Hírarchívum

„Azok a dolgok érdekelnek igazán, amelyek nem illeszkednek” – interjú Adam Riess Nobel-díjas asztrofizikussal „Azok a dolgok érdekelnek igazán, amelyek nem illeszkednek” – interjú Adam Riess Nobel-díjas asztrofizikussal

„Azok a dolgok érdekelnek igazán, amelyek nem illeszkednek” – interjú Adam Riess Nobel-díjas asztrofizikussal

A szupernóvák szerencsés fizikája, az 1990-es évek gyors technológiai fejlődése és egy zseniális fiatal asztrofizikus – a siker receptjének összetevői, legalábbis a 2011-es fizikai Nobel-díj esetében mindenképpen. Az mta.hu-nak most alkalma nyílt megkérdezni az egyik kitüntetettet, Adam Riesst az azóta történtekről. Arról is faggattuk, hogy mi az a feszültség, ami mostanában a sötét energia körül kialakulni látszik.

A Magyar Tudományos Akadémia Műemléki Munkacsoportjának állásfoglalása a műemlékügyről A Magyar Tudományos Akadémia Műemléki Munkacsoportjának állásfoglalása a műemlékügyről

A Magyar Tudományos Akadémia Műemléki Munkacsoportjának állásfoglalása a műemlékügyről

A Magyar Tudományos Akadémia az ország jövőjéért viselt felelőssége tudatában, az Akadémia két osztályának (II. Filozófiai és Történettudományok Osztálya és VI. Műszaki Tudományok Osztálya) szakembereiből 2022 februárjában munkacsoportot alakított, amely a nemzetközi tudományos eredményekkel összhangban vizsgálta a hazai műemlékügy jelenlegi helyzetét, és a IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztályának bevonásával javaslatot tett arra, hogyan lehetne megnyugtatóan rendezni a nemzet kiemelkedő épített örökségi értékeinek megőrzésével, fenntartásával és méltó használatával foglalkozó szakterület sorsát.

Interjú a Mandinerben Freund Tamással Interjú a Mandinerben Freund Tamással

Interjú a Mandinerben Freund Tamással

Nem a magyar szellemi erőforrás és tehetség apadt el, hanem a vele való gazdálkodásunk elégtelen – mondta a Magyar Tudományos Akadémia újraválasztott elnöke a Mandiner című hetilapnak adott, az online kiadásban június 4-én megjelent interjúban. Freund Tamás arról is beszélt, hogy az MTA-nak vissza kellene szereznie az alapkutatási támogatási forrásokat, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokat (OTKA) és az Élvonalat, egyesítve az Akadémián működő Lendület pályázatokkal. A közoktatással kapcsolatban elmondta: úgy látja, tényleg krízishelyzet van, olyan súlyos a tanári létszámhiány, hogy ha még így megy néhány évig, abból katasztrófa lesz, és generációk kerülnek veszélybe. Őry Krisztina interjúja.

A várható drasztikus klímaváltozás hatása az egészségre, a biodiverzitásra és az agráriumra – Az MTA Környezet és Egészség Bizottságának ülése az Akadémián A várható drasztikus klímaváltozás hatása az egészségre, a biodiverzitásra és az agráriumra – Az MTA Környezet és Egészség Bizottságának ülése az Akadémián

A várható drasztikus klímaváltozás hatása az egészségre, a biodiverzitásra és az agráriumra – Az MTA Környezet és Egészség Bizottságának ülése az Akadémián

Az MTA Környezet és Egészség Osztályközi Állandó Bizottság 2023. május 23-án a fenti címmel tartott tudományos ülést az Akadémia Nagytermében. A Bizottságon kívül a szervezésben a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Magyar Környezetvédelmi Egyesület és a Magyar Polgári Védelmi Szövetség is részt vett, ami hozzájárult a megjelent hallgatóság jelentős létszámához. Az üléselnöki feladatokat Kosztolányi György, az MTA alelnöke és Poór Gyula a bizottság társelnöke látta el.

Európai Klímakonferencia Varsóban Európai Klímakonferencia Varsóban

Európai Klímakonferencia Varsóban

2023. május 15–16-án rendezték meg a lengyel fővárosban az Európai Klímakonferenciát (European Climate Conference) a Leopoldina Német Természettudományos Akadémia és a Lengyel Tudományos Akadémia (PAN) közös szervezésében. A rendezvényen 45 országból 90 tudós vett részt.

A Népszava interjúja Freund Tamással A Népszava interjúja Freund Tamással

A Népszava interjúja Freund Tamással

A Magyar Tudományos Akadémia pénzügyi helyzetéről, az MTA háromlábra állításáról, valamint a közoktatásról is beszélt a napilap újságírójának, Juhász Dánielnek az Akadémia elnöke.

Freund Tamással készített interjút a Magyar Hang Freund Tamással készített interjút a Magyar Hang

Freund Tamással készített interjút a Magyar Hang

Az MTA 196. közgyűlésén újraválasztott akadémiai elnökkel beszélgetett a Magyar Hang című polgári hetilap és portál. Az Albert Enikő által készített interjú online változata május 23-án jelent meg, és most a szerkesztőség engedélyével teljes terjedelmében közöljük.

Párbeszéd és barátság - Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián VII. Párbeszéd és barátság - Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián VII.

Párbeszéd és barátság - Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián VII.

Párbeszéd és barátság, megzavarás és megnyugvás a művészetben és a tudományban. Ez volt a témája a Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián című programsorozat hetedik rendezvényének, amelyet május 22-én tartottak az MTA Székházában. A tudomány, a képzőművészet, a zeneművészet és a borkultúra találkozásáról szóló eseményen koncertet adott a Liszt Ferenc Kamarazenekar Várdai Istvánnal és Pusker Júliával, megnyitották Maurer Dóra és asztaltársasága L’ Entrée című kiállítását, Liptai Zsolt főborász pedig a Pannonhalmi Apátság Pincészetének borait mutatta be.

  • 2447 találat
  • További