Fiatal Kutatók Akadémiája

Tudománykommunikáció - eredmények közvetítése a kutatóktól a társadalomig

2020. január 9.

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) idén második alkalommal csatlakozott a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz a Magyar Tudományos Akadémián. Ennek keretében 2019. november 11-én a "Tudománykommunikáció - eredmények közvetítése a kutatóktól a társadalomig" című rendezvény elején Dékány Éva FKA társelnök köszöntötte a résztvevőket, majd Török Péter társelnök röviden bemutatta az FKA megalakulásának történetét és a szervezet céljait. Utóbbiak között kiemelendő a kutatók és a társadalom közötti párbeszéd segítése, valamint a tudományos eredmények megfelelő módon történő átadásának előmozdítása, melyek az idei program fő témáját adták.Galéria

Az első előadó, Marcel den Dikken (Eötvös Loránd Tudományegyetem és Nyelvtudományi Intézet) főszerkesztőként szerzett tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal annak kapcsán, hogy mi szükséges a rangos nemzetközi folyóiratokban való sikeres publikáláshoz. Ezt követően Csupor Dezső (FKA tag, Szegedi Tudományegyetem) közvetlen hangvételű előadásban beszélt arról, hogy véleménye szerint a kutató személyes felelőssége, hogy a társadalom irányába változatos csatornákon keresztül közvetítse a valós és helytálló tudományos ismereteket, illetve a közpénzből finanszírozott kutatásainak eredményeit. Az utolsó előadó, Simon Tamás (MTA Kommunikációs Főosztály) bemutatta azt, hogy hogyan lehet egy intézménynek és az ott dolgozó munkatársaknak a tevékenységét láthatóvá tenni és minél szélesebb társadalmi rétegekhez eljuttatni. Az érdekes előadásokat nyilvános fórum és vitaülés követte arról, hogy hogyan lehetne hatékonyabbá és színvonalasabbá tenni a hazai tudományos eredmények közzétételét, és ehhez hogyan járulhatnának hozzá a fiatal kutatók, valamint az FKA.

Köszönjük a szervezőknek (Csupor Dezső, Dékány Éva, Kubinyi Enikő, Solymosi Katalin, Máté Ágnes, Toldi Gergely, Török Péter) a program összeállítását, és az érdeklődőknek a lelkes és aktív részvételt.