Magyar Tudományosság Külföldön

Az MTA külső köztestülete

Az 1994. évi akadémiai törvény hozta létre az MTA köztestületét.

Az MTA - kultúrnemzeti megfontolás alapján - 2000 tavasza óta a magukat magyarnak (is) tartó, tudományos fokozattal rendelkező, a világ bármely pontján élő és dolgozó kutatóknak felajánlotta azt a lehetőséget, hogy belépjenek az Akadémia köztestületébe.

Az MTA köztestületének külső tagságára jelentkezők az Akadémiai Adattáron keresztül kérhetik felvételüket. Bővebb információval a Határon Túli Magyarok Titkársága áll rendelkezésre.

Az Akadémiai Adattárban kitöltött elektronikus űrlapot kinyomtatva és aláírva, a tudományos fokozat meglétét igazoló dokumentum másolatával együtt a Határon Túli Magyarok Titkárságának címére kérjük postázni.

A köztestületbe történő jelentkezés folyamatos. A jelentkezések elbírálására a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság jogosult.

Az MTA névre szóló, elnöki aláírással hitelesített oklevél megküldésével ismeri el a köztestületi külső tagságot. Okleveleket évente két alkalommal küldünk, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság tavaszi, illetve őszi ülését követően.

Az MTA külső köztestületi tagjaira kereshet az Akadémiai Adattárban, ide kattintva.