FameLab

FameLab az Akadémián – a tudománykommunikációs verseny magyar döntője

A Magyar Tudományos Akadémia és a British Council Hungary 2018-ban első alkalommal Magyarországon is megrendezte a FameLab tudománykommunikációs versenyt. A cél: megtalálni azokat, akik inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos, tudományos témákról. A versenyzőknek három perc áll rendelkezésükre ahhoz, hogy tartalmas, közérthető és jó stílusú előadással győzzék meg a közönséget és a zsűrit.A magyarországi döntőt 2018. május 14-én rendezik az MTA Székházban. A verseny nyertese jut tovább a nemzetközi döntőbe.

2018. május 11.

Program

2018. május 14. 17.00–20.00 (kapunyitás: 16.30)

Helyszín: MTA Székház, Díszterem (1051 Budapest, Széchenyi Istvén tér 9.)

  • Köszöntő: Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
  • Bevezető: Jennie King, a British Council oktatási és kulturális igazgatója
  • 12 inspiráló tudományos előadás
  • Tudományos show, míg a zsűri meghozza döntését
  • Eredményhirdetés, díjátadó. A díjakat átadja: Iain Lindsey OBE, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni május 13-ig ezen a linken lehet.

Az április 5-ei elődöntőn a zsűri 46 résztvevő közül választotta ki azt a 12 versenyzőt, akik megmérkőznek a döntőn május 14-én. Ismerje meg őket!

Boromisza Zsombor vagyok, tájépítészmérnök. Agrárműszaki tudományterületen szereztem PhD-fokozatot (tópartok tájvizsgálati módszerei). A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar dékánhelyetteseként dolgozom, nagyon szeretek tanítani, oktatásfejlesztéssel, szakmanépszerűsítéssel, környezeti neveléssel foglalkozni. Hiszek benne, hogy a táj értékeit, folyamatait meg kell ismerniük az embereknek: nincs tájvédelem (a táj adottságainak, értékeinek megőrzése) a társadalom tudatossága, érzelmi kötődése, érdeklődése, támogatása nélkül. Ha az előadásaim után néhányan energikusak lesznek, kedvük lesz tájakat felfedezni, és aktív szereplői lesznek a tájvédelemnek, elégedett leszek!

Fiser Béla vagyok, kárpátaljai, magyar, keresztény, kutató és tanár. A kémia, biológia és fizika hármasának határán, számítógépes kémiai modellek segítségével vizsgálok különböző természeti jelenségeket és ipari folyamatokat. 2013–2016 között Marie Skłodowska-Curie kezdő kutatóként Spanyolországban, Olaszországban és Angliában dolgoztam. 2016 végétől a Miskolci Egyetem Kémiai Intézetében többek között új típusú poliuretánok tervezésével foglalkozom. 2017 nyarától óraadó vagyok a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. Nemrég az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjának köszönhetően önálló kutatásokba kezdhettem. A Marie Curie Alumni Association (MCAA) Magyar Tagozatának titkára, illetve a Momentum Doctorandus és a NFTÖ Alumni közösség tagja vagyok. Hiszek abban, hogy a tudomány mindenkié. Az egyik kollégámtól hallottam, hogy Magyarországon is lesz FameLab. Úgy gondolom, ez egy kiváló lehetőség arra, hogy közelebb vigyük a tudományt mindenkihez, s érthetővé, érthetőbbé tegyük a természetet.„..nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené.” (Róm 9,16)

Jenei Péter vagyok, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai Intézetének tudományos munkatársa. Kutatásaimat elsősorban anyagtudományi témában végzem, az oktatómunkám során viszont legfőképp fizikatanár szakos hallgatókat tanítok. Nagyon fontosnak tartom, hogy a tanárok érdekesen és inspirálóan tudjanak a természettudományokról beszélni. A jelentkezésemet elsősorban az motiválta, hogy én is fejlődjek ezen a téren, és ezáltal hatékonyabban tudjam képezni a jövő fizikatanárait erre a nagyon fontos feladatra.

Kis-Tóth Ágnes vagyok, és azért ugrottam fejest a FameLab világába, mert itt egyszerre két szerelmemnek hódolhatok: a tudománynak és a tanításnak. Engem először a matematika varázsolt el, és mire észbe kaptam, már az ELTE-n tanultam matematikusnak. Egyetemi éveim alatt a legnagyobb felfedezést akkor tettem, amikor rájöttem, mennyire klassz dolog tanítani. Ezért eleinte egy magániskolában, majd nyolc éven át a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán béleltem matekkal a friss egyetemisták fejét. Valahol útközben eszméltem rá, hogy a fizika túl érdekes ahhoz, hogy nélküle éljek. Így visszaültem az iskolapadba, és a tanítással párhuzamosan megint tanulásra adtam a fejem. Az ELTE-n végeztem előbb a fizika alapszakot, majd a fizikus mesterképzést. Jelenleg éppen a doktori tanulmányaimat folytatom az ELTE Atomfizikai Tanszékén, asztrofizika szakterületen. Témám a kozmológiai ionizált buborékok spektrumának modellezéséről szól. A kíváncsiság és a lelkesedés hajtott, amikor útra keltem a matematika és a fizika világában, most is ezek vezetnek, és pont ugyanezt a kíváncsiságot és lelkesedést szeretném másokra is ráragasztani, mert a tudomány mindennap körülvesz minket, és csodákra képes.

Miskolczi Christina vagyok. 2017-ben az ELTE TTK idegtudomány és humánbiológia MSc-szakirányon végeztem, jelenleg az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben (MTA KOKI) kutatok doktorandusz-hallgatóként, ahol főként a gyermekkori szociális stressz és a felnőttkori kóros agresszió kapcsolatát és idegrendszeri háttérfolyamatait vizsgáljuk egereken (sosem hittem volna, hogy hatévesen szerzett karatetudásom itt is kamatoztathatom). Azért jelentkeztem a versenyre, mert az általános tájékozatlanságnak, az áltudományok térhódításának csak az szabhat gátat, ha a kutatók a saját szakterületükön belül szerzett hasznos tapasztalataikat érthető formában megosztják az emberekkel. Egyik fő példaképem, Oliver Sacks a neurológiai zavarokkal küzdő pácienseinek az esettanulmányait közérthető és élvezetes formában írta meg, és az agy működése iránt érzett rajongása sokakat megfogott. Ezt szeretném elérni én is.

Mokos Judit vagyok, elméleti evolúcióbiológus. Napjaimat az ELTE Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszék doktorandusz-irodájának egyik nagyon kényelmes foteljában töltöm. A fotel elengedhetetlen munkaeszköze minden elméleti biológusnak, csakúgy, mint a számítógép, aminek segítségével az életből vett adatok alapján olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy miért adományoz valaki névtelenül, mi a jó abban, ha ismeretleneknek segítünk, és hogy miért lesz valaki menő, ha segít. Az elmúlt években kutattam állatok csajozási szokásait Angliában, voltam növényszakértő a Börzsönyben, foglalkoztam hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával Budapesten, és amikor éppen nem tudománykodok, akkor a szépirodalomba kontárkodom bele. Gyerekkorom hősei David Attenborough és Jane Goodall, náluk Superman sem menőbb. Szeretnék olyan kutató lenni, aki képes elmondani a barátainak és az anyukájának, hogy mivel foglalkozik anélkül, hogy az őt hallgatók összes haja kiesne a hárombetűs rövidítésektől. Semmit sem ér a kikutatott dolog, ha nem értik az emberek. A tudomány mindenkié!

Molnár Orsolya vagyok, 2007-ben végeztem az ELTE-n biológusként, majd ugyanitt szereztem a doktorimat ökológiából, illetve evolúcióbiológiából. Az ezt követő években Amerikában és Brazíliában folytattam a kutatásaim, amiket ma az ELTE és a Madridi Természettudományi Múzeum közreműködésével végzek. A kutatás mellett folyamatosan oktattam külföldön, jelenleg pedig idehaza az ELTE-n, illetve a Duna International College-ban. Számomra az előadások legfontosabb és legélvezetesebb része, ha megoszthatom a hallgatósággal a felfedezés örömét. A tudománykommunikáció legfőbb célja szerintem, hogy bepillantást nyújtsunk abba a folyamatba, amiben lerántjuk a leplet a bennünket körülvevő világ működésének apró részleteiről. Nemcsak én szolgálok remélhetőleg érdekes és tanulságos anekdotákkal, hanem a hallgatóság révén lehetőségem van kiszakadni a kutatás elefántcsonttornyából, és egy kívülálló szemével nézhetek saját munkámra. Ars poeticám szerint egy tudományos előadás sohasem egyirányú ismeretátadás, hanem egy intellektuális párbeszéd kezdete, amely akár a kutatás maga, izgalmasan kezdődik, és ismeretlen kalandokba vezet.

Papp Benjamin Tamás vagyok, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának ötödéves orvostanhallgatója. Bioinformatika és elméleti immunológia témakörben másodéves korom óta kutatok. Három éve tanítok élettant másodéves orvostanhallgatóknak, amit nagyon szeretek csinálni. Kiskorom óta a tudományt népszerűsítő médiumok – videók, könyvek, magazinok –, továbbá néhány tanárom kiemelkedő hozzáállása motivált arra, hogy tudományos pályát válasszak. Szeretnék egykori mentoraim nyomdokaiba lépni, és minél szélesebb közönséggel megismertetni a tudomány szépségeit, hiszen az életünk részét képezi, bármit válasszunk is hivatásunknak. A FameLab verseny szellemisége tükrözi azt a hozzáállást, ami a tudomány felé sodort engem, így nagyon megtisztelőnek érezném, ha én képviselhetném hazámat a nemzetközi versenyen.

Pintér Gergő vagyok. Az ELTE matematika szakán végeztem 2010-ben. Jelenleg az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben dolgozom, fő projektem most a PhD-m befejezése. Óraadóként tanítok időnként a BGE-n, a BME-n és az ELTE-n. 2011 óta az általam létrehozott MateMorfózis előadás-sorozat keretében tartok előadásokat laikus közönségnek informális helyszíneken: budapesti underground szórakozóhelyeken és nyári fesztiválokon. A 2016-os TEDxYouth szereplésem óta próbálok nyitni más irányokba is a MateMorfózissal, több televíziós műsorban szerepeltem vele, összeraktam az előadásokból egy szabadon választható kurzust az ELTE-n, csináltam programot az OFF Biennálén. Tudománynépszerűsítési ars poeticám szerint nem a tudomány népszerűsége a fontos, hanem az, hogy az emberek érezhessék, a saját gondolkodásukon keresztül is lehet közük a tudománnyal átitatott világhoz.

Rózsa Lajos Biológusként végeztem, de mivel a növényeket nem ismerem, hadd mondjam így: zoológus vagyok. Sok éven át egyetemeken tanítottam, majd váltottam, és azóta az MTA egyik kutatócsoportjában dolgozom. Az állatok (köztük az ember) és kórokozóik kapcsolatát kutatom, e kapcsolatok evolúciós, ökológiai és viselkedési vonatkozásairól írok cikkeket és könyveket. Nemcsak az új kutatási eredmények motiválnak, de vonzanak a tudománytörténeti kérdések is, mint pl. a biológiai hadviselés története vagy a csalók és sarlatánok szerepe a tudományban. Alapítása óta minden évben részt veszek Szatmárnémetiben a Darwin-napon. Barátaimmal ilyenkor nappal az iskolás gyerekeknek, este pedig a kocsmabeli érdeklődöknek tartunk előadásokat az evolúcióról, természet-tudományról és természetvédelemről. Tényleg, Önök szerint meg kell menteni a kihalástól a természetben élő és különösen ritka parazita és patogén fajokat?

Szilágyi Szabolcs vagyok. Négyévesen szerencsésen túléltem egy drótemberkés-konnektoros kísérletet. Úgy hiszem, abban a pillanatban született meg a természettudományok iránti szerelmem. Az azóta eltelt húsz évben virágzó kapcsolatunk volt, ám elköteleződésünk gyümölcse most kezd csak el igazán beérni. Szerteágazó témáim mindig hallgató fülekre találtak, magyartanár édesanyámnak köszönhetően a tudománykommunikáció ugyanis a véremben van. De nem csupán beszélek a tudományról, csinálom is. Hardcore DIY rajongóként építettem már lánctalpas robottól kezdve 3D nyomtatón át vákuumkamrás plazmaberendezésekig sok mindent, továbbá számos startup- és ötletpályázaton is sikeresen szerepeltem (MVM EDISON, VISION2024, Vállalkozz Józsefváros!). Szakmai példaképeim olyan YouTube-alkotók, akik tehetségüknek köszönhetően több millió nézőt oktatnak-szórakoztatnak (pl. SmarterEveryDay, Veritasium, SciShow, FullyCharged). Célom ennek az online műfajnak a meghonosítása a magyar nyelvű közönség számára, ezért is neveztem be a FameLab versenyre. Környezetmérnökként végeztem a BME-n, jelenleg ugyanott folytatom mesterképzésemet, majd pedig a doktori fokozatomat is ott kívánom megszerezni.

Vámi Tamás Álmosnak hívnak, a genfi székhelyű CERN egyik kutatócsoportjának vezetője vagyok. Középiskolás korom óta végzek kutatómunkát, eleinte anyagtudományi témában, 2012 óta pedig a részecskefizika/detektorfizika területén az MTA Wigner FK-ban, a CERN egyik magyar intézményében. Kutatásaink célja a világot átfogó (amúgy mindenkit érdeklő) fundamentális kérdések megválaszolása. Fontosnak tartom a tudás átadását is, ezért középiskolások egyéni mentorlásával is foglalkozom. Az egyik életcélom, hogy megismertessem az emberekkel, hogy a fizika nem a középiskolában tanultakról, hanem a mindenki számára érdekes kérdésekről szól. A FameLab tökéletes fórumnak bizonyul e cél elérésére, és remélem, hogy segítségével sok ember szívéhez viszem közelebb a tudományterületet.

Zsűri

Török Szabina – az MTA doktora, környezeti kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Környezetfizikai Laboratóriumának vezetője.

Joós Andrea – biológiatanár, tréner, előadó, rádiós és televíziós műsorvezető, az Élménybiológia blog alapítója.

Kereszturi Ákos – bolygókutató, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főmunkatársa, a Magyar Csillagászai Egyesület alelnöke.

Málnay Barnabás – a Smartware.Tech befektető társaság alapító partnere és a pán-európai EIT Digital Akcelerátor üzletfejlesztője.

Műsorvezető

Zsiros László Róbert – tudománykommunikációs szakértő, rádiós műsorvezető, a Szertár projekt alapítója.