Nemzeti Víztudományi Program

A Föld kincse, a geotermia A Föld kincse, a geotermia

A Föld kincse, a geotermia

Geotermikus energia vonatkozásában fantasztikus természeti adottságokkal rendelkezik Magyarország – ismertette prof. dr. Szűcs Péter az Egyenlítőben. Ezen adottságok egy részét már most is jól használjuk, de a későbbiekben ebben még komoly potenciál van.

Kék a Duna, koronavírustól részegednek a városi hódok Kék a Duna, koronavírustól részegednek a városi hódok

Kék a Duna, koronavírustól részegednek a városi hódok

A levegő sokkal tisztább lett a járványügyi korlátozások miatt, de mi a helyzet a vizekkel? A Duna sokak szerint különösen kéknek tűnik most tavasszal, a fővárosi folyószakaszon megjelentek a vidrák és hódok. Ökológusokkal mentünk ki a vízre, hogy utánanézzünk, lehet-e ebben valami; a laboreredményekre még várni kell, de az biztos, hogy a vízminőséget nem szemrevételezéssel érdemes megállapítani. Invazív csigák és gyógyszermaradványok a ladikban.

Vad Szigetköz, Gemenc, A szőke tó – Nézzen vizes témájú természetfilmeket a karantén alatt! Vad Szigetköz, Gemenc, A szőke tó – Nézzen vizes témájú természetfilmeket a karantén alatt!

Vad Szigetköz, Gemenc, A szőke tó – Nézzen vizes témájú természetfilmeket a karantén alatt!

Az MTA Nemzeti Víztudományi Program az elmúlt négy évben több alkalommal szerepelt ismeretterjesztő rendezvényeken, hogy a fiatalabb korosztályokban is népszerűsítse a víztudományt. Az MTA egyik legnépszerűbb ilyen rendezvénysorozatán, a Filmklubon nem egy alkalommal kerültek bemutatásra magyarországi vizekkel foglalkozó természetfilmek (pl. Vad Balaton, Gemenc, az árterek világa, A szőke tó - A Tisza-tó hat évszaka), illetve 2018-ban a Street Science „Víznap” alkalmával is több ismeretterjesztő rövidfilm került vetítésre.

A Tiszta Ivóvíz Nemzeti Program a Forbes magazinban A Tiszta Ivóvíz Nemzeti Program a Forbes magazinban

A Tiszta Ivóvíz Nemzeti Program a Forbes magazinban

A Forbes magazin 2019. decemberi számában cikket közölt a magyarországi ivóvíz helyzetéről és az ivóvizet veszélyeztető tényezőkről. A cikk beszámol az MTA Nemzeti Víztudományi Programjához kapcsolódó Tiszta Ivóvíz Nemzeti Programról is.

  • 46 találat
  • További