MTA Kiváló Kutatóhelyek

A pályázatról

2024. szeptember 23.

A Magyar Tudományos Akadémia évtizedek óta az MTA doktora címmel ismeri el az egyéni tudományos kiválóságot. Az „MTA Kiváló Kutatóhely” minősítés célja, hogy hogy ne csak az egyes kiemelkedő kutatók, hanem a kiváló kutatóhelyek, kutatói közösségek is nagyobb figyelmet kapjanak.

2021-ben az MTA első alkalommal hirdette meg az „MTA Kiváló Kutatóhely” pályázatot az egyetemek és a kutatóintézetek, illetve kutatóközpontok keretében működő kutatóhelyek számára, amelynek eredményeként 2022-ben 95 kutatóhely nyerte el az MTA Kiváló Kutatóhely minősítést.

Az ünnepélyes oklevél-átadás videofelvétele itt érhető el.

A következő pályázati kiíráskor, 2023-ban a pályázat a vállalkozások, illetve vállalatok keretein belül működő kutatóhelyek számára is elérhetővé vált, és a bírálati folyamatban 7 vállalkozás nyerte el a minősítést.

Az ünnepélyes oklevél-átadás videofelvétele itt érhető el.

A kutatóhelyek minősítési rendszerét az MTA Kutatóhelyeket Minősítő Tanács dolgozta ki, amelyben valamennyi nagy tudományterület képviseltette magát.

Az „MTA Kiváló Kutatóhely” minősítés célja, hogy elismerést adjon a magyar tudományos életben kutatási tevékenységet folytató kutatóhelyek számára a magas színvonalú K+F tevékenységükért, és ezzel egy időben lehetőséget adjon tudományos teljesítményük megmérettetésére a nemzetközi mérce szerint.

A minősítés megalapításával és működtetésével az MTA a legkiemelkedőbb magyar kutatóhelyeknek méltó elismerést, a feltörekvőknek reális perspektívát, az érdeklődő hazai és külföldi döntéshozóknak döntési alapul is szolgáló objektív helyzetképet, a hazai tudomány kiválóságában érdekelt társadalomnak pedig tájékozódási lehetőséget kíván adni.

A minősítést megszerző kutatóhelyek az MTA által meghirdetett pályázatok elbírálása során előnyben részesülnek.