Domus Café rendezvénysorozat | MTA

Magyar Tudományosság Külföldön

Domus Café rendezvénysorozat

2014. augusztus 8-tól péntekenként, 17 órai kezdettel a Domus Vendégház társalgójában, beszélgetős rendezvénysorozat indult, Domus Café néven. A Domus Cafék célja, hogy a világ különböző pontjairól érkező, számos tudományterületet művelő ösztöndíjasaink megismerkedhessenek egymással, betekintést kaphassanak egymás munkásságába, együttműködő és gyümölcsöző kapcsolatokat alakíthassanak ki a magyar tudományosság sokszínűségét gyarapítva

A Domus Café rendezvénysorozat Facebook-oldalaA Domus Café rendezvénysorozatot a Magyar Tudományos Akadémia Határon Túli Magyarok Titkársága hívta létre azzal a céllal, hogy a Domus 'Collegium Hungaricum' keretein belül teret adjon a határon túli és anyaországi kutatók részére egy generációkon átívelő együttműködési lehetőség kialakítására. Alkalmainkon vendégeink betekintést kaphatnak egymás munkásságába, és gyümölcsöző kapcsolatokat alakíthatnak ki a magyar tudományosság sokszínűségét gyarapítva.


A Domus Café rendezvénysorozat eseményei


2018. március 2.

Hol születik meg a második ipari forradalom? -
Akár a Kárpát-medence is lehetne a második ipari forradalom központja

Csizmadia Imre előadása

MTA Domus Collegium Hungaricum (1146 Budapest, Abonyi utca 10.)
2018. március 2., 19:00 óra

A Nyugati Civilizáció fázisváltása (a reneszánsz) három jól felismerhető lépcsőn ment át: Új Felvilágosodás; Új Ipari Forradalom; Új Gazdasági rendszer. Napjainkban az Ipari Társadalomból a Digitális Társadalomba váltunk át. Az Új Felvilágosodás már megtörtént az ún ZÖLD koncepciók megjelenésével. Most következne az Ipari Forradalom, de ez jelenleg mindössze a digitális kommunikációban jelentkezik (beleértve a mesterséges intelligenciát is), még nincs jele a Zöld Anyagtermelésben és a Zöld energiatermelésben. Pillanatnyilag azt sem tudjuk, hogy melyik ország lesz ilyen értelemben az Új Ipari Forradalom központja. Erre próbál lehetőségeket és megoldásokat találni az előadás.


2018. február 23.

VAJDASÁG TESTKÖZELBŐL
(A Vajdaság társadalmi és gazdasági jellemzői című kötet bemutatója)

MTA Domus Collegium Hungaricum (1146 Budapest, Abonyi utca 10.)
2018. február 23., 18 óra

Résztvevők:
dr. Ördögh Tibor (Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar, Európai-tanulmányok Tanszék)
Szerbhorváth György (MTA TK Kisebbségkutató Intézet)

Moderátor:
dr. Novák Anikó (Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete; Újvidéki Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék)

A kötet anyaga online elérhető ittA Vajdaság társadalmi és gazdasági jellemzői című kötet a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete kiadásában jelent meg egy Vajdaságról szóló sorozat első kiadványaként. A Vajdaság-kötetsorozat célja lehetőséget biztosítani a régiót jól ismerő, helyi vonatkozásokat és kapcsolatokat ápoló, lokális ismeretekkel rendelkező fiatalok számára, hogy beszámolhassanak friss kutatási eredményeikről beszámolni és a témában jártas szakértőként publikáljanak.