Művészeti estek az Akadémián

„Egészséges örömforrás” – Művészeti estek az Akadémián XI. „Egészséges örömforrás” – Művészeti estek az Akadémián XI.

„Egészséges örömforrás” – Művészeti estek az Akadémián XI.

Mendelsshon és Dohnányi ifjúkori remekművei, Atlasz Gábor festőművész képei és a csopaki Jásdi Pincészet borai voltak a Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Klub Egyesület tizenegyedik alkalommal, április 8-án megrendezett művészeti estjének fókuszában. A Pesti Vigadóban a Grassalkovich Vonósnégyes és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész által adott hangversenyen, majd az MTA Székház Vörösmarty- és Kodály-termében rendezett kiállításmegnyitón és borbemutatón a jelenlévők megtapasztalhatták, hogy a művészet egészséges örömforrás.

TOVÁBB
„Nemzetek feletti kultúrkincsek” – Művészeti estek az Akadémián X. „Nemzetek feletti kultúrkincsek” – Művészeti estek az Akadémián X.

„Nemzetek feletti kultúrkincsek” – Művészeti estek az Akadémián X.

Haydn és Mozart művei, Veress Sándor László Munkácsy-díjas festőművész képei és Balla Géza ménesi borász pincészetének borai voltak a Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Klub Egyesület tizedik alkalommal megrendezett közös művészeti estjének fókuszában. A Pesti Vigadóban az Orfeo Zenekar, Szutrély Katalin szoprán énekes és Somlai Petra fortepiano-művész közreműködésével és Vashegyi György vezényletével tartott hangverseny, valamint az MTA Székház Kodály- és Vörösmarty-termében rendezett kiállításmegnyitó és borbemutató a magyar kultúra napjának estéjére esett.

TOVÁBB
Nyelven túli nyelveken – Művészeti estek az Akadémián IX. Nyelven túli nyelveken – Művészeti estek az Akadémián IX.

Nyelven túli nyelveken – Művészeti estek az Akadémián IX.

A zeneművészet, a képzőművészet és a bor művészetének nyelven túli nyelvét, összetett élményvilágát hozták el a „Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián” című rendezvénysorozat 9. alkalmának művész vendégei a Vigadó és az MTA Székház falai közé 2023. november 20-án. Balázs János zongoraművész és Baráti Kristóf hegedűművész közös koncertje, Szakács Imre festőművész kiállításának megnyitója és Tiffán Ede pincészetének borai egy világszínvonalú esemény rangját adták az estének.

TOVÁBB
Szeretettel szolgálatban – Művészeti estek az Akadémián VIII. Szeretettel szolgálatban – Művészeti estek az Akadémián VIII.

Szeretettel szolgálatban – Művészeti estek az Akadémián VIII.

„A szeretettel mindenki a másik szolgálatában van. Én a közönség szolgálatában álltam.” Többek között ilyen vallomásszerű gondolatokat is hallhattak a jelenlévők a „Művészeti estek az Akadémián” című sorozat nyolcadik alkalmán minden idők egyik legkiválóbb operaénekesétől. A Pesti Vigadóban és a Magyar Tudományos Akadémián szeptember 11-én tartott kétfelvonásos művészeti eseményen világhírű szerepeinek felvételeit nézve Marton Éva operaénekessel Batta András Széchenyi-díjas zenetörténész beszélgetett, míg a koncerten Marton Éva tanítványai – Megyimórecz Ildikó, Tuznik Natália és Szelecki Artúr operaénekesek – énekelték el az operettirodalom néhány híres áriáját. Az est második felében Kőnig Frigyes Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész kiállítását tekinthette és a balatonfüredi Zelna Borászat borait kóstolhatta meg a közönség.

TOVÁBB
Párbeszéd és barátság - Művészeti estek az Akadémián VII. Párbeszéd és barátság - Művészeti estek az Akadémián VII.

Párbeszéd és barátság - Művészeti estek az Akadémián VII.

Párbeszéd és barátság, megzavarás és megnyugvás a művészetben és a tudományban. Ez volt a témája a Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián című programsorozat hetedik rendezvényének, amelyet május 22-én tartottak az MTA Székházában. A tudomány, a képzőművészet, a zeneművészet és a borkultúra találkozásáról szóló eseményen koncertet adott a Liszt Ferenc Kamarazenekar Várdai Istvánnal és Pusker Júliával, megnyitották Maurer Dóra és asztaltársasága L’ Entrée című kiállítását, Liptai Zsolt főborász pedig a Pannonhalmi Apátság Pincészetének borait mutatta be.

