Rádiócsillagászok, természetőrök, Kazinczy Ferenc – április 10-től ismét Filmklub az Akadémián

A hazai rádiócsillagászat nagy alakjai, Kádár János 1956. novemberi árulása, a természetőrök munkájának kihívásai, Kazinczy Ferenc kevéssé ismert arca, Weiss Manfréd családjának története – idén tavasszal nyolc héten át ismét izgalmas, változatos tematikájú filmekkel várjuk az érdeklődőket az április 10-én induló „Filmklub az Akadémián” programjaira. Látogasson el Ön is vetítéseinkre az MTA Székházába!

2019. március 26.

Ahogy a korábbi években már megszokhatták, a sorozatban idén is széles kínálatból választhatnak az érdeklődők: a bemutatandó filmek a természet- és társadalomtudományi területeket egyaránt felölelik. Babos Tamás 4 nap – Kádár János árulása című munkájában az 1956. november 1. és 5. közötti történéseket és bennük Kádár János szerepét dolgozta fel. Zsalakó István Tizenkét pokol című filmjében az első világháború isonzói csatáinak kevésbé ismert részleteit eleveníti fel történészek és hagyományőrző csoportok segítségével. „Kazinczy Ferenc sokkal több volt annál, mint amilyennek az irodalomtankönyvekből ismerjük” – vallja Vojtkó Ferenc rendező, akinek Jót, s jól című életrajzi alkotásában Kazinczy lelkisége és kora szellemisége is kirajzolódik. Katona Zsuzsa a közelmúltban készült történelmi dokumentumfilmjében a 20. század elején Csepelen Európa egyik legjelentősebb gyárüzemét megalapító Weiss Manfréd családtörténetének nyomába ered.

A természetfilmek között Szendőfi Balázs, Mosonyi Szabolcs és Tóth Zsolt Marcell alkotásával találkozhat a közönség. Szó lesz a Tátra vizeiben élő természetes halközösségekről és tájidegen fajokról, a Balaton és környezete élővilágáról, valamint a hazánk nemzeti parkjaiban dolgozó természetvédelmi őrök áldozatos munkájáról. A sorozat nyitódarabja Thernesz Vilmos és Tóth L. Viktor a rádiócsillagászat nemzetközi és hazai nagyjait bemutató filmjének kifejezetten erre az alkalomra elkészült magyar változata lesz.

A vetítéseket minden alkalommal kötetlen beszélgetés követi, melynek vendégei a film készítői mellett meghívott kutatók, szakértők lesznek. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A vetítések 17.30 órakor kezdődnek az MTA Székház Dísztermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.). Jelentkezni az egyes programokra kattintva lehet.


Részletes program és regisztráció:

2019. április 10. szerda, 17.30

Thernesz Vilmos, Tóth L. Viktor: Radio Universe (2019, 36 perc)

Film a rádiócsillagászatról, mely 2009–2011 között forgatott interjúk alapján készült, egyúttal a magyar változat bemutatója.
Az alkotók a filmről:
Minden sugároz. A filmben rácsodálkozunk arra, hogy az egyéni intuíció és a fáradságos csapatmunka hogyan vezetett el egy új tudomány megszületéséhez. Neves, köztük Nobel-díjas tudósok mesélnek nekünk. Velük kalandozunk a mérnöki és természettudományok világában térben és időben. Felkeressük Európa ikonikus csillagászati műhelyeit, és a világegyetem távoli zugait, hegytetőkre repülünk, megmászunk óriás rádióteleszkópokat. Beszélgetünk a rádiócsillagászat atyjaként számon tartott Grote Reberrel, és anekdotákat, emberi vallomásokat hallgatunk meg a tudomány szerelmeseitől a megismerésről.

