetem 2022-es listája szerint, a világon, a legtöbb hivatkozással rendelkező tudósok, felső 2%-ba tartozik. Feleségével, Évával, a bostoni magyar kulturális élet meghatározó szereplői, számos, színvonalas magyar program és megemlékezés szervezői. Ezen programok, egyik állandó helyszínén mesélt pályájáról…”

Tovább...

2023. március 29.

Határon túli csapat részvételével zajlott az MTA székházában a Középiskolai MTA Alumni Program tanulmányi versenye

2022 októberében a Magyar Tudományos Akadémia első alkalommal hirdetett tanulmányi versenyt középiskolásoknak, melynek során magyarországi és határon túli középiskolák háromfős diákcsapatai mérhették össze tudásukat a klímaváltozás és a fenntarthatóság témakörében. A Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programjának versenydöntőjébe az egyetlen határon túli csapatként a legjobbak közé jutott a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium Rozmárok csapata, amelynek tagjai Gábor Farkas-Ferenc, Gudor Eszter és Kerekes Noémi tizedik osztályos diákok, felkészítő tanáruk pedig László Enikő volt..."

2023. március 23.

Emléktáblát avattak Los Angelesben Oláh György tiszteletére

A Magyarországon született amerikai Nobel-díjas kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia egykori tiszteleti tagja, Oláh György tiszteletére avattak emléktáblát a Dél-kaliforniai Egyetem Loker Szénhidrogén-kutató Intézetében. [...] Legjelentősebb eredményét a karbokatinok kutatása terén érte el, e területen végzett munkáját jutalmazták kémiai Nobel-díjjal 1994-ben. A Magyar Tudományos Akadémia 1990-ben választotta tiszteleti tagjává...

2023. március 21.

Momentum Doctorandus kerekasztal-beszélgetés és kötetbemutató a Domus Café következő, márciusi eseményén

A rendezvény során a Terítéken a tudomány - Társadalomtudományt mindenkinek! c. kötet bemutatójára, és kerekasztal beszélgetésre is sor kerül 18:00 órától (köz.-eu.idő.sz.) az MTA Domus Café keretein belül az MTA Domus Collegium Hungaricum központjában (Budapest 1146, Abonyi utca 10.).
Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt a rendezvényre!

2023. március 20.

Biró A. Zoltán: Lokális társadalom vidéki térségben – székfoglaló előadás

Bíró A. Zoltán (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda) akadémiai székfoglaló előadására kerül sor 2023. március 24-én pénteken 11.00 órakor Budapesten (MTA Székház, Nagyterem; Budapest, Széchenyi István tér 9.). A székfoglaló előadás címe: Lokális társadalom vidéki térségben. […] Az előadás a székelyföldi térség rurális településein folytatott kutatások eredményeire alapozva tárgyalja a lokalitás, a helyi társadalom működésének modelljét, illetve azokat a változásokat, amelyek az 1989-es romániai társadalmi-politikai fordulatot követően a térség helyi társadalmainak működésében kimutathatók voltak. A téma elemzése azokhoz a szélesebb körű vidékkutatási, vidékszociológiai megközelítésekhez kapcsolódik, amelyek a vidéki helyek mindennapi életének elemzését szorgalmazzák..."

Tovább...



2023. március 16.

Paizs Csaba: Biokatalizátorok a szerves kémiai szintézisben – külső tag székfoglaló előadása

Paizs Csaba (Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kémia és Vegyészmérnöki Kar, Enzimológia és Alkalmazott Biokatalízis Kutató Központ) akadémiai székfoglaló előadására kerül sor 2023. március 21-én kedden 12.00 órakor Budapesten. A székfoglaló előadás címe: Biokatalizátorok a szerves kémiai szintézisben […] A biokatalitikus folyamatok a fenntartható technológiák fejlesztésének fontos eszközei. A környezetbarát enzimek rendkívül hatékony és szelektív természetes katalizátorok, vízben környezeti hőmérsékleten és nyomáson működnek, minimalizálva az eljárás energiaigényét. Az enzimreakciókra jellemző a kiindulási anyagok kiváló beépülése a termékbe, ami a teljes eljárás jó atomgazdaságosságának előfeltétele...

2023. március 16.

Videó: Littmann László külső tag székfoglaló előadása

Littmann László külső tag megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló. Littmann László és munkatársai jelentősen kiterjesztették az EKG szerepét olyan súlyos, sokszor életveszélyes állapotok felismerésére, melyek nem a szívhez kapcsolódnak. A székfoglaló előadás ezekből nyújtott válogatást. A poroszsisak-jel lényege, hogy az EKG leletező programja akut ST-elevációs infarktust jelez, de a betegnek infarktus helyett súlyos, akut, nem szíveredetű betegsége van.

2023. március 6.

Székfoglaló előadás: Hargittai Eszter - Az internet és a társadalmi egyenlőtlenségek

Az emberek többsége beépítette az internetet mindennapi életébe. Azonban a felhasználók többsége különböző módon használja ezt az eszközt. Az eltérések egy részét a demográfiai jellemzők okozzák, de a digitális környezet és az internetes képességek is belejátszanak. Az Hargittai Eszter, az MTA külső tagjának székfoglaló előadásából kiderül, mi magyarázza az internetes készségek változatosságát, és hogyan hatnak ezek a különféle online tevékenységekre.

Az eseményre 2023. március 7., 11:00 órától, az MTA Székház Nagyteremében (Budapest, Széchenyi István tér 9.) kerül sor.

Tovább...

2023. március 6.

Elhunyt Paszternák Alfréd, az MTA külső tagja

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Paszternák Alfréd professzor, orvoskutató a Magyarország Barátai Alapítvány (MOBA) egyik alapító tagja 2023. február 22-én, életének 93. esztendejében megtért teremtőjéhez. Családja és barátai 2023. február 26-án vettek Tőle végső búcsút Los Angeles Hillside Memorial Parkjában. A kutatórvostól az MTKEB Hírlevél VI. évfolyam 11. számában megjelent tudósportréjával búcsúzunk.

Tovább...

2023. február 10.

Megjelentek a 2023. évi Domus tavaszi magyarországi, Domus szülőföldi, illetve Domus alkotói ösztöndíjpályázatok, valamint Domus intézményi működési és kiadvány támogatási pályázati felhívások

Az MTA meghirdette a 2023. évi Domus tavaszi magyarországi, Domus szülőföldi, illetve Domus alkotói ösztöndíjpályázatait, valamint Domus intézményi működési és kiadvány támogatási pályázatát.

A Magyar Tudományos Akadémia kapcsolatot tart a külföldön élő, magyar nyelvű és tárgyú tudományos kutatások művelőivel, támogatja a határon túli magyar tudományosságot. A pályázati felhívások és a pályázati felületek az alábbi linken érhetőek el:

https://mta.hu/domus-osztondij/a-domus-osztondij-105505

2023. február 7.

Az Erdély Öröksége Alapítvány pályázati felhívása

A Magyar Tudományos Akadémia Köpeczi Béla akadémikus és felesége mint örökhagyók rendelkezése értelmében létrehozta az Erdély Öröksége Alapítványt. Az Alapítvány Kuratóriuma az örökhagyók szándéka szerint pályázatot hirdet Erdély történelmével, Erdélynek a magyarság történetében betöltött szerepével, történeti hagyományainak feltárásával foglalkozó, Magyarországon vagy Romániában élő, elsődlegesen magyar vagy magyar állampolgársággal is rendelkező, továbbá a magukat állampolgárságtól függetlenül magyarnak valló kutatók számára.

Az Erdély Öröksége Alapítvány 2023. évi pályázati felhívása ide kattintva érhető el.

2023. február 6.

Pályázati felhívás: AMAT Fiatal Kutatói Díj

Az Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága (AMAT) pályázatot hirdet az AMAT Fiatal Kutatói Díjra. A díj a Magyarországon vagy a Kárpát-medencében élő magyar tudósok egyesült államokbeli tudományos konferencián való részvételét támogatja.

Tovább...

2023. február 6.

Benedek József külső tag székfoglaló előadása a Szent István Tudományos Akadémián

Benedek József 1969-ben született Erdélyben. Egyetemi, földrajz-germanisztika szakos tanulmányait 1989-1993 között végezte a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen, ahol 1999-ben szerezte meg a doktori fokozatot...

Tovább...

2023. január 16.

Elhunyt Deák István történész, az MTA külső tagja

2023. január 9-én Kaliforniában elhunyt Deák István, a magyar történészek korelnöke. A pályatársak nevében Pók Attila búcsúzik tőle...

2022. december 22.

Külhoni Gábor Dénes-díjban részesült Tigyi Gábor kutatóorvos, az MTA külső tagja

Ez évben immár 34. alkalommal került átadásra a Novofer Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díj, mely a civil szféra közismert műszaki alkotói elismerése Magyarországon. A Kuratórium döntése alapján Külhoni Gábor Dénes-díjban részesült Tigyi Gábor kutatóorvos, a Tennessee Egyetem (University of Tennessee) Élettani Intézet Harriet Van Vleet Alapítvány professzora azon kutatásaiért, amelyek szabadalmazott, úttörő eredményeket hoztak, jelesül a lizofoszfatidsav (LPA) mint biológiailag aktív mediátor azonosításáért, az autotaxin enzim (ATX) kutatásában végzett eredményes munkájáért, amelyben megalapozta, majd bizonyította annak szerepét a tumor rezisztenciában, valamint a nagy dózisú ionizáló sugárterhelés egészségkárosító hatásának kivédésére, a sugárbetegek életmentő kezelésére alkalmas gyógyszer kidolgozásáért.

2022. december 19.

Záborszky László, az MTA külső tagja díszdoktori címet kapott a Semmelweis Egyetemen

Összesen tíz kiemelkedő, az egyetemmel aktív kapcsolatot ápoló, nemzetközileg elismert professzor kapott díszdoktori címet a Semmelweis Egyetemen idén. A Doctor Honoris Causa (DHC) díjazottjai között Záborszky László, az MTA külső tagja, a Rutgers Egyetem Molekuláris- és Viselkedés-Idegtudományi Központjának elismert professzora is jelen volt. [...] Záborszky professzor kulcsszerepet játszott a New York-i Magyar Tudományos Társaság megalapításában, amelynek előbb alelnöke, majd elnöke volt. 2013-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. A neuroanatómia és az idegkémia területén tett felfedezéseivel nemzetközi hírnevet szerzett. Munkássága, amely a szelektív idegi fókusztól a kábítószer-függőség kezelésén át az Alzheimer- és Parkinson-kór megelőzéséig terjed, hozzájárult az agyműködés titkainak megértéséhez. A mai napig aktív együttműködést ápol a Semmelweis Egyetemmel: kurzusokat tart az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben, tanulmányutakat szervez fiatal kutatóknak, és előadásokat tart...

2022. december 15.

Elhunyt Kálmán J. Gábor fizikus, az MTA külső tagja

Életének 93. évében elhunyt Kálmán J. Gábor fizikus, az MTA külső tagja. Kálmán J. Gábor 1929-ben született Budapesten. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát, majd a 1952-ben a KFKI-ban kezdett el dolgozni Simonyi Károly Atomfizikai Osztályán. Az 1956-os forradalom után elhagyta Magyarországot, a doktori fokozatot a Technionban (Israel Institute of Technology) szerezte meg, Nathan Rosen vezetése mellett. [...] A részecskék közötti erős elektromos kölcsönhatással jellemezhető (erősen csatolt”) plazmák kutatásának és az ezen rendszerekkel foglalkozó konferencia-sorozat (“Strongly Coupled Coulomb Systems”) egyik elindítója, a kutatási területnek a kezdetektől meghatározó személyisége. […] Egyetemi hallgatók több generációjának kiemelkedő tanára, több mint 30 PhD dolgozat témavezetője volt...

2022. december 14.

Könyvbemutató és előadás a Domus 'Collegium Hungaricum'-ban

Szeretettel meghívjuk a kedves érdeklődőket a Domus Café rendezvényére, a Domus 'Collegium Hungaricum'-ban megvalósuló

Jancsó Árpád, az MTA köztestületének külső tagja, a Magyar Mérnöki Kamara tiszteletbeli tagja A bányavidékről a Dunáig. Délmagyarország első vasútja című könyvbemutatóval egybekötött előadására.

Időpont: 2022. december 14., szerda, 18:00
Helyszín: Abonyi utca 10., Budapest, 1146

2022. december 1.

A budapesti Domus 25 konferencián ünnepeltük az 1997-ben indított Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot

A budapesti Domus 25 konferencián, 2022. november 28-án ünnepeltük a Magyar Tudományos Akadémia által 1997-ben indított Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot. Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság és a Domus Kuratórium negyedszázados ösztöndíjprogramjának ünneplésén visszaemlékezésekre, eredmények bemutatására került sor, valamint szóba került a Domus program jövője is. Az ünnepi ülésen kitüntették az elmúlt 25 év legsikeresebb Domus ösztöndíjasait az MTA Székház Felolvasótermében..."

2022. november 16.

25 éves az MTA Domus Programja

A Magyar Tudományos Akadémia 25 évvel ezelőtt, 1997-ben indította el a Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot. Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság és a Domus Kuratórium a negyedszázados ösztöndíjprogramot a határon túli területeken (Csíkszeredában, Újvidéken, Komáromban) és Budapesten is konferenciák szervezésével ünnepli..."

2022. november 17.

Könyvbemutató: A magyar filozófia történetírása

Szeretettel meghívjuk a Kedves érdeklődőket a Domus 'Collegium Hungaricum'-ban a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Filozófiai Intézetének rendezvényére:

A magyar filozófia történetírása Módszertan és kutatói gyakorlat című könyvbemutatóra

Szerkesztette: Mester Béla – Mészáros András
Kiadó: SZMAT – BTK Filozófiai Intézet
a Gondolat Kiadó gondozásában

Időpont: 2022. november 23., 18:00

2022. október 27.

A Magyar Tudomány Ünnepének aktuális határon túli rendezvényei

A Magyar Tudomány Ünnepének aktuális határon túli rendezvényeit az MTA HTMT weblapjának új menüpontja, vagy az MTA Eseménynaptárában is követheti.

2022. november 9.

MTÜ: Emléktáblát avattak Chyzer Kornél balneológusnak

2022. november 4-én a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényeként a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) kezdeményezésére Bártfafürdőn emléktáblát avattak Dr. Chyzer Kornél balneológusnak, aki 1861 és 1869 között volt a helyi gyógyfürdő főorvosa...

Tovább...

2022. október 13.

Megjelentek a Délvidékért ösztöndíjpályázatok - 2022 ősz

A Délvidékért Kiss Alapítvány ösztöndíjpályázatot ír ki délvidéki magyar kutatók magyarországi kutatóhelyeken végzendő tudományos munkájának támogatására. A tudományterületet az alapítvány nem korlátozza, tehát mindhárom nagy tudománycsoport (az élő és az élettelen természettudományok, valamint a társadalomtudományok) területéről várja a jelentkezőket.
A pályázat célja, hogy segítse a délvidéki magyarság kapcsolódását a magyar és a nemzetközi tudományos közélethez, s egyúttal elősegítse a magyar tudományos szaknyelv használatát a Délvidéken.

Tovább...

2022. október 11.

MTA Vendégkutatói Program - pályázati felhívás

A Magyar Tudományos Akadémia pályázati felhívása a 2023. évre nemzetközileg kiemelkedő külföldi kutatók 3-6 hónap időtartamú meghívására magyarországi kutatásra. A pályázat keretében havonta legfeljebb 2,5 millió Ft összegű támogatás nyerhető el. A vendégkutató vállalja, hogy magyarországi tartózkodása alatt a jelen pályázat alapján létesített foglalkoztatási/megbízásos jogviszonya körében meghatározott időt teljes mértékben a közös kutatási projektre fordítja. A pályázatokat legkésőbb 2022. november 3-án 16:00 óráig kell benyújtani a Vendégkutatói pályázati rendszeren keresztül (https://palyazat.mta.hu/vendegkutato_2023).

Tovább...

2022. október 11.

Elhunyt Kosztarab Mihály, az MTA külső tagja

Virginia állambeli Blacksburgban 95 éves korában elhunyt Kosztarab Mihály az MTA külső tagja. Kosztarab Mihányal az Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság Hírlevelének V. évfolyam (2015) 9. számában készült tudósportréjával búcsúzunk...

Tovább...

2022. október 5.

Frissült a Domus 'Collegium Hungaricum' Könyvtárának állománya

2022 nyarán a HTMT munkatársai átvizsgálták az Abonyi utcai 'Collegium Hungaricum' könyvtárának állományát, melynek eredményeként egy aktualizált könyvtárkatalógus, és mintegy 5 000, a határon túli magyar tudományossághoz köthető kötet várja az olvasókat.

Tovább...

2022. szeptember 5.

Megjelent a 2022. évi őszi Domus magyarországi pályázati felhívás

Az MTA meghirdette Domus magyarországi őszi ösztöndíjpályázatát. A Magyar Tudományos Akadémia kapcsolatot tart a külföldön élő, magyar nyelvű és tárgyú tudományos kutatások művelőivel, támogatja a határon túli magyar tudományosságot. A pályázati felhívás és a pályázati felületek az alábbi linken érhetőek el:

https://mta.hu/domus-osztondij/a-domus-osztondij-105505

A pályázatot 2022. október 7-én 14 óráig, az Akadémiai Adattárhoz kapcsolt Domus pályázati rendszeren keresztül kell benyújtani...

Tovább

2022. augusztus 30.

Könyvbemutató a Domus 'Collegium Hungaricum'-ban

Szeretettel meghívjuk a Kedves érdeklődőket a Domus 'Collegium Hungaricum'-ban megvalósuló:

Tátrai Patrik, Ferenc Viktória, Rákóczi Krisztián, Márton János

Közoktatási Körtérkép

A tanulói létszámok változása a Kárpát-medence külhoni magyar közösségeiben a 2010-es években c. könyvbemutatóra.

Köszöntőt mond:
Kocsis Károly, CSFK Földrajztudományi Intézet, igazgató
Bácskai István, Gondolat Kiadó, igazgató
A szerzőkkel beszélget: Galán Angéla, riporter, dokumentumfilmes
Időpont: 2022 szeptember 6., kedd, 13:00
Helyszín: Abonyi utca 10., Budapest, 1146

2022. augusztus 10.

Interjú Bitay Enikővel, az EME elnökével

Bitay Enikő akadémikust, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagját, a Sapientia EMTE egyetemi tanárát választotta az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) első női elnökévé a 2022. március 26-án megtartott tisztújító közgyűlésén. A közgyűlésen a teljes vezetőség megújult: Keszeg Vilmos, aki az EME elnöke volt négy évig, ezután alelnökként folytatja tevékenységét, alelnök lett továbbá Bódizs György főorvos, Kerekes László egyetemi tanár (aki sajnos azóta elhunyt), valamint Sipos Gábor akadémikus, történész, főtitkár Bogdándi Zsolt történész.


Az EME 2022 márciusában megválasztott elnökével az egyesület jelenéről és jövőjéről beszélgettünk.

Tovább...

2022. augusztus 3.

Még lehet jelentkezni az MTA két Domus pályázatára

Az MTA két Domus pályázatára a tudományos kötetek kiadására és színvonalas nemzetközi publikációk megjelentetésére továbbra is lehet jelentkezni.

A pályázatokat a kötelező mellékletekkel együtt 2022. április 21-től a rendelkezésre álló keretösszeg kimerülésig, de legkésőbb 2022. szeptember 30-ig a könyvkiadás támogatás pályázatot 2022. augusztus 31-ig (14 óráig (magyarországi idő szerint)) az Akadémiai Adattárhoz kapcsolt Domus pályázati rendszeren keresztül kell benyújtani.

Tovább...

2022. június 27.

Könyvbemutató és hangverseny: Barokk zene Ökumenikus válogatás a magyarországi egyházzenei archívumok kottatárából

Szeretettel meghívjuk Önöket a jezsuita kötődésű egyházzenei kottakönyv bemutatójára 2022. június 29-én 18:00 órakor a Párbeszéd Háza, magasföldszinti Pedro Arrupe termébe.
A könyvben megjelent művek fel is csendülnek az est folyamán egy barokk zenekar és szólóénekesek együttes előadásában.



Sylvia Leidemann, a MTA köztestületének külső tagjának kutatásai alapján megjelenő Barokk zene - Ökumenikus válogatás a magyarországi egyházzenei archívumok kottatárából című kottakönyvben megjelenő művek a Nyugat-Dunántúl három különböző levéltárából lettek összeválogatva.

Tovább...

2022. június 14.

Domus alkotói ösztöndíj

Az Akadémia Domus alkotói ösztöndíjprogramja a Kárpát-medencében oktatói és kutatói munkakörben dolgozók tudományos kutatásainak előmozdítását, a tudományos előmenetelük elősegítését célozza meg. A pályázati támogatás nyílt pályázati eljárás útján nyerhető el.

Ösztöndíjban részesülhetnek az Akadémia Kárpát-medencében élő külső tagjai és köztestületének külső tagjai, akik legalább 7 éve főállású oktatói vagy kutatói munkakörben dolgoznak.

Az alkotói pályázat ide kattintva tölthető le.

Jelentkezési határidő: 2022. július 14., ( 14 óra)

Tovább...

2022. június 3. (május 13.)

Videósorozat: Tudománnyal a világ körül, magyar tudósok az USA-ban

Az Egyesült Államokban nagyon sok magyar származású kiváló tudós dolgozik évtizedek óta, akik közül sokan nem kellőképpen ismertek Magyarországon, pedig kiemelkedő teljesítményük, életútjuk sok érdekességet tartalmaz. A Novák Tamás és Oláh Olívia munkája gyümölcseként készült, a „Magyar Tudósok - USA" youtube csatornán megosztott videók:

Nagy-Szakál Dorottya, fiatal kora ellenére, komoly nemzetközi szakmai tapasztalattal rendelkezik többek között a mikrobiom, a molekuláris diagnosztika, az új generációs szekvenálás, a gyermekgasztroenterológia, és a fertőző betegségek területén. A New Yorki-i Biotia magánlabor klinikai és kutatási igazgatója, a SUNY Downstate Medical Center-kutatóprofesszora, és a New York-i Tudományos Társaság elnöke.

A videósorozat további részei:

Nagy György nyelvész és közgazdaságtan tanár, 1964 óta él New York állam fővárosában, Albanyban. 1968-óta a Hudson Valley Community College tanára. Bár angolul autodidakta módon tanult meg, jó néhány szótárat írt, valamint több mint ezer magyar nótát fordított le angol nyelvre. Doktori értekezését Molnár Ferencről írta – német nyelven, már az Egyesült Államokban. Emellett egész életében aktívan sportolt, az amerikai súlyemelő szövetség alelnöke volt.

A New Jerseyben élő Záborszky László agykutató szakterülete a neuroanatómia és a neurobiológia. A Semmelweis Egyetem elvégzése után Szentágothai János intézetében dolgozott 1981-ig. Azóta az Egyesült Államokban él, a Rutgers Egyetem professzora. Egyik kutatási területe, hogy a bazális előagy kolinerg sejtjeinek pusztulása, milyen mechanizmusokon keresztül járul hozzá az Alzheimer-kóros betegek agykérgében bekövetkező, anatómiai és funkcionális változásokhoz.

Milwaukee-ban él Moravcsik Edit nyelvész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Főként a tipológiáról, a szintaxisról és a magyar nyelvről jelentek meg művei. A nyelvek iránti szeretettel, családja évtizedekre visszatekintő történetének dokumentálásával, rendkívüli aktivitással éli nyugdíjas napjait is Moravcsik Edit.

Washington D.C kertvárosában él Révész Kinga kémikus. Kutatásiban a stabil izotópok, elsősorban a hidrogén, a szén és az oxigén felhasználásával foglalkozott. Tanulmányokat végzett a talajvízben megjelenő metángáz források azonosítására és mennyiségi meghatározására, ami fontos ismereteket adott a palagáz kiaknázásának hatásairól is. 12 évig a Washingtoni Magyar Klub elnöke volt, amelyet a II. világháború után, többek között Bay Zoltán, Gróf Teleki Géza, vagy Nagy Ferenc volt miniszterelnök neve fémjelzett.

A New York-ban élő Forgács Gábor sikeres tudós és üzletember, innovátor, akinek cége a tőzsdére is bevezetésre került. Elméleti fizikus és biomérnök, aki e két tudományág ötvözésével, kutatásait a gyakorlatban kamatoztatja. Az általa alapított cégek többek között bio printeléssel, valamint sejtalapú hús előállításával foglalkoznak, ma még megoldatlan tudományos kérdésekre keresve a választ.

Mócsy Ágnes elméleti fizikus (New York) lenyűgöző életpályája során számtalan európai és amerikai városban élt és kutatott, különböző fizikai témákban. Hosszú időn keresztül érdeklődése középpontjában a nagy energiájú nukleáris folyamatok álltak, különösen az Ősrobbanást követő anyagképződés. Az utóbbi időszakban a tudomány művészi eszközökkel történő értelmezése és bemutatása foglalkoztatja, ezen kívül dokumentumfilmeket is forgat. Brooklyni otthonában mesélt életéről.

2022. május 13.

Bemutatjuk az MTA új külső tagjait

Az Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlésén megválasztott új külső tagjai: Csernicskó István, Grabócz Márta, ifj. Székelyhidi László, Szendrei Ágnes, Kiss Levente, Littmann László, Lukács L. Gergely, Solymosi László, Élesztős Pál, Hacki Tamás, Karsai Gábor, Laurenczy Gábor, Lindner Ernő, Paizs Csaba, Ivics Zoltán, Roska Botond, Bíró A. Zoltán, Hargittai Eszter, Dunkl István, Miklós László, Tari Gábor, Holczer Károly, Kunszt Zoltán a tudományos osztályok sorrendjében.

Tovább...

2022. május 13.

Gyászhír: Kovács Kálmán

Sajnálattal tudatjuk, hogy Kovács Kálmán az MTA külső tagja, Kanadában tevékenykedő orvos, tudós április 27-én elhunyt Torontóban. Kovács Kálmán 1926. július 11-én született Szegeden. Orvosi diplomáját (MD) a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerezte. Még hallgatóként bekapcsolódott a Patológiai Tanszék kutatásaiba, és a diploma megszerzése után is itt folytatta a munkát, kutatott, boncolt és sebészeti patológusként is dolgozott. 1954-ben átment az I. Belklinikára, klinikai endokrinológiára szakosodott.

Tovább...

2022. május 12.

Elhunyt Bélády László

Szomorú hír érkezett az Amerikai Egyesült Államokból. 93 éves korában elhunyt Bélády László, a szoftvertechnológia nemzetközi hírű vezető személyisége, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Bélády László számos díj és elismerés - mint például a Warnier-díj (1990), Citation Index Classic (1983) - mellett az Academy Industry Program of the US National Academy of Sciences (2011-2022) kuratóriumi tagja is volt...

Tovább...

2022. május 12.

Meghívó a Pavláth Attila Szimpóziumra

Az Amerikai Kémiai Társaság Magyar Szekciója, a Tudományos Akadémia Kémiai Tudományok Osztálya, a Magyar Kémikusok Egyesülete, a svájci Flow Chemistry Society és az InniStudio Zrt. ezúton meghívja Önt és Tisztelt Kollégáit Dr. Pavláth Attila 92. születésnapja alkalmából megrendezésre kerülő tudományos szimpóziumra, melyen együtt ünnepeljük Attila sokszínű, izgalmas és sikerekben bővelkedő életútját.

Az esemény az MTA Székházának Kistermében (1051 Budapest, Széchényi István tér 9.) 2022. május 24. péntek 10:00 órától lesz megtartva...

Tovább...

2022. május 5.

A Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága elismerései 2022-ben

„A magyar tudományos közösség összetartó ereje erősnek és szilárdnak bizonyul” – mondta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA 195. közgyűlésének keretében megrendezett Külső Tagok Fórumán. A határon túli magyar tudományos élet képviselőinek adományozott díjak átadásával, tudományos előadásokkal és komolyzenei koncerttel gazdagított rendezvény igazi ünnep volt.

Az elnöki köszöntőt az Arany János-díjak és az Arany János-érmek átadása követte.

