Filmklub az Akadémián

Rádiócsillagászok, természetőrök, Kazinczy Ferenc – április 10-től ismét Filmklub az Akadémián Rádiócsillagászok, természetőrök, Kazinczy Ferenc – április 10-től ismét Filmklub az Akadémián

Rádiócsillagászok, természetőrök, Kazinczy Ferenc – április 10-től ismét Filmklub az Akadémián

A hazai rádiócsillagászat nagy alakjai, Kádár János 1956. novemberi árulása, a természetőrök munkájának kihívásai, Kazinczy Ferenc kevéssé ismert arca, Weiss Manfréd családjának története – idén tavasszal nyolc héten át ismét izgalmas, változatos tematikájú filmekkel várjuk az érdeklődőket az április 10-én induló „Filmklub az Akadémián” programjaira. Látogasson el Ön is vetítéseinkre az MTA Székházába!

TOVÁBB

Akcióban a természet őrzői – filmsorozat Akcióban a természet őrzői – filmsorozat

Akcióban a természet őrzői – filmsorozat

A fokozottan védett magyar tavaszi fésűsbagolylepke, a „diószegi schmidti” előfordulásának megfigyelése, denevérfajok monitorozása vagy a fekete gólyák gyűrűzése – néhány azok közül a feladatok közül, amelyekkel évről évre találkoznak a hazai természetvédelmi szakemberek. A Magyarországon dolgozó 250 természetvédelmi őr munkájának sokszínűségét és ezen keresztül a hazai természetvédelmi parkokat mutatja be a most elkészült nyolcrészes filmsorozat. Nézze meg Ön is!

TOVÁBB
Tizenkét pokol – az isonzói csatákról az Akadémián Tizenkét pokol – az isonzói csatákról az Akadémián

Tizenkét pokol – az isonzói csatákról az Akadémián

Az isonzói hadszíntéren 1915 és 1917 között zajló állóháborúban több százezer katona esett el mind az Osztrák–Magyar Monarchia, mind Olaszország oldaláról. A frontszakasznak a caporettói áttörés vetett véget 1917 novemberében. Az eredeti helyszíneken és a még ma is megtalálható lövészárkokban forgatott csatajelenetekkel tűzdelt filmet a megszólaló hadtörténészek és személyes naplóbejegyzések teszik még hitelesebbé. Nézze meg Ön is újra Wonke Rezső és Zsalakó István filmjét!

TOVÁBB
A régi fény ragyogjon – Szigetvár 1566 A régi fény ragyogjon – Szigetvár 1566

A régi fény ragyogjon – Szigetvár 1566

Szigetvári hagyományőrzők által eljátszott csatajelenetek, animációs filmrészletek és megszólaló történészek színesítik Gerebics Sándor hiánypótló alkotását. 2019. január 30-án mutatták be a Filmklub az Akadémián keretében A régi fény ragyogjon – Szigetvár 1566 című filmet.

TOVÁBB
Búvárbiológusok tárják fel a sosem látott rákok világát Búvárbiológusok tárják fel a sosem látott rákok világát

Búvárbiológusok tárják fel a sosem látott rákok világát

Néhány hete mutatta be a Filmklub az Akadémián a Budapest Inferno című filmet, amely a budapesti Molnár János-barlangban folytatott barlangbiológiai kutatásokról szól. A vizsgálatokat végző tudósokat most munkájuk, felfedezéseik részleteiről kérdeztük, minthogy mára nyilvánvalóvá vált: a Molnár János-barlang a tudomány számára eleddig ismeretlen fajokat rejt, életközössége pedig általános evolúciós folyamatok modelljeként is értelmezhető.

TOVÁBB
Luther – rajzfilmsorozat a reformáció szellemi atyjáról Luther – rajzfilmsorozat a reformáció szellemi atyjáról

Luther – rajzfilmsorozat a reformáció szellemi atyjáról

A Luther Márton életét bemutató tízrészes rajzfilmsorozatot a Magyarországi Evangélikus Egyház megbízásából Richly Zsolt Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező készítette. A sorozat 2017-ben a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából készült. Csepregi Zoltán egyháztörténész és a rendező a Filmklub az Akadémián legutóbbi vetítése után beszélt a film keletkezéséről.

TOVÁBB
A Molnár János-barlang titkai – a Budapest Inferno című film vetítése az Akadémián A Molnár János-barlang titkai – a Budapest Inferno című film vetítése az Akadémián

A Molnár János-barlang titkai – a Budapest Inferno című film vetítése az Akadémián

Hogyan segíthet evolúciós kérdések megfejtésében egy, a főváros alatt húzódó termálvizes barlang? Milyen új állatfajokat fedeztek fel a barlangban, és mi a táplálékforrásuk az itt található élőlényeknek? Európa legnagyobb hidrotermális barlangjának járatai jelenleg is feltárás alatt vannak. A meghívott barlangbiológusok legújabb felfedezéseiről is hallhattak a Filmklub az Akadémián legutóbbi eseményén.

TOVÁBB
Legyen világosság! – filmbemutató az ITER-ről az Akadémián Legyen világosság! – filmbemutató az ITER-ről az Akadémián

Legyen világosság! – filmbemutató az ITER-ről az Akadémián

Mikorra készülhet el a jelenleg építés alatt lévő legnagyobb fizikai-technológiai kísérleteként nyilvántartott fúziós reaktor? Mi a hazai kutatók szerepe a kísérletben? A film rendezője négy évig dolgozott azon, hogy utánajárjon a dél-franciaországi projekt hátterének, és egyúttal bemutassa a fúziós energia történetét a nézőknek. A Filmklub az Akadémián sorozat telt házas nyitófilmje Mila Aung-Thwin Let there be light című alkotása volt az Akadémia Dísztermében.

TOVÁBB
Fúziós erőmű Franciaországban, a Molnár János-barlang, Görgei Artúr, Luther Márton és Bartók Béla – újra filmklub az Akadémián Fúziós erőmű Franciaországban, a Molnár János-barlang, Görgei Artúr, Luther Márton és Bartók Béla – újra filmklub az Akadémián

Fúziós erőmű Franciaországban, a Molnár János-barlang, Görgei Artúr, Luther Márton és Bartók Béla – újra filmklub az Akadémián

Mi hajtja az ITER fúziós erőművet, és mi a magyar fizikusok szerepe minden idők legnagyobb fizikai kísérletében? Milyen titkokat rejt Európa legnagyobb és leglátványosabb hidrotermális barlangja, a Molnár János-barlang? Áruló volt-e Görgei Artúr? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat, ha ellátogat az április 11-én kezdődő Filmklub az Akadémián programjaira.

TOVÁBB
Filmklub: Egy Isten, két nemzet – Nézze meg a teljes filmet! Filmklub: Egy Isten, két nemzet – Nézze meg a teljes filmet!

Filmklub: Egy Isten, két nemzet – Nézze meg a teljes filmet!

Az erdélyi magyar anyától és román apától származó, Bukarestben élő Vlad és testvére, Mălina felnőtt fejjel úgy döntenek, hogy felveszik a magyar állampolgárságot. Magyarul tanulnak, és unitáriusként megkeresztelkednek. Mi lehetett a döntésük oka? Milyen körülmények között éltek eddig, és miért épp most keresik intenzívebben magyarságukat? Szabó Attila filmjéből ezekre a kérdésekre is kirajzolódnak a válaszok.

TOVÁBB
  • 20 találat
  • További