Fiatal Kutatók Akadémiája

Kutatók Éjszakája - az FKA tagjainak előadásai

Az idei Kutatók Éjszakáján, november 27-én az FKA több tagja is mindenki számára elérhető, on-line előadást fog tartani számos érdekes témában. Az egyes előadásokban szó lesz törpe őslényekről az európai kontinensen (Ősi Attila), óriásira nagyított növényekről, állatokról és kövekről (Solymosi Katalin), a mikrohullámú sütők laboratóriumi hasznosításáról (Bálint Erika), a nanovilág csodáinak gyógyszerészeti felhasználásáról (Béni Szabolcs) valamint a krónikus obstruktív tüdőbetegség terápiáinak lehetőségeiről (Lázár Zsófia). Az egyes előadásokhoz tartozó linkeket alább találják az érdeklődők.

IV. Fiatal Kutatók Fóruma a 2020-as MTÜ keretében

A Fiatal Kutatók Akadémiája a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozathoz csatlakozva 2020. november 30-án, 14:00-16:30 között megrendezi IV. Fiatal Kutatók Fóruma rendezvényét. Ennek témája/címe: Az MTA doktora cím megszerzése - felkészülés, követelmények, eljárásrend. A program az MTA YouTube csatornáján követhető, kérjük, hogy terjesszétek is hírét.

Bizottságok

Az FKA tagjai tevékenységüket bizottságokba (munkacsoportokba) szerveződve végzik. A bizottságokban a tagság egy évre szól; ezt követően megújítható. Az egyes bizottságokat megválasztott koordinátorok irányítják; az ő megbízatásuk szintén egy éves periódusra szól és megújítható.

Fiatal kutatók nehézségei a járványügyi veszélyhelyzetben

A koronavírus-betegséghez (Covid-19) kapcsolódó járvány az egész világ életét felforgatta, egészségügyi és gazdasági következményei egyelőre beláthatatlanok. A krízis kezelésében és a megoldások keresésében az egészségügyi dolgozók mellett felértékelődtek a kutatók is, akiktől a közvélemény és a döntéshozók is hiteles tájékoztatást, előrejelzéseket és a betegség elleni hatásos védekezésben való segítséget várnak. A Fiatal Kutatók Akadémiája az MTA Kommunikációs Főosztályával közösen rendezett Tudománykommunikációs workshopján már 2020. február 5-én aktívan részt vett a koronavírussal kapcsolatos hiteles tájékoztatásban, és csatlakozott a Global Young Academy járvánnyal kapcsolatos nyilatkozatához is. Van olyan tagunk, aki laboratóriumával együtt már átállt több műszakban a tömeges koronavírus-tesztelésre, és olyan is, aki orvosként járul hozzá a frontvonalakon zajló küzdelemhez.

  • 20 találat
  • További