Az Arany János-díjnak olyan külhoni magyar tudósok, kutatók elismerése a célja, akik jelentős munkásságot mutattak fel életük során (Életműdíj), akik kiemelkedő tudományos eredményt értek el (Kiemelkedő Tudományos Teljesítmény Díj) vagy fiatal kutatóként nyújtottak jelentős teljesítményt (Fiatal Kutatói Díj). Az Arany János-érem olyan külhoni magyar tudósok, kutatók kitüntetésére szolgál, akik a külhoni magyar tudományosság és tudományos közélet ügyének előmozdításában szereztek kiemelkedő érdemeket.

Tovább...

2022. április 26.

Az Amerikai Magyar Akadémikusok Társaságának 6-ik konferenciája

Association of Hungarian American Academicians / Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága szervezésében kerül sor a 6th Association of Hungarian-American Academicians / Az Amerikai Magyar Akadémikusok Társaságának 6-ik konferenciájára

Helyszín: MTA Székház Budapest, Május 5-7 között

Az eseményen az alábbi díjátadókra is sor kerül:

2022 WINNERS OF THE AMAAL GRADUATE STUDENT FELLOWSHIPS, WINNER OF THE 2022 AMAAL YOUNG INVESTIGATOR AWARD

Kapcsolattartók: Gabor Tigyi gtigyi [at] uthsc [dot] edu (901) 233-4404, +36-30-292-0540; Morvai Tünde, az MTK EB titkára morvai [dot] tunde [at] titkarsag [dot] mta [dot] hu

Phone: +361-411-6196

Illetve az esemény programja letölthető itt

2022. április 21.

Az MTA három újabb Domus pályázatot hirdetett meg

Az MTA három újabb Domus pályázatot hirdet meg tudományos kötetek kiadására, színvonalas nemzetközi publikációk megjelentetésére, illetve nemzetközi konferencia-részvételre.

A pályázatokat a kötelező mellékletekkel együtt 2022. április 21-től a rendelkezésre álló keretösszeg kimerülésig, de legkésőbb 2022. szeptember 30-ig a könyvkiadás támogatás pályázatot 2022. augusztus 31-ig (14 óráig (magyarországi idő szerint)) az Akadémiai Adattárhoz kapcsolt Domus pályázati rendszeren keresztül kell benyújtani.

Tovább...

2022. április 6.

Interjú Csányi Erzsébettel, a VMAT új elnökével

Az MTA Határon Túli Magyarok Titkársága 2007-ben a Magyar Tudományos Akadémia szerbiai köztestülete körében lefolytatta azt a szavazást, minek célja az MTA szerbiai regionális tudományos tanácsának létrehozása volt. Ennek köszönhetően alakult meg 2008-ban a Vajdasági Magyar Akadémia Tanács (VMAT). Az újonnan megalakult bizottság legfőbb célja a vajdasági magyar tudományosság intézményesítése volt.

Most új elnökkel és új tervekkel vágnak bele a 2022-es évbe, ugyanis kilenc hónapos kényszerszünet után a VMAT Elnöksége 2022. március 5-én megválasztotta tisztségviselőit, minek alapján a következő ciklusban Csányi Erzsébet látja el az elnöki, Barak Ottó és Lukity Tibor pedig az alelnöki teendőket.

A VMAT új elnökével a testület jelenéről és jövőjéről beszélgettünk...

Tovább...

2022. március 28.

Gyászhír: Nagy-Tóth Ferenc akadémikus, az EME alapító és tiszteletbeli tagja

Életének 93. évében elhunyt Nagy-Tóth Ferenc biológus akadémikus, az EME alapító, tiszteleti tagja, a Természettudományi Szakosztály egykori titkára. A régi erdélyi gyümölcsök és gyümölcsfák avatott ismerője volt, több kötete megjelent e témában az EME kiadásában. Jelentős tudományos kutatói és tudományszervezői tevékenységéért 2005-ben az EME tiszteleti tagjává választotta.

2022. március 21.

Megjelent a 2022. évi tavaszi Domus magyarországi és szülőföldi ösztöndíjpályázat, illetve a Domus intézményi működési pályázata

Az MTA meghirdette Domus magyarországi tavaszi ösztöndíjpályázatát. A Magyar Tudományos Akadémia kapcsolatot tart a külföldön élő, magyar nyelvű és tárgyú tudományos kutatások művelőivel, támogatja a határon túli magyar tudományosságot. A pályázati felhívás és a pályázati felületek az alábbi linken érhetőek el:

https://mta.hu/domus-osztondij/a-domus-osztondij-105505

A pályázatok benyújtási határideje: 2022. április 20. 14 óra (magyarországi idő szerint).

2022. március 17.

Megjelentek a Délvidékért ösztöndíjpályázatok - 2022 tavasz

A Délvidékért Kiss Alapítvány ösztöndíjpályázatot ír ki délvidéki magyar kutatók magyarországi kutatóhelyeken végzendő tudományos munkájának támogatására. A tudományterületet az alapítvány nem korlátozza, tehát mindhárom nagy tudománycsoport (az élő és az élettelen természettudományok, valamint a társadalomtudományok) területéről várja a jelentkezőket.
A pályázat célja, hogy segítse a délvidéki magyarság kapcsolódását a magyar és a nemzetközi tudományos közélethez, s egyúttal elősegítse a magyar tudományos szaknyelv használatát a Délvidéken.

Tovább

2022. március 7.

A Vajdasági Magyar Akadémia Tanács tisztveselő választása

A 2021 júniusában megválasztott Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács Elnöksége (Bagi Ferenc, Barak Ottó, Csányi Erzsébet, Dudás Attila, Hózsa Éva, Kastori Rudolf, Lendák-Kabók Karolina, Lukity Tibor, Samu János, Sörös Zita, Takács Márta) 2022. március 5-én Újvidéken megválasztotta tisztségviselőit.
Elnök: Csányi Erzsébet
Élő természettudományi alelnök: Barak Ottó
Élettelen természettudományi alelnök: Lukity Tibor
Titkár: Horák Rita
Tovább...

2022. március 2.

Akadémiai gyűjtés a háború elől menekülő tudósoknak

A Magyar Tudományos Akadémia néhány nappal ezelőtt támogatási programot indított a lakhelyük elhagyására kényszerülő tudósok, akadémiai köztestületi tagok és családtagjaik biztonságának, jóllétének, létfeltételeinek biztosítása, a magyar kulturális és művészeti értékek megőrzése érdekében. Az Akadémia saját forrásainak felhasználása mellett a program támogatására jótékonysági gyűjtést szervez.

A pénzbeli felajánlásokat a Magyar Tudományos Akadémia – Magyar Államkincstárnál vezetett – 10032000-01483556-00000000 számú számlájára küldhetik el.
A közlemény rovatban, kérjük, tüntessék fel: „Ukrajna”.

2022. február 26.

Az Akadémia vezetőinek levele az MTA ukrajnai köztestületi tagjaihoz

A Magyar Tudományos Akadémia segítségét felajánló levelet küldtek az intézmény vezetői az MTA Ukrajnában élő köztestületi tagjainak. „Valamennyien súlyos aggodalmat és felelősséget érzünk az ukrajnai és azon belül a kárpátaljai magyar tudósok, akadémiai köztestületi tagok, egyetemi, főiskolai oktatók, kutatók, hallgatók és családtagjaik, valamint minden Ukrajnában élő magyar iránt” – olvasható a levélben. Az Akadémia részt vállal azoknak a fogadásában, akik lakhelyük elhagyására kényszerülnek és Magyarországra menekülnek. Ennek első lépéseként az MTA információs pontot létesített, ahol elsősorban köztestületi tagjainak megkereséseit fogadja.

2022. február 22.

Az Erdély Öröksége Alapítvány pályázati felhívása

A Magyar Tudományos Akadémia Köpeczi Béla akadémikus és felesége mint örökhagyók rendelkezése értelmében létrehozta az Erdély Öröksége Alapítványt. Az Alapítvány Kuratóriuma az örökhagyók szándéka szerint pályázatot hirdet Erdély történelmével, Erdélynek a magyarság történetében betöltött szerepével, történeti hagyományainak feltárásával foglalkozó, Magyarországon vagy Romániában élő, elsődlegesen magyar vagy magyar állampolgársággal is rendelkező, továbbá a magukat állampolgárságtól függetlenül magyarnak valló kutatók számára.

Az Erdély Öröksége Alapítvány 2022. évi pályázati felhívása ide kattintva érhető el.

2022. február 11.

Az Amerika Magyar Akadémikusok Társaságának konferenciája

Az Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága (AMAT) 2022 május 5-6-7-én, Budapesten rendezi éves tudományos konferenciáját és közgyűlését a Dél és Észak Amerikában dolgozó Köztestületi tagok bevonásával. A rendezők felhívják a figyelmet arra, hogy az eseményre legkésőbb február 20-ig lehet regisztrálni. A konferencia a Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlését, és a Külső Tagok Fórumát követően (május 3.) lesz megrendezve... További részletek az AHAA-AMAT honaplján

2022. január 20.

Búcsú Benkő Samutól

Benkő Samu akadémikust sokan méltatták az utóbbi hetekben, tevékenységének felidézésével is enyhítve a gyász fájdalmát. Méltatták történészként, művelődéskutatóként, tudósként, számos jeles szervezet tagjaként, még több díj, kitüntetés, elismerés birtokosaként. Én most Benkő Samu tudományszervező munkásságát idézném fel, erdélyi magyar tudománystratégaként, azon belül is az Erdélyi Múzeum-Egyesület vezetőjeként, alelnökeként, majd elnökeként végzett munkáját szeretném megköszönni... Tovább

2022. január 12.

Elhunyt Tassonyi Edömér akadémikus, az MTA külső tagja

Életének 81. évében, elhunyt Tassonyi Edömér, aneszteziológus kutató. 1993-ban az MTA orvostudományok doktora lett. 18 éven át vezette a neoroanesztéziát a Genfi Egyetemi Klinikán. Alelnöke volt a Frankofon Neuroanesztézia és Reanimációs Társaságnak, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja... Tovább

2022. január 3.

Elhunyt Benkő Samu akadémikus, az MTA külső tagja

Életének 94. évében, 2021. december 21-én elhunyt Benkő Samu, Széchenyi-díjas erdélyi művelődéstörténész, az Erdélyi Múzeum-Egyesület egykori elnöke és tiszteleti tagja, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Magyar Művészeti Akadémia tagja... Tovább

2021. december 21.

Megtartotta éves közgyűlését a KMAT

Online és digitális részvétellel zajlott a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács éves közgyűlése, melyre 2021. december 16-án került sor. A rendezvényt Csernicskó István, a KMAT elnöke nyitotta meg, megnyitó beszédét követően megállapította, hogy összesen hetvenheten vesznek részt a közgyűlésen, vagyis a megfelelő létszámú online és személyes résztvevők száma alapján a közgyűlés határozat képes, majd ezt követően ismertette a napirendi pontokat. A KMAT elnöke, Csernicskó István megtartotta éves beszámolóját, melyben többek között ismertette, hogy a 2021-es évben összesen tíz új taggal bővült a tanács létszáma... Tovább

2021. december 20.

A SZMAT tisztújító közgyűlése

2021. december 3-án tartotta kilencedik közgyűlését a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács. A közgyűlést üdvözölte Kocsis Károly akadémikus, az MTA HTMT elnöke, aki kiemelte, hogy idén 6 új taggal bővült a SZMAT. Az Elnökséget a Választmány tagjai választották meg: A SZMAT elnöke: Mészáros András, a SZMAT élettelen-tudományi alelnöke: Dusza János, a SZMAT élő-tudományi alelnöke: Kádasi Lajos. A SZMAT Választmánya 2022. január 1-jétől a következő összetétellel működik... Tovább

2021. december 7.

MTÜ 2021: Karrieriránytű – Galaxis útikalauz fiatal kutatóknak

Karrieriránytű – Galaxis útikalauz fiatal kutatóknak címmel szervezett háromnapos konferenciát Budapesten 2021. december 1–3. között az MTA HTMT a külhoni doktoranduszszervezetekkel, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozata keretében.

Tovább...

2021. december 6.

Videó: A 20. VMTDK plenáris előadója Kosztolányi György akadémikus

Az MTA alelnökének, Kosztolányi Györgynek Tudomány - a múlt szondája, a jelen motorja, a jövő ígérete című előadása a 20. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián:

2021. november 25.

Megtartotta őszi ülését az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság

November 22-én, online tartotta meg őszi ülését az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság (MTK EB).

Kocsis Károly akadémikus, az MTK EB elnökének köszöntője után az Elnöki Bizottság tagjai azokról az új tagokról szavaztak, akik jelentkeztek az MTA külső köztestületébe. Összesen 38 határon túli kutató jelentkezéséről pozitívan szavazott az MTK EB. Ezután egyhangú döntés született két horvátországi székhelyű tudományos kutatóműhely felvételéről az MTA által regisztrált tudományos műhelyek listájára. Az ülésen beszámolt a Domus kuratórium munkájáról Kontra Miklós, a kuratórium elnöke, majd a régiós beszámolók következtek.

2021. november 24.

Rézler Gyula Szellemi Öröksége tanulmánykötet bemutató

Az MTA IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya és a konferencia szervező bizottsága szeretettel meghívja a RÉZLER GYULA SZELLEMI ÖRÖKSÉGE című TANULMÁNYKÖTET bemutatójára

Időpont: 2021. december 2-án, csütörtökön 15 óra

Helyszín: a Magyar Tudományos Akadémia Kiselőadó terme (Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Köszöntőt mond és a bemutatót levezeti: Dr. Bayer József akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztályának elnöke.

A kötetet bemutatja: ifj. Janky Béla egyetemi docens, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék. Az esemény az MTA Zoom csatornáján követhető....

2021. november 17.

MTÜ: Karrieriránytű. Galaxis útikalauz fiatal kutatóknak című konferencia

A Kárpát-medencei doktorandusz szervezetek - az Akadémia Határon Túli Magyarok Titkárságának támogatásával - a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében 2021. december 1-3. között Karrieriránytű. Galaxis útikalauz fiatal kutatóknak címmel konferenciát szerveznek a Domus ’Collegium Hungaricum’ épületében.

A rendezvény programja

2021. november 9.

Kónya Annamária kapta az MTA MAB Magyar Tudományosság Külföldön Tudományos Díjat

A Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága (MAB) 2021. november 4-én tartotta ünnepi ülését a Magyar Tudomány Ünnepe tiszteletére, melynek keretében az idén is Tudományos Díjjal ismeri el azoknak a fiatal kutatóknak a munkáját, akik 40 év alattiak, PhD tudományos fokozattal rendelkeznek, és a régióban tevékenykednek. Ehhez évről évre a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság is hozzájárul, melynek eredményeként egy határon túli fiatal kutató MAB-Magyar Tudományosság
Külföldön Tudományos Díjban részesül. Az idén a díjat Kónya Annamáriának (Eperjesi Egyetem BTK Történelmi Intézet) ítélte oda a MAB. A díjat a MAB részéről, Kaptay György akadémikus, az MTK EB részéről Morvai
Tünde, a MTA HTMT osztályvezetője adta át a díjazottnak.

tovább...

2021. szeptember 29.

Megjelent a 2021. évi őszi Domus magyarországi pályázati felhívás

Az MTA meghirdette Domus magyarországi őszi ösztöndíjpályázatát. A Magyar Tudományos Akadémia kapcsolatot tart a külföldön élő, magyar nyelvű és tárgyú tudományos kutatások művelőivel, támogatja a határon túli magyar tudományosságot. A pályázati felhívás és a pályázati felületek az alábbi linken érhetőek el:

https://mta.hu/domus-osztondij/a-domus-osztondij-105505

A pályázat benyújtási határideje: 2021. október 29. 14 óra (magyarországi idő szerint).

Tovább

2021. szeptember 27.

Megjelentek a Délvidékért ösztöndíjpályázatok - 2021 ősz

A Délvidékért Kiss Alapítvány ösztöndíjpályázatot ír ki délvidéki magyar kutatók magyarországi kutatóhelyeken végzendő tudományos munkájának támogatására. A tudományterületet az alapítvány nem korlátozza, tehát mindhárom nagy tudománycsoport (az élő és az élettelen természettudományok, valamint a társadalomtudományok) területéről várja a jelentkezőket.
A pályázat célja, hogy segítse a délvidéki magyarság kapcsolódását a magyar és a nemzetközi tudományos közélethez, s egyúttal elősegítse a magyar tudományos szaknyelv használatát a Délvidéken.

Tovább

2021. szeptember 27.

Meghívó: Simon Attila, az MTA külső tagjának akadémiai székfoglalója

Az előadás ideje: 2021. október 7. (csütörtök) 15.00 óra

Az előadás helye: MTA Székház, Nagyterem

(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. II. emelet)

A jelenleg érvényben lévő járványügyi korlátozások értelmében a személyes
részvétel védettségi igazolványhoz kötött, melynek ellenőrzésére a beléptetésnél
kerül sor.

Személyes részvétel esetén regisztrálni itt szükséges.

Az előadás online is követhető lesz itt.

2021. szeptember 27.

Szobrot avattak Szladits Károly akadémikusnak

Szeptember 16-án Varga Judit igazságügyi miniszter és Hájos Zoltán Dunaszerdahely polgármestere közösen leplezte le Dunaszerdahelyen Szladits Károly (1871–1956) jogtudósnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának szobrát, amely Lebó Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása.

2021. szeptember 20.

Az Amerika Magyar Akadémikusok Társaságának konferenciája

Az Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága (AMAT) 2021 szeptember 23-26 között, a washingtoni magyar nagykövetségen rendezi éves tudományos konferenciáját és közgyűlését az Amerikában dolgozó Köztestületi tagok bevonásával. A konferenciát Zoom linken is közvetítik. A konferencián többek között előadnak az MTA külső tagjai: Szabó Sándor, Szabó Gyöngyi, Bodor Miklós, Sztipanovits János, Albert Réka, Ács J. Zoltán, Tigyi Gábor, Maliga Pál illetve Kocsis Károly, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke...

Az esemény weboldala...

2021. szeptember 7.

Domus Café könyvbemutató a Domus 'Collegium Hungaricum'-ban

Szeretettel meghívjuk a Kedves érdeklődőket a Domus Café rendezvényére, a Domus 'Collegium Hungaricum'-ban megvalósuló:

Bajcsi Ildikó történész, az MTA külső köztestületének tagja, Kisebbségi Magyar Küldetés Csehszlovákiában... c. kötetének könyvbemutatójára
A szerzővel Filep Gusztáv Tamás (ELKH, kutató) beszélget
Időpont: 2021 szeptember 16., csütörtök, 18:00
Helyszín: Abonyi utca 10., Budapest, 1146

2021. július 28.

Domus Café könyvbemutató a Domus 'Collegium Hungaricum'-ban

Szeretettel meghívjuk a Kedves érdeklődőket az idei év első Domus Café rendezvényére, a Domus 'Collegium Hungaricum'-ban megvalósuló

Mészáros András akadémikus, az MTA külső tagja, Nem Alszom... c. kötetének könyvbemutatójára
A szerzővel Mester Béla (BTK, filozófus) beszélget
Időpont: 2021 augusztus 12., csütörtök, 18:00
Helyszín: Abonyi utca 10., Budapest, 1146

2021. június 25.

Emléktáblát avattak Berzeviczy Albert, az MTA elnöki tisztségét 31 évig betöltő kutató tiszteletére szülőfalujában

A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) kezdeményezésére, 2021. június 22-én Berzevicén a helyi községháza épületében ünnepélyes keretek között leleplezték Berzeviczy Albertnek, az MTA 31 éven keresztül regnáló elnökének az emléktábláját. Ezen az eseményen az MTA képviseletében Morvai Tünde, a HTMT osztályvezetője, a SZMAT részéről Mészáros András elnök, az MTA külső tagja, a helyhatóság oldaláról a berzevicei polgármester, Jozef Hodoši valamint más meghívott vendégek vettek részt.

Tovább

2021. június 22.

Megjelentek a Domus kiadvány- és nemzetközi publikációs pályázati felhívások

A Magyar Tudományos Akadémia Domus pályázati felhívása tudományos könyvek kiadására és színvonalas nemzetközi publikációk megjelentetésére.

Tovább

2021. május 6.

A Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága elismerései 2021-ben

Képek az eseményről galériánkban, kattintson ideAz MTA 194. Közgyűlésének részeként online megtartott Külső Tagok Fórumán Freund Tamás az akadémiai elnöke arról beszélt, hogy a magyar kutatókat, éljenek bárhol a világon, nemcsak a tudomány és a kutatási területük számukra legizgalmasabb témái iránti lelkesedés köti össze, hanem a közös anyanyelv is, amelynek ápolására annak idején Széchenyi István az Akadémiát megalapította. Az MTA elnökének köszöntőjét követően ismertették az Arany János-díjak és -érmek idei kitüntettjeit. Az elismerések személyes átadására a járványhelyzet miatt a tavalyihoz hasonlóan idén sem volt lehetőség.

Az MTA Külső Tagok Fórumáról készült teljes felvétel az MTA Youtube csatornáján nézhető meg:

Az elismerést az alábbi kutatók kapták meg...

2021. április 22.

Megjelentek a Domus intézményi pályázati felhívások

A Magyar Tudományos Akadémia Domus pályázati felhívása a szomszédos országokban működő magyar tudományos szervezetek 2021. évi működési és kiadvány támogatására.

Tovább

2021. április 12.

Kiírták a Délvidékért ösztöndíjpályázatokat - 2021 tavasz

A Délvidékért Kiss Alapítvány ösztöndíjpályázatot ír ki délvidéki magyar kutatók magyarországi kutatóhelyeken végzendő tudományos munkájának támogatására. A tudományterületet az alapítvány nem korlátozza, tehát mindhárom nagy tudománycsoport (az élő és az élettelen természettudományok, valamint a társadalomtudományok) területéről várja a jelentkezőket.
A pályázat célja, hogy segítse a délvidéki magyarság kapcsolódását a magyar és a nemzetközi tudományos közélethez, s egyúttal elősegítse a magyar tudományos szaknyelv használatát a Délvidéken.

Tovább

2021. március 29.

A Határon Túli Magyarok Titkárságának osztályvezetőjét Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Morvai Tünde részére Gr. Mikó Imre-emléklapot adományozott az EME folyamatos működéséhez és az erdélyi magyar tudományműveléshez nyújtott támogatása elismeréséül.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A díjat 2021. március 27-én, Kolozsváron nyújtotta át virtuálisan Keszeg Vilmos, az EME elnöke és Bitay Enikő, az EME főtitkára az EME 2021. évi rendes közgyűlésén.

Tovább

2021. március 25.

A Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság tavaszi ülése

  1. március 22-én tartotta tavaszi ülését az MTK EB, melynek keretében döntés született az idei év Arany János díjak és érem odaítéléséről. A díjak és az érem átadására az MTA májusi online közgyűlésén, virtuálisan kerül sor.

A Bizottság tagjai elfogadták a kolozsvári székhelyű Bolyai Társaság kérelmet, így 2021-től a Társaság azon határon túli magyar tudományos műhelyek közé tartozik, akik pályázhatnak a Domus intézményi működési támogatására

2021. március 8.

A Domus ösztöndíj 2021 pályázati felhívása

Az Akadémia Domus ösztöndíjprogramja senior és junior ösztöndíjakkal kívánja támogatni a külföldi kutatók szakmai munkásságát, magyarországi tevékenységét, segítve bekapcsolódásukat a magyarországi tudományos életbe, akadémiai és egyetemi kutatásokba, magyarországi szakmai partnerek, témavezetők közreműködésével.

Az ösztöndíj tudományos kutatómunka végzésére, anyaggyűjtésre, konferencián való részvételre, konzultációra stb. használható fel, a benyújtott és elfogadott pályázatban megfogalmazott szakmai terv szerint.

Tovább

2021. február 25.

Az MTK EB megtartotta évindító megbeszélését

A Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke, Kocsis Károly kezdeményezésére február 22-én tartotta évindító megbeszélését a öt magyarországi akadémiai területi bizottság (Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged, Veszprém), valamint a négy határon túli magyar akadémiai szervezet (Kolozsvári Akadémiai Bizottság, Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács, Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács, Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács). A hagyományosan év eleji találkozók célja, hogy a szervezetek összehangolják éves programjaikat, illetve tovább erősítsék a magyar-magyar tudományos kapcsolatokat.

Tovább

2021. február 22.

A SZMAT 8. Közgyűlése

2021. február 19-én Mészáros András, a SZMAT elnökének megnyitójával vette kezdetét a SZMAT 2020-as évi közgyűlése. Mészáros András az elmúlt év újfajta kihívásairól, és a reá adott releváns válaszok lehetőségeiről beszélt az Immanuel Kant által megfogalmazott gondolatmenet jegyében.

A gyűlésen felszólalt Kocsis Károly, az MTK EB elnöke is. Felszólalásában megemlékezett a SZMAT korábbi, Alsósztregován megtartott hagyományos, jó hangulatú jelenléti közgyűlésére, és a leköszönő Lovász László elnök úr előadására. Tolmácsolta Freund Tamás MTA elnök üdvözletét, és szót ejtett az MTA köztestületének taglétszám alakulásáról a 2020-as évben, különös tekintettel a szlovákiai külső köztestületi tagok helyzetére. Ismertette, hogy az MTA ALUMNI középiskola programjába több mint 1300 köztestületi tag jelentkezett, és biztatta a jelenlévőket a program további támogatására.

A közgyűlést Morvai Tünde, az MTK EB titkárának felszólalása követte. Morvai Tünde ismertette az MTA Magyar Tudományosság Külföldön támogatási rendszer kétirányú voltát, és a vírushelyzet tekintetében az elmúlt év megvalósult és szükségszerűen átcsoportosított programjait. A MTK EB titkára ismertette, hogy az optimizmus jegyében 2021 tavaszán kiírásra kerülnek a korábbi ismert pályázatok az őszi Magyarországi kutatásra, és folytatódik a nemzetközi publikáció megjelentetésének támogatása.

A közgyűlésen sor került a Fiatal kutatók a szlovákiai magyar tudományosságért díjak átadására és a díjazottak előadásaira is.

Tovább

2021. február 10.

Az Erdély Öröksége Alapítvány pályázati felhívása

A Magyar Tudományos Akadémia Köpeczi Béla akadémikus és felesége mint örökhagyók rendelkezése értelmében létrehozta az Erdély Öröksége Alapítványt. Az Alapítvány Kuratóriuma az örökhagyók szándéka szerint pályázatot hirdet Erdély történelmével, Erdélynek a magyarság történetében betöltött szerepével, történeti hagyományainak feltárásával foglalkozó, Magyarországon vagy Romániában élő, elsődlegesen magyar vagy magyar állampolgársággal is rendelkező, továbbá a magukat állampolgárságtól függetlenül magyarnak valló kutatók számára.

Pályázati felhívás 2021-ra vonatkozóan

Az Erdély Öröksége Alapítvány 2021. évi pályázati felhívása ide kattintva érhető el.

2020. december 14.

Újjáalakult a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság

A november 24-i alakuló ülés résztvevőit Freund Tamás, az MTA elnöke köszöntötte.

Az MTK EB tevékenységének célja, hogy előmozdítsa az együttműködést a hazai és a külföldi magyar tudományosság képviselői között, illetve, hogy a külföldön élő magyar (magukat magyarnak vagy magyarnak is valló) kutatókat, valamint a külföldi magyar tudományos műhelyeket integrálja a magyarországi tudományos életbe. A Bizottság az Akadémia elnöki ciklusával egyidőben három évente újul meg.

A MAB és az MTK EB közös díja


Az idei évben Szeghy-Gayer Veronika kapta a Miskolci Akadémiai Bizottság ésa Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság Fiatal Kutatói Díját

Szeghy-Gayer Veronika Budapesten született, azonban közel egy évtizede
kutatási témája és magánélete is Szlovákiához, azon belül is Kassához köti.
Férjével és kisfiával Kassán él, elsősorban itt dolgozik, a Szlovák
Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Intézetében, tudományos
munkatársként.

E mellett az Eötvös József Kutatóközpont Közép-EurópaKutatóintézetében a két világháború közötti Csehszlovákia, éskelet-szlovákiai régió 1945 előtti társadalomtörténetének kutatója.Szeghy-Gayer Veronika tudományos pályafutása kezdetétől elhivatotttörténész, az egyetem elvégzését követően önerőből megtanult szlovákul, hogy választott kutatási területét alaposan tudja tanulmányozni, pár év leforgása alatt már szlovák nyelvű konferenciákon adott elő szlovák nyelven.

