Magyar Tudományosság Külföldön

Elindult az első határon túli Nemzeti Program Elindult az első határon túli Nemzeti Program

Elindult az első határon túli Nemzeti Program

Az Erdélyi Múzeum-Egyesülethez is ellátogatott Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és küldöttsége kolozsvári útja során. A találkozóra az elnököt elkísérte Kocsis Károly, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke, Oberfrank Ferenc, az MTA köztestületi igazgatója, Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója, Bőhm Gergely titkárságvezető (MTA Elnöki és Alelnöki Titkárság), valamint Morvai Tünde, az MTA Határon Túli Magyarok Titkárságának osztályvezetője.

TOVÁBB
Kolozsváron járt az MTA elnöki küldöttsége Kolozsváron járt az MTA elnöki küldöttsége

Kolozsváron járt az MTA elnöki küldöttsége

A Magyar Tudományos Akadémia vezetője, Freund Tamás és az őt kísérő öttagú küldöttség látogatást tett Kolozsváron, ahol találkozott a BBTE rektorával, annak magyar küldöttségével, a Sapientia EMTE rektorával, illetve a Kolozsvári Akadémiai Bizottság, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület vezetőségével is.

TOVÁBB
Az Orange-Nassau Rend tisztikeresztjével tüntették ki Vancsó Gyulát Az Orange-Nassau Rend tisztikeresztjével tüntették ki Vancsó Gyulát

Az Orange-Nassau Rend tisztikeresztjével tüntették ki Vancsó Gyulát

A Twentei Egyetemről való búcsúztatásakor Vancsó Gyula fizikust, kutatóprofesszort, az MTA külső tagját a nemzetközi tudományos életben kifejtett munkájáért Vilmos Sándor holland király az Orange-Nassaui Rend lovagrend tagjává avatta, tiszti fokozatban. A kitüntetést Sander Schelberg, Hengelo polgármestere adta át.

TOVÁBB
Videósorozat: Tudománnyal a világ körül, új részek 2023 Videósorozat: Tudománnyal a világ körül, új részek 2023

Videósorozat: Tudománnyal a világ körül, új részek 2023

Tudománnyal a világ körül - Magyar tudósok az Egyesült Államokban. A Novák Tamás és Oláh Olívia munkája nyomán, a New York-i főkonzulátusunk kezdeményezésére készült videósorozatot, a „Magyar Tudósok - USA" youtube csatornán tették közzé 2022-ben, és most további tudósportrékat készítettek.

TOVÁBB

Pályázati felhívás: AMAT Fiatal Kutatói Díj Pályázati felhívás: AMAT Fiatal Kutatói Díj

Pályázati felhívás: AMAT Fiatal Kutatói Díj

Az Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága (AMAT) pályázatot hirdet az AMAT Fiatal Kutatói Díjra. A díj a Magyarországon vagy a Kárpát-medencében élő magyar tudósok egyesült államokbeli tudományos konferencián való részvételét támogatja.

TOVÁBB
Külhoni Gábor Dénes-díjban részesült Tigyi Gábor kutatóorvos, az MTA külső tagja Külhoni Gábor Dénes-díjban részesült Tigyi Gábor kutatóorvos, az MTA külső tagja

Külhoni Gábor Dénes-díjban részesült Tigyi Gábor kutatóorvos, az MTA külső tagja

Ez évben immár 34. alkalommal került átadásra a Novofer Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díj, mely a civil szféra közismert műszaki alkotói elismerése Magyarországon. Máig 263-an részesültek ezen elismerésben. A Gábor Dénestől származó „Találjuk fel a jövőt” jelmondat üzenete napjainkban különösen aktuálissá vált az élet minden területén, hiszen csak a tudatosan alakított jövő hozhat megoldást gondjainkra.

TOVÁBB
A budapesti Domus 25 konferencián ünnepeltük az 1997-ben indított Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot A budapesti Domus 25 konferencián ünnepeltük az 1997-ben indított Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot

A budapesti Domus 25 konferencián ünnepeltük az 1997-ben indított Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot

A budapesti Domus 25 konferencián, 2022. november 28-án ünnepeltük a Magyar Tudományos Akadémia által 1997-ben indított Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot. Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság és a Domus Kuratórium negyedszázados ösztöndíjprogramjának ünneplésén visszaemlékezésekre, eredmények bemutatására került sor, valamint szóba került a Domus program jövője is. Az ünnepi ülésen kitüntették az elmúlt 25 év legsikeresebb Domus ösztöndíjasait az MTA Székház Felolvasótermében.

TOVÁBB
Domus 25 Domus 25

Domus 25

A Magyar Tudományos Akadémia 25 évvel ezelőtt, 1997-ben indította el a Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot. Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság és a Domus Kuratórium a negyedszázados ösztöndíjprogramot a határon túli területeken és Budapesten is konferenciák szervezésével ünnepli.

TOVÁBB
Emléktáblát avattak Chyzer Kornél tiszteletére Emléktáblát avattak Chyzer Kornél tiszteletére

Emléktáblát avattak Chyzer Kornél tiszteletére

2022. november 4-én a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényeként a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) kezdeményezésére Bártfafürdőn emléktáblát avattak Dr. Chyzer Kornél balneológusnak, aki 1861 és 1869 között volt a helyi gyógyfürdő főorvosa.

TOVÁBB
Interjú Bitay Enikővel, az EME elnökével Interjú Bitay Enikővel, az EME elnökével

Interjú Bitay Enikővel, az EME elnökével

Bitay Enikő akadémikust, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagját, a Sapientia EMTE egyetemi tanárát választotta az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) első női elnökévé a 2022. március 26-án megtartott tisztújító közgyűlésén. A közgyűlésen a teljes vezetőség megújult: Keszeg Vilmos, aki az EME elnöke volt négy évig, ezután alelnökként folytatja tevékenységét, alelnök lett továbbá Bódizs György főorvos, Kerekes László egyetemi tanár (aki sajnos azóta elhunyt), valamint Sipos Gábor akadémikus, történész, főtitkár Bogdándi Zsolt történész.

TOVÁBB
  • 31 találat
  • További