Nemzeti Víztudományi Program

Vad Szigetköz, Gemenc, A szőke tó – Nézzen vizes témájú természetfilmeket a karantén alatt! Vad Szigetköz, Gemenc, A szőke tó – Nézzen vizes témájú természetfilmeket a karantén alatt!

Vad Szigetköz, Gemenc, A szőke tó – Nézzen vizes témájú természetfilmeket a karantén alatt!

Az MTA Nemzeti Víztudományi Program az elmúlt négy évben több alkalommal szerepelt ismeretterjesztő rendezvényeken, hogy a fiatalabb korosztályokban is népszerűsítse a víztudományt. Az MTA egyik legnépszerűbb ilyen rendezvénysorozatán, a Filmklubon nem egy alkalommal kerültek bemutatásra magyarországi vizekkel foglalkozó természetfilmek (pl. Vad Balaton, Gemenc, az árterek világa, A szőke tó - A Tisza-tó hat évszaka), illetve 2018-ban a Street Science „Víznap” alkalmával is több ismeretterjesztő rövidfilm került vetítésre.

A Tiszta Ivóvíz Nemzeti Program a Forbes magazinban A Tiszta Ivóvíz Nemzeti Program a Forbes magazinban

A Tiszta Ivóvíz Nemzeti Program a Forbes magazinban

A Forbes magazin 2019. decemberi számában cikket közölt a magyarországi ivóvíz helyzetéről és az ivóvizet veszélyeztető tényezőkről. A cikk beszámol az MTA Nemzeti Víztudományi Programjához kapcsolódó Tiszta Ivóvíz Nemzeti Programról is.

A World Science Forum lehetőséget adott az eddigi hatalmas munka áttekintésére is A World Science Forum lehetőséget adott az eddigi hatalmas munka áttekintésére is

A World Science Forum lehetőséget adott az eddigi hatalmas munka áttekintésére is

Nagy sikerrel zajlott le a World Science Forum a Magyar Tudományos Akadémián november 19 és 23 között. Több mint ezer ember vett részt a különböző programokon a világ minden tájáról. Az ötnapos programban helyet kapott az MTA Nemzeti Víztudományi Programja is, amelynek nemzetközi szakértői tartottak előadásokat a víztudományi kutatások legaktuálisabb kérdéseiről.

Tiszta Ivóvíz Projek saját honlapja Tiszta Ivóvíz Projek saját honlapja

Tiszta Ivóvíz Projek saját honlapja

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nemzeti Víztudományi Programjához illeszkedően indult az a három éves projekt, amely a vízbázist és az ivóvízbiztonságot veszélyeztető hatásokat tárja fel a vízkivételtől a fogyasztókig, vagyis a dunai vízbázistól egészen a csapig. A projekt megvalósítására a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal biztosít támogatást a Nemzeti Kiválóság Program keretében.

„Tudomány, etika, felelősség” – Víztudomány „Tudomány, etika, felelősség” – Víztudomány

„Tudomány, etika, felelősség” – Víztudomány

Az idén 20. évfordulóját ünneplő World Science Forumon is bemutatkozik az MTA Nemzeti Víztudományi Program. A fórum idén ismét Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián kerül megrendezésre, november 20–23. között.

Az algainvázió arra figyelmeztet, hogy nem halogatható tovább a Balaton kutatásának megújítása – a Nemzeti Víztudományi Program közleménye Az algainvázió arra figyelmeztet, hogy nem halogatható tovább a Balaton kutatásának megújítása – a Nemzeti Víztudományi Program közleménye

Az algainvázió arra figyelmeztet, hogy nem halogatható tovább a Balaton kutatásának megújítása – a Nemzeti Víztudományi Program közleménye

Egyelőre a kutatók sem tudják, mi okozhatta a nyár végén megfigyelt óriási mértékű algainváziót a Balaton nyugati medencéjében. A Balaton jó ökológiai állapotának biztosításában a vízszintszabályozás kulcsfontosságú, ám ennek kutatása a beígért finanszírozás elmaradása miatt egyelőre nem indulhatott el. Talán a mostani algainvázió kellő figyelmeztetés lesz a döntéshozóknak, hogy nem halogatható tovább a Balaton kutatásának az eddigieknél komplexebb, átfogó megújítása.

Elmaradt a Balaton komplex kutatása – még keresik a Balaton algásodásának okát Elmaradt a Balaton komplex kutatása – még keresik a Balaton algásodásának okát

Elmaradt a Balaton komplex kutatása – még keresik a Balaton algásodásának okát

Az elmúlt napokban érkezett lehűlés miatt alábbhagyott a Balatonban augusztusban megindult erős algásodási folyamat, aminek még nem tudják az okát. A három éve tervezett, majd forrás hiányában elmaradt komplex Balaton-kutatási programról Dr. Józsa Jánost, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nemzeti Víztudományi Programja irányító testületének elnökét kérdezte a hirbalaton.hu.

  • 41 találat
  • További