Doktori disszertációja átdolgozott változata megjelent könyv formájában Felvidékből Szlovenszkó: magyar értelmiségi útkeresések Eperjesen és Kassán a két világháború között címmel. Ezen felül közel 70 tudományos közleménye jelent meg magyar, szlovák és angol nyelven.

2020. szeptember 29.

Búcsú Spenik Ottótól, a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács alapító elnökétől

Életének 82. évében elhunyt Spenik Ottó, fizikus, az MTA külső tagja, a kárpátaljai magyar tudományos élet kiemelkedő tudományos személyisége, aki 2015 és 2019 között a MTA Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács elnöke volt.1961-ben az Ungvári Állami Egyetemen fizikusi, fizikatanári oklevelet szerzett. 1966-ban lett a fizikai tudományok kandidátusa, 1975-ben pedig doktora. 1997-től az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia levelező tagja, 2006-tól rendes tagja. 1998 óta az MTA külső tagja. 1992-től az Ukrán Tudományos Akadémia Elektronfizikai Kutatóintézetének igazgatója. Kutatási területe az atomfizika, az elektron- és atomütközések fizikája, a fizikai elektronika, a spektroszkópia, a szilárd testek felületének fizikája, a Föld és a bolygók atmoszférájában végbemenő folyamatok laboratóriumi modellezése. Számos kötet szerzője, társzerzője, munkái több nyelven jelentek meg, 15 kandidátus és 4 doktor tudományos vezetője. Több szakmai és állami kitüntetés birtokosa, többek között megkapta az Ukrajna Érdemes Tudományos és Technikai Dolgozója címét (1994), a Soros Alapítvány Professzora (1994) és Ukrajna Állami Díját (1995-ben), a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közgyűlése által alapított, a régió fejlődésében fontos szerepet betöltő személyeknek adományozandó Gróf Lónyay Menyhért-díjat és -emlékérmet, a DAB emlékérmét (mindkettőt 1998-ban). Kitüntették az Ukrán Érdemekért Érdemrend III. és II. fokozatával (1998, 2008), a Bölcs Jaroszláv Fejedelem Érdemrend V. fokozatával (2004). 2000 óta lakóhelye, Ungvár díszpolgára. Számos hazai és nemzetközi tudományos és szakmai testület tagja: 1998-tól a Kárpátaljai Magyar Tudományos Társaság alelnöke, 1999 óta Ukrajna Tudósai Föderációja kárpátaljai részlegének elnöke (1994–1998 és 2000–2001), az ICPEAC (International Conference on Photonic, Electronic and Atomic Collisions) főbizottságának tagja. Számos hazai és nemzetközi konferencia szervezője és szervezőbizottsági tagja (Ungvár, Szentpétervár, Riga, Petrozávodszk, Debrecen, Gdańsk).

A kárpátaljai magyar tudományosság aktív szereplője, támogatója és szervezője valamint a magyar-ukrán tudományos kapcsolatok mentora 2008-ban az MTA Arany János–érem elismerésében részesült.

2020. szeptember 16.

Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága (AMAT) online konferenciát tartott a szokásos éves konferenciája helyett

Az MTA amerikai kontinensen tevékenykedő külső, és részben rendes, illetve levelező tagjait is felölelő Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága (AMAT) a COVID-19 járvány miatt nem tudta megtartani az április első hétvégéjére, a University of California Los Angeles-en tervezett éves konferenciáját. Ezt részben helyettesítendő, Prof. Módy István szervezésében az AMAT tagsága több mint harminc kolléga bekapcsolódásával Zoom telekonferenciát rendezett július 29-én. A konferencia egyik fő célkitűzése volt, hogy javaslatot készítsen az AMAT tagjainak hasznosabb együttműködéséről MTA-val, az akadémiai tisztújítást követően. Sok javaslat és kérdés merült fel a konferencia során, mintegy megerősítve az AMAT tagságának az MTA munkája iránti megújult erdeklődését és elkötelezettségét. Ezeket a javaslatokat az MTA Elnöksége elé tervezzük terjeszteni a közeljövőben, adta hírül Prof. Tigyi Gábor az AMAT titkára.

2020. augusztus 31.

Megjelent a 2020. évi őszi Domus magyarországi pályázati felhívás

Az MTA meghirdette Domus magyarországi őszi ösztöndíjpályázatát.

A pályázati felhívás és a pályázati felületek az alábbi linken érhetőek el:

https://mta.hu/domus-osztondij/a-domus-osztondijrol-105535

A pályázatok benyújtási határideje: 2020. szeptember 30. 14 óra (magyarországi idő szerint).

2020. július 27.

Új típusú Domus publikációs pályázatok

Az MTA új típusú Domus pályázatokat hirdet meg 2020-ban első alkalommal tudományos könyvek és jelentős nemzetközi publikációk megjelentetésére.

A könyvkiadási pályázaton az MTA külső tagjai és köztestületének külső tagjai vehetnek részt tudományos könyvek határon túli magyar kiadóknál történő megjelentetésére. A támogatásokat az MTA Gazdasági Igazgatósága közvetlenül biztosítja a támogatott kiadóknak. A nemzetközi publikációs pályázaton a külső tagok és a köztestületi külső tagok mellett határon túli magyar fiatal kutatók vehetnek részt, a támogatásokat az MTA határon túli magyar szervezetein keresztül biztosítja.

A pályázatok beadási határideje 2020. szeptember 30. 14 óra (magyarországi idő szerint).

A pályázati kiírások és a pályázattal kapcsolatos részletes információk az alábbi linken érhetők el:

https://mta.hu/domus-osztondij/a-domus-osztondijrol-105535

2020. július 22.

Filozófia és irodalom címmel jelent meg a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács 2019 októberében rendezett konferenciájának kötete.

A konferenciát a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma 2019 október 4–5-én rendezte meg Alsósztregován a Madách-kastélyban.

A kiadvány teljes szövege a HTMT korábbi kiadványával együtt az alábbi linken érhető el:

https://mta.hu/magyar-tudomanyossag-kulfoldon/kiadvanyok-105940

2020. június 15.

Ismét fogad vendégeket és ösztöndíjasokat a Domus Collegium Hungaricum

A Domus ’Collegium Hungaricum’ fogadja azokat a vendégeket, illetve ösztöndíjasokat, akik olyan országból jönnek, ahonnan Magyarországra belépve nem vonatkozik rájuk a 14 napos karantén kötelezettség.

2020. május 27.

Elhunyt Oplatka András (1942-2020), az MTA külső tagja

Május 27-én, Zürich melletti otthonában elhunyt Oplatka András újságíró, történész, műfordító, az MTA külső tagja. Tizennégy évesen hagyta el Magyarországot szüleivel, később a Neue Züricher Zeitung tudósítójaként dolgozott Stockholmban, Párizsban, Moszkvában, majd Budapesten. Megírta az 1989-es magyar határnyitás történetét, Széchenyi István, Németh Miklós és Fischer Ádám életrajzát, Jókai, Mikszáth és Karinthy műveket fordított németre. 2016-ban Prima Primissima díjat kapott.

2020. május 5.

Az Arany János díj és érem 2020. évi díjazottjai

Tekintettel a jelenlegi járványügyi helyzetre, a 2020. évi májusi rendes MTA közgyűlésre nem az eredetileg tervezett időpontban (2020. május 4-5.), hanem a későbbiekben kerül sor. A közgyűlés szerves része a Külső Tagok Fóruma, amelynek keretében e díjakat ünnepélyesen átadták volna. Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság 2020. március 9-i ülésén döntött a díjazottokról.

Arany János Életműdíjban részesül Kuti Gyula fizikus, az MTA külső tagja (Amerikai Egyesült Államok).

Arany János Kiemelkedő Tudományos Teljesítmény Díjban részesül Kádasi Lajos molekuláris genetikus, tudomány doktora (Szlovákia).

Arany János Fiatal Kutatói Díjban részesül Farkas Csaba matematikus, tudomány doktora (Románia)

Arany János-érmet kap

Czaun Miklós vegyész, PhD (Amerikai Egyesült Államok),

Markó Bálint ökológus, PhD (Románia),

Tonk Márton filozófiatörténész, tudomány doktora (Románia),

Szabó Sándor kutatóorvos, az MTA külső tagja (Amerikai Egyesült Államok),

Váradi Natália történész, tudomány doktora (Ukrajna).

A díjak és oklevelek átadására később kerül sor.

2020. május 5.

Az Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága (AHAA/AMAT) fiatal kutatóknak szóló elismerése ideji díjazottja

Az idei díjazott Ábrányi-Balogh Péter vegyész, PhD (Magyarország).Az MTA rendes közgyűlésén, a Külső Tagok Fóruma keretében adták volna át az Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága (AHAA/AMAT) fiatal kutatóknak szóló elismerését.

A díj átadására később kerül sor.

2020. márcis 20.

Megjelent az Erdély Öröksége Alapítvány 2020. évi pályázati felhívása

Az Alapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdet Erdély történelmével, Erdélynek a magyarság történetében betöltött szerepével, történeti hagyományainak feltárásával foglalkozó, Magyarországon vagy Romániában élő, elsődlegesen magyar vagy magyar állampolgársággal is rendelkező, továbbá a magukat állampolgárságtól függetlenül magyarnak valló kutatók számára tudományos művek megjelentetésére.

A pályázattal kapcsolatos információk az alábbi linken érhetőek el:

https://mta.hu/erdely-oroksege-alapitvany-palyazat/palyazati-felhivas-106582

2020. március 20.

A járványhelyzet miatti otthoni munkavégzés alatt szabadon elérhető nemzetközi kutatást segítő szakirodalmi adatbázisok

Az MTA Könyvtár és Információs Központ EISZ Titkárság munkatársai honlapjukon közzétették a koronavírus-járvány ideje alatt szabadon hozzáférhető nemzetközi szakirodalmi források folyamatosan bővülő listáját, amely az alábbi linken érhető el:

http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/378-a-koronavirus-jarvany-ideje-alatt-szabadon-hozzaferheto-nemzetkozi-szakirodalmi-forrasok.html

2020. március 17.

Zárva a Domus ’Collegium Hungaricum’

A globális járványügyi helyzet miatt a Domus ’Collegium Hungaricum’ budapesti vendégház meghatározatlan ideig nem tud vendégeket, ösztöndíjasokat fogadni.

Köszönjük megértésüket!

2020. március 12.

Megjelent a Délvidékért Kiss Alapítvány 2020. évi tavaszi pályázati felhívása

A Délvidékért Kiss Alapítvány ösztöndíjpályázatot ír ki délvidéki magyar kutatók magyarországi kutatóhelyeken folyamatosan végzendő tudományos munkájának támogatására.

A pályázatok benyújtási határideje: 2020. április 13. 14 óra

A pályázati felhívás és felület az alábbi linkre kattintva érhetőek el:

https://mta.hu/delvidekert-osztondij-palyazat/a-delvidekert-kiss-alapitvany-palyazati-felhivasa-110005

2020. március 9.

A 2017-2020-as elnöki ciklus utolsó ülését tartotta az MTK EB

A Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság legutóbbi három éves ciklusa különbözött a korábbiaktól, ugyanis 2017-től tagjai között jelen voltak a Kárpát-medencén kívül működő tudományos szervezetek képviselői is (USA, Németország, Anglia). Az USA-ban működő tudós társaságok együttműködésüknek szervezeti keretet is adtak, 2018-ban megalakult az MTA Amerikai Magyar Bizottsága.

A 2020. március 9-i ülésen a szokásos őszi menetrend szerint az Elnöki Bizottság döntött az Arany János–díjakról és –éremről, melyeket az Akadémia Közgyűlésén, és annak keretében a Külső Tagok Fórumán ad majd át Lovász László elnök úr.

2020. február 28.

Megjelentek a 2020. évi Domus pályázati felhívások

Az MTA meghirdette a 2020-ra vonatkozó Domus ösztöndíj pályázati felhívásokat (Domus magyarországi tavaszi ösztöndíjpályázat, Domus szülőföldi ösztöndíjpályázat).

A pályázati felhívások és a pályázati felületek az alábbi linken érhetőek el:

https://mta.hu/domus-osztondij/a-domus-osztondijrol-105535

A pályázatok benyújtási határideje: 2020. március 30. 14 óra (magyarországi idő szerint).

2020. február 26.

Az Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága (AMAT) pályázati felhívása fiatal kutatók támogatására

Az Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága, az AMAT idén is meghirdeti fiatal kutatók támogatását szolgáló pályázatát.

Az angolnyelvű pályázati kiírás ide kattintva tölthető le.

A pályázatok benyújtási határideje: 2020. április 1.

A pályázattal kapcsolatban közvetlenül az AMAT-tól kérhető információ a kiírásban megadott elérhetőségeken.

Az AMAT weboldala: http://www.ahaa-amat.org/

2020. február 11.

Meghívó Kontra Miklós, az MTA doktora, a Domus Kuratórium elnöke Felelős nyelvészet című kötetének bemutatójára

Időpont: 2020. február 11. 18 óra

Helyszín: Domus Collegium Hungaricum

(1146 Budapest, Abonyi utca 10.)

A könyvet bemutatják:

Fazakas Noémi nyelvész (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Marosvásárhely) és Tardos Róbert szociológus (ELTE, Budapest)

A nyelvi ügyek mindenki ügyei, nemcsak a nyelvészekéi, mivel a nyelvi manipulációk napjainkban a társadalmi kontroll legpusztítóbb formái, s így vagy úgy, mindenkit érintenek, minden magyart is. Ha egy népszavazási kérdést úgy fogalmaznak meg, hogy a szavazók rögtön látják, hogy a kérdés mögött meghúzódik egy „Te tényleg hülye vagy?” kérdés, akkor 3,3 millió magyar 98%-a a népszavazást kiírók elvárásai szerint szavaz. Ha szakképzett nyelvészek műhibái millióknak okoznak kárt fölöslegesen, akkor a nyelvészek felelőtlenek, esetleges jó szándékuktól függetlenül is. Van olyan nyelvészet, ami mérvadó kritikusok szerint szemétdombra való, mivel a nyelvi adatokkal felelőtlenül bánnak, akik művelik. Van olyan magyar törvény, a 2001. évi XCVI. ún. reklámnyelv törvény, aminek előkészítésében jelentős szerepet játszottak nagyon felelőtlen magyar nyelvészek is, és van olyan is, a 2009. évi törvény a magyar jelnyelvről, amelynek előkészítésében tudományos és társadalmi szempontból is felelős nyelvészek segédkeztek. Nyelvészetileg indokolható-e, hogy a magyar népszámláláskor a román és a szerb anyanyelvűeket külön számlálják, de a romani és a beás anyanyelvűeket nem, holott e két „cigány” nyelv beszélői nem értik meg egymást? Vagy: miként lehet, hogy az Akadémiától a kocsmárosokig mindenki támogatja a magyarok magyarok általi nyelvi diszkriminációját? A nyelvészek felelősségéről ritkán szokott szó esni ‒ ezzel a könyvvel ezen a helyzeten szeretnék valamennyit változtatni.

2020. február 10.

A területi bizottságok és a határon túli akadémiai tanácsok évindító megbeszélése

Február 10-én a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága elnöke, Kocsis Károly összehívására tartotta meg évindító megbeszélését az öt magyarországi akadémiai területi bizottság (Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged, Veszprém) valamint a négy határon túli magyar akadémiai szervezet (Kolozsvári Akadémiai Bizottság, Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács, Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács, Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács). A hagyományosan év eleji találkozók célja, hogy a szervezetek összehangolják éves programjaikat, illetve tovább erősítsék a magyar-magyar tudományos kapcsolatokat.

2020. január 23.

Lovász László, az MTA elnöke előadást tart a SZMAT Közgyűlésén

A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács 2019. évi közgyűlését 2020. január 23-án, csütörtökön tartja Alsósztregován, a Madách-kastélyban 10 órai kezdettel.

A közgyűlés programja:

10.00 – 10.30: Regisztráció

10.30 – 10.35: Megnyitó: Mészáros András, a SZMAT elnöke

10.35 – 11.15: Lovász László, az MTA elnöke előadása „Hálózatok: fejtörőktől az új tudományos paradigmáig“ címmel

11.15 – 12.00: A Fiatal kutatói díj átadása és a díjazottak – Tóthová-Tarová Eva és Tóth-Bakos Anita – előadásai

12.00 – 12.10: Kocsis Károly, az MTK EB elnökének felszólalása

12.10 – 12.20: Morvai Tünde, az MTK EB titkárának felszólalása

12.20 – 12.35: Beszámoló a SZMAT 2019-es tevékenységéről és a 2020-as tervekről – Mészáros András, a SZMAT elnöke

12.35 – 13.00: Vita

13.00 – 14.00: A Madách-kastély állandó kiállításának a megtekintése

14.00: Fogadás

2019. december

Csernicskó István a KMAT új elnöke

2019. deecember 13-án Ungváron tartotta 2019. évi tisztújító közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács (KMAT).

A Tanács 2015-ös megalakulását követően az első elnök Spenik Ottó, fizikus, az MTA külső tagja volt.

Bővebben:

http://kmat.uz.ua/2019/12/14/kozgyulest-tartott-a-karpataljai-magyar-akademiai-tanacs-3/

2019. december 17.

A Domus Café idei utolsó rendezvénye: Vasárnap. Versek játék közben - könyvbemutató

A kötet versei a gyermekek és a felnőttek közös világáról vallanak.

A csíkszeredai Gutenberg kiadónál idén megjelent könyvet − versek: Egyed Emese, rajzok: Láng Orsolya − Magyary Ágnes mutatja be a szerzők jelenlétében

  1. december 17-én 18 órától a Domus ’Collegium Hungaricum’-ban

(Budapest, Abonyi u. 10. sz.)

Egyed Emese költő, irodalomtörténész, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem tanára, korábban a Brassai Líceum tanáraként, majd az Utunk/ Helikon folyóirat szerkesztőjeként dolgozott. Gyermekeknek szóló könyvei sorában ez az ötödik.

Láng Orsolya Marosvásárhelyt született, jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktorandusza, sokoldalú művész, vers- és prózakötete is megjelent, több kötetet illusztrált. Szezon után című animációs filmjét nemzetközi fórumokon díjazták.

Magyary Ágnes kolozsvári származású, Budapesten élő író, nyelvtanár. Az ELTE magyar-spanyol szakán diplomázott, prózakötetei jelentek meg. Ez év decemberében vette át a Látó folyóirat nívódíját.

Zeneajándék: Sándor Anna

Sándor Anna a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia harmadéves (előadóművészet- klasszikus hegedű szakos) hallgatója. Székelyudvarhelyen született.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A Miskolci Akadémiai Bizottság és az Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság közös díja

A MAB és az MTK EB közös díját a Magyar Tudomány Ünnepe salgótarjáni rendezvényén adták át. A díjat minden évben egy szlovákiai magyar fiatal kutató kapja. Az idei évben a kassai születésű Terézia Švajlenka Pošiváková a díjazott. Terézia Švajlenka Pošiváková (1987) az Eperjesi Egyetem, Humántudományi és Természettudományi Karának Ökológiai és Környezetvédelmi Tanszékén szerzett doktori fokozatot (2016), jelenleg Kassán az Állatorvosi és Farmakológiai Egyetem, Állathigiénia és Környezetvédelmi Intézet, Természetvédelmi Intézetének munkatársa. A díjazott tudományos tevékenysége során elsősorban az állatok biokémiai, hematológiai és immunkémiai állapotára összpontosít, különös tekintettel a fajok közötti különbségekre, valamint a tenyészállatok és a vadállatok közötti különbségekre a környezetükkel és higiéniai körülményeikkel kapcsolatban. Kutatása a biológiai, egészségügyi és környezeti kockázatok felmérésére irányul. Eredményeit nemzetközi és hazai folyóiratokban is közölte, és aktívan részt vesz hazai és nemzetközi konferenciákon. Eddig összesen 132 publikáció szerzője és társszerzője, többek között négy egyetemi tankönyvé, 22 Current Contents Connect-ben megjelent publikációé, 5 további publikációját pedig a WOS és a SCOPUS adatbázisában jegyzik. 2018-ban az Állatorvosi és Farmakológiai Egyetemen elnyerte az év fiatal kutatója díjat.

2019. december 5.

Nyílt hozzáférésű publikálás a gyakorlatban - a Domus Café következő rendezvénye

Időpont: 2019. december 5. (csütörtök), 16.00

Helyszín: MTA Domus ’Collegium Hungaricum’, 1141 Budapest, Abonyi utca 10.

Az előadás címe: Nyílt hozzáférésű publikálás a gyakorlatban

Előadó: Bilicsi Erika, az MTA Könyvtár és Információs Központ osztályvezetője.

Hogyan lehet nyílt hozzáféréssel publikálni? Mit jelent az automatikus adatcsere, ami a nyílt hozzáférésű közleményekre épít. Hogyan lehetséges, hogy manuális közreműködés nélkül jussanak a bibliográfiai adatok pl. az MTMT-be, ahol megvan a lehetőség az automatikus idézettség-gyűjtés kialakítására is. És még sok hasonló kérdésre ad választ Bilicsi Erika, az MTA Könyvtár és Információs Központ osztályvezetője.

2019. november 8.

Kolozsváron tartotta ülését az MTK EB

November 8-án a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem adott otthon a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság őszi ülésének. A Bizottság tagjai részt vettek a Kolozsvári Akadémiai Bizottság Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényen, melynek keretében előadást tartott Albert Réka, az MTA külső tagja, a Pennsylvania State University professzora.

2019. október 28.

Az örök építkező - Tóth Károly (19592016) emlékkonferencia

A Fórum Kisebbségkutató Intézet, az MTA Határon Túli Magyarok Titkársága és a Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete konferenciát rendez Tóth Károly, a szlovákiai magyar tudományosság és közélet jeles alakja emlékére.

Helyszín: Domus ’Collegium Hungaricum’, 1146 Budapest, Abonyi utca 10.

Időpont: 2019. október 28. (hétfő)

A konferencia programja

13.00: Megnyitó

13.15 – 13.35: Molnár Imre: Tóth Károllyal a rendszerváltás felé vezető úton...

13.35 – 13.55: Filep Tamás Gusztáv: Autonómiakísértet. Tanulmányai az ef-Lapokban és a Magyar kultúra és tudomány Csehszlovákiában című, 1988-as konferencia

13.55 – 14.15: Öllös László: Szervezet kell a szabadsághoz! Tóth Károly és az újjászerveződés

14.15 – 14.30: Észrevételek

Kávészünet

14.30 – 14.50: Bárdi Nándor: Pulzáltatás: a kutatás, mint társadalomszervezés

14.50 – 15.10: Simon Attila: „Az­zal kell fog­lal­koz­nunk, amit más nem végez el” A Fórum Intézet helye a szlovákiai magyar tudományosságban

15.10 – 15.30: Észrevételek

15.30: Kerekasztal beszélgetés - Moderátor: Simon Attila

Beszélgető partnerek: Egyed Albert, Liszka József, Tarnóczy Mariann, Törzsök Erika, Végh László

17.00: Fogadás

A Domus Café következő rendezvénye

2019. október 11.

Ismét Doctorandus-este a Domus Café keretein belül!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk Budapesten, a Domus Collegium Hungaricum épületében soron következő Doctorandus esténken. Az este első részében 18:00-tól Kosztur András tart előadást Ukrajna a választások után - kihívások és lehetőségek címmel, majd hagyományainkhoz híven kötetlen beszélgetéssel, társasjátékozással folytatjuk a programot.

Időpont: 2019. október 11., péntek, 18:00
Helyszín: MTA Domus ’Collegium Hungaricum’
1146 Budapest, Abonyi utca 10.

2019. augusztus 28.

AMAT utazási ösztöndíj az Amerikai Society for Neuroscience 2019 évi konferenciára!

Az Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága (AMAT) (http://www.ahaa-amat.org/) pályázatot ír ki két tudományos utazási hozzájárulásra a 2019 évi Chicago-ban megrendezendő 49th Society for Neuroscience's Annual Meeting-re, azzal a feltétellel, hogy a díjazottak elfogadott előadást vagy poszter tartanak (http://sfn.19annualmeeting.com/). Az AMAT személyenként 1500 dollárral járul az utazási költségekhez. A pályázatban minden fiatal (35 évig) kutató a neurobiológiai tudományok minden ágazatából résztvehet, aki a Kárpát-Pannon medencében él és dolgozik. A pályázatra a következő anyagot kell benyújtani angol nyelven 2019 szeptember 8-ig:
• Rövid cím és max. 500 szavas absztrakt a tartandó előadásról.
• Rövid (max. 4 oldalas) életrajz (CV).
Mindezt a határidő előtt az AMAT keleti parti alelnökének Tigyi Gábor akadémikus prof. email címére kell beküldeni: gtigyi [at] uthsc [dot] edu

2019. augusztus 21.

Magyar állami kitüntetéseket adtak át Pozsonyban a nemzeti ünnep alkalmából

A szlovákiai magyar kulturális és közélet kiemelkedő személyiségei vettek át magas magyar állami kitüntetést augusztus 20., az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából Magyarország pozsonyi nagykövetségén.

A Magyar Érdemrend Lovagkereszttel ismerték el Lanstyák István egyetemi oktató, nyelvész munkásságát. A méltatás szerint Lanstyák István a kétnyelvűségben élő szlovákiai magyarság nyelvhasználatának, a kétnyelvűség törvényszerűségeinek, következményeinek legavatottabb kutatója. „Iskolateremtő munkát végzett és végez; nemzetközi szintre emelte a szlovákiai szociolingvisztikai kutatásokat.” Lanstyák István a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett magyar–angol szakos tanári oklevelet. 1989-től a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék oktatója. 1999-től a Fórum Társadalomtudományi Szemle szerkesztőbizottságának tagja. 2000-től tagja a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének. 2016-tól vezeti a Fórum Kisebbségkutató Intézet keretében működő Gramma Nyelvi Irodát


2019. július 25.

A Kolozsvári Akadémiai Bizottság 2019. első félévi díjazottja

A 2019-es év elején a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) felhívást intézett az MTA romániai külső tagjaihoz, valamint külső köztestületi tagjaihoz közérthető tudományismertetés céljával. Hetente-kéthetente jelentetett meg a KAB honlapján rövid ismertető szövegeket, videóabsztraktokat, melyek a legújabb jelentős tudományos eredményeket ismertetik. A projekt célja a tudományos eredményeknek a minél szélesebb körben történő megismertetése. Ezen ismertetők szerzői közül 2019 első félévében Kristály Sándor matematikust díjazza a KAB.


2019. július 25.

Az internet tér-idejének meglepő törvényszerűségei

A BBTE Magyar Fizika Intézetének egy kutatócsoportja dr. Néda Zoltán professzor irányításával arra keresett választ, hogy az interneten közvetített adatcsomagok sebessége miként változik a feladó és címzett közötti távolság függvényében. A Nature lapcsaládbeli Scientific Reports hasábjain közölt tanulmány a kutatócsoport egy korábbi cikkére támaszkodik, melyben azt vizsgálták, hogy az utazási idő és az utazási távolság között milyen univerzális összefüggések fedezhetők fel ...

Tovább a Kolozsvári Akadémiai Bizottság honlapjára


2019. július 2.

A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács Adattárának új tagja dr. Mirnics Károly

A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács Adattárának új tagja az újvidéki születésű dr. Mirnics Károly, aki az amerikai egyesült államokbeli Munroe-Meyer Genetikai és Rehabilitációs Intézet (MMI) igazgatója, illetve a Nebraskai Egyetem professzora. Mirnics Károly 1986-ban szerzett orvosi diplomát az újvidéki Orvostudományi Karon, majd a budapesti Semmelweis Egyetemen PhD fokozatot szerzett, 1990-ben pedig a Pittsburghi Egyetemen folytatta karrierjét posztdoktori képzésen.


2019. június 28.

