Filmklub az Akadémián

A régi fény ragyogjon – Szigetvár 1566

Szigetvári hagyományőrzők által eljátszott csatajelenetek, animációs filmrészletek és megszólaló történészek színesítik Gerebics Sándor hiánypótló alkotását. 2019. január 30-án mutatták be a Filmklub az Akadémián keretében A régi fény ragyogjon – Szigetvár 1566 című filmet.

2019. február 18.
Hagyományőrzők a Díszterem bejáratánál (magyar katonák) Szigeti Tamás

„Zrínyi Miklós hősiessége arra mutat rá, hogy nem a győzelem, hanem a helytállás ad okot az emlékezetre. Hiszen katonái több mint egy hónapig tartóztatták fel a támadó török erőket, akik csak mintegy 25 ezer katonájuk elvesztésével tudták bevenni a várat” – emlékeztetett beszédében az ostromra Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, EMMI Szigeti Tamás

A film készítésének ötletét Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója adta. Az ostrom legfontosabb pillanatát, a kitörést mutatja be a film, melyet több száz szigetvári hagyományőrző az évforduló alkalmából a helyszínen minden évben eljátszik.

„A történelem fontossága ebből a filmből is kiderül. A történelem több, mint érettségi tantárgy. A történelem érték” – mondta el a film utáni beszélgetés során Varga Szabolcs történész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet munkatársa.

Hagyományőrzők a Díszterem bejáratánál (török katonák) Szigeti Tamás

„Az alkotás mögött ott van az a sok munka, amit a Szigetváriakkal és az ország hagyományőrzőivel, több száz emberrel az elmúlt években megvalósítottunk” - hangsúlyozta Hóvári János történész, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója. „Az 1566. évi csata egy olyan sorsdöntő magyar történelmi esemény, mely az érzelmeinkben is itt van velünk. A kitörést mindannyian ismerjük. 2016-ban, az emlékév alkalmából kibővítettük az emlékezésvilágot és megkerestük a hagyományőrzőket, ezt mutatja be remekül a film. Az ő világuk egy olyan értékrend, értékvilág amelyet valahogy tovább kell vinni” – fűzte hozzá Hóvári János.

Gerebics Sándor filmrendező, Fodor Pál főigazgató (MTA BTK), Varga Szabolcs történész (MTA BTK TTI) és Hóvári János főigazgató (MANK)

„Nagyon támogatom, hogy Magyarországon szülessenek történelmi filmek. A török világban tapasztaltam, hogy micsoda eredményeket értek el azzal, hogy az elmúlt 20 évben „szakmányban” gyártják a történelmi filmeket” – mondta el Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója. „A mai világban a film nélkülözhetetlen, reméljük, hogy játékfilmek is készülnek majd” – fűzte hozzá a főigazgató.

„Számunkra ez nem hobbi, hanem életforma. Nem csak olvasni és tanulni szeretjük a történelmet, hanem át is éljük azt” – hangsúlyozta a hagyományőrzők munkáját Turbók Attila hagyományőrző, aki Zrínyi Miklóst alakította a filmben.

Kátai Zoltán énekmondó Szigeti Tamás

A vetítés alkalmából szervezett műsorban Bartók Béla: Allegro Barbaro című darabját Gerebics Sándor Gábor adta elő. Az est során fellépett még Peti-Peterdi Réka, a film narrátora, Ötvös Gábor zeneszerző-zongoraművész, Szimicsevics Judit fuvolaművész, valamint Kátai Zoltán énekmondó.

Nézze meg a Boldogasszony Anyánk című dalra alkotott klipet (hossza: 4’30”). A zenei átirat Ötvös Gábor zongoraművész és Szimicsevics Judit fúvólista alkotása, mely a film inspirációja alapján született, a filmben elhangzó dalra.