Magyar Tudományosság Külföldön

Kolozsváron adták át a Széchenyi-díjat Péntek Jánosnak Kolozsváron adták át a Széchenyi-díjat Péntek Jánosnak

Kolozsváron adták át a Széchenyi-díjat Péntek Jánosnak

Péntek János nyugalmazott professzor, egyetemi oktató, az MTA külső tagja pénteken a Vallásszabadság Házában vehette át a Novák Katalin magyar köztársasági elnök által március 1-jén odaítélt Széchenyi-díjat tudományos tevékenységéért.

Videósorozat: Tudománnyal a világ körül, új részek 2023 Videósorozat: Tudománnyal a világ körül, új részek 2023

Videósorozat: Tudománnyal a világ körül, új részek 2023

Tudománnyal a világ körül - Magyar tudósok az Egyesült Államokban. A Novák Tamás és Oláh Olívia munkája nyomán, a New York-i főkonzulátusunk kezdeményezésére készült videósorozatot, a „Magyar Tudósok - USA" youtube csatornán tették közzé 2022-ben, és most további tudósportrékat készítettek.

Pályázati felhívás: AMAT Fiatal Kutatói Díj Pályázati felhívás: AMAT Fiatal Kutatói Díj

Pályázati felhívás: AMAT Fiatal Kutatói Díj

Az Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága (AMAT) pályázatot hirdet az AMAT Fiatal Kutatói Díjra. A díj a Magyarországon vagy a Kárpát-medencében élő magyar tudósok egyesült államokbeli tudományos konferencián való részvételét támogatja.

Külhoni Gábor Dénes-díjban részesült Tigyi Gábor kutatóorvos, az MTA külső tagja Külhoni Gábor Dénes-díjban részesült Tigyi Gábor kutatóorvos, az MTA külső tagja

Külhoni Gábor Dénes-díjban részesült Tigyi Gábor kutatóorvos, az MTA külső tagja

Ez évben immár 34. alkalommal került átadásra a Novofer Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díj, mely a civil szféra közismert műszaki alkotói elismerése Magyarországon. Máig 263-an részesültek ezen elismerésben. A Gábor Dénestől származó „Találjuk fel a jövőt” jelmondat üzenete napjainkban különösen aktuálissá vált az élet minden területén, hiszen csak a tudatosan alakított jövő hozhat megoldást gondjainkra.

A budapesti Domus 25 konferencián ünnepeltük az 1997-ben indított Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot A budapesti Domus 25 konferencián ünnepeltük az 1997-ben indított Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot

A budapesti Domus 25 konferencián ünnepeltük az 1997-ben indított Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot

A budapesti Domus 25 konferencián, 2022. november 28-án ünnepeltük a Magyar Tudományos Akadémia által 1997-ben indított Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot. Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság és a Domus Kuratórium negyedszázados ösztöndíjprogramjának ünneplésén visszaemlékezésekre, eredmények bemutatására került sor, valamint szóba került a Domus program jövője is. Az ünnepi ülésen kitüntették az elmúlt 25 év legsikeresebb Domus ösztöndíjasait az MTA Székház Felolvasótermében.

Domus 25 Domus 25

Domus 25

A Magyar Tudományos Akadémia 25 évvel ezelőtt, 1997-ben indította el a Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot. Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság és a Domus Kuratórium a negyedszázados ösztöndíjprogramot a határon túli területeken és Budapesten is konferenciák szervezésével ünnepli.

Emléktáblát avattak Chyzer Kornél tiszteletére Emléktáblát avattak Chyzer Kornél tiszteletére

Emléktáblát avattak Chyzer Kornél tiszteletére

2022. november 4-én a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényeként a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) kezdeményezésére Bártfafürdőn emléktáblát avattak Dr. Chyzer Kornél balneológusnak, aki 1861 és 1869 között volt a helyi gyógyfürdő főorvosa.

Frissült a Domus 'Collegium Hungaricum' Könyvtárának állománya Frissült a Domus 'Collegium Hungaricum' Könyvtárának állománya

Frissült a Domus 'Collegium Hungaricum' Könyvtárának állománya

2022 nyarán a HTMT munkatársai átvizsgálták az Abonyi utcai Domus 'Collegium Hungaricum' könyvtárának állományát, melynek eredményeként egy aktualizált könyvtárkatalógus, és mintegy 5 000, a határon túli magyar tudományossághoz köthető kötet várja az olvasókat.

Interjú Bitay Enikővel, az EME elnökével Interjú Bitay Enikővel, az EME elnökével

Interjú Bitay Enikővel, az EME elnökével

Bitay Enikő akadémikust, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagját, a Sapientia EMTE egyetemi tanárát választotta az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) első női elnökévé a 2022. március 26-án megtartott tisztújító közgyűlésén. A közgyűlésen a teljes vezetőség megújult: Keszeg Vilmos, aki az EME elnöke volt négy évig, ezután alelnökként folytatja tevékenységét, alelnök lett továbbá Bódizs György főorvos, Kerekes László egyetemi tanár (aki sajnos azóta elhunyt), valamint Sipos Gábor akadémikus, történész, főtitkár Bogdándi Zsolt történész.

Bemutatjuk az MTA új külső tagjait Bemutatjuk az MTA új külső tagjait

Bemutatjuk az MTA új külső tagjait

Az Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlésén megválasztott új külső tagjai: Csernicskó István, Grabócz Márta, ifj. Székelyhidi László, Szendrei Ágnes, Kiss Levente, Littmann László, Lukács L. Gergely, Solymosi László, Élesztős Pál, Hacki Tamás, Karsai Gábor, Laurenczy Gábor, Lindner Ernő, Paizs Csaba, Ivics Zoltán, Roska Botond, Bíró A. Zoltán, Hargittai Eszter, Dunkl István, Miklós László, Tari Gábor, Holczer Károly, Kunszt Zoltán, a tudományos osztályok sorrendjében.

Gyászhír: Kovács Kálmán Gyászhír: Kovács Kálmán

Gyászhír: Kovács Kálmán

Sajnálattal tudatjuk, hogy Kovács Kálmán az MTA külső tagja, Kanadában tevékenykedő orvos, tudós április 27-én elhunyt Torontóban.

Videósorozat: Tudománnyal a világ körül Videósorozat: Tudománnyal a világ körül

Videósorozat: Tudománnyal a világ körül

Videósorozat: Tudománnyal a világ körül - Magyar tudósok az Egyesült Államokban. A Novák Tamás és Oláh Olívia munkája nyomán készült videósorozatot, a „Magyar Tudósok - USA" youtube csatornán tették közzé.

Elhunyt Bélády László Elhunyt Bélády László

Elhunyt Bélády László

Szomorú hír érkezett Texasból: 93 éves korában elhunyt Bélády László, a szoftvertechnológia nemzetközi hírű vezető személyisége, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

Az MTA MTK EB elismerései 2022 Az MTA MTK EB elismerései 2022

Az MTA MTK EB elismerései 2022

„A magyar tudományos közösség összetartó ereje erősnek és szilárdnak bizonyul” – mondta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA 195. közgyűlésének keretében megrendezett Külső Tagok Fórumán. A határon túli magyar tudományos élet képviselőinek adományozott díjak átadásával, tudományos előadásokkal és komolyzenei koncerttel gazdagított rendezvény igazi ünnep volt.

  • 26 találat
  • További