Filmklub az Akadémián

Beszámolók

Beszámolók a korábbi vetítésekről

A régi fény ragyogjon - Szigetvár 1566

Hagyományőrzők a Díszterem bejáratánál (magyar katonák) Szigeti Tamás „Zrínyi Miklós hősiessége arra mutat rá, hogy nem a győzelem, hanem a helytállás ad okot az emlékezetre. Hiszen katonái több mint egy hónapig tartóztatták fel a támadó török erőket, akik csak mintegy 25 ezer katonájuk elvesztésével tudták bevenni a várat" - emlékeztetett beszédében az ostromra Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Luther - rajzfilmsorozat a reformáció szellemi atyjáról

„Eredetileg életrajzi filmet szerettem volna készíteni, mert balladát vagy gyerekfilmet a Kőműves Kelementől az Árgyélus királyfin át a Molnár Anná ig többet is készítettem már" - mondta Richly Zsolt rajzfilmrendező, grafikusművész a vetítés utáni beszélgetésen. „A soproni Líceumba jártam iskolába, ahol tanított minket egy Welter Rezső nevű lelkész.

Isten veled, Görgei! - Filmklub az Akadémián - Ujkor.hu

A Magyar Tudományos Akadémia székházának dísztermében, 2018. április 25-én került sor a Filmklub az Akadémián elnevezésű - nyolc héten át tartó, tudományos-ismeretterjesztő filmek vetítési programsorozatának - újabb eseményére. A Görgei Artúr születésének bicentenáriumi évfordulója alkalmából bemutatott Isten veled, Görgei! című (a Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával létrejött) történelmi dokumentumfilmet láthatta a közönség.

A Molnár János-barlang titkai - a Budapest Inferno című film vetítése az Akadémián

„Izotópvizsgálatokat is végeztünk a Molnár János-barlangban talált élőlényeken: rákokon és csigákon. Ezek a vizsgálatok alátámasztják azt a korábbi genetikai vizsgálatokon alapuló elképzelésünket, hogy új fajok kialakulásának lehetünk a szemtanúi - mondta Brankovits Dávid, a Woods Hole Óceánográfiai Intézet biogeokémikusa, a Budapest Inferno című film vetítse utáni beszélgetés vendége.

Legyen világosság! - filmbemutató az ITER-ről az Akadémián

„2025-ig el tud készülni az ITER. Nagyon nehéz, drága és komplex projekt, de hiszek a sikerében. Nyolc éve dolgozom ezen a területen, a Fusion for Energy, az Európai Unió ITER-ért felelős ügynökségének hazai képviselőjeként. Rengeteg nehézséggel nézünk szembe, ez tény, de folyamatos a fejlődés, az ITER-menedzsment nagyon nagy változáson ment keresztül.