Ismét Kárpátaljára került a Lőrincz Csaba Díj

A Lőrincz Csaba Díjat a „Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány” alapította 2009-ben azzal a céllal, hogy tudósok, kutatók, szakértők, valamint írók, újságírók kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységét jutalmazza ... 2009 után – amikor Orosz Ildikó kapta az elismerést – idén ismét Kárpátaljára került a Lőrincz Csaba Díj, hiszen idén Csernicskó Istvánnak, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Pannon Egyetem professzorának, a Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont vezetőjének ítélte oda a kuratórium. A díj ünnepélyes átadására június 28-án került sor Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.


2019. június 19.

Interjú Lovász Lászlóval

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a múlt héten Kolozsváron részt vett az MTA területi bizottságainak ülésén. A Kolozsvári Televízió ez alkalommal készített vele interjút.


2019. június 18.

Az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottságának közleménye az MTA elnökének látogatásáról

Az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottságának elnöke kéri a felelősen gondolkodó sajtóorgánumokat, hogy ezt a találkozót ne használják fel hangulatkeltésre a román és magyar tudományosság között, sem más önző politikai célokra.


2019. június 15.

Területi bizottságok találkozója és KAB testületi ülés zajlott

Megtartották éves találkozójukat az MTA területi bizottságai Kolozsváron.

A Magyar Tudományos Akadémia nemcsak Budapesten, hanem öt magyarországi városban is működik, azaz területi bizottságai léteznek Szegeden, Pécsen, Veszprémben, Miskolcon és Debrecenben. Ezekhez csatlakozott Kolozsvár, amikor 2007-ben megalakult az első Magyarország határain kívül működő területi bizottság. A területi bizottságokhoz csatlakoztak később a szlovákiai, ukrajnai, szerbiai és nemrég az amerikai tudományos testületek.

A területi bizottságok évente közös tanácskozást tartanak, amelyen beszámolnak az előző év tevékenységéről, bemutatják a terveiket és megvitatják az aktuális kihívásokat. A tanácskozást rendre az egyes területi bizottságoknál tartják. Kolozsváron immár másodszor kerül sor ilyen találkozóra.

A jelenlegi alkalom különlegessége, hogy a találkozót összekötötték a KAB éves testületi ülésével, így a tanácskozás után a területi bizottságok képviselői részt vettek a KAB testületi ülésén is.


2019. június 11.

A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács új tagja

Kiss László, szabadkai származású, aki Széchenyi-díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, kutatóprofesszor, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának főigazgatója.


2019. június 10.

A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács új elnökségi tagot köszönthet a soraiban, Pósa Mihály személyében

Dr. Pósa Mihály 1978. január 18-án született Szabadkán. Egyetemi tanulmányait az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karának Kémiai Intézetében végezte el, ahol 2008-ban szerzett Ph.D. fokozatot. 2018-tól az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karának Gyógyszerészettudományi Tanszékének rendes egyetemi tanára (fizikai kémia és szerves kémia). Kutatási területe a micellák és vegyes micellák termodinamikája. Oktatóként 6 doktori értekezés (PhD-gyógyszerész) elkeszítése során volt témavezető. Eddigi munkássága 72 ISI-nemzetközi tudományos folyóiratban megjelent cikk, 3 monográfia, 4 könyvfejezet, 1 egyetemi tankönyv (fizikai kémia), 2 egyetemi praktikum. Jelentősebb díjai: Dr. Zoran Đinđić-díj kiemelt fiatal kutató és tudós részére (2010), Arany János-díj Fiatal Kutatói Díj kategóriában (Magyar Tudományos Akadémia, 2011), Aranybagoly-díj (Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács, 2017).


2019. május 27.

Búcsú Bognár András akadémikustól (1937-2019)

A nemrég elhunyt Bognár András földrajztudósra Kocsis Károly akadémikus Földrajztudományi Közleményekben megjelent, Bognár professzor 70. születésnapja alkalmából írt méltatásával emlékezünk.

Földrajzi Közlemények 2007/3. 218-219.

BOGNÁR ANDRÁS 70 éves
A határainkon túli magyar geográfia legismertebb képviselője, a mai horvát földrajzban (ottani szóhasználattal élve) valóságos „intézménynek" számító BOGNÁR ANDRÁS - az egyetlen horvátországi magyar akadémikus, az ottani magyar kisebbség meghatározó alakja - idén töltötte be 70. életévét. Ennek alkalmából az MTA Földrajztudományi Kutatóintézete, az ELTE Természetföldrajzi Tanszéke és az MTA X. (Földtudományi) Osztálya 2007. március 13-án ünnepi tudományos ülést szervezett, ahol BOGNÁR professzor földrajzos tisztelői, barátai fejezték ki jókívánságaikat és méltatták az ünnepelt eddigi életpályáját.
BOGNÁR ANDRÁS 1937. március 9-én született Szlavóniában, majd a második világháború forgatagában a baranyai Drávaszögbe vetette a sors, ahol általános iskolai tanulmányait végezte. Fél évszázada érettségizett a szlavóniai Pozsega gimnáziumában, majd a zágrábi egyetemi évek (1960-1964) következtek. Már ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy a későbbi híres geomorfológust nagyon erős szálak fűzik a társadalomtudományokhoz, különösen a társadalomföldrajzhoz. Ennek is köszönhetően utolsó két egyetemi évében a zágrábi Urbanisztikai Intézetben alkalmazták. Földrajz tanári diplomájával a drávaszögi Pélmonostor gimnáziumában tanított (1965-1968), de két és fél év után visszatért a Zágrábi Egyetemre. A családi neveltetésének, temperamentumának köszönhetően kezdettől fogva rendkívül erős, semmilyen körülmények között nem titkolt magyarságtudattal rendelkező fiatalembert már akkoriban foglalkoztatták a politikai földrajzi, geopolitikai kérdések, valamint a magyar államhatárok (és Erdély) problémái. Érdeklődésének köszönhetően 1968 és 1975 között az Egyetem Politikatudományi Karának tanársegédje volt. Földrajzi érdeklődésének súlypontja viszont egyre inkább a természetföldrajz, a geomorfológia felé tolódott el, melynek első látványos jele 1975-ben megvédett magiszteri (akkori magyarországi fogalmak szerint: egyetemi doktori) disszertációja volt a drávaszögi Báni-hegyről és a dél-baranyai löszfennsíkról. Még ebben az esztendőben a horvát földrajz egyik leghíresebb alakja, JOSIP ROGLIC akadémikus hívására átkerült az egyetem Természetföldrajzi Tanszékére, ahol megkezdődött napjainkig ívelő szakmai karrierje (1982-től docens, 1986-tól rendkívüli egyetemi tanár, 1992-től rendes egyetemi tanár).
ROGLIC professzor nyugdíjba vonulását követően 1979-ben átvette a geomorfológiai munkacsoport vezetését, valamint a geomorfológia tárgy oktatását és a horvát felszínalaktan mára egyetlen meghatározó alakjává vált. 1982-ben megvédte PhD-disszertációját (Baranya geomorfológiája) és elkezdte nagyszabású, államilag támogatott, máig tartó életművét, a „Horvátország felszínalaktani térképezése" című kutatási témáját. Ez a hajdani jugoszláv térségre is kiterjedő kartográfiai tevékenysége olyan elismertté vált, hogy a Jugoszláv Enciklopédiában (1990) Jugoszlávia geomorfológiai térképének megszerkesztése már egyedül az ő nevéhez kötődött. Szakmai fejlődésére, nemzetközi és anyaországi kapcsolatainak alakulására már egyetemista kora óta nagy hatást gyakorolt PÉCSI MÁRTON akadémikus és az általa vezetett MTA Földrajztudományi Kutatóintézet. Több mint másfélszáz tanulmányt eredményező kutatásai elsősorban a felszínalaktan (löszkutatás, lejtő- és szerkezetgeomorfológia, geomorfológiai térképezés és alkalmazott geomorfológia), illetve a geoökológia területén mélyültek el, de az 1991 utáni megváltozott politikai helyzetben gyakran szentelt időt „régi szerelmének" a politikai- és népességföldrajznak is.
Hazai és nemzetközi (el)ismertségének növekedésével párhuzamosan fokozódott szakmai szerepvállalása is: 1976-1978 között a Horvát Földrajzi Társaság titkára, 1989-1991 között elnökhelyettese, 1991-től a Nemzetközi Negyedkorkutató Szövetség (INQUA) Löszbizottságának, 1993-tól a Geomorfológusok Nemzetközi Szövetségének (IAG), 1995-től a Horvát Természettudományi Társaság, a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia Természetvédelmi Bizottságának tagja, a Horvát Geomorfológiai Társaság alapító elnöke. Az Egyetemen nem csupán a Természetföldrajzi Tanszék vezetését látta el, hanem időnként (1990-1992, 1999-2000) a földrajzi tanszékcsoportét (intézetét) is.
A szakmai kapcsolatok építése során kiemelt szerepet szánt a magyar-magyar kapcsolatok fejlesztésének. Ennek máig ható látványos bizonyítéka a docensi kinevezése (1982) óta, horvát részről általa kétévente megszervezett horvát-magyar földrajzi kollokviumok sorozata, amely a Zágrábi Egyetem leghosszabb, ma is élő nemzetközi kapcsolata. A közös kutatásoknak, publikációknak, konferenciáknak, tanulmányutaknak köszönhetően anyaországi szakmai kapcsolatai, különösen a budapesti (MTA FKI, ELTE), pécsi és debreceni földrajzi műhelyekkel mélyültek el. „Magyarközi" kapcsolatépítése nem csupán a Dráván átívelve nyilvánult meg, hanem Horvátországon belül is, ahol a magyar kisebbség politikai és tudományos szervezeteinek is alapító tagjává vált (1993 - Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, 1995 - Horvátországi Magyar Tudományos és Művészeti Társaság). Kiemelkedő szakmai (és nemzeti) tevékenységét a Magyar Tudományos Akadémia 1998-ban ismerte el, mikor kültagjai közé választotta. A Magyar Földrajzi Társaság szakmai nagyrabecsülését a Teleki Sámuel Érem (Kis Évával, Lóczy Dénessel és Schweitzer Ferenccel közösen megosztott) odaítélésével fejezte ki 2006-ban.
A 70. életévét betöltött BOGNÁR ANDRÁS akadémikus (vagy ahogy barátai hívjuk: Bandi) ugyan nyugdíjba vonult, de felsőoktatási, kutatói és tudománypolitikai munkáját továbbra is töretlenül végzi mind a horvát, mind a magyar földrajztudomány gyarapítása, a két baráti nemzet kapcsolatainak még szorosabbá tétele érdekében.


2019 május 16.

Lokális, regionális és globális kihívások – konferenciafelhívás

A Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete Lokális, regionális és globális kihívások címmel nemzetközi közgazdasági konferenciát szervez 2019. május 16-17-én Szabadkán a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány támogatásával.
Várják azon oktatók, kutatók, PhD-hallgatók jelentkezését, akik 15 percben bemutatnák legfrissebb kutatási eredményeiket.
A részvételi szándékot 2019. április 30-ig lehet jelezni az info [at] vmdok [dot] org [dot] rs címen.


2019. május 7.

Néprajztudós, nyelvész, közgazdász és matematikus kapta az Arany János-díjakat illetve -érmet – Külső Tagok Fóruma 2019.

Az Akadémia 191. rendes közgyűlésének második napján került sor a Külső Tagok Fórumára. Hagyományosan a fórum keretében adja át Lovász László, az MTA elnöke és Kocsis Károly, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság (MTK EB) elnöke az Arany János-díjakat és –érmet.
Az Arany János-díj és -érem 2019-es kitüntetettjeiről a Tudomány és magyarság 10. című kiadványban olvashatnakArany János életműdíjban részesült Pozsony Ferenc, kolozsvári néprajzkutató, akit ez alkalomból már a közgyűlés ünnepi ülésén is méltattak. Kiemelkedő Tudományos Teljesítmény díjjal jutalmazták Barabási Albert-Lászlót és Csernicskó Istvánt. A 2019. évi Fiatal Kutatói Díjat Szász Levente közgazdász kapta. Az MTK EB az Arany János–érmet Soós Annának ítélte oda. A Fórum keretében elhangzottak a jelen lévő díjazottak előadásai. Pozsony Ferenc a székely kürtős kalácsról beszélt tudományos igénnyel. Csernicskó István, kárpátaljai nyelvész „Két példa – sok kérdés: kutatói etika és politikai meggyőződés a társadalomtudományokban” címmel, Szász Levente, kolozsvári közgazdász „Tudásmegosztás a multinacionális termelővállalatok belső és külső hálózatában: fejlődő országok lehetőségei” címmel tartott előadást.
Ezt követően az Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága éves konferenciáján díjazott, Maliga Pál, agrárkutató prezentálta kutatásainak legfrissebb eredményeit.

A Külső Tagok Fórum jellege az idei alkalommal hangsúlyosabb szerepet kapott, az MTA külső tagjai és külső köztestületi tagjai körében végzett kérdőíves felmérés eredményéről az ülést levezető Vékás Lajos, az MTA alelnöke számolt be, melyet vita követett.

Arany János-érmet 2002 óta, Arany János-díjakat 2004 óta ítél oda MTK EB, tagjainak illetve az Akadémia tagjainak javaslata alapján. A díjak odaítélésének kritériuma elsősorban a tudományos teljesítmény. Az érem elsősorban a magyar közösségért végzett munkát is honorálja.


2019. május 6.

Kiemelkedő tudományos tevékenységért járó díjakat adott át az MTA

Akadémiai Díjakat, a külhoni magyar tudósok teljesítményét honoráló Arany János-életműdíjat, a kereskedelmi-ipari eredményeket elismerő Wahrmann Mór-érmet, az Akadémiai Újságírói Díjat, valamint a tavaly alapított QP Akadémiai Kiválósági Díjakat Lovász László, az MTA elnöke adta át hétfőn.

A Magyar Tudományos Akadémia Arany János-életműdíjat adományozott Pozsony Ferencnek, az MTA külső tagjának, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Néprajz és Antropológia Intézet egyetemi tanárának, a Kriza János Néprajzi Társaság tiszteletbeli elnökének. A néprajzkutatás és folklorisztika terén kifejtett szerteágazó, úttörő és iskolateremtő munkássága néprajzkutatók egész nemzedékét indította útjára. Kiemelkedő tudományos tevékenysége mellett hangsúlyos a kisebbségi magyar közösség szolgálatában végzett tevékenysége, intézményszervező aktivitása is.

Péntek János, az MTA külső tagja, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem nyugalmazott egyetemi tanára Akadémiai Díjban részesült a magyar történeti nyelvészet és dialektológia nélkülözhetetlen forrásának, a háromkötetes, szöveges idézetekkel és képekkel gazdagon illusztrált A moldvai magyar nyelv szótára című munkának a megalkotásában játszott jelentős szerepéért.

Ercsey-Ravasz Mária-Magdolna, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Fizika Intézet Erdélyi Idegtudományi Intézetének kutatója az alkalmazott kutatásokban elért kiemelkedő sikereiért, az analóg számítógépek terén folytonos dinamikus rendszereken alapuló algoritmusok kidolgozásáért, valamint az agykutatásban az agy strukturális hálózatának tanulmányozásával és modellezésével elért különleges eredményeiért kapta meg a QP Akadémiai Kiválósági Díjat.


2019. április 26.

Elhunyt Bognár András geográfus, az MTA külső tagja
1937-2019

A Horvátországi Magyar Tudományos és Művészeti Társaság értesítése szerint 2019. április 26-án, életének 83. évében elhunyt Bognár András geográfus, geomorfológus, geoökológus, az MTA külső tagja (X. Földtudományok Osztálya).


2019. április 24.

Göncz László: Emberek a Pannon végeken - Huszadik századi sorsok a magyar–szlovén határ mentén

Könyvbemutató a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban
Időpont: 2019. április 24. 17:00

A történészként és szépíróként is ismert szlovéniai magyar közéleti személyiség ezúttal a szociográfia műfajának sajátos változatával jelentkezik. A történeti kutatásban használatos mélyinterjúk segítségével feltárta, és írói eszközökkel megírta közel harminc, a szlovén–magyar határ két oldalán élő idős beszélgetőtársának életét. Ők a vidék társadalmának majd minden rétegét képviselik, néhányan pedig egészen különös utat jártak be. A közülük való író-történész által rögzített történetük a közép-európai sors alig ismert mélységeibe világít. Ilyenek például a Muravidék 1941. tavaszi visszacsatolásának a magyarok számára boldog és az 1945-ös megtorlás tragikus epizódjai.


2019. április 17.

Meghalt Hámos László

2019. április 17-én, New Yorkban elhunyt Hámos László, az amerikai magyarság egyik ismert személyisége, a Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) társalapítója és elnöke.
A 68 esztendős Hámos László - aki Párizsban született erdélyi és felvidéki magyar szülők gyermekeként - az Egyesült Államokban nőtt fel és a magyar diaszpóra egyik befolyásos vezetője volt. Kivált a magyarországi rendszerváltoztatás óta tevékenykedett aktívan a határokon kívül élő erdélyi, felvidéki és kárpátaljai magyarok jogainak védelme érdekében.
A Magyar Emberi Jogok Alapítvány megemlékezéseAz általa irányított HHRF - amely New York mellett Budapesten és Kolozsváron is irodát tart fenn - többször mozgósította a nyugati szervezeteket, támogatást gyűjtve a határon túli magyar civil szféra helyzetének javítására, az önfenntartás előmozdítására, a határon túli magyar oktatás és kultúra támogatására.
Munkáját számos alkalommal részesítették elismerésben: Márton Áron-emlékplakett (1988), a Külföldi Magyar Cserkészszövetség oklevele (1995), Kisebbségekért-díj (1996), Bocskai-díj (1999, Csíkszereda), a Magyar Köztársaság Középkeresztje (2001).
Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság 2011-ben Arany János-éremmel tüntette ki.


2019. április 17.

Beszámoló a 9. Szociológus Napokról

A BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézete, a Max Weber Szakkollégium, a KAB Szociológia és Demográfiai Szakbizottsága és a Romániai Magyar Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetsége (RODOSZ) szervezésében 2019. április 15-17. között került sor a 9. Szociológus Napokra Kolozsváron. A rendezvény olyan tevékenységeket, előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket foglalt magába, melyekkel formális egyetemi keretek között nem találkozhatunk. Az idei előadások az aktuális, közéleti kérdéseket egy nagyobb, az 1989. évi rendszerváltás óta eltelt, mintegy 30 éves perspektívába helyezve tárgyalják. A rendezvényen mintegy 24 előadó vett részt, közöttük olyan erdélyi és külföldi, főleg magyarországi szakemberek, akik a társadalomkutató szakma jeles képviselői. A Szociológus Napok célja továbbá a szociológiai nézőpont széleskörű megismertetése, illetve a szociológus szakma népszerűsítése …


2019. április 15.

Kezdődnek a Szociológus Napok Kolozsváron

Kilencedik alkalommal tartják meg Kolozsváron április 15-17. között Szociológus Napokat. Neves előadók tartanak ismét érdekes előadásokat. A Szociológus Napok a BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Az esemény hivatalos oldalaIntézet és a Max Weber Szakkollégium háromnapos rendezvénye, amelyet a kar diákjai és oktatói szerveznek meg, idén a KAB Szociológia és Demográfia Szakbizottságával és a Romániai Magyar Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetségével (RODOSZ) társszervezésben. A szervezők közlése szerint a rendezvény olyan előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket tartalmaz - erdélyi és külföldi, elismert szakemberek részvételével -, melyekkel formális egyetemi keretek között nem találkozhatunk.


2019. április 13.

Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó 2019

Szabadság és tudomány címmel tizedik alkalommal kerül megrendezésre 2019. április 13-án (szombaton) Szabadkán, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karán a 10. Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó. Főszervező: A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács (VMAT), Újvidék. Társszervezők: az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság (MTK EB), Budapest, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (MTTK), Újvidéki Egyetem, Szabadka. A konferencia célja – a korábbi évekhez hasonlóan –, hogy elősegítse a magyar nyelvű tudományos gondolat és kommunikáció fejlődését Vajdaságban és hozzájáruljon a régión belüli és a régióközi tudományos együttműködés kiépítéséhez. A plenáris előadásokat követően a munka szekciókban (humán tudományok és művészetek, társadalomtudományok, természettudományok és műszaki tudományok) folytatódik, melyek során a vajdasági kutatók legújabb tudományos eredményeinek bemutatására kerül sor …


2019. április 12.

A Domus Café következő rendezvénye

Kovály Katalin előadása

Doctorandus Esték a Domus Café keretében
A kárpátaljai magyar szórvány helyzete egy 2018-ban végzett terepkutatás alapján

Időpont: 2019. április 12., péntek, 18:00
Helyszín: MTA Domus ’Collegium Hungaricum’, 1146 Budapest, Abonyi utca 10.


2019. április 6.

Meghalt Csibi Vencel-József, az Akadémia külső tagja

Április 6-án, életének 74. évében elhunyt Csibi Vencel-József gépészmérnök, az MTA külső tagja. Oktatói és kutatói munkája mellett tagja volt több tudományos társaságnak, és tudományszervezői munkát is végzett: az EMT Gépészeti Szakosztályának elnöke, emellett a Kolozsvári Akadémiai Bizottság alelnöki tisztét is betöltötte.


2019. április 4.

Az Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága 4. konferenciája

A konferencia részletes programja elérhető ittAz Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága 2019. április 4. és 6. között tartja 4. konferenciáját Memphisben. Az eseményen a Magyar Tudományos Akadémiát Kocsis Károly akadémikus, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke, és Morvai Tünde osztályvezető, a Határon Túli Magyarok Titkársága vezetője képviseli.


2019. március 29.

A Domus Café sorozat következő rendezvénye

Temesvár kilencedik vasútvonala. A Temesvár–Varjas vasútvonal története
Dr. Jancsó Árpád (MTA külső köztestületi tag, a Magyar Mérnöki Kamara tiszteletbeli tagja, Temesvár) könyvbemutatóval egybekötött előadása

Időpont: 2019. március 29., péntek, 19:00
Helyszín: MTA Domus ’Collegium Hungaricum’
1146 Budapest, Abonyi utca 10.


2019. március 18.

Elhunyt Egon Balas matematikus, az MTA külső tagja

Életének 96. évében elhunyt Egon Balas, az MTA külső tagja, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem alkalmazottmatematika- professzora. Munkássága alapvetően hozzájárult az operációkutatás formálásához. Eredményei részét képezik számos egyetem diszkrét optimalizálás témájú képzésének, algoritmusait implementálták a matematikai programozást támogató számítógépes szoftverekben. Eredményeinek elismeréseként 1995-ben Neumann János elméleti díjjal (John Von Neumann Theory Prize), 2001-ben pedig EURO Gold Medallal tüntették ki. 2004-ben a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjának választotta.


2019. március 18.

Elhunyt Guzsvány Valéria

2019. március 18-án elhunyt Guzsvány Valéria, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács elnökségének tagja és az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karának egyetemi tanára. Guzsvány Valéria mindössze 44 éves volt, de máris a Vajdaság területén oktató és kutató magyar közösség kiemelten sikeres képviselője, 65 BSc, 45 MSc és 5 PhD dolgozat mentora, 57 folyóiratcikk szerzője, 30 különböző folyóirat szerkesztőbizottságának tagja, valamint 9 nemzetközi és 6 szerbiai kutatási projekt csapatának tagja. 2010-ben elnyerte az MTA Arany János Fiatal Kutatói díját.


2019. március 14.

Az Orosz Természettudományi Akadémia felvette külső rendes tagjai közé Kastori Rudolfot

Kastori Rudolf nyugalmazott egyetemi tanárt, a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagját, az MTA külső tagját, a növényélettan, az agroökoszisztéma neves szakértőjét, külső rendes tagjai közé választotta az Orosz Természettudományi Akadémia. Az ezt igazoló oklevelet Belgrádban, a Városháza dísztermében, ünnepélyes keretek között adták át a professzornak.


2019. március 13.

József Attila-díjat kapott Bence Lajos

A nemzeti ünnep, március 15-e alkalmából Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője kiemelkedő irodalmi munkásságáért József Attila-díjat adott át Bence Lajos muravidéki költőnek, irodalomtörténésznek, újságírónak, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság tagjának.
A díjátadójára március 13-án a Pesti Vigadóban megtartott rendezvényen került sor. A laudáció Bence Lajos irodalomszervezői, a muravidéki magyar irodalomban meghatározó alkotói, valamint a fiatal, pályakezdő írók érdekében végzett oktatói-irányítói munkásságára is kitért, mellyel a kis muravidéki közösség irodalmát az egyetemes magyar irodalom térképén is felismerhetővé tette.


2019. március 12.

A Domus Café sorozat következő rendezvénye

Magyar emlékezetpolitika a rendszerváltás óta
Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész, az MTA rendes tagja előadása a TéKa (Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása) és a Domus Café szervezésében

Időpont: 2019. március 12., kedd, 18:00
Helyszín: MTA Domus ’Collegium Hungaricum’
1146 Budapest, Abonyi utca 10.


2019. március 3.

Elhunyt Dr. Budaházy István

Gyéresi Árpád professzor Dr. Budaházy Istvánról írt nekrológja itt olvashatóÉletének 78. évében Nagyváradon elhunyt dr. Budaházy István a jeles erdélyi gyógyszerésztörténész, az MTA küldő köztestületi tagja. 1941-ben született Nagyváradon és mindvégig hű maradt szülővárosához. Tudományos tevékenységének homlokterében gyógyszerészettörténeti kutatások álltak, különösképpen Nagyvárad gyógyszerészetének múltja foglalkoztatta. E témában írta és 2007-ben sikeresen védte meg doktori értekezését a kolozsvári Gyógyszerészeti Karon Adalékok Nagyvárad gyógyszerészet-történetéhez címmel, dr. Honorius Popescu professzor vezetésével. Mintegy féltucat kötetben örökítette meg a régi Nagyvárad gyógyszerészeti emlékeit. Rendszeres és aktív résztvevője volt a román és a magyar gyógyszerészettörténeti társaságok munkájának.


2019. március 2.

Napirenden a térségi társadalomkutatás

A székelyföldi térséggel kapcsolatos szociológiai, néprajzi, antropológiai, társadalomtörténeti kutatások témaköreit, eredményeit, illetve a térségi társadalomkutatás feladatait és lehetőségeit tekintették át az előadók és a résztvevők a csíkszeredai Sapientián március 2-án tartott Műhelykonferencián. A „Székelyföld az erdélyi társadalomkutatásban 1990 után” címmel szervezett rendezvény a Bárdi Nándor vezetésével indult „Székely önkép építés a 19-20 században” című több éves NKFIK programhoz kapcsoltan került megszervezésre az MTA TK Kisebbségkutató Intézet, a Társadalomtudományi Tanszék és a KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja közös rendezvényeként. A fölkért előadók (Horváth István, Pozsony Ferenc, Biró A. Zoltán) tematikus ismertetői arra irányultak, hogy a kutatási program munkatársai, valamint a térségben dolgozó fiatal kutatók számára átfogó képet kínáljanak a térségre irányuló kutatások intézményi kereteiről, témáiról, az alkalmazott módszerekről, nem utolsósorban a tudományművelés térségi feltételeiről és rendszerszintű jellemzőiről. A közel 40 résztvevővel zajló Műhelykonferencia az első olyan szakmai fórumnak tekinthető, amely napirendre tűzte a térségi tudományművelés egyik legfontosabb területének, a tág értelemben felfogott társadalomkutatás helyzetének a bemutatását/elemzését.


2019. február 25.

Elhunyt a 20. század egyik legnagyobb hatású magyar biológusa, Ullmann Ágnes

Venetianer Pál akadémikus Ullmann Ágnesről írott nekrológja itt olvashatóHétfőn, 91 éves korában elhunyt Ullmann Ágnes, mikrobiológus, a Pasteur Intézet kutatója, az MTA külső tagja.
Vannak kutatóóriások, akiknek a munkássága és neve szinte minden tankönyből és ismeretterjesztő műből visszaköszön. És vannak kutatóóriások, akiknek a munkássága ma is alapját képezi mindannak, amit a tankönyvek a biológiáról tanítanak, de nevük a feledés homályába merül. Így hiába tudjuk, hogy egy-egy eredmény fontos, nem tudunk nevet, kutatót, történetet társítani hozzá. A hétfőn elhunyt Ullman Ágnes (a Pasteur Intézet kutatója, az MTA külső tagja) kétségtelenül az utóbbi kategóriába tartozott...


2019. február 22.

