Magyar Tudományosság Külföldön

Az MTA köztestületének külső tagjai

Az MTA köztestületének külső tagjai

A magukat magyarnak (is) tartó vagy magyarul tudó, magyar témákkal foglalkozó tudományos fokozattal rendelkező, a világ bármely pontján élő és dolgozó kutatók jelezhetik belépési szándékukat az MTA Határon Túli Magyarok Titkársága felé, amit az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság bírál el. Az MTA folyamatosan bővülő köztestületének 2024 márciusában összesen 1874 külső tagja van. Az MTA külső tagjainak száma 187 fő és 16 a magyar származású tiszteleti tagjainak a száma.

Miért érdemes külső köztestületi tagnak lenni?

Az MTA köztestületének külső tagjai elnyerik a „magyar tudományos állampolgárságot”. Havonta tájékoztatást kapnak a Magyarországon kívüli magyar tudományos életről a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elektronikus formában megjelenő hírlevelén keresztül. Hozzáférhetnek az Akadémiai Adattárhoz, amelyben lekérdezhetik az MTA valamennyi rendes, levelező, külső, tiszteleti tagja, illetve magyarországi és külső köztestületi tagja adatait, részt vehetnek az MTA tudományos osztályainak munkájában, pályázhatnak a magyarországi és szülőföldi kutatómunkát támogató Domus ösztöndíjra, a legtöbb, MTA által meghirdetett pályázatán is részt vehetnek (pl. a Bolyai-ösztöndíjpályázat, vagy az akadémiai könyvkiadás-támogatási pályázat), illetve kedvezményes áron tudnak megszállni a Domus 'Collegium Hungaricum'-ban, valamint az MTA valamennyi vidéki üdülőjében.

Hogyan lehet belépni az MTA külső köztestületébe?

A belépéshez a jelentkezőknek regisztrálniuk kell az Akadémiai Adattár elektronikus rendszerbe az alábbi linken: https://aat.mta.hu/aat/Registration/ExternalPublicBody

Adataikat ki kell tölteniük, ezután a rendszerből kinyomtatott adatlapjukat postai úton meg kell küldeniük az MTA Határon Túli Magyarok Titkársága részére doktori oklevelük (PhD vagy azzal egyenértékű tudományos fokozatukról szóló oklevél) másolatával együtt.

A felvételről az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság dönt, a döntésről a HTMT értesíti a jelentkezőket.

A jelentkezéssel kapcsolatban a +36-1-411-6196-os telefonszámon, vagy a kulsokoztestulet [...] titkarsag.mta.hu elektronikus címen kapható tájékoztatás.

Az MTA külső köztestületi tagjaira kereshet az Akadémiai Adattárban, ide kattintva.