A tudomány álláspontja világos: a felmelegedést jórészt mi okozzuk, de jelentősen korlátozhatjuk
A tudomány álláspontja világos: a felmelegedést jórészt mi okozzuk, de jelentősen korlátozhatjuk

A tudomány álláspontja világos: a felmelegedést jórészt mi okozzuk, de jelentősen korlátozhatjuk

Hétfőn tartják New Yorkban az ENSZ új klímaügyi csúcstalálkozóját. António Guterres, a szervezet főtitkára azt várja a döntéshozóktól, hogy konkrét, megvalósítható tervekkel érkezzenek a tanácskozásra. A szakértők szerint az emberi eredetű globális felmelegedés több évtizedes időtávon ugyan, de megállítható, ehhez viszont regionális szintű klímavédelmi intézkedésekre van szükség.

Magyar siker az EU Fiatal Tudósok Versenyén Magyar siker az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Magyar siker az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Az Európai Unió által évente megrendezett EU Fiatal Tudósok Versenyének idei döntőjében különdíjat kapott Zsigó Miklós „Moly.net” című projektje. A rangos tehetségkutató verseny szófiai döntőjén 40 országból 100 projekt versenyzett. A nyíregyházi Krúdy Gimnázium idén végzett diákja által kifejlesztett eszköz a gazdaságok kártevői elleni küzdelem optimalizálását segíti.

Makara B. Gábor akadémikus kapta a Kosáry Domokos-díjat Makara B. Gábor akadémikus kapta a Kosáry Domokos-díjat

Makara B. Gábor akadémikus kapta a Kosáry Domokos-díjat

A Széchenyi-díjas neuroendokrinológus, az MTA rendes tagja, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet professor emeritusa tudományszervező munkássága elismeréseként, elsősorban a magyar tudományos eredmények láthatóságának és elektronikus hozzáférhetőségének megteremtését biztosító első hiteles nemzeti bibliográfiai adatbázis, a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) kialakításában végzett meghatározó tevékenységéért, valamint a Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár, egyben a felsőoktatási és tudományos szakkönyvtárak e területen végzett feladatainak támogatásáért kapta az elismerést.

A SZTAKI koordinálja a repülőgépszárnyakat forradalmasító EU-s projektet A SZTAKI koordinálja a repülőgépszárnyakat forradalmasító EU-s projektet

A SZTAKI koordinálja a repülőgépszárnyakat forradalmasító EU-s projektet

Az aktív alakvezérlésű szárnyak kifejlesztése és tesztelése a célja annak a FLIPASED nevű európai projektnek, amelynek vezetője Vanek Bálint, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. Az Európai Unió által finanszírozott kutatás célja, hogy az eddiginél szorosabban hangolják össze a repülőgép fizikai kialakítását és a fedélzeti irányító algoritmusokat. A 2022 végén lezáruló kutatás eredményeit 5-10 éven belül a gyakorlatban is alkalmaznák.

Rossz hírek a Naphoz legközelebbi csillag Föld-szerű bolygójáról Rossz hírek a Naphoz legközelebbi csillag Föld-szerű bolygójáról

Rossz hírek a Naphoz legközelebbi csillag Föld-szerű bolygójáról

A CSFK Csillagászati Intézet kutatói Vida Krisztián vezetésével, a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) űrtávcső adatait felhasználva vizsgálták a a Naprendszertől alig 4,2 fényévre elhelyezkedő Proxima Centauri csillagot. Az általuk mért gyakori csillagkitörések feltehetően igen nagy hatással vannak a csillagrendszer nemrég felfedezett Föld-szerű bolygója, a Proxima Cen b légkörére.

Arany János-gyűjtemény a világhálón Arany János-gyűjtemény a világhálón

Arany János-gyűjtemény a világhálón

Az életmű szövegkiadásait, tudástárait, valamint a költő születésének 200. évfordulója alkalmából 2017–2018-ban rendezett emlékév tudományos eseményeit és publikációit tartalmazza az a honlap, amelyet a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete készített el.

Mindennapos katarzis – interjú Freund Tamással az Innotéka Magazinban Mindennapos katarzis – interjú Freund Tamással az Innotéka Magazinban

Mindennapos katarzis – interjú Freund Tamással az Innotéka Magazinban

„Ha kint felfedezel valamit, hozzátettél egy téglát a tudomány építményéhez. Ha azonban itthon fedezed fel ugyanazt, az két téglát ér, mert az anyaország nemzetközi megbecsülését is szolgáltad” – mondta az interjúban az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet főigazgatója. Freund Tamás életútjáról, zeneszeretetéről és természetesen az agykutatásról is beszélt a magazinnak.

  • 680 találat
  • További