FameLab

FameLab 2019

2019-ben is megrendezzük a népszerű FameLab tudománykommunikációs versenyt. A szabályok ugyanazok, a helyszínek bővülnek. Jelentkezni március 24-ig lehet!

2018. november 16.

FameLab Magyarországon és világszerte

A magyarországi versenyt a Magyar Tudományos Akadémia és a British Council szervezi. A regionális válogatók és az elődöntőt követően a magyar döntő győztese képviseli az országot a FameLab nemzetközi döntőn a júniusi Cheltenham Tudományos Fesztiválon.

Az első FameLab-et az angliai Cheltenham Tudományos Fesztivál szervezte. 2007-től a British Council közreműködésével a verseny nemzetközi lett, és az elmúlt tizenegy évben több mint 10000 fiatal kutató vett részt rajta a világ minden tájáról. 2019-ben közel 30 országban rendeznek versenyeket.

Jelentkezés

  • Időpontok

A budapesti elődöntő időpontja 2019. április 5, melynek résztvevői közül a legjobbak részt vesznek a mesterkurzuson (várhatóan 2019. április 27-28.) és a 2019. május 13-i döntőn.

  • Kik jelentkezhetnek?

18 éven felüli, természettudományi, műszaki, orvosi vagy matematikai témával foglalkozó diákok, kutatók vagy tanárok regisztrálhatnak a FameLab-re. A regisztráció előfeltétele az aktív jogviszony megléte egy magyarországi egyetemmel vagy kutatóintézettel.

A FameLab célja új tehetségek felkutatása, ezért jelentős tudománykommunikációs vagy nyilvános kommunikációs tapasztalattal rendelkező jelentkezők regisztrációját nem fogadjuk, pl. PR referensek, művészek, előadóművészek, újságírók és más, tudományos kapcsolattartással foglalkozó kutatóintézeti dolgozók.

  • Hol lesznek a verseny helyszínei?

A FameLab regionális elődöntőit Budapesten, Miskolcon, Pécsett és Szegeden tartjuk. Az elődöntő és a döntő várhatóan Budapesten lesz. Kérjük, hogy a regisztráció során jelölje meg, hogy melyik regionális helyszín ideális az Ön számára.

  • Mik az előadás formai követelményei?

Minden előadás legfeljebb három perc hosszú lehet (az időt a helyszínen egy kijelzőn mutatjuk). Nem használható PPT vagy egyéb elektronikus szemléltetőeszköz, csupán annyi, amennyit a versenyző kézben a színpadra tud vinni.

  • Mik az értékelési szempontok?

Az értékelésben a tartalom, a közérthetőség és a személyes karizma egyaránt számít. A témának mindenképpen a fent megjelölt tudományterületek egyikéhez kell tartoznia. Nem feltétlenül szükséges a saját kutatási témáról előadni, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a saját témájáról mindenki meggyőzőbben tud beszélni.

  • Milyen nyelven tartsam meg az előadásomat?

Az előadás nyelve magyar vagy angol lehet. A nemzetközi döntőben angol nyelven kell majd előadni.

  • Hány előadást kell előkészíteni a regisztrációhoz?

A regisztrációhoz két előadás címét és rövid leírását kell megadni. Az első fordulóban ezekből egyet kell előadni. Ezt követően minden fordulóra új előadást kell előkészíteni, melyek témája egyezhet, de tartalmában eltérőnek kell lennie az előzőtől.

A nemzetközi döntőre két angol nyelvű előadást kell előkészíteni.

  • Mi az a mesterkurzus, és ki vesz részt rajta?

Az elődöntőn jó eredményt elérő versenyzők továbbjutnak az országos döntőbe. A döntősök egy kétnapos mesterkurzuson vesznek részt, ahol egy brit és egy magyar tréner segít az előadások tökéletesítésében, a kommunikációs technikák elsajátításában.

Inspirációnak megtekinthetőek a 2018-as magyar és nemzetközi döntők!