Tájékoztató a MTA Székházban üzemelő beléptető rendszerről és a Székház házirendjében történt változásokról

2020. március 9.

A Magyar Tudományos Akadémia Székháza Magyarország kiemelt középülete. Biztonságának megőrzése érdekében 2020. február 17-től az épületben beléptető rendszer működik.

1. Belépés akadémiai kártyával
Az arra jogosultak számára a belépés – a személyazonosság ellenőrzése nélkül – akadémiai kártyával lehetséges, a kártyának a beléptető rendszerhez történő, a Székházba belépni kívánó személy általi közvetlen érintésével. A kártya elvesztését haladéktalanul jelezni kell az ugyfelszolgalat [at] lgk [dot] mta [dot] hu címen.

2. Belépés vendégkártyával
Akadémiai kártyával nem rendelkező személyek csak és kizárólag a személyazonosságuk ellenőrzését követően kiadott vendégkártya birtokában léphetnek be, és tartózkodhatnak az épületben.

A személyazonosság ellenőrzésére a Székház recepcióján szolgálatot teljesítő személyek jogosultak. A személyazonosságot igazolni az alábbi arcképes igazolványok valamelyikével lehetséges: személyazonosító igazolvány vagy személyigazolvány; gépjárművezetői engedély; útlevél. A személyazonosság ellenőrzése során az ellenőrzést végző személy rögzíti a következő adatokat: a belépni kívánó személy nevét; a fogadó személy vagy egység nevét; valamint a látogatás célját.

A nagy létszámú rendezvények esetében (pl. akadémiai közgyűlés, Magyar Tudomány Ünnepe, Múzeumok Éjszakája stb.), amikor a beléptető rendszer akadályozza a rendezvény gördülékeny lebonyolítását, a beléptetés egyedi biztonsági protokoll szerint történik.

A recepción folyamatosan, több munkatárs segítségével végzik a kollégák a feladatukat, ennek ellenére nagyobb rendezvények, valamint egyszerre több párhuzamos rendezvény alkalmával előfordulhat, hogy rövid várakozásra van szükség. Ebben az esetben szíves türelmüket és megértésüket kérjük.

A kellemetlenségek elkerülése érdekében a házirend szabályai szerint a belépni kívánó személyek viselkedésének, öltözékének, személyes higiéniájának igazodnia kell az épület szellemiségéhez és funkciójához.

Az MTA Székház házirendje és a Székház beléptetési rendje a linkekre kattintva érhetőek el. Az adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el.

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály