Akadémikusok találkozója a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Akadémikusok találkozója a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen

Akadémikusok találkozója a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen

A BME Dísztermében tanácskoztak a Magyar Tudományos Akadémia műegyetemi tagjai. Kollár László Péter, az MTA főtitkra, aki maga is az intézmény professzora, akadémikustársainak írt levelében kiemelte a BME jelentőségét a hazai tudományos kiválóság megőrzésében. Mint fogalmazott, ez az erő a nemzetközi kapcsolatrendszerrel együtt tud igazán érvényesülni, amelynek megőrzésében és fejlesztésében az akadémikus közösségnek kiemelt szerepe van.

Joggal vagyunk büszkék rájuk - Freund Tamás, az MTA elnöke a két új magyar Nobel-díjasról Joggal vagyunk büszkék rájuk - Freund Tamás, az MTA elnöke a két új magyar Nobel-díjasról

Joggal vagyunk büszkék rájuk - Freund Tamás, az MTA elnöke a két új magyar Nobel-díjasról

A kitartást, az elszántságot, valamint a megismerni vágyást említette Karikó Katalin és Krausz Ferenc legfőbb közös tulajdonságaiként a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Az interjúban arról is beszélt, hogy Karikó Katalin elismerése hívja fel a figyelmet leginkább az alapkutatás jelentőségére. Arra, hogy nem elég akkor elkezdeni foglalkozni egy problémával, amikor vészhelyzet van. Az interjú cikkünkbe kattintva meghallgatható.

Interjú a Mandinerben Freund Tamással Interjú a Mandinerben Freund Tamással

Interjú a Mandinerben Freund Tamással

Nem a magyar szellemi erőforrás és tehetség apadt el, hanem a vele való gazdálkodásunk elégtelen – mondta a Magyar Tudományos Akadémia újraválasztott elnöke a Mandiner című hetilapnak adott, az online kiadásban június 4-én megjelent interjúban. Freund Tamás arról is beszélt, hogy az MTA-nak vissza kellene szereznie az alapkutatási támogatási forrásokat, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokat (OTKA) és az Élvonalat, egyesítve az Akadémián működő Lendület pályázatokkal. A közoktatással kapcsolatban elmondta: úgy látja, tényleg krízishelyzet van, olyan súlyos a tanári létszámhiány, hogy ha még így megy néhány évig, abból katasztrófa lesz, és generációk kerülnek veszélybe. Őry Krisztina interjúja.

A Népszava interjúja Freund Tamással A Népszava interjúja Freund Tamással

A Népszava interjúja Freund Tamással

A Magyar Tudományos Akadémia pénzügyi helyzetéről, az MTA háromlábra állításáról, valamint a közoktatásról is beszélt a napilap újságírójának, Juhász Dánielnek az Akadémia elnöke.

Freund Tamással készített interjút a Magyar Hang Freund Tamással készített interjút a Magyar Hang

Freund Tamással készített interjút a Magyar Hang

Az MTA 196. közgyűlésén újraválasztott akadémiai elnökkel beszélgetett a Magyar Hang című polgári hetilap és portál. Az Albert Enikő által készített interjú online változata május 23-án jelent meg, és most a szerkesztőség engedélyével teljes terjedelmében közöljük.

Online adatbázisban olvasható Széchenyi István levelezése Online adatbázisban olvasható Széchenyi István levelezése

Online adatbázisban olvasható Széchenyi István levelezése

Az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete a készülő nyomtatott kiadás mellett online elérhető adatbázisban is közzéteszi Széchenyi István levelezését. A teljességre törekvő, modern kritikai kiadás felbecsülhetetlen értékű forrásanyagot tesz könnyen hozzáférhetővé a történészek és az érdeklődők számára, ezáltal a korabeli magyarországi viszonyok számos rétegének a megismerését is nagymértékben előmozdíthatja. Az 1825 decemberéig tartó első időszakból származó 549 levél már olvasható az erre a célra fejlesztett weboldalon.

  • 400 találat
  • További