XI. Fizikai Tudományok Osztálya

Az MTA Fizikai Tudományok Osztálya állásfoglalása az Einstein-teleszkópról Az MTA Fizikai Tudományok Osztálya állásfoglalása az Einstein-teleszkópról

Az MTA Fizikai Tudományok Osztálya állásfoglalása az Einstein-teleszkópról

Amennyiben az Einstein-teleszkópot megépítik, akkor javasolja magyar kutatók részvételét a tudományos együttműködésben, ugyanakkor nem támogatja, hogy Magyarország befogadó országként pályázzon az ET projektben - így döntött az MTA Fizikai Tudományok Osztálya még tavaly novemberi ülésén. A tudományos osztály az üggyel kapcsolatban a médiában megjelent hírek pontosítása érdekében részletesen tájékoztatott a vitáról és a döntésről.

Elhunyt Németh Judit fizikus, az MTA rendes tagja Elhunyt Németh Judit fizikus, az MTA rendes tagja

Elhunyt Németh Judit fizikus, az MTA rendes tagja

Életének 86. évében, 2019. január 15-én elhunyt Németh Judit akadémikus. A magfizika jeles kutatójától, a Bolyai Kollégium létrehozójától a kutatótársak közül Lévai Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója búcsúzik.

Más csillagok koronakidobódásait vizsgálták magyar kutatók Más csillagok koronakidobódásait vizsgálták magyar kutatók

Más csillagok koronakidobódásait vizsgálták magyar kutatók

Az MTA CSFK Csillagászati Intézet munkatársai csaknem 400 csillag spektrumadatait vizsgálva statisztikai adatokat gyűjtöttek a Napon egyébként jól ismert jelenségről. Eredményeik alapján elképzelhető, hogy az eddig véltnél nagyobb az élet kialakulásának esélye az exobolygókon.

Eötvös Loránd halálának 100. évfordulójára emlékeztek az Akadémián Eötvös Loránd halálának 100. évfordulójára emlékeztek az Akadémián

Eötvös Loránd halálának 100. évfordulójára emlékeztek az Akadémián

Eötvös Lorándot sokoldalú személyisége, a tudomány iránti elkötelezettsége, családja szellemi öröksége, szabadsága és rátermettsége emelte a legkiválóbb tudósok közé. Fizikusként háromszor jelölték Nobel-díjra, kutatásaival letette egy új tudományág, a geofizika alapjait. Akadémiai elnökként felrázta a magyar kutatótevékenységet, és bekapcsolta az európai vérkeringésbe. Politikusként is a magyar tudományosság érdekeiért szállt síkra. A halálának 100. évfordulója alkalmából szervezett programsorozat nyitányaként a Magyar Tudományos Akadémián tartottak emlékülést.

Idegen naprendszerek bolygóinak légkörét vizsgálják magyar részvétellel Idegen naprendszerek bolygóinak légkörét vizsgálják magyar részvétellel

Idegen naprendszerek bolygóinak légkörét vizsgálják magyar részvétellel

Az Európai Űrügynökség ARIEL küldetése ezer távoli csillag bolygóit figyeli majd meg. Ez lesz az első olyan kiterjedt vizsgálat, amely az exobolygólégkörök kémiáját fogja tanulmányozni. A várhatóan 2028-ban induló misszió konzorciuma a napokban Dublinban tartotta negyedéves találkozóját, ahol a technikai tervezésben elért előrehaladást, valamint a tudományos lehetőségeket tekintették át. Az ARIEL tudományos programjának számos részkérdésébe bekapcsolódtak az MTA CSFK Csillagászati Intézet munkatársai is.

  • 150 találat
  • További