Filmklub az Akadémián

2019. évi program

2019. április 10. szerda, 17.30

Thernesz Vilmos, Tóth L. Viktor: Radio Universe (2019, 36 perc)

Film a rádiócsillagászatról, mely 2009–2011 között forgatott interjúk alapján készült, egyúttal a magyar változat bemutatója.
Az alkotók a filmről:
Minden sugároz. A filmben rácsodálkozunk arra, hogy az egyéni intuíció és a fáradságos csapatmunka hogyan vezetett el egy új tudomány megszületéséhez. Neves, köztük Nobel-díjas tudósok mesélnek nekünk. Velük kalandozunk a mérnöki és természettudományok világában térben és időben. Felkeressük Európa ikonikus csillagászati műhelyeit, és a világegyetem távoli zugait, hegytetőkre repülünk, megmászunk óriás rádióteleszkópokat. Beszélgetünk a rádiócsillagászat atyjaként számon tartott Grote Reberrel, és anekdotákat, emberi vallomásokat hallgatunk meg a tudomány szerelmeseitől a megismerésről.

A vetítés utáni beszélgetés vendégei:

Frey Sándor rádiócsillagász (MTA CSFK)
Pacsorasz Viktor vágó
Perger Krisztina rádiócsillagász (ELTE)
Thernesz Vilmos rendező, operatőr
Tóth L. Viktor csillagász (ELTE)

Regisztráció a vetítésre.


2019. április 15. hétfő, 17.30 óra

Babos Tamás: 4 nap – Kádár János árulása (2017, 57 perc)

1956. november 1-jén Kádár János elmondta addigi legmarkánsabb rádióbeszédét a forradalom kezdete óta, amelyben Rákosiék bűnének nevezte a sztálinizmust, dicsőséges felkelésként jellemezte a forradalmat, amely lerázta a nép és az ország nyakáról a Rákosi-uralmat, kivívta a nép szabadságát és az ország függetlenségét, amely nélkül nincs, nem lehet szocializmus. Ugyanez a Kádár János 1956. november 5-én rádióbeszédben közölte az ország népével a magyar forradalmi munkás-paraszt kormány megalakulását, és felszólította a magyarokat a szocialista rend megvédésére, miközben Budapesten elkeseredett, véres utóvédharcokat folytattak a felkelők a fővárosba özönlött szovjet páncélos- és gépesített egységekkel. Mi történt ebben a négy napban?

A vetítés utáni beszélgetés vendégei:

Mitrovits Miklós történész (MTA BTK TTI)
Babos Tamás, a film rendezője
Nóti-Nagy Attila, a film írója és producere

Regisztráció a vetítésre.


2019. április 24. szerda, 17.30 óra

Vojtkó Ferenc: Jót s jól – Kazinczy Ferenc emlékezete (2018, 49 perc)

„Jót, s jól!” – ebben a rövid, de sommás idézetben benne van minden attól az embertől, akit ma csak úgy emlegetnek: a NYELVÚJÍTÓ! Kazinczy Ferenc azonban ennél sokkal több volt. Elszánt, elkötelezett hazafi, aki sokszor szent naivsága okán keveredett szinte lehetetlen helyezetekbe. Sikertelen gazda volt, mert a termés helyett előrébb valónak találta a betűket, az írást, a nyelv művelését. Ugyanakkor jó férj, aggódó édesapa volt, és még inkább újító levéltáros. Ma úgy mondanánk: kreatív elme, aki talentumát a betűk világában élte ki a nemzetéért és a magyar nyelvért.

A vetítés utáni beszélgetés vendégei:

Nyiri Péter igazgató (A Magyar Nyelv Múzeuma, Széphalom)
Vojtkó Ferenc, a film rendezője

Regisztráció a vetítésre.


2019. április 30. kedd, 17.30 óra

Szendőfi Balázs: Hegyek-völgyek halai (2018, 52 perc)

Szendőfi Balázs halkutató filmje a Tátra vizeinek gazdag élővilágát és az azt fenyegető globális és helyi jelenségeket mutatja be. A hegyi folyók természetes halközösségei mellett a tájidegen fajok, a vízierőművek és a klímaváltozás szolgáltak fő témájául, valamint az ezek hatásait vizsgáló és a természetes állapot fennmaradásáért küzdő halkutatók munkája.

A vetítés utáni beszélgetés vendége:

Szendőfi Balázs, a film rendezője
Csányi Béla hidrobiológus

Regisztráció a vetítésre.


