XI. Fizikai Tudományok Osztálya

„Megradarozzuk a Holdat” – videón a Bay Zoltán tiszteletére tartott emlékülés „Megradarozzuk a Holdat” – videón a Bay Zoltán tiszteletére tartott emlékülés

„Megradarozzuk a Holdat” – videón a Bay Zoltán tiszteletére tartott emlékülés

120 éve született Bay Zoltán fizikus, a radarcsillagászat atyja, aki mikrohullámokkal elérte a Holdat, kifejlesztette a fotoelektron-sokszorozó elvén alapuló részecskeszámlálót, és megalkotta a fénysebességre alapozott méterdefiníciót, amely nélkül ma nem lenne GPS. Az évforduló alkalmából tudományos emlékkonferenciát kezdeményezett a Bay Zoltán Tudomány- és Technikatörténeti Alapítvány és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. (Bay Zoltán Kutatóintézet). Az ülést az MTA Fizikai Tudományok Osztálya és az MTA Műszaki Tudományok Osztálya szervezte. Az eseményről készült felvétel megnézhető cikkünkben.

Elhunyt Spenik Ottó fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja Elhunyt Spenik Ottó fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja

Elhunyt Spenik Ottó fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja

2020. szeptember 29-én, életének 82. évében elhunyt Spenik Ottó fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, az Ukrán Tudományos Akadémia rendes tagja, a Kárpátaljai Fizikai Társulat elnöke, az Ungvári Elektronfizikai Kutatóintézet megalapítója és első igazgatója, az Ungvári Egyetem professzora, egy tucat nemzetközi tudományos bizottság tagja.

Tisztújítás az MTA Fizikai Tudományok Osztályában Tisztújítás az MTA Fizikai Tudományok Osztályában

Tisztújítás az MTA Fizikai Tudományok Osztályában

Mihály Györgyöt, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját választotta elnökévé a 2020–2023-as akadémiai ciklusra az MTA Fizikai Tudományok Osztálya 2020. szeptember 2-án. Az osztályelnök-helyettes Trócsányi Zoltán, az MTA rendes tagja lett.

  • 188 találat
  • További