TOVÁBB
Improvizáció a művészetben és a tudományban – Művészeti estek az Akadémián VI. Improvizáció a művészetben és a tudományban – Művészeti estek az Akadémián VI.

Improvizáció a művészetben és a tudományban – Művészeti estek az Akadémián VI.

Az improvizáció volt a fő témája a Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián című programsorozat hatodik rendezvényének, amelyet március 27-én tartottak az MTA Székházban. A tudomány, a képzőművészet, a zeneművészet és a borkultúra találkozásáról szóló eseményen a Bényei Tamás vezette Kossuth-díjas Hot Jazz Band és a Liszt-díjas ifj. Sárközi Lajos cigányzenekarának koncertje után a Szkok Iván Munkácsy-díjas szobrász- és festőművész alkotásaiból nyílt kiállítást nézhették meg a vendégek. A művészeti élmények méltó kísérői a Heimann Pincészet borai voltak.

TOVÁBB
„A kétféle alkotótevékenység egyazon lélektípus terméke” – Művészeti estek az Akadémián V. „A kétféle alkotótevékenység egyazon lélektípus terméke” – Művészeti estek az Akadémián V.

„A kétféle alkotótevékenység egyazon lélektípus terméke” – Művészeti estek az Akadémián V.

A Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Klub Egyesület „Művészeti estek az Akadémián” című rendezvénysorozatának ötödik estjére került sor 2023. január 16-án, hétfőn az MTA Székházban. Az esten koncertet adott Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Szentpáli Roland tubaművész, valamint a Budapesti Vonósok Kamarazenekar. A kulturális-művészeti program részeként az Akadémiai Klub Kodály- és Vörösmarty-termében Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész alkotásaiból nyílt tárlat, végül a Figula Pincészet borait kóstolhatták meg a jelenlévők.

TOVÁBB
Megszólítani a teljes embert – Művészeti estek az Akadémián IV. Megszólítani a teljes embert – Művészeti estek az Akadémián IV.

Megszólítani a teljes embert – Művészeti estek az Akadémián IV.

A Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Klub Egyesület „Művészeti estek az Akadémián” című rendezvénysorozatának negyedik estjére került sor 2022. október 3-án az MTA Székházban. Az esten közös koncertet adott Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima díjas koloratúrszoprán énekesnő és Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. A kulturális-művészeti program részeként az Akadémiai Klub Kodály- és Vörösmarty-termében tárlat nyílt Kunffy Lajos (1868–1962) festőművész képeiből, végül a Bock Pincészet kiváló borait kóstolhatták meg a jelenlévők.

TOVÁBB
Hit, tudomány és művészet egysége – Művészeti estek az Akadémián III. Hit, tudomány és művészet egysége – Művészeti estek az Akadémián III.

Hit, tudomány és művészet egysége – Művészeti estek az Akadémián III.

A Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Klub Egyesület „Művészeti estek az Akadémián” című rendezvénysorozatának harmadik estjére került sor 2022. május 23-án az MTA Székházban. Az est társrendezője a Magyar Művészeti Akadémia és a Haydneum – Magyar Régizenei Központ volt. A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar hangversenyét Vashegyi György, az MMA elnöke dirigálta, Kárpáti Tamás, Munkácsy-díjas festőművész kiállítását Szemadám György nyitotta meg, míg az est záróakkordjaként Lőrincz György borász, tulajdonos mutatta be a St. Andrea Pincészet legkiválóbb borait.

TOVÁBB
A művészetek által gazdagított belső világ - Művészeti estek az Akadémián II. A művészetek által gazdagított belső világ - Művészeti estek az Akadémián II.

A művészetek által gazdagított belső világ - Művészeti estek az Akadémián II.

Második alkalommal gyűltek össze a Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Klub Egyesület „Művészeti estek az Akadémián” című rendezvénysorozatának vendégei az MTA Székházában 2022. március 28-án. Az egybegyűltek először az UMZE Kamaraegyüttes koncertjét hallgathatták meg, majd Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós kiállított műveit mutatták be maguk a festőművészek. Végül Gere Attila borász vezette be a vendégeket pincészetének világába.

TOVÁBB
  • 11 találat
  • További