XI. Fizikai Tudományok Osztálya

A fizika fejlődési irányai – Az MTA Fizikai Tudományok Osztálya programja videón A fizika fejlődési irányai – Az MTA Fizikai Tudományok Osztálya programja videón

A fizika fejlődési irányai – Az MTA Fizikai Tudományok Osztálya programja videón

A Magyar Tudományos Akadémia Fizikai Tudományok Osztálya az MTA közgyűléséhez kapcsolódóan idén is megrendezte önálló programját, amelyen ezúttal a 2021. évi Fizikai Díjakat, Széchenyi díjat és Akadémiai Díjat elnyert kutatók kaptak lehetőséget szakterületük és eredményeik bemutatására. A program keretében adták át a Fizikai Fődíjat és a Fizikai Díjakat is.

Elhunyt Csikai Gyula atomfizikus, az MTA rendes tagja Elhunyt Csikai Gyula atomfizikus, az MTA rendes tagja

Elhunyt Csikai Gyula atomfizikus, az MTA rendes tagja

Életének 91. évében, 2021. április 19-én elhunyt Csikai Gyula atomfizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A Debreceni Egyetem egykori rektora, professor emeritusa a nukleáris módszerek tudományos és gyakorlati alkalmazásának nemzetközileg elismert kutatója volt. A pályatársak nevében Lovas Rezső akadémikus emlékezik rá.

Búcsú M. Szabó Miklóstól, az MTA rendes tagjától Búcsú M. Szabó Miklóstól, az MTA rendes tagjától

Búcsú M. Szabó Miklóstól, az MTA rendes tagjától

Életének 78. évében, 2021. március 9-én elhunyt M. Szabó Miklós hadtörténész, az MTA rendes tagja, nyugállományú altábornagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rector emeritusa, volt rektora. A kollégák, pályatársak, barátok nevében Csikány Tamás ezredes búcsúzik tőle.

„Megradarozzuk a Holdat” – videón a Bay Zoltán tiszteletére tartott emlékülés „Megradarozzuk a Holdat” – videón a Bay Zoltán tiszteletére tartott emlékülés

„Megradarozzuk a Holdat” – videón a Bay Zoltán tiszteletére tartott emlékülés

120 éve született Bay Zoltán fizikus, a radarcsillagászat atyja, aki mikrohullámokkal elérte a Holdat, kifejlesztette a fotoelektron-sokszorozó elvén alapuló részecskeszámlálót, és megalkotta a fénysebességre alapozott méterdefiníciót, amely nélkül ma nem lenne GPS. Az évforduló alkalmából tudományos emlékkonferenciát kezdeményezett a Bay Zoltán Tudomány- és Technikatörténeti Alapítvány és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. (Bay Zoltán Kutatóintézet). Az ülést az MTA Fizikai Tudományok Osztálya és az MTA Műszaki Tudományok Osztálya szervezte. Az eseményről készült felvétel megnézhető cikkünkben.

Elhunyt Spenik Ottó fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja Elhunyt Spenik Ottó fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja

Elhunyt Spenik Ottó fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja

2020. szeptember 29-én, életének 82. évében elhunyt Spenik Ottó fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, az Ukrán Tudományos Akadémia rendes tagja, a Kárpátaljai Fizikai Társulat elnöke, az Ungvári Elektronfizikai Kutatóintézet megalapítója és első igazgatója, az Ungvári Egyetem professzora, egy tucat nemzetközi tudományos bizottság tagja.

  • 202 találat
  • További