Elhunyt Loránd László, az MTA külső tagja

2018. december 6-án Chicago-i otthonában 95 éves korában elhunyt Loránd László az MTA külső tagja.

Loránd László PhD a Northwestern Egyetem (Chicago, Illinois) Sejt és Molekuláris Biológiai Intézetében dolgozott.


2019. február 22.

A Domus Café sorozat következő rendezvénye

Otthonok - Migráns írónők hovatartozás-tapasztalatai
Dr. Toldi Éva (Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kar) előadása

Időpont: 2019. február 22., péntek, 18:00
Helyszín: MTA Domus ’Collegium Hungaricum’
1146 Budapest, Abonyi utca 10.


2019. február 14.

KRITERION 50 - Fél évszázad a nemzetiségi kultúrák szolgálatában - Kerekasztal beszélgetés a Kolozsvári Akadémiai Bizottság szervezésében

Meghívottak: H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója és
Simonffy Katalin szerkesztő-riporter

Romániában a kemény diktatúra idején, az 1968. június 28-i bukaresti nemzetiségi tanácskozáson vezető magyar értelmiségiek a romániai magyar kisebbséget érintő életbevágó javaslatokat tártak a legmagasabb pártvezetők elé. Ennek eredményeként jött létre a Kriterion Könyvkiadó, amely nemcsak a romániai magyarság, de a németek, a szerbek, az ukránok, a zsidók, később a szlovákok, a tatárok és a törökök számára is szellemi műhelyként működött a rendszerváltásig.
A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával 2018. augusztus és december között tizenhárom videóbeszélgetés készült, oral history egy történetileg is átfogó, elemző Kriterion-dokumentumfilmhez, és talán egy árnyalt Kriterion-recepcióhoz, amely az év végén félévszázados könyvkiadó helyét, értékét, illetve ezek kapcsán felmerülő kérdéseket és lehetséges válaszokat tartalmazhatja egy többszempontú elemzés rendjén.


2019. február 11-13.

Nemzetközi workshop Budapesten

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, valamint a Kétnyelvűségi Oktatási Kutatócsoport A magyar nyelvtan oktatásának problémái a Kárpát-medencében a 21. században címmel szervezett nemzetközi workshopot.
A workshop célja a nyelvtantanítás elméleti, gyakorlati tapasztalatainak megvitatása, a magyar nyelvtan oktatása mai helyzetének bemutatása volt. A résztvevők ezen kívül megvitatták a további együttműködés és közös kutatás lehetőségeit, különös tekintettel a nemzetiségi oktatásra.
A nyelvtantanítás témaköréről a témával elméleti és gyakorlati szempontból is foglalkozó neves magyarországi nyelvészek, Tolcsvai Nagy Gábor, Kugler Nóra, Kálmán László tartottak előadást, a Magyarország határain kívüli helyzetet Beregszászi Anikó és Csernicskó István mutatták be a kárpátaljai magyar nyelvészek képviseletében, a romániai magyar nyelvű oktatásban jelenleg megjelenő nyelvtantanítási irányvonalakat Kádár Edit kolozsvári nyelvész ismertette, a szlovéniai szakembereket Kolláth Anna, a vajdasági nyelvészeket Vukov-Raffai Éva képviselte, a szlovákiai helyzetet Vančo Ildikó elemezte.
A workshopon előadást tartott Baranyai Katalin, az OFI munkatársa, s szlovákiai részről a tanácskozáson részt vett Ledneczky Gyöngyi, a szlovák Állami Pedagógiai Intézet munkatársa.


2019. február 11.

Budapesten került sor a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága (MTK EB) képviselői, az MTA magyarországi területi bizottságai, valamint a határon túli akadémiai szervezetek találkozójára a Domus 'Collegium Hungaricum' épületében. Az évente hagyományosan megrendezésre kerülő év eleji megbeszélésen az MTA MTK EB képviselői mellett részt vettek az MTA Debreceni, Szegedi, Pécsi, Miskolci és Veszprémi Területi Bizottságainak delegáltjai, továbbá a Kolozsvári Akadémiai Bizottság, a Szlovákiai, a Vajdasági valamint a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács (KMAT) képviselői is. Az ülés első napiredi pontja az a tájékoztató volt, amelyet Kocsis Károly akadémikus, az MTK EB elnöke és Morvai Tünde, a Határon Túli Magyarok Titkársága vezetője tartottak a határon túli magyar tudományosság 2019. évi programjairól. Ezt követően mind a hazai, mind a szomszédos országokban működő területi szervezetek beszámoltak az elmúlt év legfontosabb eseményeiről, megosztották egymással tapasztalataikat, s megvitatták a 2019. évre vonatkozó terveiket, elképzeléseiket. Az ülés résztvevői az MTA, illetve annak magyarországi területi bizottságai, továbbá a négy határon túli akadémiai szervezet közötti együttműködés elmélyítésének lehetőségeiről, az egymás közötti kapcsolatok kiszélesítésének módozatairól is eszmét cseréltek. A szintén hagyományos tavaszi találkozót Kolozsváron fogják megrendezni.


2019. február 11.

Budapesten, a Domus 'Collegium Hungaricum' Abonyi utcai épületében tartották évindító találkozójukat az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága (MTK EB) képviselői és a határon túli akadémiai szervezetek. A megbeszélésen az MTA MTK EB képviselői mellett részt vettek a Kolozsvári Akadémiai Bizottság, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács, a Szlovákiai Magyar Akadémia Tanács valamint a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács (KMAT) küldöttei. A résztvevők a négy határon túli akadémiai szervezet és az MTA közötti együttműködés elmélyítésének lehetőségeiről, lehetséges távlatairól, az egymás közötti kapcsolatok kiszélesítésének lehetőségeiről tanácskoztak.


2019. február 1.

Hogyan néz ki egy többdimenziós térbeli test? Némethi András matematikus főkutató előadása

A Kolozsvári Akadémiai Bizottság és a BBTE Matematika és Informatika Karának meghívottja Némethi András, a budapesti Rényi Alfréd Matematika Kutatóintézet főkutatója, a magyar matematika egyik legnagyobb élő alakja. Hogyan néz ki egy többdimenziós térbeli test? címmel tart előadást 2019. február 1-jén a BBTE főépületének 5/II-es (Farkas Gyula) termében.


2019. január 24.

Együttműködési megállapodást írt alá EME és az MTA Könyvtár és Információs Központ

Könyv- és művelődéstörténeti kutatások támogatására, kiadványcserére és nyomtatott források digitalizálásának elősegítésére irányult az az együttműködés, amelyet január 24-én írt alá ünnepélyes keretek között Budapesten az Erdélyi Múzeum-Egyesület, illetve az Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ vezetősége. Az együttműködés aláírására azzal az alkalommal került sor, hogy az EME az elmúlt évek hagyományához híven idén is az MTA Könyvtár és Információs Központ Agora-programjának keretében mutatta be Budapesten az általa 2018-ban kiadott köteteket. Az együttműködési megállapodást kézjegyével látta el a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ részéről Monok István főigazgató és Holl András az informatikai főigazgató-helyettes, illetve Keszeg Vilmos, az EME elnöke és Bitay Enikő, az EME főtitkára.


2019. január 23.

Erdélyi Médiajelentés

A Média- és Kommunikációtudományi Szakbizottság Erdélyi Médiajelentés címmel szervez konferenciát 2019. január 23-án, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság székházában.


2019. január 20.

Az Erdélyi Múzeum Egyesület állásfogalása a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem mellett

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége aggodalommal figyeli a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzetet. Az 1945-ben román királyi rendelettel létrehozott, magyar nyelvű egyemen zajló anyanyelvi orvosképzés tudatos elsorvasztása félelmetesen felgyorsult az utóbbi időben. Úgy véljük, hogy az oktatói szabadságot durván sértő intézkedések, mint a vizsgatételek kötelező román–magyar fordítása vagy a könyvészeti anyag erőltetett egységesítése, végérvényesen aláássák az önálló magyar orvosképzés ügyét. Felháborító, hogy egy magyar nyelvűnek alapított és jelenleg multikulturálisnak minősített egyetemen új angol kart létre lehet hozni, de magyart nem. Az intézmény létrejöttére, történetére és hivatására való tekintettel elengedhetetlennek tartjuk, hogy egy nemzetközi hírnevű, román származású tudós neve mellett a romániai magyar orvostudományban köztiszteletnek örvendő magyar tudós neve is szerepeljen az egyetem nevében...

Az EME elnöksége nevében Keszeg Vilmos elnök, Bitay Enikő főtitkár


2019. január 14.

2019. évi Arany János-díj és -érem

A korábbi díjazottakról itt tájékozódhatnakAz Akadémia a külhoni magyar tudósok, kutatók munkájának jutalmazására, elismerésére Arany János-díjat és Arany János-érmet alapított. Arany János-érmet 2002 óta, Arany János-díjakat 2004 óta ítél oda a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság. Az elismeréseket évente egy alkalommal, az MTA májusi közgyűlése keretében adja át az MTA elnöke.

Az Arany János-díjra, illetve -éremre érdemes kutatókra akadémikusok, illetve az MTK EB tagjai tehetnek javaslatot. A jelöléseket az MTA rendes, levelező és külső tagjaitól, valamint az MTK EB tagoktól életrajzzal és ajánlóval 2019. február 15-ig várjuk a htmt [at] titkarsag [dot] mta [dot] hu címre.


2019. január 4.

Kétnapos kommunikációs és nyelvi konferenciát tartottak Eszéken

A Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat a 2001 óta Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Szerbiában, valamint az Ausztriában, Szlovéniában és Horvátországban működő nyelvészeti kutatóműhelyek ernyőszervezete, melyet kutatói vagy oktatói állásokban tevékenykedő nyelvészek hoztak létre. Ennek legfiatalabb tagja a 2014 óta működő horvátországi Glotta Nyelvi Intézet, amely kétnapos kommunikációs és nyelvi konferenciát szervezett Eszéken.


2018. december 20.

A Domus Café következő rendezvénye
Variációk autonómiára - Interaktív könyvbemutató

Időpont: 2018. december 20., 18:00
Helyszín: MTA Domus ’Collegium Hungaricum’
1146 Budapest, Abonyi utca 10.


2018. december 20.

AMAT utazási ösztöndíj amerikai tudományos konferenciákra

További részletekAz Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága (AMAT) (http://www.ahaa-amat.org/) pályázatot ír ki négy tudományos utazásra USA-ban rendezendő konferenciákra, ahol a díjazottak rövid (10-15 perces vagy poszter) előadásokat tarthatnak. Az AMAT személyenként 1500 dollárral járul az utazási költségekhez. A pályázatban minden fiatal (35 évig) kutató a természet és humán tudományok minden ágazatából résztvehet, aki a Kárpát-Pannon medencében él és dolgozik. A pályázatra a következő anyagot kell benyújtani angol nyelven 2019. január 20-ig:

Rövid cím és max. 500 szavas absztrakt a tartandó előadásról.
Rövid (max. 4 oldalas) életrajz (CV).
Mindezt a határidő előtt az AMAT keleti parti alelnökének Ács Zoltán akadémikus prof. email címére kell beküldeni: zacs [at] gmu [dot] edu


2018. december 14.

A KMAT 3. éves közgyűlése

Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartotta 2018. évi közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács (KMAT). A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) keretein belül 1996-ban jött létre a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság (MTK EB), 2000-ben pedig az MTA köztestülete megnyílt a Magyarországon kívül élő, magukat magyarnak (is) valló tudósok számára. 2007-ben a Kolozsvári Területi Bizottság (KAB), 2008-ban a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács (VMAT), valamint 2013-ban a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) megalakulásával az MTA még szorosabbra fűzte kapcsolatait a külhoni magyar kutatókkal. 2018-ban jött létre az MTA Amerikai Magyar Bizottsága, ezzel gyarapodott a Magyarországon kívüli magyar tudósokat az MTA-hoz kapcsoló szervezeteinek hálózata. A Magyarországgal szomszédos országokban létrejött akadémiai tanácsok gyakorlatát követve, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság erkölcsi támogatásával, valamint a 2011. június 11-i Ukrajnai Magyar Tudóstalálkozón kinyilvánított szándék alapján 2015. október 30-án Ungváron alakult meg a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács (KMAT). Így 2015 óta a KMAT révén az MTA ukrajnai, kárpátaljai külső köztestületi tagjai is rendelkeznek már saját szervezettel. Idén – a 2015-ös alakuló ülés után – a 2016-os és a 2017-es közgyűlést követően immár a harmadik éves közgyűlésre került sor a KMAT történetében. A közgyűlést Spenik Ottó akadémikus, a KMAT elnöke és Csernicskó István, a KMAT alelnöke nyitotta meg, akik megállapították, hogy a rendezvény napján a KMAT tagjai közül 79 fő (a teljes tagság 53 százaléka) jelent meg személyesen és regisztrált az ülésteremben. Kocsis Károly akadémikus, MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke nemcsak köszöntőbeszédet mondott, hanem egyben tájékoztatta is a KMAT tagságát az MTA helyzetéről, kiemelve, hogy az akadémia és a kormány között elhúzódó tárgyalások és az MTA költségvetésének esetleges átalakítása semmiképpen sem fogja hátrányosan érinteni az MTA külső köztestületének tagjait, s így természetesen a KMAT-ot sem. Morvai Tünde, az MTA Határon Túli Magyarok Titkárságának osztályvezetője köszöntője mellett az átalakuló Domus ösztöndíjpályázat kapcsán osztott meg hasznos és aktuális információkat, illetve jó híreket a közgyűlés résztvevőivel . A KMAT 2018. évi Közgyűléséhez kapcsolódóan 16.00-kor megnyitják a Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont által szervezett „Látható kétnyelvűség” című kiállítást


2018. december 8.

A vajdasági magyarok eszme- és politikatörténete (1945-1989) - Tudományos konferencia és könyvbemutató

Helyszín: Ifjúsági Otthon, Novosadska 403, Temerin
Időpont: 2018. december 8.
Szervezők: a Regionális Tudományos Központ (Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet) és az újvidéki Multikulturális Központ
Támogató: a Magyar Tudományos Akadémia Domus Alapítványa


2018. december 6.

Előadás a KMAT-ról

Tehetséggondozás a tudományok útján címmel szervez továbbképzési programot a kárpátaljai magyar tudományos utánpótlás számára a Genius Jótékonysági Alapítvány. Az összesen 60 órás képzési program során a fiatal kutatók (elsősorban egyetemisták és főiskolások) a tudományos kutatások módszertanával, a pályázati lehetőségekkel és a pályázatírás szakmai fortélyaival, a Kárpátalján működő kutatóintézetekkel és az azokban folyó munkával ismerkedhetnek meg, és közben személyesen is találkozhatnak, illetve cserélhetnek eszmét neves tudósokkal, no és persze egymással.
A képzési program első alkalmára december 6-án került sor Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola főépületében. Ma három előadást hallgathattak meg a jelen lévő fiatalok. Váradi Natália a Genius Jótékonysági Alapítvány tehetséggondozó programjaival ismertette meg a hallgatóságot. Dancs Krisztina az EMME-ELTE szülőföldi pályázatairól, a pályázatok összeállításának és benyújtásának módjairól és lehetőségeiről tájékoztatott. Csernicskó István pedig a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanácsról és tagságáról, a KMAT programjairól beszélt a hallgatóknak.


2018. december 6.

A Domus Café következő rendezvénye

Az esemény Facebook-oldalaTiza („Élet és halál van nálad”) - Kolozsvár nőtörténeti irodalmából
Egyed Emese, irodalom- és színháztörténész, a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem tanárának előadása

Időpont: 2018. december 6., 19:00
Helyszín: MTA Domus ’Collegium Hungaricum’
1146 Budapest, Abonyi utca 10.


2018. december 7.

A Szlovákiai Magyar Akadémiai tanács 6. közgyűlése

A SZMAT éves közgyűlését 2018. december 7-én tartotta Somorján, a Fórum Kisebbségkutató Intézetben. A közgyűlést Kocsis Károlynak, az MTA Magyar Tudományosság Elnöki Bizottsága elnöke köszöntötte, majd Morvai Tündének, az MTA HTMT osztályvezetőjének beszámolója hangzott el. Szabó Miklós, a SEJK alelnöke megemlékezett Kovács Lászlóról, Svorad Štolc, a Szlovák Tudományos Akadémia farmakológusa pedig Bauer Győzőre emlékezett. Ezt követően Mészáros András, a SZMAT elnöke beszámolt a SZMAT 2018-as tevékenységéről (a beszámoló letölthető itt) majd átadta Radvánszky Jánosnak a Fiatal kutatók a szlovákiai magyar tudományosságért díjat. Mózes Szabolcs elnök bemutatta a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumot, majd a vita keretében Mészáros András elnök javaslatot tett a SZMAT Etikai Bizottságának megalapítására.


2018. december 5.

Steven Béla Várdy Legacy Scholarship

On behalf of the American Hungarian Educators Association (AHEA) Executive Committee, we are pleased to announce the Steven Béla Várdy Legacy Scholarship. This Scholarship has been established to recognize a scholar in the field of history who exemplifies the high standards of original research and historical writing set by Steven Béla Várdy for members of the historical profession. Eligible candidates must be (or become) a member of AHEA whose degree and research focus is in history. This Scholarship is made possible by a donation from Helena History Press, LLC.
Additional information and details on how to apply is available at: Steven Béla Várdy Legacy Scholarship.


2018. november 30.

Susan Gal neves amerikai magyar nyelvész Nyitrán megjelent tanulmánykötetének bemutatója

2018. november 30-án, pénteken délután zajlott a Magyar Tudományos Akadémia MTA Domus 'Collegium Hungaricum' konferenciatermében a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara és az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága szervezésében a neves amerikai magyar nyelvész, Susan Gal (University of Chicago) Nyitrán megjelent tanulmánykötetének (A nyelv politikája – Nyelvi antropológiai tanulmányok) bemutatója. A kötet megjelenését a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács támogatta. A nagyszámú közönséget Vančo Ildikó és Kozmács István (KFE), a kötet két szerkesztője köszöntötte. A tanulmánykötet jelentőségét Kontra Miklós (Károli Gáspár Református Egyetem, Budapest) méltatta, kiemelve, hogy a magyar nyelvészközösség jelentős adósságát törleszti, amikor az eredetileg angol nyelvű tanulmányokat magyarul is elérhetővé teszi ezzel a kötettel. Susan Gal tanulmánykötetét abba a sorba illesztette, amelybe korábban neves külföldi nyelvészszakemberek tanulmánykötetei tartoznak (Sapir, Bahtyin, Lotz, Chomsky, Jakobson, Marcus). Jelentősnek tartotta, hogy a kötet Magyarországon kívüli intézmény, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara gondozásában látott napvilágot ... A kötetet Csernicskó István (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Beregszász) mutatta be. Ismertetésében kiemelte, hogy bár a tanulmányok Susan Gal életművének egyfajta metszetét adják, minden tanulmány a mai napig érvényes megállapításokat tartalmaz ... Ezt követően a kötet tanulmányainak szerzője, Susan Gal mondott köszönetet a kiadás körül tevékenykedőknek ...


2018. november 30.

Susan Gal: A nyelv politikája- nyelvi antropológiai tanulmányok

KÖNYVBEMUTATÓ a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara és az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki

Bizottsága szervezésében

Időpont: 2018. november 30., péntek, 15:00 óra
Helyszín: Az MTA Domus ‘Collegium Hungaricum‘ konferenciaterme (Budapest 1146, Abonyi utca 10.)

Köszöntőt mond: Kontra Miklós
A kötetet bemutatja: Csernicskó István


2018. november 29.

Emléktábla-avatás Csetneken

A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács hosszú távú tervei között szerepel az, hogy méltó emléket állítson a Magyar Tudományos Akadémia azon tagjainak, akik vagy életük, vagy pedig munkásságuk révén kötődnek a mai Szlovákia területéhez. A terv megvalósításának első lépéseként 2018. november 28-án Csetneken felavatták Szontagh Gusztáv filozófus, irodalomkritikus, mezőgazdasági szakíró emléktábláját. Ladislav Belányi csetneki polgármester megnyitója után Mester Béla, MTA Filozófiai Intézetének tudományos főmunkatársa, Szontagh életének és filozófiájának legavatottabb ismerője mutatta be Szontagh személyiségét és Csentekhez fűződő viszonyát. Az eseeményen jelen volt Morvai Tünde, az MTA Határon Túli Magyarok Titkársága osztályvezetője.


2018. november 1 - 30.

A Magyar Tudomány Ünnepe határon túl

  • Barnabás Beátát, az MTA rendes tagját az mta főtitkárhelyettesét gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Barnabás Beáta részére Gr. Mikó Imre-emléklapot adományozott az EME folyamatos működéséhez és az erdélyi magyar tudományműveléshez nyújtott támogatása elismeréséül. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára. A kitüntetést 2018. november 23-án, Kolozsváron Keszeg Vilmos, az EME elnöke és Bitay Enikő, az EME főtitkára a Magyar Tudomány Napja Erdélyben 17. fórumán jelentették be, melyet egy későbbi időpontban nyújtanak át ...

  • Tudomány határtalanul: A Magyar Tudomány Napja Erdélyben - Ünnepel az erdélyi magyar tudományos élet
    Tizenhetedik alkalommal tartja az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) és a Kolozsvári Akadémia Bizottság (KAB) A Magyar Tudomány Napja Erdélyben fórumot november 23–24-én, amely a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) megalapításának évfordulójára emlékezve aktuális kutatási kérdéseket boncolgat. Köztudott, hogy 1825-ben gróf Széchenyi István egyéves jövedelmének felajánlásával született meg a Magyar Tudós Társaság, amely alapul szolgált a későbbiekben szerteágazóan fejlődő magyar tudományosságnak. Magyarországon hat éve nyilvánították november 3-át a Magyar Tudomány Napjává, amelynek megünneplését a határon túl is minden évben megszervezik. Tegnap Kolozsváron a megnyitó plenárist a hagyománynak megfelelően a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében tartották, ahol köszöntőbeszédek, előadások, kórusművek hangzottak el, és elismerő díjakat adtak át. A fórum ma szakosztályi előadásokkal zárul.

    A délelőtti megnyitón Keszeg Vilmos EME-elnök ezt az ünnepnapot a kutatói számadásénak és az igények felmutatásáénak nevezte, amikor a tudomány transzparensebbé válik. – Nem öncélról van szó, hanem arról, hogy a tudománynak be kell épülnie mindennapi életünkbe. A fórum címe a kutatótársadalom hivatására emlékeztet – fogalmazott az elnök. A társszervező KAB nevében Néda Zoltán elnök arra emlékeztetett, hogy a tudománynak nincsenek sem területi, sem eszmei határai, a cél pedig különböző témákat összehozni és megvitatni ...

    Nagyváradon idén is megünnepelték a magyar tudomány napját
    - November 9-én, pénteken a Partiumi Keresztény Egyetemen második alkalommal rendezték meg a Partiumi Magyar Tudomány Napja elnevezésű rendezvényt, amely ezúttal a Határtalan Tudomány – Térségi együttműködés a magyar tudományos kutatásban alcímet viselte. Az egész napos konferenciát péntek délelőtt ünnepélyes keretek között nyitották meg, amelyen a szervező intézmények képviselői szólaltak fel. A moderátor szerepét dr. Szilágyi Ferenc, a Partiumi Területi Kutatások Intézetének alapító igazgatója töltötte be, az ünnepi beszédek sorát Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora nyitotta meg, aki elmondta: az egyetem épít és építeni akar helyben és régióban, ezt a küldetést vállalta fel. Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága részéről Morvai Tünde, a Határon Túli Magyarok Titkársága osztályvezetője a bizottság elmúlt egy évét ismertette, megemlítve, hogy céljuk – ahogy az idei konferencia címe is – határtalan tudomány kialakítása, támogatása ...

  • Tudományos konferencia a beregszászi főiskolán az 1868. évi nemzetiségi törvény kiadásának 150. évfordulója alkalmából - „…hogy mindenki saját nyelvén kereshesse az igazságot” - November 8-án a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Történelem és Társadalomtudományi Tanszéke a Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközponttal és a Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközponttal közösen tudományos konferenciát szervezett az 1868. évi nemzetiségi törvény kiadásának 150. évfordulója alkalmából a magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozat keretében. A konferencia – melynek jelmondata „… hogy mindenki saját nyelvén kereshesse az igazságot” – a főiskola Győr termében zajlott …
  • Határtalan tudomány – Tudományos Napok a Rákóczi-főiskolán - A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) és a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) közös szervezésben 2018. november 6–9. között zajlottak a Tudományos Napok a magyar tudomány ünnepe alkalmából, amelynek a mottója idén a „Határtalan tudomány”. A négynapos program két vitaesttel vette kezdetét: 6-án prof. dr. Mándrik Iván, az Ungvári Nemzeti Egyetem Egyetemes Újkor Tanszékének vezetője A történettudomány fejlődése a Kárpát-medencében címmel tartott előadást, míg 7-én dr. Kelemen Oguz, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Magatartástudományi Intézetének vezetője Új lehetőségek az orvostanhallgatók kommunikációs oktatásában címmel. Ezeket követte 8-án és 9-én a Tudományos alapismeretek képzés, valamint 9-én a XV. Fiatal Kárpátaljai Magyar Kutatók Konferenciája.
  • Éghajlatváltozás és biztonság - A Magyar Tudomány Napja a Délvidéken - A Vajdasági Magyar Tudományos Társaság a Magyar Tudományos Akadémia védnöksége alatt szombaton, Újvidéken, a Tartományi Képviselőház Kistermében nemzetközi tudományos tanácskozás keretében emlékezett meg a Magyar Tudomány Napjáról. A VMTT minden év novemberében ünnepi tudományos tanácskozást szentel a Magyar Tudomány Napjának. Az idei tanácskozás kerettémája az Éghajlatváltozás és biztonság volt. A tanácskozáson a szerbiai kutatók mellett kiemelkedő magyarországi kutatók is részt vettek. A tanácskozást dr. Szalma József akadémikus, az MTA doktora, a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság elnöke nyitotta meg, majd ezt követően dr. Dušica Rakić, a Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság titkárhelyettese üdvözölte a jelenlévőket …

2018. november 22.

Nagyváradon is bemutatják magyarország nemzeti atlaszát

A különleges könyvbemutatóra a Partiumi Keresztény Egyetemen kerül sor november 22-én, 14:00 órától. 2018. szeptember 27-én mutatták be Budapesten a Kocsis Károly akadémikus főszerkesztésében kiadott atlasz természeti környezetről szóló kötetét. A tudományos mű kiadója: a Magyar Tudományos Akadémia, Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Földrajztudományi Intézet. Az atlasz kereskedelmi forgaloba kerülése után azonnal a LIBRI sikerlistájára került. A mű első határon túli bemutatásra Nagyváradon és Kolozsváron kerül sor …


2018. november 5.

A Rákócziak 16–17. századi család- és rokonságtörténete

A konferencia programjaNemzetközi tudományos szimpózium a Selye János Egyetem Tanárképző Kar Biológia Tanszéke, a Magyar Tudományos Akadémia BTK Régészeti Intézete és a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács rendezésében - Időpont: 2018. november 5. - a SJE Konferenciaközpontjába K9-es terem, Hradná 2, 945 01 Komárom


2018. november 3.

VMAT 10 – A vajdasági magyar tudományosság ernyőszervezetének tíz éve

A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács fennállásának tízéves évfordulóját ünnepelte 2018. november 3-án az MTTK dísztermében, Szabadkán. A rendezvényen a szépszámú tagság mellett részt vett Kocsis Károly akadémikus, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottságának elnöke, valamint Morvai Tünde, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság főosztályvezetője is.


2018. november 2.

15 éves a nyitrai közép-európai tanulmányok kara

Tizenötödik születésnapját ünnepli a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara. Az alkalomból ünnepi ülést tart a kar akadémiai közössége 2018. november 9-én, pénteken 10 órától az egyetem dísztermében (Aula Magna, Tr. Andreja Hlinku 1.).

E jeles eseményre a kar dékánja, Dr. Bárczi Zsófia tisztelettel és nagy szeretettel várja az intézmény volt és jelenlegi oktatóit, hallgatóit, támogatóit és mindazokat, akik tevékenyen részt vettek a kar életében, hozzájárultak fejlődéséhez, és elősegítették az intézményben folyó, több évtizedes hagyományra építő munkát.