2019. május 8. szerda, 17.30 óra

Mosonyi Szabolcs: Vad Balaton (2017, 50 perc)

A Balaton Közép-Európa legnagyobb, sekély vizű tava. Bár nyáron a partjait nyaralók lepik el, a tó és a környezete egész évben szinte hihetetlen természeti kincseket tartogat. A vulkánok, barlangok, mésztufa lépcsők, homokbuckák és szurdokvölgyek az Európai Geopark Hálózat részei, a mocsarak nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek. Ürge és vadmacska, vándorsólyom és holló, tömegesen fészkelő kócsagok és gémek, násztáncot járó balinok. A geológia, a vadvilág és az ember különös házassága teremtette ezt a káprázatos tájat.

A vetítés utáni beszélgetés vendége:

Harangi Szabolcs vulkanológus (MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport)
Mosonyi Szabolcs, a film rendezője
Takács Péter hidrobiológus (MTA ÖK, Balatoni Limnológiai Intézet)

Regisztráció a vetítésre.


2019. május 15. szerda, 17.30 óra

Zsalakó István: Tizenkét pokol (2017, 70 perc)

Egy film a Nagy Háború isonzói csatáiról.
A Zrínyi Katonai Filmstúdió dokumentumfilmet készített az első világháború délnyugati frontján dúlt tizenkét isonzói csatáról. A játékfilmes elemekkel, olasz, szlovén, osztrák, német és természetesen magyar katonai hagyományőrzők közreműködésével forgatott film aktualitását az adja, hogy 1917. október 24-én zajlott le a történelemben caporettói csodaként emlegetett áttörés. Két és fél évig tartó folyamatos, százezrek életébe kerülő védekezés, majd hátrálás után az említett napon a Monarchia csapatai a németek segítségével áttörték az olasz vonalakat, majd a Piave folyóig szorították vissza az ellenséget.

A vetítés utáni beszélgetés vendégei:

Balla Tibor alezredes, az MTA doktora, a film alapjául szolgáló történelmi tanulmány szerzője
Pollmann Ferenc főtanácsos, az MTA doktora, a HM HIM Hadtörténeti Intézet kutatója
Wonke Rezső, a Katonai Filmstúdió vezetője, a film társrendezője
Zsalakó István kommunikációs ágazati főszerkesztő, a film forgatókönyvíró-rendezője
Moderátor:
Katona Csaba történész (MTA BTK TTI)

Regisztráció a vetítésre.


2019. május 22. szerda, 17.30 óra

Mwajas Kriszta, Tóth Zsolt Marcell: Akcióban a természet őrzői (2019, 2×25 perc)

A sorozat a Magyarországon dolgozó természetvédelmi őrök munkáját mutatja be. A tíz nemzeti park elképesztően gazdag környezeti változatossága sokféle kihívás elé állítja a szakembereket: az őrök lóháton, terepjáróval, csónakkal vagy éppen kötélen ereszkedve jutnak el „munkahelyükre”, s a megoldandó feladatok is legalább ennyire változatosak és izgalmasak. A váratlan helyzetek rátermettséget, az apró jelek nyomozói éleslátást, a távolságok kitartást, az ellenfelek bátor és határozott fellépést, a természet pedig szakmai tudást és hatalmas szívet követel szolgálóitól.

A vetítés utáni beszélgetés vendégei:

Bilek Ferenc gyártásvezető
Magos Gábor osztályvezető, Őrszolgálati Osztály, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Mwajas Kriszta utómunka rendező
Tóth Zsolt Marcell rendező-producer

Regisztráció a vetítésre.


2019. május 30. csütörtök, 17.30 óra

Katona Zsuzsa: Az élet ára – A Weiss Manfréd család története (2017, 93 perc)

A 20. század elejére a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek 40 000 alkalmazottjával és modern gépeivel Európa egyik legnagyobb és legmodernebb gyáróriásává nőtte ki magát. A film a magyar ipar-, kultúr- és társadalomtörténetben kiemelkedő szerepet játszó család felemelkedését és kényszerű „bukását”, a zsidó asszimiláció lehetőségeit és lehetetlenségeit dolgozza fel – a középpontba az alapító Weiss Manfréd, majd halála után vejei, Chorin Ferenc és Kornfeld Móric életét állítva, archív képi anyagok és fikciós jelenetek felhasználásával, még élő családtagok és történészek segítségével.

A vetítés utáni beszélgetés vendége:

Katona Zsuzsa, a film rendezője
Bolla Dezső helytörténész

Az előadás megtelt. Sajnos nem tudunk több regisztrációt fogadni.