Nemzeti Víztudományi Program

A Nílus Miskolcon

A nílusi vízszintmérések – a legelső fennmaradt, és egyedülállóan hosszú számszerű megfigyelés – hézagainak matematikai kiegészítésével miskolci és soproni geofizikusok és hidrogeológusok a világon egyedülálló eszközt adtak a klímakutatók kezébe.

2024. február 28.

A tizenhárom évszázadot átfogó (622-től 1921-ig mért) vízszintmérés hiányai mindeddig akadályozták a hosszú távú adatelemzést. A leghosszabb összefüggő adatsor „csak” 845 évet fogott át. E tanulmány korrekt matematikai eljárás segítségével hidalja át a hézagokat, a Nílus éves vízszintadatait egyetlen, immár egységesen kezelhető 1300 éves idősorrá alakítva át.

A spektrális elemzés különféle periódusokat tárt fel. Szemmel láthatóvá vált egy kb. 400 éves periódus létezése is. Ezzel, és a teljes idősor jellegzetes szakaszokra bontásával a tanulmány a klímakutatók számára egyedülálló és elfogulatlan alapot jelent a bekövetkezett nílusi vízszint-változások okainak felkutatásához, hiszen időtartamában, pontosságában és tudatosságában ehhez fogható kvantitatív idősor nem létezik.

A Miskolci Egyetem módszere alkalmas más vízgyűjtő területek jövőbeli eseményeinek előrejelzésére is.

A D1-es tudományos besorolású folyóiratban megjelent közlemény itt érhető el:
Combined inversion and statistical workflow for advanced temporal analysis of the Nile River’s long term water level records; Szűcs P, Dobróka M, Turai E, Szarka L, Ilyés Cs, Hamdy E M, Szabó N P, 2024: Journal of Hydrology, 630, 130693.

Kapcsolat: Ilyés Csaba (email: csaba〈dot〉 ilyes〈atuni-miskolc〈dothu )