2018. október 26.

10 éves az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar kara

Ünnepélyes keretek között méltatták az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének (UNE UMOTI) tízéves fennállását október 26-án. A jubileumi esemény résztvevőit Spenik Sándor, az UNE UMOTI igazgatója, valamint Volodimir Szmolanka, az UNE rektora köszöntötte. Lizanec Péter, a magyar kar első dékánja, az UNE UMOTI tiszteletbeli elnöke a kezdeteket, az intézet alapításának körülményeit elevenítette fel. Köszöntő beszédet mondott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A politikus az összefogás, valamint a közös célok kitűzésének fontosságát hangsúlyozta … Köszöntötte az ünneplőket Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács helyettes vezetője, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke; Bacskai József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára; Juhász Hajnalka, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke; Kocsis Károly, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottságának elnöke; Bartha Elek, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese; Viktor Mikulin, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese. A rendezvény során elismerő okleveleket adtak át az intézet munkatársainak, valamint a magyar kar létrehozásában és fejlesztésében közreműködő közéleti személyiségeknek. Zubánics László, az UNE UMOTI igazgatóhelyettese zárszavában visszatekintett az intézet történetére, majd kifejezte abbéli reményét, hogy a magyar kar fejlődése töretlen marad, s továbbra is meghatározó szerepe lesz a kárpátaljai magyar felsőoktatásban ...


2018. október 12.

PROFESSZORI KINEVEZÉS

Október elsejei hatállyal egyetemi tanárrá nevezték ki szeptember 24-én Csernicskó István nyelvészt, a Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont vezetőjét, az MTA külső köztestületi tagját, a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács alelnökét, aki ezzel jogosulttá vált a professzori cím használatára. Az egyetemi tanári, azaz professzori kinevezés feltétele, hogy az adott személy rendelkezzék tudományos fokozattal, illetve habilitációval vagy azzal egyenértékű nemzetközi felsőoktatási oktatói gyakorlattal, továbbá saját tudományterületének olyan nemzetközileg elismert képviselője legyen, aki kiemelkedő tudományos kutatói munkásságot és publikációs tevékenységet fejt ki, valamint az oktatásban, kutatásban és kutatásszervezésben szerzett tapasztalatai alapján alkalmas egyetemi/főiskolai hallgatók, doktoranduszok, tanársegédek tanulmányi és/vagy tudományos munkájának vezetésére, idegen nyelven (is) publikál, valamint idegen nyelven is képes előadást tartani, oktatni


2018. október 6.

Tudomány és etika, tudományos etika

Tudomány és etika címmel szervezett nemzetközi szimpóziumot október 4–5-én (Rév)Komáromban a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács és a Selye János Egyetem. A szervezők célja az volt, hogy a különböző tudományágak képviselői cseréljenek eszmét egymással arról, hogy a hazai és határon túli kutatók, valamint a határon túli akadémiai tanácsok és bizottságok hogyan látják az úgynevezett „külső” és „belső” tudományetika helyzetét általában, illetve különösen saját kutatási területükön.
A szimpóziumot a helyszínt adó és a szervezésben nagy részt vállaló Selye János Egyetem rektora, Juhász György, illetve az MTA HTMH részéről Morvai Tünde nyitotta meg, aki beszédében kitért az MTA és a SZMAT kapcsolatára is.
A tanácskozáson olyan előadások hangzottak el, amelyek a természet-, a humán- és társadalomtudományok szemszögéből tekintették át az adott tudományterületet érintő tudományetikai problémákat, kihívásokat. Szó esett a klónozás erkölcsi kérdéseiről éppúgy, mint a környezetvédelem és a gazdasági fejlődés között fennálló etikai dilemmákról. A szimpózium előadói figyelembe vették a nemzetközi kutatásetikai normákat, valamint tekintettel voltak a Magyar Tudományos Akadémia által 2010-ben elfogadott Tudományetikai Kódexében megfogalmazott alapelveket, ugyanakkor előretekintettek a 2019-ben Magyarországon tartandó World Science Forum egyik alaptémájára is ...

Lsd. az Új Szó beszámolóját is


2018. október 4-5.

Tudományetikai szimpózium

Meghívó és programA Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács 2018. október 4 – 5-én szimpóziumot szervez a tudomány etikai kérdéseiről. A találkozó célja a tudományetika aktuális kérdéseiről való eszmecser a különböző tudományágak képviselőinek részvételével. A szimpózium egyik kiindulópontja az MTA 2010-ben elfogadott Tudományetikai Kódexében foglalt elvei, ugyanakkor előretekint a 2019-ben Magyarországon tartandó World Science Forum egyik alaptémájára is, amelyik éppen rendezvénünk céljaként megjelölt kérdésre vonatkozik


2018. szeptember 30.

Többközpontú nyelvek és nem-domináns változataik világkonferenciája

2018. június 21–23. között Szlovákiában a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem és annak Közép-európai Tanulmányok Kara adott otthont a 6th World Conference on Pluricentric Languages and their non-dominant Varieties: Pluricentric Languages in Europe in Contact and Conflict (Többközpontú nyelvek kontaktusban és konfliktusban Európában) címmel szervezett nemzetközi tudományos konferenciának. A rendezvény a Working Group on Non-Dominant Varieties of Pluricentric Languages (WGNDV) munkacsoportja, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara és Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács együttműködésével valósult meg ...


2018. szeptember 25.

Magyar Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetésben részesült Keszeg Vilmos, az EME elnöke

Keszeg Vilmos, a tudományok doktora, az MTA külső köztestületi tagja, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke, a BBTE Bölcsészettudományi Kara Magyar néprajz és antropológiai intézetének egyetemi tanára a hiedelemkutatás területén kutatóként és oktatóként elért kiemelkedő eredményei elismeréseként a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetésben részesült.
Jakab Albert Zsolt olvasta fel Péntek János akadémikus méltatását, amely szerint közismert, hogy az etnográfusok, folkloristák többnyire lokálpatrióták. „Keszeg Vilmosra különösen jellemző ez a hűség és elkötelezettség, táguló körökben a szülőföld iránt. Detrehemtelep a szülőhely, Torda a kis régió, Aranyosszék szellemi központja, és a Mezőség a maga határtalanságával és szétesettségével a Székelyföld és a Partium között. Az ő lokálpatriotizmusával nagy szerencséje volt és van a magyar néprajznak, kultúratudománynak. Ez a táj ugyanis, ahonnan ő származik a legarchaikusabb, a legtöbb titkot őrző és a leginkább veszélyeztetett nagy régiója Erdélynek” – fogalmazott a nyelvész professzor.


2018. augusztus 20.

Demény Pál kapta a Magyar Szent István Rendet

A legmagasabb rangú állami elismerést Áder Jánostól vehette át a nemzetközi hírű demográfus, közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a University of Hawaii volt professzora, a New York-i Population Council volt tudományos főmunkatársa, a Population and Development Review alapítója és volt főszerkesztője. A modern demográfia egyik legelismertebb nemzetközi szaktekintélyeként, a magyar tudományosság jó hírnevét világszerte erősítő kutatói és oktatói pályája, valamint a népességfogyás megállítására is megoldást kereső nagy hatású tudományos életműve elismeréseként vehette át a Szent István Rend kitüntetést.


2018. augusztus 6.

GÁBOR DÉNES-DÍJ 2018
felterjesztési felhívás

A NOVOFER Alapítvány – szakmai-erkölcsi támogatói között tudva a szakminisztériumok, továbbá az MTA, az SzTNH, az MGyOSz, az MKIK, a VOSZ, a MISz, a MKK és a Magyar Mérnökakadémia vezetőit – immár 30. alkalommal hirdeti meg a Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívását, mely az innovációs folyamatban alkotó módon résztvevő szakemberek fokozott erkölcsi elismerését célozza.
A Kuratórium kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, oktatással foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természet-tudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek ill. szövetségek vezetőit, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakembereket, hogy 2018. október 10-i határidővel jelöljék GÁBOR DÉNES-díjra azokat az általuk szakmailag ismert, kreatív, innovatív, jelenleg is tevékeny, az innovációt aktívan művelő (kutató, fejlesztő, feltaláló, műszaki-gazdasági vezető) szakembereket, akik a műszaki szakterületen:
• kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatnak,
• jelentős, a gyakorlatban az elmúlt 5 évben bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre,
• megvalósult tudományos, kutatási-fejlesztési, innovatív tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek megőrzéséhez, a fenntartható fejlődéshez,
• személyes közreműködésükkel megalapozták és fenntartották intézményük innovációs készségét és képességét ...


2018. augusztus 2.

Elhunyt Egyed Péter

Elhunyt Egyed Péter, kolozsvári filozófus, költő, író és kritikus. 64 éves volt. Egyed Péter szülővárosában érettségizett, a kolozsvári egyetem filozófia szakán szerzett diplomát. Temesvárt tanított; később a Kriterion Könyvkiadó kolozsvári szerkesztője lett. 1973 óta közöl verset, kritikát, tanulmányt, eleinte főképpen az Echinoxban és a Korunkban. 1974 és 1978 között a kolozsvári diáklap magyar oldalainak felelős szerkesztőjeként működött. A parton lovashajnal című Forrás-kötetének (1978) tanúsága szerint líráját erős filozófiai hajlam, az emberi létkérdések s a konkrét itt-lét problémáinak párhuzamos láttatása jellemzi. Bírálatai, tanulmányai (amelyek közül kiemelkedik Bretter György Itt és mást kötetéhez írott 1979-es bevezető tanulmánya) a filozofikum közösségi funkciója iránti érzékenységet és határozott kritikai magatartást mutatnak. Az irodalomszemiotika művelője. A kortárs magyar irodalom és filozófia egyik legnagyobb hatású alkotója volt, a kolozsvári egyetem filozófiai karának oktatója. 2009-től a kolozsvári Többlet. Filozófiai folyóirat (Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság lapja) felelős szerkesztője


2018. július 24.

Elhunyt Várdy Béla amerikai magyar történész

Frank Tibor megemlékezése83 éves korában, 2018. július 23-án elhunyt Várdy Béla amerikai magyar történész, a Duquesne Egyetem professzora, korábbi intézetigazgatója, az MTA külső tagja. "...Történetírói elfogulatlansága és irodalmi stílusa mellett életművének meghatározója volt az összmagyarság ügye melletti elkötelezettség. Elutasította a mítoszokat (ld. Kossuth-tanulmányai) és leleplezte az embertelenségeket (Ethnic Cleansing in Twentieth-Century Europe) ... A számos amerikai elismerés, díj mellé a rendszerváltozás után jött a Miskolci Egyetem díszdoktori címe, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, 2010-ben pedig a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjai sorába választotta ..." írja megemlékezésében a pályatárs és barát, Jeszenszky Géza.


2018. július 12.

Két BBTE-s kutatót díjazott a Magyar Tudományos Akadémia

Bolyai Plakettet és Bolyai Emléklapot adományozott a Magyar Tudományos Akadémia két kutatónak a Babeș–Bolyai Tudományegyetemről. dr. Veres Valér egyetemi docens részesült Bolyai Plakettben, valamint dr. Markó Bálint egyetemi docens, biológus, a BBTE rektorhelyettese Bolyai Emléklapban részesült. A Magyar Tudományos Akadémiának elnöke, azon személyeknek adományoz plakettet és emléklapot, akik korábbi években elnyert Bolyai Kutatói Ösztöndíj keretében kiemelkedő tudományos tevékenységet nyújtottak. Idén 18. alkalommal adta át dr. Lovász László akadémikus, az MTA elnöke és a Kuratórium elnöke a plaketteket és az emléklapokat


2018. július 9.

Tudományetikai szimpózium

A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács 2018. október 4 – 5-én szimpóziumot szervez a tudomány etikai kérdéseiről. A találkozó célja a tudományetika aktuális kérdéseiről való eszmecser a különböző tudományágak képviselőinek részvételével. A szimpózium egyik kiindulópontja az MTA 2010-ben elfogadott Tudományetikai Kódexében foglalt elvei, ugyanakkor előretekint a 2019-ben Magyarországon tartandó World Science Forum egyik alaptémájára is …


2018. május 12.

Elhunyt Bauer Győző akadémikus

Nagy veszteség érte a felvidéki magyar közösséget. 76 éves korában elhunyt Dr. Bauer Győző gyógyszerkutató, akadémikus, a felvidéki magyar közélet kiemelkedő személyisége.

Több éven át a Csemadok országos elnökeként működött. Szlovákia ankarai nagykövete volt. Mintegy 300 tudományos dolgozatot írt. A tudomány mellett a felvidéki magyarság sorskérdéseinek is mindig kiemelt figyelmet szentelt, kezdeményezője volt a Selye János Egyetemért Alapítványnak is.

Bauer Győző akadémikus 1942. május 31-én született Érsekújvárban. Orvos, farmakológus, diplomata. Általános iskolába Magyarbélen járt, Galántán érettségizett (1959), a pozsonyi Komenský Egyetem Orvostudományi Karán szerzett orvosi oklevelet (1965). 1966–1972 között a Csehszlovák Tudományos Akadémia prágai Farmakológiai Intézetében dolgozott, 1972-től az SZTA pozsonyi Kísérleti Gyógyszerkutató Intézetének tudományos munkatársa, 1990–1998 között igazgatója. 1990-ben a Szlovák Nemzeti Tanács képviselője, 1991–1996 között a Csemadok elnöke, 2003–2007 között Szlovákia törökországi nagykövete. Kutatási területe a neurofarmakológia. 1987-től az SZTA levelező, 1998-tól rendes tagja, az MTA kültagja.
Érdemeit többek között a Magyar Köztársaság Elnökének Aranyérmével (2000); Pribina-kereszttel (II. fokozat) és a A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével méltatták.


2018. május 8.

Szőke Anna Pro Ethnographia Minoritatum emlékérmes

A Magyar Néprajzi Társaság Pro Ethnographia Minoritatum emlékérmét dr. Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke veheti át a Magyar Néprajzi Társaság mai közgyűlésén Budapesten.
A Magyar Néprajzi Társaság 1996-tól adományozza ezt az emlékérmet azoknak a kutatóknak, akik a nemzetiségek néprajzi értékeinek gyűjtése és megőrzése terén kiemelkedő kutatói tevékenységet folytatnak. Az emlékérmet évente két alkalommal osztják ki, a díjazottakról titkos szavazással döntenek


2018. május 8.

Nyelvész, fizikus és biológus kapta az Arany János-díjat – Külső Tagok Fóruma

Az Akadémia külső tagjai számára szervezett fórumot a 189. közgyűlés keddi napján tartották. Az eseményen adták át az Arany János-díjakat és -érmeket, amelyekkel az MTA a külhoni magyar kutatók munkásságát ismeri el. A díjátadót követő tudományos előadások után tájékoztató hangzott el a Külső Tagok Státusát Vizsgáló Eseti Bizottság munkájáról.
A Külső Tagok Fóruma résztvevőit Lovász László, az MTA elnöke és Kocsis Károly, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke köszöntötte.Galériánk a díjazottakról és a Külső Tagok Fórumáról
Az Arany János-érmet 2002-ben, az Arany János-díjat 2004-ben alapította az MTA a nem Magyarországon dolgozó magyar tudósok, kutatók munkájának elismerésére. A díj odaítélésének kritériuma elsősorban a tudományos teljesítményt, az érem emellett a magyar közösségért végzett munkát is honorálja. Arany János-díjat 2018-ban három, Arany János-érmet pedig két külhoni magyar kutató vehetett át Lovász Lászlótól; a díjazottak száma ezzel összesen 126-ra emelkedett ...



2018. április 20.

A 90 éves Vadkerty Katalint köszöntötték

A Pozsonyi Magyar Intézet székházában bensőséges szép ünnepség keretében kollégák, tanítványok, barátok, ismerősök, a felvidéki kulturális élet jeles képviselői köszöntötték születésnapján Vadkerty Katalin szlovákiai magyar történészt 90. születésnapja alkalmából.


2018. április 20.

Elhunyt Kibédi Varga Áron a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja

2018. 04. 13-án, életének 88. évében elhunyt Kibédi Varga Áron professzor hollandiai magyar költő, irodalomtörténész, esztéta. A franciaklasszicista és kortárs irodalom történetének és esztétikájának elismert kutatója, a nyugati magyar emigráció költészetének jeles alakja.

Szegeden született és a második világháború végén került Nyugatra a családjával együtt.

Egyetemi tanulmányait holland, német és francia egyetemeken végezte. Hollandiában élt, 1971-től az amszterdami református egyetemen francia irodalomtörténetet tanított


2018. április 14.

Közösség-Kutatás-Kihívás címmel rendeztek konferenciát Szabadkán

Vajdasági Magyar Tudóstalálkozót szerveztek a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. Az egész napos tanácskozásra az egész Kárpát-medence területéről érkeztek előadók. A Közösség-Kutatás-Kihívás című konferencián 55 kutató tartott előadást, mindezt négy szekcióban: humán-, társadalom-, természet- és műszaki tudományok terén. Idén már 9. alkalommal szervezte meg a tudóstalálkozót a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács. Lendák Imre, elnök, Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács: „A konferenciát fontos hálózatépítési, ismerkedési lehetőségként látom a vajdasági magyar kutatók számára. Természetesen van a kutatási elem, ami nagyon fontos, de nem az egyetlen eleme ennek a konferenciának, mert itt arról is szó van, hogy sokakkal évente egyszer találkozunk, ezen a konferencián.” Az eseményt az Aranybagoly-díj átadása zárta, amelyet a humán tudományok területén elért kiváló kutatási eredményeiért Toldi Éva, az újvidéki Magyar Tanszék egyetemi tanára, a természettudományok területén pedig Pósa Mihály, az újvidéki Gyógyszerészeti Tanszék tanszékvezető-helyettese kapta


2018. április 13.

Termini találkozó Budapesten

A Termini Kutatóhálózatot a Magyarországgal szomszédos államokban működő nyelvészeti kutatóhelyek hozták létre. A Termininek a Szabó T. Attila Nyelvi Intézet (Románia), a Gramma Nyelvi Iroda (Szlovákia), a Verbi Nyelvi Kutatóhely (Szerbia), a Glotta Nyelvi Intézet (Horvátország) és az Imre Samu Nyelvi Intézet (Ausztria, Szlovénia) mellett tagja a Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont (Ukrajna) is. A hálózatba szerveződő kutatóhelyek együttműködésének fő célja a határon túli magyar nyelvváltozatok sok szempontú vizsgálata. A kutatói műhelyek közösen alapították a a Termini Egyesületet, amely a virtuális kutatóhálózat intézményesülése.

A Termini Egyesület április 12–13. között tartotta idei tavaszi találkozóját Budapesten. Az első napon az MTA Domus Collegium Hungaricum épületében sor került a Termini Egyesület taggyűlésére, illetve a kutatók megvitatták a szótári munka, az úgynevezett ht-lista kapcsán aktuális feladatokat.

A következő napon az MTA Könyvtár és Információs Központ (vagyis az Akadémiai Könyvtár) épületében folyt a munka. Délelőtt a kutatóhálózat aktuális kutatásainak, illetve pályázati projektjeinek megbeszélésére került sor. Délután ünnepélyes keretek között adták át a Szabó T. Attila-ösztöndíjat


2018. április 13.

Hodinkás kötet bemutatója az Akadémiai Könyvtárban

Április 13-án, pénteken Budapesten, az MTA Könyvtár és Információs Központ (Akadémiai Könyvtár) épületének nagytermében került sor a Termini Kutatóhálózat munkatársai által az elmúlt egy évben megjelentetett kiadványok szakmai bemutatójára. A Benő Attila, Gúti Erika, Juhász Dezső, Szoták Szilvia, Terbe Erika és Trócsányi András szerkesztésében megjelent Tudományköziség és magyarságtudomány a nyelvi dimenziók tükrében című kiadványt Molnár Csikós László (Újvidéki Egyetem) mutatta be. A kötet a VIII. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszuson elhangzott előadások egy részét fogja egybe. Gróf Annamária, Kolláth Anna és Szoták Szilvia szerkesztésében jelent meg a Szélrózsa című tanulmánygyűjtemény, melyet Nádor Orsolya (Károli Gáspát Református Egyetem) ismertetett. A kiadvány a Termini Kutatóhálózat 2014. évi lendvai (Szlovénia) tudományos konferenciájának kötete, amely a Termini Egyesület gondozásában jelent meg. A Szoták Szilvia szerkesztésében napvilágot látott Őrvidéki házinevek című könyvecskét Farkas Tamás (ELTE) ajánlotta az olvasók figyelmébe. A Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpontban készült Nyelvek és nyelvváltozatok térben és időben című tanulmánygyűjteményt – amelyet Karmacsi Zoltán és Máté Réka, a kutatóközpont munkatársai szerkesztettek – Vančo Ildikó, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem docense mutatta be az érdeklődőknek. A kiadvány a kutatóközpont által elindított sorozat immáron negyedik kötete. Végül Péntek János, a Termini Egyesület társelnöke a Tolcsvai Nagy Gábor által szerkesztett A magyar nyelv jelene és jövője című összefoglaló munkát ismertette röviden


2018. április 13.

Megalakult az MTA Amerikai Magyar Bizottsága

Négy, az Egyesült Államokban működő magyar tudósszervezet részvételével és a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával újabb határon kívüli akadémiai testület alakult. Az erről szóló megállapodást április 6-án írták alá a washingtoni magyar nagykövetségen. A dokumentumot az MTA részéről Lovász László elnök látta el kézjegyével. A Magyar Tudományos Akadémia Amerikai Magyar Bizottsága (MTA AMB) egy ernyőszervezet, amelynek fő célja az Egyesült Államokban élő magyar tudósok, az MTA amerikai köztestületi tagjai és az Akadémia közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése … Az Akadémia keretében 1996-ban jött létre a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság (MTK EB), 2000-ben pedig az MTA köztestülete megnyílt a Magyarországon kívül élő, magukat magyarnak (is) valló tudósok előtt. Az MTA AMB immár az ötödik olyan határon kívüli testület, amely a Magyar Tudományos Akadémiához kötődik. 2007-ben a Kolozsvári Területi Bizottság (KAB), 2008-ban a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács (VMAT), 2013-ban a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT), 2015-ben pedig a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács (KMAT) alakult meg. A Magyarországgal szomszédos országokban létrejött akadémiai bizottságok és tanácsok működése mellett indokolt volt a földrajzilag távolabbi, de tudományos tevékenységüket tekintve a hazai kutatásokkal szorosan együttműködő tudósközösség számára is megteremteni az akadémiai köztestületi tevékenység fórumát …


2018. április 12.

Minőségi programokra és a tanárképzésre koncentrálok – beszélgetés az MTA Kolozsvári Területi Bizottsága elnökével

A Magyar Tudományos Akadémia első határon túli területi bizottsága 2007 januárjától működik Kolozsváron. Jelenleg az MTA 20 külső tagja és köztestületének 859 tagja él és dolgozik Erdélyben. Néda Zoltánnal, az MTA Kolozsvári Területi Bizottsága elnökével beszélgettünk terveikről, arról, miért fontos a felsőoktatás után a közoktatásra odafigyelni Erdélyben, és hogy fizikusként milyen típusú kutatásokban érzi otthon magát ...


2018. április 10.

Gábos Zoltán erdélyi fizikusra, az MTA külső tagjára emlékezünk

2018. április 9-én, életének 94. évében elhunyt Gábos Zoltán elméleti fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a hajdani Bolyai Egyetem és a jelenlegi Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora, majd professor emeritusa. Egykori tanítványa és kollégája, Néda Zoltán professzor, az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottságának elnöke így emlékezik rá:
"Erdélyben talán nincs is olyan román vagy magyar fizikus, aki „Gábos tanár urat” ne ismerné. Professzoraink professzora volt, és ha az erdélyi fizikáról van szó, a tanár úr neve, akaratlanul is, már az első mondatokban felmerül. 1924-ben Bánffyhunyadon született. Doktori fokozatot 1949-ben szerzett A mechanika formális elveiről című munkájával. 1948 és 1990 között 41 éven keresztül formálta és határozta meg a Kolozsváron tanuló fizikus és kémikus hallgatók élményeit és tanárideálját. 1990-től a BBTE professor emeritusaként egészen a legutóbbi időkig végezte fizikusi kutatómunkáját.
1991-től tiszteleti tagja az Eötvös Lóránd Fizikai Társulatnak; 1995-ben a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjának választották; 2005-ben Arany János-életműdíjjal tüntette ki a Magyar Tudományos Akadémia; 2010-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét; 2011-ben pedig Simonyi Károly-díjat vehetett át. A professzor úr életének és szakmai munkásságának találó összefoglalása az, amit ő maga a
legnagyobb tudományos eredményének tart: számos olyan tanítványát indította el tudományos pályáján, akik ma hazai és külföldi egyetemek elismert kutatói és fizikatanárai ..."


2018. április 8.

KÖZÖSSÉG−KUTATÁS−KIHÍVÁS - VAJDASÁGI MAGYAR TUDÓSTALÁLKOZÓ - 2018

SZERVEZŐK: Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács (VMAT), Újvidék
MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság (MTK EB), Budapest
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (Újvidéki Egyetem, MTTK), Szabadka
Hungarológiai Kutatóközpont (Újvidéki Egyetem, BTK, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszak), Újvidék

IDŐPONT : 2018. április 14. (szombat)

HELYSZÍN: Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka


2018. április 7.

Keszeg Vilmos néprajzkutatót választotta elnökévé az Erdélyi Múzeum Egyesület

Keszeg Vilmos néprajzkutatót, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) tanárát választotta elnökévé az erdélyi magyar tudományos akadémia szerepét betöltő Erdélyi Múzeum Egyesület (EME). A hétvégi tisztújító közgyűlésről az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményben számolt be az egyesület. Mint írták, a közgyűlésen a leköszönő elnök, Sipos Gábor az elmúlt két ciklusra visszatekintve a hagyományőrzés és a megújulás egységét tartotta a legfontosabbnak az egyesület életében. Kiemelte a kutatóintézet történelmi, irodalomtörténeti és nyelvészeti részlegén folyó forrásfeltáró és kiadói munka határokon átnyúló jelentőségét, és úgy vélte: ennek további fenntartása elsőrendű feladat


2018. április 4.

Az erdélyi régészet krónikása - Vincze Zoltán emlékére

Életének 78. évében, hosszú szenvedés után elhunyt Vincze Zoltán nyugalmazott történelemtanár, történész, az Erdélyi Múzeum Egyesület alapító tagja, az erdélyi régészettörténeti kutatások doyenje és az erdélyi magyarságtörténeti oktatás egyik megreformálója.


2018. március 27.

Elhunyt Ladik János kvantumkémikus, az MTA külső tagja

Életének 89. évében, 2018. március 17-én elhunyt Ladik János kvantumkémikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Friedrich-Alexander-Universität professor emeritusa, a Nemzetközi Elméleti Fizikai Kémiai Társaság alapítója és tiszteletbeli elnöke. Surján Péter egyetemi tanár emlékezik rá ...


2018. március 12.

A Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság tavaszi ülése

2018. március 12-én, a Domus 'Collegium Hungaricum'-ban megtartotta 2018 tavaszi ülését az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Biztottsága, amelyen a hazai és Kárpát-medencei tagokon kívül részt vettek a tavaly októberben kibővült Bizottság nyugat-európai és Egyesült Államok-beli tagjai is.

Az ülésen Kocsis Károly akadémikus, a Bizottság elnöke, és Morvai Tünde a Bizottság titkára beszámoltak a legutóbbi ülés óta eltelt hónapok eseményeiről, az akadémiai külső tagság minél teljesebb integrációja érdekében tett erőfeszítésekről, valamint a magyar tudományosság külföldön program rendelkezésére álló keret megnövekedéséről. Kontra Miklós, a Domus Kuratórium elnöke tájékoztatta az EB tagjait az előző ülés óta hozott kuratóriumi döntésekről, a kuratórium prioritásairól, az új pályázati lehetőségekről. Az EB tagjai röviden beszámoltak az elmúlt időszakban területükön történt fontosabb eseményekről.

Az ülésen az EB tagjai titkos szavazással döntöttek a 2018-as Arany János-díj és -érem díjazottjainak köréről is.


