Magyar Tudományosság Külföldön

Az MTA határon túli testületei

A Magyar Tudományos Akadémia intézményén belül 1996-ban létrejött a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság, 2000-ben pedig az MTA köztestülete megnyílt a Magyarországon kívül élő, magukat magyarnak (is) valló tudósok számára. 2007-ben a Kolozsvári Területi Bizottság, 2008-ban a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács, valamint 2013-ban a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács megalakulásával az MTA még szorosabbra fűzte kapcsolatait a külhoni magyar kutatókkal. A Magyarországgal szomszédos országokban létrejött akadémiai tanácsok gyakorlatát követve, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság, valamint a 2011. június 11-i Ukrajnai Magyar Tudóstalálkozó célja és döntése alapján 2015. október 30-án Ukrajnában is megalakult az akadémiai tanács Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács néven.


Kolozsvári Akadémiai Bizottság

A Kolozsvári Akadémiai Bizottság (rövidítve KAB) a Magyar Tudományos Akadémia területi bizottsága, amelyet egy 2006-os döntés alapján 2007. január 1-jétől hozott létre. Ez első ilyen jellegű bizottság Magyarországon kívül, mivel Romániában található a legnagyobb létszámú határon kívüli magyar közösség, amely az alakuláskor 17 külső tagot és 392 köztestületi tagot számlált. 2023 márciusában 21 külső tagot és 926 köztestületi tagot tartanak számon Romániában.

ElnökNagy László
AlelnökökPaizs Csaba
Pál Judit
Fodorpataki László
CímStrada Ion Ghica 12, Kolozsvár, Románia
Telefon+40 264 588001
Webcímhttp://www.kab.ro
E-mailoffice [at] kab [dot] ro

Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács

A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács civil egyesület, amely határozatlan időre alakult a szlovákiai magyar tudományosság és művészetek fejlesztése érdekében.
Az Egyesület alapvető céljai: a szlovákiai magyarok által gyakorolt tudományok és művészetek művelésének támogatása és képviselete, valamint az elért eredmények terjesztése; a szlovákiai magyarok tudományos életbe való bekapcsolása Szlovákiában és a térségben; tudományos szervezetekkel való együttműködés Szlovákiában és a térségben; szlovákiai fiatal magyar kutatók tudományos tevékenységének támogatása; tudományos tárgyú összejövetelek, szimpóziumok, tanácskozások, továbbképzések, műhelyek, konferenciák, előadások szervezése; az Egyesület tevékenységével kapcsolatos nyomtatott és elektronikus publikációk megjelentetése.

ElnökMészáros András
AlelnökökDusza János
Vanconé Kremmer Ildikó
Kádasi Lajos
CímParková ulica 4, 931 01 Šamorín/Somorja, Szlovákia
Telefon
Webcímhttp://www.szmat.sk
E-mailszmat [dot] nagymelinda [at] gmail [dot] com ; vancoildiko [at] gmail [dot] com

Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács

A szerbiai köztestület körében az MTA által 2007-ben lefolytatott szavazás célja az MTA szerbiai regionális tudományos tanácsának létrehozása volt. A különböző tudományterületek képviselői közül legtöbb szavazatot elnyert tagok felkérést kaptak a tanács megalakítására.

A 2008. május 10-én Újvidéken megtartott alakuló ülés határozatot hozott a Vajdasági Magyar Akadémia Tanács (VMAT) megalakításáról, alapszabályáról és felépítéséről. VMAT-nak mint újvidéki székhellyel rendelkező polgárok egyesületének a hivatalos bejegyzése 2008. december 4-én, a törvény értelmében kötelező újrajegyzés pedig 2010. augusztus 20-án történt meg. Gyakorlatilag a VMAT a szerbiai magyar tudományos közösség, elsősorban az MTA szerbiai köztestületi tagsága intézményesített képviseletét végzi mindenekelőtt az MTA felé.

A VMAT alapvető célja a tudomány szerbiai magyar művelői képviseletében hozzájárulni a magyar-magyar, magyar-szerb, valamint a nemzetközi tudományos együttműködés sikeréhez. A VMAT alapszabálya értelmében a VMAT tagja lehet minden természetes személy, a Szerb Köztársaság állampolgára, aki beszéli a magyar nyelvet és a tudományok doktora (vagy annak megfelelő) címmel rendelkezik, illetve munkásságával jelentősen hozzájárult a tudomány vagy a művészetek fejlődéséhez, és kész elfogadni a VMAT alapszabályát.

ElnökCsányi Erzsébet
AlelnökökBarak Ottó
Lukity Tibor
CímVojvode Mišića 1, 21000 Újvidék/Novi Sad, Szerbia
Telefon+381-64-820-5717
Webcímhttp://www.vmat.rs
E-mailvmat2022vmat [at] gmail [dot] com

Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács

Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság határozata, valamint a 2011. június 11-én Antalócon megtartott Ukrajnai Magyar Tudóstalálkozón kifejtett célok és az ott született döntés alapján 2015. október 30-án Ukrajnában is megalakult az akadémiai tanács Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács (KMAT) néven. A KMAT alapszabálya értelmében Jenkovszky László mint az MTA külső tagja automatikusan, választás nélkül tagjai a KMAT elnökségének. A Tanács első elnöke Spenik Ottó (fizikus) volt a 2019. december 13-án megtartott tisztújító közgyűlésig, melynek keretében új elnököt választottak, Csernicskó István (nyelvész) személyében. Az alelnöki pozíciót Spenik Sándor (fizikus) tölti be. A KMAT elnöksége további tudományterületenként elkülönülő tagokból áll: a bölcsészettudományi- és társadalomtudományi területekről: Brenzovics László, Csatáry György, Csernicskó István, Kopriva Attila, Lizanec Péter, Orosz Ildikó, Zékány Krisztina, Zubánics László; a természettudományokat Fodor Gyula, Gecse Ferenc, Mikla Viktor, Rácz Béla és Spenik Sándor képviselik; az élettudományok részéről pedig Boldizsár Sándor, Riskó Sándor, Kohut Erzsébet.

ElnökCsernicskó István
AlelnökSpenik Sándor
Cím88000 Ungvár, Vár u. 10., Ukrajna
Telefon
Webcímhttp://kmat.uz.ua
E-mailto=karpataljamat [at] gmail [dot] com" target="_blank">karpataljamat [at] gmail [dot] com

Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága

ElnökMaliga Pál, társelnök
Nagy Éva, társelnök
Cím Association of Hungarian American Academicians, Inc.
3375 Waynoka Avenue
Memphis, TN 38111
Telefon
Webcím https://ahaa-amat.org/, https://ahaa-amat.org/contact/
E-mailSecretary: gtigyi [at] uthsc [dot] edu,