A látás helyreállítása optogenetikai módszerekkel – Roska Botond külső tag székfoglaló előadása

Roska Botond külső tag 2024. március 12-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2024. április 8.

Roska Botond a bázeli Institue of Molecular and Clinical Ophtalmology igazgatója és a budapesti Brain Vision Center egyik alapítója. Kutatómunkája a látás mechanizmusainak feltárásával és a vak emberek látásának helyreállításával kapcsolatos. Alap- és transzlációs kutatási eredményei együttesen vezettek a sejttípusokra irányuló, génterápiás látás helyreállításhoz vakságban.

Roska Botond
(További felvételek az akadémiai székfoglaló előadásról a fotóra kattintva nézhetők meg)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Székfoglaló előadásában részletesen ismertette a retina sejttípusainak és idegsejthálózatának morfológiai, genetikai és elektrofiziológiai vonatkozásait és az emberi szembetegségek retinális sejttípusokkal kapcsolatos sajátosságait. Funkcionális humán retinaorganoidok nagy mennyiségű előállítása révén megnyílt a lehetőség a retina-génterápia optimalizálására.

Roska Botond bemutatta, hogy sejttípusokra célzott optogenetikai megközelítésekkel a vak retina kulcsfontosságú sejttípusait fényérzékennyé lehet tenni és így vissza lehet adni a retina funkcióját. A sejttípusok célzott génterápiájának és a látás helyreállításának technológiáját vak embereken is alkalmazták, akiknek részben helyreállították a látását.