2018. február 27.

A Korunk Kulcsa díjjal ismerték el Zsoldos Attilát

Zsoldos Attila www.fehervar.hu

A Kolozsváron megjelenő társadalomtudományi folyóirat, a Korunk szemlélettágító, tudatalakító munkájában betöltött szerepéért idén Zsoldos Attila történész, az MTA rendes tagja kapta a lap 2004-ben alapított elismerését.
„Zsoldos Attila úgy történész, hogy valamiféle jó értelemben vett és elmélyült szakmai ráérősséggel közelít a történelemhez. Mindig van ideje gondosan odafordulni kutatása tárgyához – miközben tisztában van azzal, hogy az idő ugyanúgy építő elem, mint a kő, tégla vagy fa – és így a történész színpadi rendező is, aki belekomponálja művébe az idő dramaturgiai szerepét. Az idődimenziót kiemelten kezelő sokszempontú vizsgálódás mellett ugyanakkor a megfogalmazás igényessége is mindig alapvető jellemzője írásainak” – méltatta az akadémikus tevékenységét az ünnepélyes díjátadáson Kovács Kiss Gyöngy főszerkesztő.
Mint elmondta, Zsoldos Attilát sokéves munkakapcsolat fűzi a kolozsvári folyóirathoz. A 2007-ben indított Korunk Akadémia előadásaira mindig készségesen és önzetlenül elvállalta, elvállalja a felkérést, mint ahogyan a Korunk alapításának 90. évfordulójára szervezett konferencián való részvételt is.


2018. február 24.

Benkő Samu köszöntése

A kilencven éves Benkő Samu Széchenyi-díjas művelődéstörténészt, az Erdélyi-Múzeum Egyesület (EME) volt elnökét, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagját köszöntötték szombaton Kolozsváron

Az egyesület és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) által szervezett ünnepségen elhangzott, Benkő Samu az EME alelnökeként (1990–1994), majd elnökeként (1994–2002), tudományszervező- és népszerűsítőként, többek közt az erdélyi művelődéstörténet 18-19. századának, az 1848-49-es forradalom korszakának kutatójaként, Bolyai János kéziratos hagyatékának feldolgozójaként meghatározó szerepet játszott az erdélyi tudományos életben. Ő rendezte sajtó alá egyebek mellett Szenczi Molnár Albert naplóját, II. Rákóczi Ferenc és Bolyai János vallomásait, szerkesztője volt a Kriterion Könyvkiadó Téka sorozatának, az ő ösztönzésére is sikerült megjelentetni a Szótörténeti Tár köteteit. Sipos Gábor történész, az EME elnöke, Néda Zoltán fizikus, valamint a debreceni egyetem képviselője is méltatta Benkő Samu munkásságát, aki egyébként a debreceni egyetem díszdoktora. A magyarországi tudományos élet képviselői közül többen is köszöntő levelet juttattak el, amiket felolvastak a rendezvényen, Lovász László, az Akadémia elnöke is születésnapi üdvözletét küldte az ünnepeltnek. A rengidős művelődéstörténészről, aki megőrizte szellemi frissességét, Vékás Lajos kolozsvári születésű jogtudós, az MTA alelnöke levelében úgy fogalmazott, a magyarországi tudományos élet is hálával tartozik Benkő Samunak, aki az erdélyi tudományos örökséget népszerűsítette, az önmagával szemben is kritikus tudós művei az európai egyetemesség összefüggésrendszerében születtek


2018. február 19.

Megjelent az MTA honlapján a Domus magyarországi ösztöndíjpályázat 2018. évi tavaszi felhívása

A teljes pályázati kiírás itt olvashatóIdén a megszokottnál korábban, 2018. február 19. és március 23. között pályázható meg a Domus magyarországi ösztöndíj, amely 2018. július 1. és december 31. közötti magyarországi kutatást tesz lehetővé.
A korábbi évekhez képest újdonság, hogy mind a junior, mind a senior kategórián belül két kiírás jelent meg: külön várjuk a pályázatokat élő- és élettelen természettudományok és matematika, valamint humán- és társadalomtudományok témakörben.


2018. február 16.

A 90 éves Benkő Samu köszöntése

A részletekről bővebben ittBenkő Samu művelődéstörténész, az Erdélyi Múzeum Egyesület volt elnöke, az MTA külső tagja február 25-én tölti 90. életévét. Születésnapi köszöntését az EME székházban tartják február 24-én szombaton 16 órai kezdettel, az EME és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság közös szervezésben


2018. február 14.

Elhunyt Kallós Zoltán néprajzkutató, népzenegyűjtő

Életének 92. évében elhunyt Kallós Zoltán, a Nemzet Művésze címmel és a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas néprajzkutató, népzenegyűjtő, közölte Facebook-oldalán a Kallós Zoltán Alapítvány. Kallós Zoltán 1926. március 26-án született Válaszúton. Középiskolai tanulmányait Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön folytatta, Kolozsváron szerzett tanítói oklevelet 1946-ban. Miközben a kalotaszegi Magyarvistán és a moldvai Lészpeden volt tanító, elvégezte a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémiát ... A Mezőségen, Kalotaszegen, Moldvában és Gyimesben gyűjtött, a Balladák könyve című gyűjteménye három új kiadást ért meg az 1970-es években. Új guzsalyam mellett című 1973-ban megjelent könyve, egy klézsei öregasszony, a 76 éves Miklós Gyurkáné Szályka Rózsa énekes repertoárjának monografikus gyűjteménye. 1992-ben létrehozta a szórványvidékeken élő magyar gyermekek anyanyelvi oktatásával foglalkozó Kallós Zoltán Alapítványt, amelynek 25. évfordulóján, 2017 nyarán avatták fel Válaszúton a kibővített Kallós Zoltán Múzeumot és Népművészeti Központot.A néprajzkutató 2017 márciusában vette át a Kossuth Nagydíjat, ugyanazon év áprilisában kapta meg a kulturális örökségvédelem terén legnevesebbnek számító uniós elismerést, az Europa Nostra-díjat, majd májusban az online közönségszavazáson is ő nyert


2018. február 13.

Négy akadémikus a Corvin-lánc új birtokosai között

Maróth Miklós orientalista, az MTA rendes tagja, Ritoók Zsigmond klasszika-filológus, az MTA rendes tagja, Sótonyi Péter orvos, az MTA rendes tagja, valamint Sir George Radda biokémikus, az MTA tiszteleti tagja is átvehette Áder János államfőtől a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítésében szerzett kimagasló érdemeket elismerő Corvin-láncot


2018. február 8.

Az MTA területi bizottságainak találkozója

Budapesten került sor február 8-á n a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága (MTK EB), az MTA magyarországi területi bizottságai, valamint a határon túli akadémiai szervezetek találkozójára a Domus 'Collegium Hungaricum' épületében. Az évente hagyományosan megrendezett megbeszélésen az MTA MTK EB képviselői mellett részt vettek az MTA Debreceni, Szegedi, Pécsi, Miskolci és Veszprémi Területi Bizottságainak delegáltjai, továbbá a Kolozsvári Akadémiai Bizottság, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács, valamint a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács (KMAT) képviselői is. A beszélgetés keretében a jelenlévők áttekintették a 2017 során a határon túli magyar tudományosság területén történt legfontosabb eseményeket, megosztották egymással a tapasztalataikat, megvitatták a 2018. évre vonatkozó terveiket és az elképzelések megvalósításához rendelkezésre álló pénzügyi lehetőségeket. Az ülés résztvevői az MTA, illetve annak magyarországi területi bizottságai, továbbá a négy határon túli akadémiai szervezet közötti együttműködés elmélyítésének lehetőségeiről, az egymás közötti kapcsolatok kiszélesítésének módozatairól is eszmét cseréltek.


2018. február 8.

A határon túli magyar akadémiai szervezetek találkozója

Budapesten került sor február 8-án az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága (MTK EB) és a határon túli akadémiai szervezetek találkozójára a Domus 'Collegium Hungaricum' épületében. A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács kezdeményezésére létrejött megbeszélésen az MTA MTK EB képviselői mellett részt vettek a Kolozsvári Akadémiai Bizottság, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács, valamint a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács (KMAT) képviselői is. Az ülés résztvevői a négy határon túli akadémiai szervezet és az MTA közötti együttműködés elmélyítésének lehetőségeiről, az egymás közötti kapcsolatok kiszélesítésének lehetőségeiről, valamint a határon túli magyar kutatásokat érintő pályázatok véleményezésének módjáról cseréltek eszmét


2018. január 31.

Domus 'Collegium Hungaricum'
Új néven működik tovább a Domus Vendégház

Új névvel, kibővült szerepkörrel és a már megszokott szolgáltatásokkal működik tovább a Magyar Tudományos Akadémia Abonyi u. 10. alatt található vendégháza.

Az új elnevezés: Domus 'Collegium Hungaricum'. A DCH továbbra is elsősorban a Domus Hungarica Ösztöndíj Program által ösztöndíjat nyert kutatók, valamint akadémiai külső tagok, határon túli egyetemek, tudományos műhelyek munkatársai számára biztosít szálláshelyet.


2018. január 29.

2018. évi Arany János-díj és -érem

Az eddigi díjazottakról itt tájékozódhatnakAz Akadémia a külhoni magyar tudósok, kutatók munkájának jutalmazására, elismerésére Arany János-díjat és Arany János-érmet alapított. Arany János-érmet 2002 óta, Arany János-díjakat 2004 óta ítél oda a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság. Az elismeréseket évente egy alkalommal, az MTA májusi közgyűlése keretében adja át az MTA elnöke.

Az Arany János-díjra, illetve -éremre érdemes kutatókra akadémikusok, illetve az MTK EB tagjai tehetnek javaslatot. A jelöléseket 2018. február 15-ig várjuk a htmt [at] titkarsag [dot] mta [dot] hu címre.


2018. január 27.

Kettős jubileumot ünnepelt a közgazdász társaság

Székhelye, valamint az általa kiadott tudományos folyóirat, a Közgazdász Fórum ugyancsak 20 éves fennállását ünnepelte szombaton a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT). A jubileumi, családias hangulatú rendezvényen igazi sikertörténet emlékei elevenedtek fel, amely során az egykori íróasztal jól felszerelt könyvtárral és különféle rendezvényeknek helyt adó manzárddal is rendelkező székhellyé nőtté ki magát, miközben az egykori RMKT-hírlevelek elismert, immár angol nyelven is közlő szakmai folyóirattá cseperedtek. Az ünnepségen nem csak a múltról értekeztek, hanem a jövőről is ...


2018. január 27.

Egyetemi emléknapot tartottak Selye János születésének 111. évfordulóján

Névadója születésének 111. évfordulója alkalmából január 26-án Selye János-emléknapot tartottak a komáromi Selye János Egyetemen. A rendezvényen Szabó Sándor, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem orvosprofesszora, Selye János egykori doktorandusza és Kiss László docens, orvostörténész tartott előadást ...


2018. január 26.

Fodor János: Bernády György. Politikai életrajz

MEGHÍVÓAz MTA Könyvtár és Információs Központ és a Lector Kiadó könyvbemutatója. A kötetet Romsics Ignác akadémikus, egyetemi tanár méltatja. Helyszín: MTA Könyvtár és Információs Központ (1051 Budapest, Arany János u. 1.), Konferenciaterem (2. emelet) - Időpont: 2018. január 26. péntek 16:00 óra


2018. január 24.

Könyvbemutató az Erdélyi Múzeum-Egyesület legújabb kiadványaiból

MEGHÍVÓaz MTA Könyvtár és Információs Központ Agora-programja keretében az Erdélyi Múzeum-Egyesület legújabb kiadványait mutatja be Biró Annamária, felelős kiadó, Bitay Enikő, az EME főtitkára és Sipos Gábor, az EME elnöke. Köszöntőt mond Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója. Helyszín: MTA Könyvtár és Információs Központ Konferenciaterme (1051 Budapest, Arany János u. 1. II. emelet) - Időpont: 2018. január 24. szerda, 16:00 óra


2018. január 17.

A KMAT alelnökének előadása a VEAB rendezvényén

2018. január 17-én tartotta meg Bolyai ünnep 2018 című műhelykonferenciáját az MTA Veszprémi Területi Bizottsága. A rendezvényre olyan előadókat hívtak meg, akik egykor részesültek az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjában, és kiemelkedő kutatási eredményeikért elnyerték a Bolyai-plakett kitüntetést. A rendezvényen részt vett és előadást tartott a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács (KMAT) alelnöke, Csernicskó István is ...


2018. január 10.

A Magyar Tudományos Akadémia külső tagjai részére

Tisztelt Tagtársaim!

Az 1840-ben, Academiai Értesítő néven alapított Magyar Tudomány mint a legrégebbi, magyar nyelvű, tudományos folyóirat a hazai és nemzetközi tudományosság számára egyfajta jelenkori archívum feladatát tölti be. A lapban megjelenő tematikus összeállítások, közlemények, dialógusok, beszámolók a hazai és a külhoni magyar tudományos kultúra mindenkori, sokszínű tükrét képezik. Ezért is tartjuk kiemelten fontosnak, hogy a folyóiratban megjelenő információk a hazai mellett a nemzetközi nyilvánosság részét is képezzék.
Pár hónapja megújult a lap tartalmi és formai vonatkozásban is. Az Akadémiai Kiadónál tördelt, nyomtatott és terjesztett folyóiratnak egy megújítotott on-line (open access, doi számokkal jelzett) verziója is terjesztésre kerül.
Önökhöz, a magyar tudományosság kiemelkedő képviselőihez fordulok azzal a kéréssel, hogy amellett, hogy olvassák a lapot, legyenek az előző időszakhoz képest is kezdeményezőbb, alkotóbb résztvevői a Magyar Tudomány tartalmi megújulásának. Szines, széleskörű érdeklődésre számot tartó írott és digitalis fórumot szeretnénk létrehozni, sokszínű trendelemzésekkel, nézetek és vélemények bemutatásával, nemzetközi tükörrel. reflexiókkal.
Magam és a Szerkesztőbizottság nevében kérem, hogy legyenek Önök is a Magyar Tudomány rendszeres szerzői, tanácsadói és támogatói!

Aktív szerepvállalásukban bízva tisztelettel köszönti mindannyiukat

dr. Falus András
főszerkesztő


2017. december 28.

A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács Aranybagoly Díjának 2017. évi nyertesei dr. Toldi Éva és dr. Pósa Mihály

A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács (VMAT) elnöksége által kinevezett öttagú kuratórium döntése szerint 2017-ben az Aranybagoly Díjat a humántudományok területén elért kiváló kutatási eredményeiért dr. Toldi Éva egyetemi tanár érdemelte ki. A kuratórium a természettudományok területén dr. Pósa Mihály egyetemi tanárnak ítélte oda a 2017-es Aranybagoly Díjat.


2017. december 19.

A KMAT alelnökének előadása az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság ülésén

December 19-én tartotta soros ülését a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága. A tanácskozásra Budapesten, az MTA Nyelvtudományi Intézetében került sor. A felkért előadók az „Államnyelvek a Kárpát-medencében” témakörben tartottak előadásokat. Elsőként Csernicskó István kapott szót. A KMAT alelnöke „Magyarok Kárpátalján és a mindenkori államnyelv(ek)” címmel foglalta össze gondolatait. Az előadó rámutatott, hogy bár az elmúlt 100 esztendő során a ma Kárpátaljaként ismert régióban számos alkalommal változtak meg az államhatárok, és ez mindig együtt járt az iskolában kötelezően oktatott hivatalos nyelv/államnyelv cseréjével is, a területen osztozó mindegyik államalakulat biztosította az anyanyelvi oktatás lehetőségét a területen élők számára ...


2017. december 13.

Kárpátaljai tudósok az MTA elnökénél

Irodájában fogadta a kárpátaljai magyar tudományosság képviselőit december 13-án Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémiai (MTA) elnöke. Spenik Ottó a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács (KMAT) elnökeként, Spenik Sándor és Csernicskó István az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság (MTK EB) kárpátaljai tagjaiként vettek részt a budapesti találkozón. A megbeszélésen részt vett Kocsis Károly akadémikus, az MTK EB elnöke, valamint Morvai Tünde, az MTA Határon Túli Magyar Titkárságának osztályvezetője is.

A kárpátaljai magyar tudósok tájékoztatták Lovász László elnök urat a KMAT helyzetéről, a kárpátaljai magyar tudományosság alapvető problémáiról. Spenik Sándor röviden ismertette az Ungvári Nemzeti Egyetem Oktatási-Tudományos Intézetében folyó kutatómunkáról, Csernicskó István pedig beszámolt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán működő kutatói műhelyekben folytatott tudományos kutatásokról.

A beszélgetés során a kárpátaljai kutatók részletesen tájékoztatták az MTA elnökét arról, miért tölti el aggodalommal a kárpátaljai magyar közösséget az Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa által szeptemberben elfogadott új oktatási törvény, és felvázolták, hogyan veszélyezteti az új jogszabály 7. cikkelye a magyar nyelvű közoktatás rendszerét, s ezzel a magyar nyelvű felsőoktatást és a kárpátaljai magyar tudományos utánpótlás nevelését, az ukrajnai magyar tudományosságot.

A találkozón szó esett arról is, milyen keretek között támogathatja az MTA a magyar nyelvű oktatás megőrzését, a magyar–magyar tudományos együttműködést, valamint a magyar tudományosságot Kárpátalján.



2017. december 7.

Mészáros András, filozófus a Szlovákiai Magyar Akadémia Tanács új elnöke

A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács 2017-es évi tisztújító közgyűlése Mészáros Andrást választotta a testület elnökéve.

Mészáros András szakmai életrajzaMészáros András a pozsonyi Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója, az idei évtől az MTA külső tagja.

A közgyűlés alapszabályt is módosított, melynek értelmében a SZMAT vezetőségébe tudományterületenként egy-egy alelnököt választanak. Az újonnan megválasztott három alelnök: Vanconé Kremmer Ildikó, bölcsészet- és társadalomtudományi alelnök, Kádasi Lajos, élettudományi alelnök. A leköszönő elnök, Dusza János matematika és természettudományi alelnökként folytatja munkáját.

A SZMAT V. közgyűlésén két fiatal kutatónak adták át a Fiatal kutatók a szlovákiai magyar tudományosságért elnevezésű díjat. A díjazottak munkásságukat előadás keretében is bemutatták. Baka Patrik, díjazott Az utak, amelyeken nem mentünk végig. Az alternatív történelem és lehetséges szerepe az oktatásban címmel tartott előadást. Csáky Veronika, díjazott Genetikai kutatások a régészetben: Az archeogenetika jelentősége, vizsgálati tárgya és módszerei című elődásán ismertette kutatási eredményeit.

Az esemény sajtóvisszhangja:

Mészáros András filozófus a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács új elnöke - Lezajlott a SZMAT tisztújító közgyűlése (Felvidék.ma)
Mészáros András a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács új elnöke (Hírek.sk)



21017. december 1.

Közgyűlést tartott a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács

December elsején az Ungvári Várban tartotta meg éves közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács (KMAT). A KMAT 2015. október 30-án alakult meg az Ungvári Nemzeti Egyetemen, az első éves közgyűlésre pedig 2016. október 28-án Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán került sor.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) keretein belül 1996-ban jött létre a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság (MTK EB), 2000-ben pedig az MTA köztestülete megnyílt a Magyarországon kívül élő, magukat magyarnak (is) valló tudósok számára. 2007-ben a Kolozsvári Területi Bizottság (KAB), 2008-ban a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács (VMAT), valamint 2013-ban a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) megalakulásával az MTA még szorosabbra fűzte kapcsolatait a külhoni magyar kutatókkal. A Magyarországgal szomszédos országokban létrejött akadémiai tanácsok gyakorlatát követve, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság, valamint a 2011. június 11-i Ukrajnai Magyar Tudóstalálkozón kinyilvánított szándék alapján 2015-től a KMAT révén az MTA ukrajnai, kárpátaljai külső köztestületi tagjai is rendelkeznek már saját szervezettel.

A KMAT 2017. évi közgyűlését Spenik Ottó akadémikus, a KMAT elnöke nyitotta meg, köszöntve a kárpátaljai magyar tudósokat, valamint a vendégeket: Kocsis Károly akadémikust, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnökét, Tarnóczy Mariannt, az MTA Határon Túli Magyarok Titkárságának nyugalmazott osztályvezetőjét, valamint Morvai Tündét, aki november 1. óta tölti be ezt a beosztást. Ezt követően Spenik Ottó elnök megállapította, hogy a regisztrációs adatlapok alapján az MTA 150-nél több főt számláló ukrajnai külső köztestületéből 79 fő van jelen a teremben, s ezzel a közgyűlés határozatképes.

Kocsis Károly, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnökének köszöntő szavai és bevezető gondolatai után a KMAT jelen lévő tagjai meghallgatták a KMAT elnökének és alelnökének beszámolóját a Tanács 2017-ben végzett tevékenységéről. A közgyűlés elfogadta a beszámolót, illetve a 2018. évre szóló vázlatos munkatervet is.



2017. november 6.

Szent-Györgyi Albert Fiatal Kutatói Díj

A kiírás a New York-i Magyar Tudományos Társaság weboldalánA New York-i Magyar Tudományos Társaság (www.nymtt.org) a magyarországi és a szomszédos országokban élő fiatal magyar tudósok eredeti kutatását támogatandó ír ki pályázatot a Szent-Györgyi Albert Fiatal Kutatók Díjára. A díjat 2015-ben alapították, és az amerikai-magyar tudományos közösség nagylelkű támogatásával finanszírozzák.


2017. november 3.

Vezetőváltás a Határon Túli Magyarok Titkárságán

Tarnóczy Mariann, aki osztályvezetőként megalakulása óta (1999) állt az MTA Testületi Titkársága keretében működő Határon Túli Magyarok Titkársága élén, 2017. november 1-jétől nyugalomba vonult. Helyét Morvai Tünde kisebbségkutató vette át. Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság és a Domus Kuratórium titkári posztját szintén Morvai Tünde tölti be a jövőben.

Az MTA vezetősége Tarnóczy Mariann több évtizedes munkáját Szily Kálmán-díjjal ismerte el.


2017. október 30.

Újjáalakult az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság

Lovász László, az MTA elnöke májusi újraválasztása után kibővítette a Kocsis Károly akadémikus által vezetett MTK Elnöki Bizottságot. Az eddigi Kárpát-medencei és magyarországi tagokon túl új közreműködőket kért fel az Amerikai Egyesült Államokból és Nyugat-Európából. Ez a történelmi jelentőségű lépés egy asztal mellé ültette a világ magyar tudományosságának jeles képviselőit, Lendvától Los Angelesig, Csíkszeredától Londonig. Az újjáalakult Bizottság 2017. október 30-i ülését megtisztelte jelenlétével és hozzászólásával az MTA elnöke is.


20 éves az MTA Domus Hungarica Scientiarum et Artium programja

Két évtizedre tekintettek vissza az évforduló alkalmából rendezett kerekasztal-beszélgetésen a Domus Kuratórium volt és jelenlegi elnöke Paládi-Kovács Attila és Kontra Miklós, az Elnöki Bizottság számos tagja, egykori és jelenlegi ösztöndíjasok. A Domus program jövőjét is körvonalazó beszélgetést megtisztelte jelenlétével és történelmi visszapillantást is adó hozzászólásaival Glatz Ferenc akadémikus, az MTA volt elnöke, a Domus ösztöndíj program létrehozója.


2017. október 1.

Elhunyt Mészáros István

Mészáros István (1930-2017) marxista filozófus, A tőkén túl írója, az Eszmélet egykori alapítója, Kossuth-, Isaac Deutscher-, József Attila- és Lukács György díjas gondolkodó, a Magyar Tudomanyos Akadémia külső tagja, október 1-én Londonban 87. életévében elhunyt.

Lukács György azon kevés tanítványa és munkatársa közé tartozott, akik egész életükben és életük egészében marxisták maradtak: keresték a tőkefelhalmozáson és az értéktöbblet magánelsajátításán nyugvó polgári társadalmi berendezkedés humanista alternatíváját. Impozáns szellemi teljesítménye a magyar irodalmi és filozófiai kultúrát is gazdagította, a Szatíra és valóság (Csongor és Tünde) elemzésétől kezdve az 1956-os emigrációját követően olaszul írt és 2004-ben végre magyarul is megjelent József Attila és a modern művészet elemzéséig. Mészáros a legkomolyabb klasszikus filozófiai témák – a marxi elidgenedés elmélet, Hegel – Marx – Lukács viszony, társadalmi struktúra és tudatformák összefügggéseinek elemzése – mellett számos jelenkori témát vett szellemi birtokába ...



2017. szeptember 27.

Leidemann Sylvia koncertje Debrecenben és Sopronban

A koncert plakátja megtekinthető itt.Az Argentínában élő csembalóművész, karnagy, zenekutató Leidemann Sylvia 2017. szeptember 29-én, pénteken, a debreceni Református Kistemplomban vezényli a Reformáció Kantáta ősbemutatóját, melyben 200 éve elfelejtett ritkaságok hangzanak fel korhű hangszerek kíséretével. Közreműködik a debreceni Kodály Kórus.

A koncert ismertetőjeA Reformáció Kantáta a Zene Világnapján, október 1-én, 18:00 órától a Soproni Evangálikus Templomban csendül fel.

Leidemann Sylvia évek óta kutatja a Soproni Evangélikus Archívum barokk zenei emlékeit a Domus Hungarica ösztöndíjprogram támogatásával.



2017. szeptember 21.

Kovács László professzor úr emlékére

Életének 67. évében elhunyt Kovács László professzor, a pozsonyi Egyetemi Gyermekkórház és Rendelőintézet nefrológiai osztályának főorvosa, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács alelnöke



2017. szeptember 16.

Elhunyt Szilágyi Pál matematikus, a Sapientia volt rektora, a Babeș–Bolyai egykori rektorhelyettese

Szilágyi Pál Tasnádon született, 1933. június 18-án, elhunyt 2017. szeptember 16-án, Kolozsváron, életének 85. évében.

Nagyváradon érettségizett, 1954-ben szerezte meg diplomáját a Kolozsvári Bolyai Egyetemen, Matematika–Fizika Karon. 1954 és 1962 között tanársegéd, 1962 és 1980 között adjunktus, 1990-ig docens, azt követően 2003-ig egyetemi tanár a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE). 1994 és 1996 között dékánhelyettes a Matematika–Informatika Karon, 1996 és 2000 között rektorhelyettes, közben három hónapig az egyetem megbízott rektora. Ebben az időszakban a BBTE-n kiépült a magyar nyelvű képzés széles skálája. 2000-ben 13 karon, ezeken belül 46 szakon folyt magyar nyelvű képzés, közel 5000 romániai magyar nemzetiségű hallgató tanulhatott anyanyelvén. A magyar nyelven is oktató karokon létrejött az ún. „magyar tanulmányi vonal”. Az így létrejött magyar tagozatot Szilágyi Pál, magyar rektorhelyettes irányította. A BBTE kihelyezett képzési rendszerének kiépülése is ekkorra tehető, a több székelyföldi és más városban a jórészt magyar nyelvű képzések megjelenése a tömbmagyarság szakemberhiányát csökkentette. A közben felsőfokúvá vált tanítóképző intézmények szintén a BBTE hálózatához tartoztak. 2002-től 2007-ig egyetemi tanár a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Műszaki és Humántudományok Karán, 2003 és 2007 között az EMTE rektora. Megelőzően a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának tagjaként részt vett a Sapientia-EMTE létrehozásában, és az Oktatási Bizottság elnökeként koordinálta az egyetemen folyó oktatás szervezését. Kutatási területe az elliptikus parciális differenciálegyenletek határérték-feladatai, a variációs egyenlőtlenségek, a nemlineáris funkcionálanalízis és a többértékű leképezéseket tartalmazó egyenletek. Négy egyetemi tankönyvet írt, eredményeit számos szakdolgozatban közölte matematikai folyóiratokban. Munkatársa a Zentralblatt für Mathematik und ihre Anwendungen referáló folyóiratnak. Több dolgozatot jelentetett meg a romániai magyar felsőoktatás kérdéseiről, a BBTE és a Sapientia-EMTE problémáiról. Több hosszabb külföldi tanulmányúton volt, elsősorban a Humboldt Alapítvány ösztöndíjasaként. Tagja volt az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottságnak. Tagja az MTA Kolozsvári Területi Bizottságának. Az Erdélyi Múzeum Egyesület tiszteleti tagjai sorába választotta. A Magyar Köztársaság miniszterelnöke 2000-ben Kisebbségekért Díjjal tüntette ki. 2002-ben az MTA Arany János-éremmel ismerte el munkásságát, a Sapientia Egyetem Bocskai István-díjának is birtokosa volt (2013), 2015-ben pedig megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét.

