FameLab

FameLab Magyarország 2018

A Magyar Tudományos Akadémia és a British Council Hungary együttműködésében 2018-ban első alkalommal Magyarországon is megrendezik a FameLab versenyt. A FameLab a világ vezető tudománykommunikációs versenye, célja, hogy megtalálja azokat az embereket, akik a 21. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos, tudományos témákról.

Mi a FameLab?

A FameLab a világ vezető tudománykommunikációs versenye. Célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait – azokat az embereket, akik a 21. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos, tudományos témákról. A versenyzőknek három perc áll rendelkezésükre, hogy jó benyomást gyakoroljanak a bírákra és a közönségre az előadás tartalmával, közérthetőségével és karizmatikus stílussal.

A tudomány kommunikációja világszerte növekvő elvárás. Ha a szakértők komplex ötleteiket érthetően és érdekesen tudják előadni

  • bátorítják a tudósok jövő generációit
  • elősegítik a tudomány elfogadottságát és szerepének jelentőségét a társadalomban
  • növelik munkájuk anyagi és szellemi támogatottságát.

Legyen humoros, informatív és lelkesítő – egy igazán sugárzó személyiséget keresünk!

FameLab International

A brit Cheltenham Fesztivál indította el az első FameLab versenyt 2005-ben, és 2007-ben a British Councillal együttműködve nemzetközi porondra vitték a formulát. Azóta több mint 9000 tudós vett részt a versenyen a világ minden tájáról.

2018-ban 29 ország rendez nemzeti versenyt egy Európát, Amerikát, Afrikát, Ázsiát és a Közel-Keletet felölelő hálózatban.

FameLab Magyarország

A Magyar Tudományos Akadémia és a British Council Hungary együttműködésében 2018-ban első alkalommal Magyarországon is megrendezésre kerül a FameLab verseny.

Jelentkezhetnek mindazok, akik 18. évüket betöltötték, és természettudományos, műszaki, informatikai vagy matematikai tanulmányokat folytatnak, kutatnak, vagy egyéb tudományos munkakörben dolgoznak.



Jelentkezését leadhatja online a regisztrációs lap kitöltésével, vagy a FameLab appon keresztül. A regisztráció határideje 2018. március 26.

Csatlakozzon élvonalbeli kutatást végző kutatók globális hálózatához! A FameLab korábbi résztvevői TEDx beszédeket tartottak, könyveket írtak, miniszterek és vezérigazgatók lettek, és számos díjat nyertek kiemelkedő kutatásaikért a tudományterületükön.

A FameLab Magyarország döntősei részt vesznek egy kétnapos mesterkurzuson, melyet tapasztalt brit instruktorok tartanak. A mesterkurzuson résztvevők jelentősen fejleszthetik kommunikációs képességeiket. Az országos döntő nyertese pedig elutazik a Cheltenham Tudományos Fesztiválra, a FameLab International döntőjére, és további nemzetközi kapcsolatokat építhet ki, melyek túlmutatnak az országhatárokon, rendszereken és tudományterületeken.

Jelentkezhetnek

  • Egyetemi hallgatók, akik természettudományi, informatikai, műszaki, vagy matematikai területen folytatnak tanulmányokat. A versenyen 18 éven felüliek vehetnek részt.
  • Doktoranduszhallgatók, óraadók és egyetemi tanárok a fenti tudományterületeken.
  • Középiskolai szaktanárok releváns végzettséggel.
  • Egyéb szakértők, akik alkalmazott kutatásokkal foglalkoznak a releváns területeken.

Figyelemmel arra, hogy a FameLab célja új tehetségek felkutatása, jelentős tudománykommunikációs vagy nyilvános kommunikációs tapasztalattal rendelkező jelentkezők regisztrációját nem fogadjuk, pl. PR referensek, művészek, előadóművészek, újságírók és más, tudományos kapcsolattartással foglalkozó kutatóintézeti dolgozók.

Kérjük, hogy kérdés esetén írjon nekünk bizalommal.


Szabályok

  • A beszéd időtartama 3 perc.
  • A beszéd témája a természettudomány, műszaki tudományok, orvostudomány, informatika vagy matematika.
  • Az előadás során nem használható PowerPoint, Prezi, vagy egyéb elektronikus prezentációs eszköz.
  • Az előadó annyi szemléltető eszközt használhat, melyet egymaga a színpadra tud vinni. Előkészítésre nem biztosítunk többletidőt.
  • A beszédet egyedül kell megtartani, más személyt nem vonhat be az előadásba.
  • Amennyiben továbbjut az országos döntőbe (2018. május 14.), elő kell készítenie egy második prezentációt, melynek témája megegyezhet a selejtezőben előadottal, de lényegesen eltérő tartalommal kell rendelkeznie.
  • Az előadások és a rendezvény nyelve magyar mind az elődöntő, mind a döntő során.

A Cheltenham Fesztivál keretében tartott FameLab International nyelve angol, de ez ne okozzon aggodalmat. A magyarországi döntő nyertese számos más ország tudósaival fog részt venni a versenyen, és szükség esetén igénybe vehető nyelvi felkészítő és egyéb nyelvi segítség.

IdőpontHelyszínEsemény
2018. február 20-március 26.onlineFameLab regisztráció
2018. április 5.MTA SzékházElődöntő
2018. április 21-22.MátrafüredMesterkurzus
2018. május 14.MTA SzékházOrszágos döntő
2018. június 5-10.Cheltenham Science FestivalFameLab International döntő