FameLab

FameLab 2021

Az idei FameLab-et rendhagyó, online formában rendezzük meg. Jelentkezzen 2021-ben az előadás feltöltésével a világ vezető tudománykommunikációs versenyére!

2021. március 24.

Figyelem! A jelentkezési határidőt május 9-ig meghosszabbítottuk!

FameLab - felhívás kutatóknak, egyetemistáknakFor English, please click here

A FameLab a világ egyik vezető tudománykommunikációs versenye. Célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait - azokat az embereket, akik a 21. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos témákról. Világszerte egyre nagyobb szükség van arra, hogy a kutatók hatékonyan és mindenki számára jól érthetően kommunikálják a tudományos eredményeket.

2007 óta több mint 10 000 fiatal kutató vett részt a programban világszerte. Idén is közel 30 ország csatlakozott a versenyhez, és a nemzetközi döntőt a Cheltenhami Tudományos Fesztivállal közösen rendezzük meg.

FameLab Magyarországon

Itt a lehetőség csatlakozni a magyarországi versenyhez! A program a British Council és a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében valósul meg. A kiválasztott résztvevők egy kétnapos tudománykommunikációs mesterkurzuson vesznek részt, amelyet a téma legjobb brit szakértői tartanak. A győztes képviselheti Magyarországot a FameLab Nemzetközi Döntőjén, valamint értékes nyereményben is részesül.

Jelentkezés

A versenyre 18 éven felüli, természettudományi, műszaki, orvosi vagy matematikai témával foglalkozó diákok, kutatók vagy tanárok jelentkezését várjuk.Regisztráljon a FameLab-re!

A résztvevőknek három percük van, hogy meggyőzzék a zsűrit és a közönséget a tehetségükről egy olyan előadással, amelynek értékelésében a tartalom, a közérthetőség és a személyes karizma egyaránt számít. Az előadás nyelve magyar vagy angol lehet.

Az elődöntőre 2021. május 9-ig lehet regisztrálni a jelentkezési lap kitöltésével és egy videó feltöltésével. A mesterkurzus várhatóan augusztus végén, az országos döntő pedig szeptemberben lesz.

Milyen videót várunk?

  • A videó teljes időtartama ne legyen több, mint 3 perc;
  • A feltöltött fájl neve tartalmazza a jelentkező nevét;
  • A képminőség nem elsődleges, de kérjük, figyeljen, hogy háttérzajoktól mentes legyen;
  • Lehetőleg vágás nélküli legyen, és effekteket, digitális animációkat, vágóképeket, illusztrációkat semmiképp ne tartalmazzon;
  • Akárcsak a személyes előadás során, csak annyi szemléltetőeszközt használjon, amennyit kézben elbírna.

A videó készítéséről Zsiros László Róbert, a Szertár projekt alapítója és a FameLab magyarországi döntőinek műsorvezetője készített egy segítő videót a 2020. évi versenyre, amely itt megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=q2HsS0zxr60