Nemzeti Víztudományi Program

Nagy tavak -tudományos előadói nap Nagy tavak -tudományos előadói nap

Nagy tavak -tudományos előadói nap

Nagy tavainkat érintő aktuális kérdésekről tudományos előadói napot szervez 2021. december 8-án az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testülete. Az esemény élőben is követhető az MTA hivatalos YouTube csatornáján.

A magyar ökológusok életműdíját kapta meg Báldi András, az MTA doktora A magyar ökológusok életműdíját kapta meg Báldi András, az MTA doktora

A magyar ökológusok életműdíját kapta meg Báldi András, az MTA doktora

A Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete (MÖTE) a 2000-ben alapított "Magyar Ökológiáért Emlékplakett" díjat adományozta széleskörű szakmai tudományos és társadalmi szerepvállalásáért Báldi Andrásnak, az MTA doktorának, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadójának, az ÖBI Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport csoportvezetőjének.

Ember és természet: egy csónakban evezünk – interjú Báldi Andrással Ember és természet: egy csónakban evezünk – interjú Báldi Andrással

Ember és természet: egy csónakban evezünk – interjú Báldi Andrással

Májusban több jeles zöld nap is kapcsolódik a természethez, a fenntarthatósághoz. Májusban ünnepeljük többek között a méheket, a madarakat és a biológiai sokféleséget. A víz mint éltető elem mindegyikkel szoros kapcsolatban áll. Milyen összefüggéseket lát mindebben az ökológus? Erről beszélgettünk Báldi Andrással, az Ökológiai Kutatóközpont (MTA Kiváló Kutatóhely) Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport vezetőjével, az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testületének társelnökével, a Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság tagjával.

Vízi rendszerek és ökoszisztéma-szolgáltatások: publikáció a tudáshiányok feltárásáról Vízi rendszerek és ökoszisztéma-szolgáltatások: publikáció a tudáshiányok feltárásáról

Vízi rendszerek és ökoszisztéma-szolgáltatások: publikáció a tudáshiányok feltárásáról

Az édesvízi rendszerekre irányuló ökoszisztéma-szolgáltatás kutatások viszonylag kevésbé előrehaladottak, mint a szárazföldi rendszereké. Ugyanakkor mindkét rendszer sokat nyerne a holisztikus megközelítések révén, mind a tudomány, mind a gyakorlati problémák megoldása terén, hiszen egyetlen társadalmi-ökológiai rendszer részei vagyunk. A vezető szaklapban megjelent kelet-európai hangsúlyt felvállaló tanulmányban kutatói vélemények alapján a legégetőbb tudáshiányok feltárására került sor.

A láthatatlan természeti erőforrás A láthatatlan természeti erőforrás

A láthatatlan természeti erőforrás

Mekkora a felszín alatti vízkészletünk, mire lehetne használni, és melyek a hidrogeológusok előtt álló legfontosabb feladatok a Kárpát-medencében? Ezekről beszélt az mta.hu-nak a Föld napja alkalmából Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testületének tagja.

Víz és a sport Víz és a sport

Víz és a sport

25 év óta a Víz Világnap céljainak népszerűsítésére megrendezett nemzetközi úszóversenyek jubileumi éve alkalmára VÍZ ÉS A SPORT témakörben összegyűjtött tanulmányok, edzői és sportolói vélemények.

  • 59 találat
  • További