Fiatal Kutatók Akadémiája

FKA Kutatói Életpálya Webinárium: Munka-magánélet egyensúly a kutatói életpályán

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) Kisgyermekesek és Kutatónők Helyzetével Foglalkozó Bizottsága szervezésében a munka-magánélet egyensúly témakörében webináriumot rendez 2021. október 6-án 16:00-18:00 között, melyen Dr. Kismihók Gábor meghívott előadó ismerteti a kutatók mentális jóllétével foglalkozó, általa vezetett COST pályázat (Researcher Mental Health Observatory, COST Action) által megfogalmazott főbb célokat és idén kiadandó nyilatkozatuk (Manifesto) tartalmát. Emellett általánosságban szó lesz a COST pályázatok céljairól és előnyeiről, valamint a meghívott vendég által vezetett szerteágazó kutatási projektről is, és arról, hogy ezekbe hogyan lehet bekapcsolódni.

Felmérés a 45 év alatti kutatók helyzetéről Felmérés a 45 év alatti kutatók helyzetéről

Felmérés a 45 év alatti kutatók helyzetéről

A Fiatal Kutatók Akadémiája az MTA Könyvtár, az ELKH KRTK és a Corvinus Egyetem munkatársaival együttműködve, a TÁRKI közvéleménykutató segítségével 2021. szeptember 6. és október 8. között „Fiatalok az akadémiai pályán” címmel kérdőíves felmérést végez.

Kutatók Éjszakája 2021 - a Fiatal Kutatók Akadémiája tagjainak előadásai

A Fiatal Kutatók Akadémiája tagjai az idei Kutatók Éjszakáján, 2021. szeptember 24-én is több érdekes jelenléti vagy online programmal készülnek kutatásaikhoz kapcsolódó témákban. Az egyes programokon szó lesz az ikerkutatások szerepéről a bél mikrobiom vizsgálatokban valamint a betegségek epigenetikai hátterének feltárásában (Tárnoki Dávid László), az agyi hajszálerek működéséről (Wilhelm Imola), a terahertzes sugárzásokról és felhasználásukról (Tóth György), a COVID-19 hatásáról a gyermekvállalási tervekre, illetve a tudatos gyermektelenség és a migráció összefüggéseiről (Szalma Ivett), a cirkon kristályok szerepéről a vulkánok kutatásában (Haranginé Lukács Réka), és arról is, hogy miért félünk a szellemektől (Zsidó András Norbert). Lesznek interaktív bemutatók illatos és színes kémiai kísérletekről (Bálint Erika), valamint a vulkáni tevékenységhez kapcsolódóan (Haranginé Lukács Réka), illetve idegenvezetéssel barangolni lehet különleges mikroszkópos felvételek között is (Solymosi Katalin). Az egyes előadásokhoz tartozó részletes leírásokat és linkeket alább találják az érdeklődők.

Pályázatíró workshop a Marie Skłodowska-Curie Actions posztdoktori programhoz a Fiatal Kutatók Akadémiája, az ELKH TTK és az NKFIH szervezésében Pályázatíró workshop a Marie Skłodowska-Curie Actions posztdoktori programhoz a Fiatal Kutatók Akadémiája, az ELKH TTK és az NKFIH szervezésében

Pályázatíró workshop a Marie Skłodowska-Curie Actions posztdoktori programhoz a Fiatal Kutatók Akadémiája, az ELKH TTK és az NKFIH szervezésében

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal (NKFIH) és az ELKH Természettudományi Kutatóközpontjával együttműködésben jelenléti workshopot szervez a Marie Skłodowska-Curie Postdoctoral Fellowships (MSCA PF) ösztöndíjprogramjára való pályázáshoz kapcsolódóan, 2021. szeptember 17-én, pénteken, 10-13 óra között.

Az FKA vezetősége a 2020/2021-es évben Az FKA vezetősége a 2020/2021-es évben

Az FKA vezetősége a 2020/2021-es évben

Idén a vezetőség kezdeményezésére a 2021. április 8-án tartott rendkívüli taggyűlés módosította az FKA alapszabályát. Ennek során az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően pontosításra kerültek a tagválasztással kapcsolatos szabályok, valamint a vezetőség munkájának folytonossága érdekében, a Young Academy of Europe mintájára bevezetésre került a bejövő-kimenő társelnöki rendszer.

V. Fiatal Kutatók Fóruma

Az MTA 194. Közgyűlésének hetében, 2021. május 5-én 10:00-12:40 között on-line formában, Zoom-on kerül megrendezésre az V. Fiatal Kutatók Fóruma. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Az FKA tagjai az MTA tudományos bizottságaiban

A 2020-ban az elnökválasztással megkezdődött, háromévenkénti akadémiai tisztújítás részeként megújultak a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) bizottságai, valamint a választásra jogosultak szavaztak az MTA tudományos bizottságainak összetételéről is. A Fiatal Kutatók Akadémiája három elnöki, illetve elnökségi bizottság munkájában, valamint kilenc szakbizottságban képviselteti magát, amire nagyon büszkék vagyunk.

  • 35 találat
  • További