FameLab

Nemzetközi döntő

A FameLab verseny fontos részlete a nemzetközi döntő, melyen a résztvevő országok döntőinek nyertesei mérkőznek meg. A döntő 2018. június 5-7. között zajlott az angliai Cheltenhamben, a Cheltenham Science Festival részeként.

Láthatatlan csecsemő, barátságos fejtetvek és izgalmas illatok  – lezajlott a FameLab döntője az Akadémián Láthatatlan csecsemő, barátságos fejtetvek és izgalmas illatok  – lezajlott a FameLab döntője az Akadémián

Láthatatlan csecsemő, barátságos fejtetvek és izgalmas illatok – lezajlott a FameLab döntője az Akadémián

Kis-Tóth Ágnes nyerte a FameLab magyarországi döntőjét, melyet az MTA Székház Dísztermében rendeztek meg hétfőn, 2018. május 14-én. A fekete lyukak titkait bemutató fizikus képviseli Magyarországot a júniusi nemzetközi döntőn a Cheltenham Science Festivalon Nagy-Britanniában. A második helyezett a fejtetvek meglepő evolúciós szerepét bemutató előadásával Rózsa Lajos lett, a közönségdíjat pedig Fiser Béla kémikus nyerte el.

FameLab az Akadémián – 
a tudománykommunikációs verseny magyar döntője FameLab az Akadémián – 
a tudománykommunikációs verseny magyar döntője

FameLab az Akadémián – a tudománykommunikációs verseny magyar döntője

A Magyar Tudományos Akadémia és a British Council Hungary 2018-ban első alkalommal Magyarországon is megrendezte a FameLab tudománykommunikációs versenyt. A cél: megtalálni azokat, akik inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos, tudományos témákról. A versenyzőknek három perc áll rendelkezésükre ahhoz, hogy tartalmas, közérthető és jó stílusú előadással győzzék meg a közönséget és a zsűrit.A magyarországi döntőt 2018. május 14-én rendezik az MTA Székházban. A verseny nyertese jut tovább a nemzetközi döntőbe.

FameLab app

Töltse le a FameLab hivatalos mobilapplikációját, és szavazzon a döntőn! A közönségszavazat nyertese külön díjazásban részesül. Az app-ban elérhető minden friss információ a programról és a döntősökről, valamint megtekinthetik a korábbi évek legjobb előadásait is.

Tudományról három percben – FameLab az Akadémián Tudományról három percben – FameLab az Akadémián

Tudományról három percben – FameLab az Akadémián

Miért könnyű szülővé válnia egy pingvinnek, de miért nehéz ugyanez egy fókának? Miként segíti a reggeli „gyógysör” átvészelni a görbén sikerült éjszaka okozta kellemetlen tüneteket? Összeolvadó fekete lyukak és gravitációs hullámok, virtuális séta a molekulák világában és szerelem a vérbaj idején. Néhány azok közül a témák közül, amelyekről a Magyarországon idén először megrendezett tudománykommunikációs verseny, a FameLab elődöntőjében beszéltek a résztvevők.

FameLab Magyarország 2018 – elindult a nevezés a tudománykommunikációs versenyre FameLab Magyarország 2018 – elindult a nevezés a tudománykommunikációs versenyre

FameLab Magyarország 2018 – elindult a nevezés a tudománykommunikációs versenyre

A Magyar Tudományos Akadémia és a British Council Hungary együttműködésében 2018-ban első alkalommal Magyarországon is megrendezik a FameLab versenyt. A FameLab a világ vezető tudománykommunikációs versenye, célja, hogy megtalálja azokat az embereket, akik a 21. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos, tudományos témákról.