Láthatatlan csecsemő, barátságos fejtetvek és izgalmas illatok – lezajlott a FameLab döntője az Akadémián

Kis-Tóth Ágnes nyerte a FameLab magyarországi döntőjét, melyet az MTA Székház Dísztermében rendeztek meg hétfőn, 2018. május 14-én. A fekete lyukak titkait bemutató fizikus képviseli Magyarországot a júniusi nemzetközi döntőn a Cheltenham Science Festivalon Nagy-Britanniában. A második helyezett a fejtetvek meglepő evolúciós szerepét bemutató előadásával Rózsa Lajos lett, a közönségdíjat pedig Fiser Béla kémikus nyerte el.

2018. május 15.

A rendezvényen készült képeink itt láthatókA Magyar Tudományos Akadémia és a British Council szervezésében 2018. május 14-én zajlott az első magyarországi FameLab verseny országos döntője az MTA Székházában. Az április 5-ei elődöntő 46 résztvevőjéből a zsűri értékelése alapján 12 fő jutott tovább a döntőbe, melynek győztese képviseli Magyarországot a júniusi nemzetközi döntőn a Cheltenham Science Festivalon Nagy-Britanniában. Itt 27 ország versenyzői mérik össze felkészültségüket és előadói képességeiket.

A döntő teljes felvétele (egy Facebook Live adás archívuma) itt látható. A későbbiekben az mta.hu oldalán jó minőségben is közzé tesszük a rendezvény felvételét.

A FameLab természettudományos, matematikai, informatikai, mérnöki és orvosi területen kutatók, oktatók vagy hallgatók részére megrendezett tudománykommunikációs verseny, melyben a versenyzők mindössze három percet kapnak egy frappáns, tartalmas és közérthető előadás megtartására kutatásaik eredményéről vagy egyéb tudományos témában.

A 2018-as magyarországi FameLab döntősei Forrás: mta.hu/Szigeti Tamás

A döntősök változatos tudományos és szakmai háttérrel rendelkeztek – egyaránt volt köztük egyetemi hallgató és tapasztalt kutató (bemutatkozásuk itt olvasható). A FameLab első díját Kis-Tóth Ágnes nyerte el, az ELTE Atomfizikai tanszékének doktorandusz hallgatója, a fekete lyukakról és láthatatlan kisbabákról szóló előadásával. A második helyezett Rózsa Lajos, az MTA és a Magyar Természettudományi Múzeum Állatökológiai Kutatócsoportjának tudományos tanácsadója, a fejtetűről mint a szeretet egyik kifejezőeszközéről szóló előadásával, aki az MTA felajánlásából egy általa választott tudományos konferencián vehet részt.

Balra Kis-Tóth Ágnes, a verseny győztese Forrás: mta.hu/Szigeti Tamás

A magyar FameLaben elsőként a verseny részleteit egy hivatalos mobilapplikáción is lehetett követni, melyet az MTA SZTAKI munkatársai fejlesztettek az Info@Hand alkalmazáscsalád részeként. Az alkalmazáson keresztül a közönség szavazhatott a kedvenc előadójára is a helyszínen. A közönségdíjat Fiser Béla nyerte el, a Miskolci Egyetem Kémiai Intézetének kutatója, szageffektekkel dúsított, érzékelésről szóló előadásával. A közönségdíjas a National Geographic magazin online verziójában kap publikálási lehetőséget. A Csodák Palotája valamennyi döntős részére felajánlott belépőjegyeket, valamint egy előadássorozatot a Csopa Night programok keretében.

A FameLab zsűrije, balról jobbra: Málnay Barnabás, Kereszturi Ákos, Joós Andrea és Török Szabina Forrás: mta.hu/Szigeti Tamás

A döntőn a zsűri tagjai voltak: Török Szabina, az MTA doktora, környezeti kémikus, az MTA Környezetfizikai Laboratóriumának vezetője; Joós Andrea biológiatanár, tréner, előadó, műsorvezető, az Élménybiológia blog alapítója; Kereszturi Ákos bolygókutató, az MTA Csillagásztai és Földtudományi Kutatóközpontjának főmunkatársa, a Magyar Csillagászati Egyesület alelnöke; valamint Málnay Barnabás, a Smartware.Tech befektető társaság alapító partnere és a pán-európai EIT Digital Akcelerátor üzletfejlesztője. A műsort Zsiros László Róbert, a Szertár blog alapítója vezette.

A díjakat Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete adta át.