A vetítés utáni beszélgetés vendégei:

Frey Sándor rádiócsillagász (MTA CSFK)
Pacsorasz Viktor vágó
Perger Krisztina rádiócsillagász (ELTE)
Thernesz Vilmos rendező, operatőr
Tóth L. Viktor csillagász (ELTE)

Regisztráció a vetítésre.


2019. április 15. hétfő, 17.30 óra

Babos Tamás: 4 nap – Kádár János árulása (2017, 57 perc)

1956. november 1-jén Kádár János elmondta addigi legmarkánsabb rádióbeszédét a forradalom kezdete óta, amelyben Rákosiék bűnének nevezte a sztálinizmust, dicsőséges felkelésként jellemezte a forradalmat, amely lerázta a nép és az ország nyakáról a Rákosi-uralmat, kivívta a nép szabadságát és az ország függetlenségét, amely nélkül nincs, nem lehet szocializmus. Ugyanez a Kádár János 1956. november 5-én rádióbeszédben közölte az ország népével a magyar forradalmi munkás-paraszt kormány megalakulását, és felszólította a magyarokat a szocialista rend megvédésére, miközben Budapesten elkeseredett, véres utóvédharcokat folytattak a felkelők a fővárosba özönlött szovjet páncélos- és gépesített egységekkel. Mi történt ebben a négy napban?

A vetítés utáni beszélgetés vendégei:

Mitrovits Miklós történész (MTA BTK TTI)
Babos Tamás, a film rendezője
Nóti-Nagy Attila, a film írója és producere

Regisztráció a vetítésre.


2019. április 24. szerda, 17.30 óra

Vojtkó Ferenc: Jót s jól – Kazinczy Ferenc emlékezete (2018, 49 perc)

„Jót, s jól!” – ebben a rövid, de sommás idézetben benne van minden attól az embertől, akit ma csak úgy emlegetnek: a NYELVÚJÍTÓ! Kazinczy Ferenc azonban ennél sokkal több volt. Elszánt, elkötelezett hazafi, aki sokszor szent naivsága okán keveredett szinte lehetetlen helyezetekbe. Sikertelen gazda volt, mert a termés helyett előrébb valónak találta a betűket, az írást, a nyelv művelését. Ugyanakkor jó férj, aggódó édesapa volt, és még inkább újító levéltáros. Ma úgy mondanánk: kreatív elme, aki talentumát a betűk világában élte ki a nemzetéért és a magyar nyelvért.

A vetítés utáni beszélgetés vendégei:

Nyiri Péter igazgató (A Magyar Nyelv Múzeuma, Széphalom)
Vojtkó Ferenc, a film rendezője

Regisztráció a vetítésre.


2019. április 30. kedd, 17.30 óra

Szendőfi Balázs: Hegyek-völgyek halai (2018, 52 perc)

Szendőfi Balázs halkutató filmje a Tátra vizeinek gazdag élővilágát és az azt fenyegető globális és helyi jelenségeket mutatja be. A hegyi folyók természetes halközösségei mellett a tájidegen fajok, a vízierőművek és a klímaváltozás szolgáltak fő témájául, valamint az ezek hatásait vizsgáló és a természetes állapot fennmaradásáért küzdő halkutatók munkája.

A vetítés utáni beszélgetés vendége:

Szendőfi Balázs, a film rendezője
Csányi Béla hidrobiológus

Regisztráció a vetítésre.


2019. május 8. szerda, 17.30 óra

Mosonyi Szabolcs: Vad Balaton (2017, 50 perc)

A Balaton Közép-Európa legnagyobb, sekély vizű tava. Bár nyáron a partjait nyaralók lepik el, a tó és a környezete egész évben szinte hihetetlen természeti kincseket tartogat. A vulkánok, barlangok, mésztufa lépcsők, homokbuckák és szurdokvölgyek az Európai Geopark Hálózat részei, a mocsarak nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek. Ürge és vadmacska, vándorsólyom és holló, tömegesen fészkelő kócsagok és gémek, násztáncot járó balinok. A geológia, a vadvilág és az ember különös házassága teremtette ezt a káprázatos tájat.

