Magyar Tudományosság Külföldön

Frissült a Domus 'Collegium Hungaricum' Könyvtárának állománya

2022 nyarán a HTMT munkatársai átvizsgálták az Abonyi utcai Domus 'Collegium Hungaricum' könyvtárának állományát, melynek eredményeként egy aktualizált könyvtárkatalógus, és mintegy 5 000, a határon túli magyar tudományossághoz köthető kötet várja az olvasókat.

2022. szeptember 29.

A könyvtár Linux Koha alapú, angol nyelvű, nyílt forráskódú katalógusa elérhető az alábbi címen: https://konyvtar.domus.mta.hu/

Felhívjuk kedves Vendégeink figyelmét, hogy a Domus 'Collegium Hungaricum' épületéből könyvet kivinni szigorúan tilos!

2022. június végétől szeptember végéig tartott az Abonyi utcai Domus 'Collegium Hungaricum' könyvtár állományának frissítése, amely a lassan negyed évszázada fennálló Domus program szakmai támogatásáért alakult (és ennek értelmében számos alapművet tartalmazott), majd az évek folyamán fokozatosan annak eredményeit is bemutató könyvtárrá bővült.

A könyvtár állományának elemeit az MTA Határon Túli Magyarok Titkárságának munkatársai egyenként átvizsgálták, és mintegy 900 kötet került kivezetésre, amelynek sem szerzője, sem pedig tartalma nem volt köthető a határon túli magyar tudományossághoz. Kivételt képeznek természetesen irodalmi és tudományos klasszikusaink, nyelvi szótáraink, illetve tudományos sorozataink, melyek a könyvtár bal oldalának első két polcán találhatóak.

A könyvtár rendeltetésének megfelelően szakítottunk a hagyományos elrendezéssel, és egy hibrid rendszer került bevezetésre. Ennek megfelelően lehetővé vált az újabb kötetek egy helyben (polcon) való kiemelésére, azok megjelenési évei alapján. Ezek a polcok a könyvtár bejáratával szemben, felcímkézve találhatóak. Egyik felén a könyvtár újabb szerzeményei, míg a másikon a 2019. évi kiadványoktől kezdve a legújabb kötetek sorakoznak. Így olvasóink és ösztöndíjasaink, illetve a Domus 'Collegium Hungaricum' vendégei könnyedén követhetik az új köteteket, kiadványokat és kutatótársaik legújabb eredményeit.

A könyvtár bejáratától jobb oldalra, az ablakoknál álló egyedülálló polcon került kialakításra az idegen nyelvű részleg, mely főleg angol és német, illetve környező országokbeli nyelveken írt köteteket is tartalmaz.

Az olvashatóság jegyében és korábbi tapasztalataink eredményeként megszűnt a fizaikailag rendkívül nehezen megközelíthető legfelső polc könyvekkel való feltöltése (egy-két, csupán az elkerülhetetlenségből adódó kivétellel), így remélve azt, hogy minden kötet könnyedén megtalálja olvasóját.

A könyvtár előterében található olvasóterem kínálata szintén aktualizálásra került. Az egyik oldalon a határon túli magyar folyóiratok, míg a másik oldalon az Magyar Tudományos Akadémia, a Kisebbségkutató Intézet, valamint az Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság által kiadott periodikák szerepelnek.

A porta közelében, a konferenciaterem bejáratánál kialakításra került egy sarok is, melyre a szabadon elvihető többlet példányokat helyeztük. A szabadon elvihető sarokban kötetekkel és folyóiratokkal, például a Magyar Tudományos Akadémia folyóiratának, a Magyar Tudomány legfrissebb számaival várja az érdeklődőket.

A munka eredményeként egy aktualizált könyvtárkatalógus, és mintegy 4 500, a határon túli magyar tudományossághoz köthető kötet várja az olvasókat a Domus 'Collegium Hungaricum' Tarnóczy Mariann termében.

A könyvtár Linux Koha alapú, angol nyelvű, nyílt forráskódú katalógusa elérhető az alábbi címen: https://konyvtar.domus.mta.hu/

A katalógusban például címre, szerzőre, ISBN számra is lehet keresni, vagy az alapértelmezett általános katalógusbeli keresést is lehet alkalmazni (Library catalog)

Felhívjuk kedves Vendégeink figyelmét, hogy a Domus 'Collegium Hungaricum' épületéből könyvet kivinni szigorúan tilos!

MTA HTMT Bóna László, Kecskés Ildikó