Szilágyi Pál különböző megbízatásokban és testületekben végzett munkája jelentősen hozzájárult az erdélyi magyar felsőoktatás fejlesztéséhez, a romániai magyar felsőoktatási hálózat kialakításához, a romániai és a magyarországi egyetemek közötti együttműködési kapcsolatok létrehozásához. Egész életében a magyar tudományosságot és felsőoktatást, a magyar-magyar, a magyar-román párbeszéd ügyét szolgálta. Érdemei elévülhetetlenek. Köszönjük.



2017. szeptember 12.

20 éves a Domus ösztöndíjprogram

Magyar-magyar tudományos együttműködések, a magyar tudományos utánpótlás jövője - Domus 20 – kerekasztal-beszélgetés: prioritások, hogyan tovább hatékonyabban?

A Domus ösztöndíjprogram 1997-ben indult, kezdetben magyarországi ösztöndíjakkal, aztán 2001-ben a szülőföldi ösztöndíjakkal, 2005-ben pedig az intézménytámogatásokkal bővült a paletta. Idén 20 éves a program – ezt a szép kerek évfordulót kerekasztal beszélgetéssel ünnepeljük, fókuszba helyezve a Domus-program jövőjét.

Az eseményt az MTK EB őszi ülésének napján, október 30-án, hétfőn, 14 órakor, a Domus Vendégházban tartjuk. Vitaindítóval, előre felkért hozzászólókkal, moderátorral készülünk e jeles eseményre, meghívtuk a régiók képviselőit, a doktorandusz szövetségek vezetőit, s természetesen jelen lesznek a program hazai gazdái is (kuratóriumi elnökök, kurátorok, MTK EB elnök és tagok, a HTMT munkatársai).

Reményeink szerint a kerekasztal konzultatív formája felszínre hozza a formálódó javaslatok közül a leghatékonyabbakat, és eredményesen járul majd hozzá a régóta komoly sikereket felmutató Domus támogatási rendszer még gyümölcsözőbb jövőjének közös és hatékony alakításához.



2017. szeptember 11.

Recenzió

Tátrai Patrik : E G Y S Z Ó R V Á N Y K Ö Z Ö S S É G N Y E L V I É S
T Á R S A D A L M I J E L L E M Z Ő I N E K E L E M Z É S E

Kontra Miklós (szerk): A magyar nyelv Horvátországban. Gondolat Kiadó – Media Hungarica Művelődési és Tájékoztatási Intézet, Budapest – Eszék, 2016.

Megjelent a Jel-Kép - Kommunikáció, közvélemény, média 2017/2. számábanA Kontra Miklós szerkesztésében megjelent könyv A magyar nyelv a Kárpát-medencében a XX. század végén című sorozat záró (?), 5. kötete, amely teljessé tette a szomszédos országokban élő magyar kisebbségek nyelvi helyzetének bemutatását, azaz törlesztette „az 1990 előtti magyar nyelvtudomány egyik adósságát, hogy nemigen foglalkozott Trianon nyelvi következményeivel” (19. o). A sorozat többi kötetéhez, valamint a sorozat címébe foglalt 20. századhoz képest a horvátországi kötet jelentősen megkésett. A környező országokban 1996-ban elvégzett vizsgálat Kárpátaljáról 1998-ban, a Vajdaságról 1999-ben, Szlovákiáról 2000-ben, majd – némi lemaradással – Ausztriáról és Szlovéniáról 2012-ben jelent meg. Az erdélyi adatok külön kötetben nem, csak két tanulmányban a kolozsvári Nyelv- és Irodalomtudományi Közleményekben 2010–11-ben láttak napvilágot. Jelen kötet megkésettségének fő oka, hogy az 1996-os vizsgálat időpontjában a horvátországi viszonyok miatt (Kelet-Szlavónia és a
Drávaszög 1998-ig szerb megszállás alatt volt) a felmérést nem lehetett elvégezni. Ezt a hiányt pótolták most a kötet szerzői, magyarországi és horvátországi nyelvészek, egyetemi hallgatók: Fancsaly Éva, Gúti Erika, Kontra Miklós, Molnár Ljubić Mónika, Oszkó Beatrix, Siklósi Beáta és Žagar Szentesi Orsolya. Ahogy azt a kötet szerkesztője is jelzi, az időbeni eltolódás módszertanilag aggályossá teszi a korábbi, a szomszédos országokban felvett vizsgálatokkal való összehasonlítást, ennek ellenére jelen kutatás sok tanulsággal szolgál és betölti hiánypótló szerepét ...



2017. augusztus 22.

Recenzió

Fancsaly Éva – Gúti Erika – Kontra Miklós – Molnár Ljubić Mónika – Oszkó Beatrix – Siklósi Beáta – Žagar Szentesi Orsolya, A magyar nyelv Horvátországban- Gondolat Kiadó, Media Hungarica Művelődési és Tájékoztatási Intézet, Budapest–Eszék, 2016. 309 lap

„… Megjelent a Magyar Nyelv 2017/2. számábanA magyar nyelv Horvátországban című kötet, ahogyan azt a szerzők is megfogalmazták, hiánypótló kiadvány. A színvonalas monográfia azonban nem pusztán A magyar nyelv a Kárpát-medencében a XX. század végén című sorozat még hiányzó elemét pótolta, hanem a magyar nyelvtudományban létező űrt is. Megjelenésével több éves kutatómunka és egy évtizedeken át tartó vállalkozás zárult le. Reméljük, eredményeit és meglátásait a horvátországi magyarság megőrzéséért tett erőfeszítésekben is felhasználják …”
Kocsis Zsuzsanna - Eötvös Loránd Tudományegyetem, Károli Gáspár Református Egyetem



2017. július 22.

Elhunyt Kántor Lajos kolozsvári irodalomtörténész

Életének nyolcvanadik évében elhunyt Kántor Lajos kolozsvári irodalomtörténész, filológus, kritikus, szerkesztő. A Korunk volt főszerkesztőjének halálhírét fia, Kántor László tette közzé közösségi oldalán szombaton … Az 1989-es fordulat után bekapcsolódott az RMDSZ munkájába és a Korunk főszerkesztői teendőit látta el, 1993-ban megválasztották a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) elnökének, haláláig irányította a Kolozsvár Társaságot. 2013-ban a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választották. Kántor Lajos a Krónika 1999-es indulásakor – 2000 áprilisáig – betöltötte a napilap szerkesztőtanácsának elnöki tisztségét. Számos díj, kitüntetés birtokosa: 1992-ben Joseph Pulitzer-emlékdíjat, 1998-ban József Attila-díjat, 1999-ben Pro Literatura-díjat, 2004-ben Széchenyi-díjat, 2012-ben Látó-nívódíjat, 2015-ben Magyar Örökség-díjat kapott ...

Tovább a kolozsvári Krónika cikkére



2017. július 15.

Elhunyt idősebb Korhecz Tamás

Életének 80. évében elhunyt idősebb Korhecz Tamás. 1937. december 29-én született Szabadkán. Felsőfokú tanulmányait a Belgrádi Egyetem jogtudományi karán szerezte, a szegedi egyetemen doktorált. Idősebb Korhecz Tamás több mint harminc tudományos munkát publikált, több egyetemen is oktatott, számos tudományos egyesület és társaság tagja volt Vajdaságban. Pályája során mindvégig gyakorló jogász volt …



2017. július 6.

A Magyar Tudományos Akadémia 2017. április 10-én ünnepi ülés keretében emlékezett meg a négy éve elhunyt Görömbei András akadémikusról, aki öt évig töltötte be a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöki tisztét. Az ülésen elhangzott beszéd teljes szövege itt olvasható.



2017. június 17.

Tisztújító közgyűlésére került sor a Kolozsvári Akadémiai Bizottságnál

2017. június 17-én került sor az MTA Kolozsvári Területi Bizottsága (KAB) tisztújító testületi ülésére a szervezet kolozsvári székházában. Az ülésen jelen volt Kocsis Károly akadémikus, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottságának elnöke, Tarnóczy Mariann, az MTA Határon Túli Magyarok Titkárságának osztályvezetője, valamint Roósz András, a Miskolci Területi Bizottság elnöke. A testületi ülés első részében beszámolót tartott Salat Levente akadémikus, a KAB leköszönő elnöke, aki a megelőző 3 évben vezette a Magyar Tudományos Akadémia Kolozsvári Területi Bizottságát. A leköszönő elnök érdemeit Kocsis Károly akadémikus méltatta. Ezt követően az ülés második részében a KAB testülete megválasztotta a következő 3 évre az új elnökséget: Elnök: Néda Zoltán akadémikus, az MTA külső tagja - Alelnökök: Természettudományok: Csibi Vencel József akadémikus, az MTA külső tagja; Élettudományok: Tiboldi István, az MTA külső köztestületi tagja; Társadalomtudományok: Péntek János akadémikus, az MTA külső tagja; Tudományos titkár: Salat Levente akadémikus, az MTA külső köztestületi tagja



2017. május 10.

Biomediátor, irányítástechnika, nyelvészet és díjátadás a Külső Tagok Fórumán

Átadták a külhoni magyar tudósok, kutatók munkásságát elismerő Arany János-díjakat és -érmeket a 188. közgyűlés keretében tartott Külső Tagok Fórumán. A három tudományos előadást egy-egy külhoni és egy magyarországi kutató közösen tartotta. A külső tagok megvitatták az MTA Alapszabályának őket érintő módosításait is. Tudomány és magyarság 8. Az Arany János-díj és -érem díjazottjai Az Akadémia a külhoni magyar tudósok, kutatók munkájának elismerésére alapította 2002-ben az Arany János-érmet és 2004-ben az Arany János-díjat. A díj elsősorban a tudományos teljesítményt ismeri el, az érem emelle - A Külső Tagok Fórumán Lovász László, az MTA újraválasztott elnöke és Kocsis Károly, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság (MTK EB) elnöke köszöntötte az Akadémia határon túli tagjait. Az eseményen átadták az Arany János-díjakat és -érmeket, valamint Vékás Lajos, az MTA újraválasztott társadalomtudományi alelnöke ismertette az MTA Alapszabályának külső tagokat érintő módosításait - A Külső Tagok Fórumán Lovász László felkérte Kocsis Károlyt, hogy újabb három évre vállalja el az elnöki bizottság vezetését, továbbá bejelentette, hogy a határon túli magyar tudósok kutatásait támogató Domus pályázati kuratórium élén hat év után Paládi-Kovács Attilát Kontra Miklós váltja



2017. január 22.

Elhunyt Ángyán János, a Kémiai Tudományok Osztályának külső tagja

2017. január 22-én Párizsban elhunyt Ángyán János, a CNRS kutatóprofesszora, a Nancy Egyetem professzora. Temetése 2017. január 31-én, kedden 10.30 órakor lesz a Fiumei úti sírkertben. Ángyán János 1956-ban született Pécsett, az ELTE TTK vegyész szakán szerzett diplomát 1980-ban. Egyetemi hallgatóként kutatott Párizsban, majd a Chinoinba került, ahol főleg molekulamodellezéssel és kvantumkémiával foglalkozott. Társszerzőkkel együtt írta az Applied Quantum Chemistry című könyvet, mely 1985-ben jelent meg az Elsevier Kiadónál


2016. december 2.

Húszéves a Fórum Intézet

A szlovákiai magyar civil szféra rendszerváltás utáni történetének egyik legsikeresebb projektje a Fórum Kisebbségkutató Intézet, amely idén decemberben ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját. A Fórum Intézet megalakulásának huszadik évfordulójáról az intézet somorjai székházában emlékeztek meg egy ünnepi rendezvényen. A rendezvényen az intézet eddigi tevékenységét mutatták be, sikerének titkát boncolgatták, és megemlékeztek az alapító igazgatóról, az idén szeptemberben elhunyt Tóth Károlyról. Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos a Szlovák Köztársaság ezüst emlékérmét adta át Öllös Lászlónak, az intézet igazgatójának a szervezet munkásságának elismeréseképpen ...


2016. november 29.

Szlovákia település-adatbázisa

Újabb rész jelent meg a Mindennapok tudománya című tudományos-ismeretterjesztő sorozatból. Ezen a héten Konkoly László arról beszél, hogyan építették fel Szlovákia település-adatbázisát, amelybe 1890-től az összes népszámlálási adat be van építve. A kutatás fő célja egy olyan településszintű adatbázis létrehozása és mindenki számára áttekinthető webes felület kialakítása volt, amely tartalmazza a mai Szlovákia területén 1880 és 2011 között létező összes település népesedési és nemzetiségi adatait, melynek segítségével végigkövethetők a szlovákiai települések közigazgatási demográfiai változásai. Szlovákia település-adatbázisa elkészült: egy helyen találhatjuk a településre vonatkozó alapadatokat és az adatbankban található településhez kapcsolódó egyéb információkat. A kutatás eredményképpen egy olyan egyedülálló adatbázis jött létre, amely további demográfiai, történelmi és társadalomkutatások fontos forrása lehet

Tovább a Fórum Intézet honlapjára


2016. november 28.

SZABADKAI EGYETEM ÉS/VAGY KIHELYEZETT ANYAORSZÁGI TAGOZATOK

Találkozik-e a VMSZ felsőoktatási elképzelése a vajdasági magyar akadémiai közösség által felvázolt jövőképpel?
Egy olyan egyetemi központ életre hívásáról számolt be Balog Zoltán, magyarországi emberi erőforrások minisztere és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, amelynek keretében a Szegedi Tudományegyetem kihelyezett tagozatai működnének Szabadkán, saját tanárállományukkal. Ugyanakkor Pásztor azt is közölte, nem támogatják a Szabadkai Magyar Egyetem létrehozását. Az elképzelésről egyelőre túl sok részlet nem szivárgott ki, a vajdasági akadémiai közösséget sem tájékoztatták róla. A rendelkezésre álló információk alapján az érintettek szerint ez a terv nem itt tartja a fiatalokat, hanem gyorsabbá teszi az elvándorlást, a már működő karokat pedig ellehetetleníti ...


2016. november 25.

Kárpátaljai kutatók az Európai Parlamentben

November 24-én a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kártájához benyújtott ukrajnai és romániai országjelentések árnyékjelentéseit ismertették az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportjának (Minority Intergroup) ülésén. Az ülésre Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselőjének és Sógor Csaba, az RMDSZ EP-képviselőjének meghívására ellátogatott Kelemen Hunor a romániai RMDSZ elnöke, valamint Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hodinka Antal Intézetének igazgatója és Darcsi Karolina, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kommunikációs és politikai titkára, a Rákóczi Főiskola tanára, a Lehoczky Tivadar Intézetének kutatója … Kelemen Hunor, Csernicskó István és Darcsi Karolina előadásáról a Minority Intergroup hivatalos oldala is beszámolt. Lásd ITT

Tovább a Hodinka Antal Intézet honlapjára

2016. november 22.

Könyvbemutató az Akadémiai Könyvtárban

Könyvbemutató az Akadémiai Könyvtárban http://hodinkaintezet.uz.ua/

Az MTA Könyvtár és Információs Központ és a Gondolat Kiadó szervezésében került sor november 22-én Budapesten, az MTA Könyvtár és Információs Központ Konferenciatermében „A magyar nyelv a Kárpát-medencében a XX. század végén” című könyvsorozat ötödik kötetének bemutatójára. A könyvet megjelentető Gondolat Kiadó nevében Bácskai István köszöntötte az egybegyűlt érdeklődőket, majd „A magyar nyelv Horvátországban” című monográfiát Kontra Miklós, a könyvsorozat szerkesztője, illetve a kötetek alapját képező Kárpát-medencei kutatás megálmodója és irányítója, Borbély Anna, az MTA Nyelvtudományi Intézetének kutatója, Lanstyák István, a pozsonyi Comenius Egyetem oktatója, valamint Csernicskó István, a Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont vezetője mutatta be. A sorozat 1998-ban indult, ekkor jelent meg „A magyar nyelv Ukrajnában (Kárpátalján)” címmel az első kötet, szerzője Csernicskó István. Ezt követte egy évvel később Göncz Lajos könyve „A magyar nyelv Jugoszláviában (Vajdaságban)” címmel, majd 2000-ben adták ki Lanstyák István „A magyar nyelv Szlovákiában” című monográfiáját …

Tovább a Hodinka Antal Intézet honlapjára


2016. november 18.

A 15. VMTDK TUDOMÁNYOS KEREKASZTALÁNAK ZÁRÓNYILATKOZATA

A Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia az idei tanácskozással összesen 1792 fiatal szakmai bemutatkozását tette lehetővé magyar nyelven a Vajdaság valamelyik egyetemi karán évente megrendezett VMTDK-kon az elmúlt 15 évben. A VMTDK-jubileum felvezetése keretében csütörtökön, november 17-én 11 órai kezdettel kerekasztal-értekezletet tartottak Újvidéken a Tudósklubban a vajdasági magyar felsőoktatás és tudományos utánpótlás kérdéseiről, az elmúlt másfél évtized eredményeiről és a jövőt illető elképzelésekről. Jelen voltak a 15. VMTDK tudományos bizottságának tagjai, a Kristálygömb-díjasok, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács, a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezetének képviselői, vajdasági magyar tudósok, egyetemi tanárok, fiatal kutatók, a VMFK régi kollégistái. A szervezők a rendezvényt egy korábban – minden MTA külső köztestületi tagnak – szétküldött ankéttal alapozták meg. A beérkezett válaszok és a tudományos kerekasztalon elhangzott vélemények alapján mérvadó szakmai vélemények kristályosodtak ki, amelyeket a résztvevők zárónyilatkozatban foglaltak össze …


2016. november 14.

Nyomtatott formában is megjelent az MTK Elnöki Bizottság jubileumi kötete

Az Erdélyi-Múzeum Egyesület kiadójának gondozásában nyomtatott változatban is megjelent A nemzet mint tudományos közösség című kötetünk, s annak angol nyelvű párja, Hungary’s neighbours as kin-states.


2016. november 11.

Erdélyi tudósokat díjaztak Kolozsváron a magyar tudomány ünnepén

November végéig tart a magyar tudomány ünnepe elnevezésű programsorozat Erdélyben, ennek nyitórendezvényeként Kolozsváron gróf Széchenyi Isván születésének 225. évfordulója alkalmából szerveztek tudományos konferenciát. A rendezvény keretében kiosztották pénteken a Kolozsvári Akadémiai Bizottság éves tudományos díjait. A Tudomány Erdélyi Mestere Díjat idén Gábor Csilla irodalomtörténész kapta a tudományos képzésben és a kutatásban kifejtett tevékenysége elismeréseként. Fiatal kutatói díjat kapott természettudományok kategóriában Borbély Sándor fizikus a természettudományok területén 2016-ban elért kivételes tudományos eredményéért. Fiatal kutatói díjat kapott a társadalomtudományok kategóriában Szász Levente közgazdász a társadalomtudományok területén 2016-ban elért kivételes tudományos eredményéért. A Tudományközvetítés és a Tudományos Bírálat Díját idén Jancsó Árpád mérnök kapta a tudás és a tudomány közvetítésében vállalt szerepéért


2016. november 9.

Az MTA külső tagja lett Mészáros András filozófus

A Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választották Mészáros András filozófust, a pozsonyi Comenius Egyetem magyar nyelv és irodalom tanszékének professzorát. Mészáros András székfoglalója Megírható-e a magyar filozófia története? címmel november 24-én lesz az MTA székházában. 2016-ban az MTA 31 rendes, 26 levelező és 23 külső taggal (nem Magyarországon élő, de magát magyarnak valló tudóssal) bővült.


2016. november 7.

Az Év Kutatója díjjal tüntették ki Csernicskó Istvánt

Ünnepi előadóülést tartott a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága (MTA VEAB) a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából november 7-én délelőtt. Pósfai Mihály akadémikus, az MTA VEAB elnökének köszöntő beszéde után három 45 év alatti tudós vehette át az Év Kutatója díjat. A díjazottak között van Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hodinka Antal Intézetének igazgatója is


2016. október 29.

Közgyűlést tartott a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartotta meg éves közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács (KMAT) október 28-án. A KMAT csaknem pontosan egy évvel korábban, 2015. október 30-án alakult meg, az alakuló közgyűlésre az Ungvári Nemzeti Egyetemen került sor.


2016. október 27.

Eszéken ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját a Termini Egyesület

A Termini Egyesület, a Glotta Nyelvi Intézet és az eszéki egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke voltak a szervezői az eszéki egyetem bölcsészkarán tartott ünnepi konferenciának, melynek központi témája az anyanyelv megőrzésének lehetőségei volt.


2016. október 23.

Kitüntetés Biró A. Zoltánnak

Magyarország Földművelésügyi Minisztere az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja október 23-a alkalmából kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Dr. Biró A. Zoltán részére Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott

http://ghtk.csik.sapientia.ro/hu/hirek/dr-biro-a-zoltan-kollegankat-tuntettek-ki-kiemelkedo-munkaja-elismeresekent


2016. október 18.

Lemondott két tiszteleti tag

Az elmúlt napokban lemondott akadémia tiszteleti tagságáról Daniel C. Dennett (Tufts University) és Torsten N. Wiesel (The Rockefeller University).

Tiszteleti tag az a külföldi (nem magyar állampolgár vagy többes állampolgár; illetve külföldön élő magyar állampolgár) tudós lehet, aki szaktudományát nemzetközileg kiemelkedő színvonalon műveli, és aki a magyar tudomány különleges megbecsülésére tarthat számot.


2016. október 12.

Lemondott két tiszteleti és egy külső tag

Az elmúlt napokban lemondott akadémiai külső, illetve tiszteleti tagságáról Stevan Harnad (Hernád István Róbert), Israel Pecht és Thomas Jovin.

Külső taggá az az életvitelszerűen külföldön élő tudós választható, aki nem vagy nem csak magyar állampolgár, magát magyarnak vallja, tudományát elismerten és különösen magas színvonalon, alkotó módon műveli, és szoros kapcsolatot tart a magyar tudományos élettel.

Tiszteleti tag az a külföldi (nem magyar állampolgár vagy többes állampolgár; illetve külföldön élő magyar állampolgár) tudós lehet, aki szaktudományát nemzetközileg kiemelkedő színvonalon műveli, és aki a magyar tudomány különleges megbecsülésére tarthat számot.

Más is menne a kormány miatt, próbálom lebeszélni - Az Index interjúja Lovász Lászlóval, az MTA elnökével


2016. október 12.

Elhunyt Gerold László

Rövid súlyos betegség után életének 77. évében elhunyt Gerold László nyugalmazott egyetemi tanár, irodalom- és színháztörténész, kritikus.

1940. szeptember 24-én született Újvidéken. 1964 és 1971 között a Magyar Szó művelődési rovatának újságírója volt, 1971-től egyetemi tanársegéd az Újvidéki Egyetem magyar tanszékén, 1982 és 1988 között docens, 1995-től rendes egyetemi tanár volt.

2005 és 2008 között a Híd irodalmi folyóirat főszerkesztője volt.

Több könyve, több száz tudományos munkája, irodalmi és színházi esszéje, tanulmánya, kritikája jelent meg. Idén látott napvilágot meg a Vajdasági Magyar Irodalmi Lexikon (1918-2014) című nagyszabású munkája a Forum Könyvkiadó gondozásában.


2016.október 5.

Elhunyt Márkus György

82 évesen halt meg Márkus György filozófus, az Akadémia külső tagja, a Lukács György tanítványaiból alakult Budapesti Iskola egyik legfontosabb képviselője. Márkus 1977 óta Ausztráliában élt, a sydney-i egyetemen tanított. Korábban, 1968-ban kizárták az MSZMP-ből, majd emigrációra kényszerítették a marxistának indult, később kritikusabbá váló filozófust. A legjelentősebb magyar filozófusok egyike volt, nemzedékekre döntően ható gondolkodó. Miután tiltakozott a 68-as csehszlovákiai bevonulás ellen, emigrációba kényszerült - a "Budapesti Iskola" nagy alakja évtizedek óta Ausztráliában tanított. Írásai a kultúra mai filozófiájának legjobbjai közé tartoznak.


2016. szeptember 10.

Elhunyt Tóth Károly, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet alapítója

Tóth Károly 1996-ban alapítója és 2014-ig igazgatója volt Fórum Kisebbségkutató Intézetnek. A tudományos élet intézményesülésének segítése mellett egyik kezdeményezője volt a szlovákiai magyar civil társadalom erőfeszítéseit összehangoló testület, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala megalakításának. 2014-től a Fórum Kisebbségkutató Intézet Tudományos Tanácsának elnöki tisztjét töltötte be.



2016. szeptember 5.

Centenáriumi Jakó Zsigmond - megemlékezés az MTA Székházában

2016. szeptember 2-án lenne 100 éves Jakó Zsigmond, erdélyi magyar történész, a Magyar Tudományos Akadémia (1988) és a Román Akadémia (1996) tiszteleti tagja. A számos díjjal és kitüntetéssel elismert, nemzetközileg jegyzett tudós, az erdélyi magyar tudományos világ jeles tudománypolitikusa, tudományszervezője, az 1990-ben újjá alakult Erdélyi Múzeum Egyesület első elnöke tiszteletére az MTA II. Osztálya és az EME centenáriumi megemlékezést tart szeptember 23-án, az MTA Székházában



2016. augusztus 30.

In Memoriam Molnár Ágoston (August John Molnar)

1927. március 24. – 2016. augusztus 30.

Az Amerikai Magyar Alapítvány angol nyelvű közleménye2016. augusztus 30-án, nyolcvankilenc éves korában elhunyt Molnár Ágoston (August John Molnar) professzor. 1927. március 24-én Clevelandben (Ohio állam) született, és 1959-ben költözött New Brunswickba (New Jersey állam). Az Amerikai Magyar Alapítvány, korábbi nevén Amerikai Magyar Tanulmányi Alapítvány, igazgatója és elnöke volt 59 éven keresztül. 2015. januárban, amikor nyugalomba vonult, az Igazgatótanács alelnöke maradt.



2016. május 3.

Külső Tagok Fóruma - A cél közös: segíteni a magyar tudomány ügyét

20 éves a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság - A nemzet, mint tudományos közösség - Tanulmánykötet

Nyelvész-antropológus és történész, éghajlatkutató és a munkaorvostan jeles szakértője, a vajdasági magyar irodalom elismert kutatója, a dialektológia, szociolingvisztika kiváló képviselője, gyógyszerkutató, geológus és immunológus egyaránt megtalálható az MTA 187. közgyűlése alkalmából Arany János-díjjal és Arany János-éremmel kitüntetett külhoni magyar tudósok között. Az elismeréseket Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke adta át a Külső Tagok Fórumán.Az Arany János-díj és -érem 2016-os díjazottjai

A Magyar Tudományos Akadémia számít a külhoni magyar kutatókra, akiknek szeretne még több lehetőséget adni, hogy minél jobban tudják segíteni a magyar tudomány ügyét. Lelkes segíteni akarás mutatkozik, amellyel élni fogunk” – mondta Lovász László.

A Fórumról bővebben itt olvashat.

Kocsis Károly akadémikus, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke a Külső Tagok Fórumán jelentette be, hogy az MTK EB fennállásának 20. évfordulója alkalmából a testület A nemzet mint tudományos közösség címmel A nemzet mint tudományos közösség című tanulmánykötet magyarultanulmánykötetet jelentetett meg, amely magyar és angol nyelven egyaránt elérhető az MTK EB honlapján.

A Külső Tagok Fórumán a távolabbi magyar tudományos közösségek képviselői is megszólaltak. Az Amerikai Egyesült Államok magyar tudósainak képviseletében Szabó Sándor és Záborszky László, az MTA külső tagjainak beszámolói hangzottak el, Czaun Miklós, az USA Nyugati Parti Tudósklubjának elnöke pedig video-üzenetével volt jelen a Fórumon.