A vetítés utáni beszélgetés vendége:

Harangi Szabolcs vulkanológus (MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport)
Mosonyi Szabolcs, a film rendezője
Takács Péter hidrobiológus (MTA ÖK, Balatoni Limnológiai Intézet)

Regisztráció a vetítésre.


2019. május 15. szerda, 17.30 óra

Zsalakó István: Tizenkét pokol (2017, 70 perc)

Egy film a Nagy Háború isonzói csatáiról.
A Zrínyi Katonai Filmstúdió dokumentumfilmet készített az első világháború délnyugati frontján dúlt tizenkét isonzói csatáról. A játékfilmes elemekkel, olasz, szlovén, osztrák, német és természetesen magyar katonai hagyományőrzők közreműködésével forgatott film aktualitását az adja, hogy 1917. október 24-én zajlott le a történelemben caporettói csodaként emlegetett áttörés. Két és fél évig tartó folyamatos, százezrek életébe kerülő védekezés, majd hátrálás után az említett napon a Monarchia csapatai a németek segítségével áttörték az olasz vonalakat, majd a Piave folyóig szorították vissza az ellenséget.

A vetítés utáni beszélgetés vendégei:

Balla Tibor alezredes, az MTA doktora, a film alapjául szolgáló történelmi tanulmány szerzője
Pollmann Ferenc főtanácsos, az MTA doktora, a HM HIM Hadtörténeti Intézet kutatója
Wonke Rezső, a Katonai Filmstúdió vezetője, a film társrendezője
Zsalakó István kommunikációs ágazati főszerkesztő, a film forgatókönyvíró-rendezője
Moderátor:
Katona Csaba történész (MTA BTK TTI)

Regisztráció a vetítésre.


2019. május 22. szerda, 17.30 óra

Mwajas Kriszta, Tóth Zsolt Marcell: Akcióban a természet őrzői (2019, 2×25 perc)

A sorozat a Magyarországon dolgozó természetvédelmi őrök munkáját mutatja be. A tíz nemzeti park elképesztően gazdag környezeti változatossága sokféle kihívás elé állítja a szakembereket: az őrök lóháton, terepjáróval, csónakkal vagy éppen kötélen ereszkedve jutnak el „munkahelyükre”, s a megoldandó feladatok is legalább ennyire változatosak és izgalmasak. A váratlan helyzetek rátermettséget, az apró jelek nyomozói éleslátást, a távolságok kitartást, az ellenfelek bátor és határozott fellépést, a természet pedig szakmai tudást és hatalmas szívet követel szolgálóitól.

A vetítés utáni beszélgetés vendégei:

Bilek Ferenc gyártásvezető
Magos Gábor osztályvezető, Őrszolgálati Osztály, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Mwajas Kriszta utómunka rendező
Tóth Zsolt Marcell rendező-producer

Regisztráció a vetítésre.


2019. május 30. csütörtök, 17.30 óra

Katona Zsuzsa: Az élet ára – A Weiss Manfréd család története (2017, 93 perc)

A 20. század elejére a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek 40 000 alkalmazottjával és modern gépeivel Európa egyik legnagyobb és legmodernebb gyáróriásává nőtte ki magát. A film a magyar ipar-, kultúr- és társadalomtörténetben kiemelkedő szerepet játszó család felemelkedését és kényszerű „bukását”, a zsidó asszimiláció lehetőségeit és lehetetlenségeit dolgozza fel – a középpontba az alapító Weiss Manfréd, majd halála után vejei, Chorin Ferenc és Kornfeld Móric életét állítva, archív képi anyagok és fikciós jelenetek felhasználásával, még élő családtagok és történészek segítségével.

A vetítés utáni beszélgetés vendége:

Katona Zsuzsa, a film rendezője
Ungváry Krisztián történész

Regisztráció a vetítésre.