Magyar Tudományosság Külföldön

Emlékülés Somogyi Árpád tiszteletére Emlékülés Somogyi Árpád tiszteletére

Emlékülés Somogyi Árpád tiszteletére

Az MTA Székház Képes termében 2024. május 8-án tartott rendezvényen méltó emléket állítottak Somogyi Árpádnak, az MTA nemrégiben elhunyt külső tagjának, kit Selye János – egyik utolsó tanítványaként – megedzett és kiválóan felkészített a tudományos életre. Az esemény során számos előadó, barát osztotta meg gondolatait és emlékeit Somogyi Árpádról és hagyatékáról.

TOVÁBB
Elhunyt Somogyi Árpád farmakológus, az MTA külső tagja Elhunyt Somogyi Árpád farmakológus, az MTA külső tagja

Elhunyt Somogyi Árpád farmakológus, az MTA külső tagja

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Somogyi Árpád farmakológus, toxikológus professzor, a berlini Szövetségi Egészségügyi Fogyasztóvédelmi és Állategészségügyi Intézet alapító főigazgatója, az MTA külső tagja 2024. január 30-án, életének 86. esztendejében elhunyt. Selye János professzor egyik utolsó doktoranduszától az MTK EB hírlevél XI. évfolyamának 11. számában megjelent portréjával búcsúzunk.

TOVÁBB
Elindult az első határon túli Nemzeti Program Elindult az első határon túli Nemzeti Program

Elindult az első határon túli Nemzeti Program

Az Erdélyi Múzeum-Egyesülethez is ellátogatott Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és küldöttsége kolozsvári útja során. A találkozóra az elnököt elkísérte Kocsis Károly, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke, Oberfrank Ferenc, az MTA köztestületi igazgatója, Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója, Bőhm Gergely titkárságvezető (MTA Elnöki és Alelnöki Titkárság), valamint Morvai Tünde, az MTA Határon Túli Magyarok Titkárságának osztályvezetője.

TOVÁBB
Kolozsváron járt az MTA elnöki küldöttsége Kolozsváron járt az MTA elnöki küldöttsége

Kolozsváron járt az MTA elnöki küldöttsége

A Magyar Tudományos Akadémia vezetője, Freund Tamás és az őt kísérő öttagú küldöttség látogatást tett Kolozsváron, ahol találkozott a BBTE rektorával, annak magyar küldöttségével, a Sapientia EMTE rektorával, illetve a Kolozsvári Akadémiai Bizottság, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület vezetőségével is.

TOVÁBB
Az Orange-Nassau Rend tisztikeresztjével tüntették ki Vancsó Gyulát Az Orange-Nassau Rend tisztikeresztjével tüntették ki Vancsó Gyulát

Az Orange-Nassau Rend tisztikeresztjével tüntették ki Vancsó Gyulát

A Twentei Egyetemről való búcsúztatásakor Vancsó Gyula fizikust, kutatóprofesszort, az MTA külső tagját a nemzetközi tudományos életben kifejtett munkájáért Vilmos Sándor holland király az Orange-Nassaui Rend lovagrend tagjává avatta, tiszti fokozatban. A kitüntetést Sander Schelberg, Hengelo polgármestere adta át.

TOVÁBB

Videósorozat: Tudománnyal a világ körül, új részek 2023 Videósorozat: Tudománnyal a világ körül, új részek 2023

Videósorozat: Tudománnyal a világ körül, új részek 2023

Tudománnyal a világ körül - Magyar tudósok az Egyesült Államokban. A Novák Tamás és Oláh Olívia munkája nyomán, a New York-i főkonzulátusunk kezdeményezésére készült videósorozatot, a „Magyar Tudósok - USA" youtube csatornán tették közzé 2022-ben, és most további tudósportrékat készítettek.

TOVÁBB
Pályázati felhívás: AMAT Fiatal Kutatói Díj Pályázati felhívás: AMAT Fiatal Kutatói Díj

Pályázati felhívás: AMAT Fiatal Kutatói Díj

Az Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága (AMAT) pályázatot hirdet az AMAT Fiatal Kutatói Díjra. A díj a Magyarországon vagy a Kárpát-medencében élő magyar tudósok egyesült államokbeli tudományos konferencián való részvételét támogatja.

TOVÁBB
Külhoni Gábor Dénes-díjban részesült Tigyi Gábor kutatóorvos, az MTA külső tagja Külhoni Gábor Dénes-díjban részesült Tigyi Gábor kutatóorvos, az MTA külső tagja

Külhoni Gábor Dénes-díjban részesült Tigyi Gábor kutatóorvos, az MTA külső tagja

Ez évben immár 34. alkalommal került átadásra a Novofer Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díj, mely a civil szféra közismert műszaki alkotói elismerése Magyarországon. Máig 263-an részesültek ezen elismerésben. A Gábor Dénestől származó „Találjuk fel a jövőt” jelmondat üzenete napjainkban különösen aktuálissá vált az élet minden területén, hiszen csak a tudatosan alakított jövő hozhat megoldást gondjainkra.

TOVÁBB
A budapesti Domus 25 konferencián ünnepeltük az 1997-ben indított Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot A budapesti Domus 25 konferencián ünnepeltük az 1997-ben indított Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot

A budapesti Domus 25 konferencián ünnepeltük az 1997-ben indított Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot

A budapesti Domus 25 konferencián, 2022. november 28-án ünnepeltük a Magyar Tudományos Akadémia által 1997-ben indított Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot. Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság és a Domus Kuratórium negyedszázados ösztöndíjprogramjának ünneplésén visszaemlékezésekre, eredmények bemutatására került sor, valamint szóba került a Domus program jövője is. Az ünnepi ülésen kitüntették az elmúlt 25 év legsikeresebb Domus ösztöndíjasait az MTA Székház Felolvasótermében.

TOVÁBB
  • 35 találat
  • További