Fiatal Kutatók Akadémiája

VII. Fiatal Kutatók Fóruma az MTA 196. közgyűlésének keretében

A Fiatal Kutatók Akadémiája 2023. május 10-én rendezte meg a VII. Fiatal Kutatók Fórumát. A Fórum ezúttal a fiatal kutatók számára kiírt nemzetközi mobilitási pályázatokról és ösztöndíjakról szólt.

2023. május 19.
Sikerrel zárult a VII. Fiatal Kutatók Fóruma, amelyet 2023. május 10-én tartottunk az MTA Dísztermében. A korábbi évekhez hasonlóan, ezúttal is egy fiatal kutatók számára fontos témát jártunk körbe előadások és egy kerekasztal-beszélgetés keretében. Az idei alkalommal a nemzetközi mobilitási pályázatok és ösztöndíjak voltak a fókuszban.

A hallgatóságot Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese köszöntötte, majd Kecskés Gábor, az FKA társelnöke mutatta be a Fiatal Kutatók Akadémiáját.

Az előadások sorát Schenk Borbála, a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) vezető európai pályázati tanácsadója kezdte, aki a konzorciumi partnerkeresési stratégiákról beszélt. Lengyel Balázs FKA-tag, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a 2021-es felmérésünk adataira támaszkodva mutatta be a magyarországi fiatal kutatók mobilitásával kapcsolatos adatokat és tapasztalatokat. A mobilitási pályázatokról Hartmann Bálint FKA-tag, az Energiatudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa adott átfogó képet, majd Szendrey Adrienn, az ELKH Nemzetközi Kabinet kabinetvezető-helyettese ismertette az ELKH külföldi kiutazást támogató, valamint a hazahívó és külföldi kutatókat toborzó programjait. Végül Janáky Csaba FKA-tag, a Szegedi Tudományegyetem docense saját példájával szemléltette a külföldi kapcsolatok hatásait a tudományos pályára.

Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés követte, amelyen az előadókon kívül Bőhm Gergely, az MTA Elnöki és Alelnöki Titkárságának vezetője vett részt. A közönség aktív részvételével zajló beszélgetést Wilhelm Imola, az FKA társelnöke moderálta.

Az eseményről készült összes fotó itt tekinthető meg:

https://www.flickr.com/photos/mtasajto/sets/72177720308186919/

Az előadások felvétele visszanézhető az MTA YouTube-csatornáján:

https://www.youtube.com/watch?v=IABfcP_GlmI&t=611s