Nemzeti Víztudományi Program - archívum

Ember és természet: egy csónakban evezünk – interjú Báldi Andrással Ember és természet: egy csónakban evezünk – interjú Báldi Andrással

Ember és természet: egy csónakban evezünk – interjú Báldi Andrással

Májusban több jeles zöld nap is kapcsolódik a természethez, a fenntarthatósághoz. Májusban ünnepeljük többek között a méheket, a madarakat és a biológiai sokféleséget. A víz mint éltető elem mindegyikkel szoros kapcsolatban áll. Milyen összefüggéseket lát mindebben az ökológus? Erről beszélgettünk Báldi Andrással, az Ökológiai Kutatóközpont (MTA Kiváló Kutatóhely) Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport vezetőjével, az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testületének társelnökével, a Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság tagjával.

Vízi rendszerek és ökoszisztéma-szolgáltatások: publikáció a tudáshiányok feltárásáról Vízi rendszerek és ökoszisztéma-szolgáltatások: publikáció a tudáshiányok feltárásáról

Vízi rendszerek és ökoszisztéma-szolgáltatások: publikáció a tudáshiányok feltárásáról

Az édesvízi rendszerekre irányuló ökoszisztéma-szolgáltatás kutatások viszonylag kevésbé előrehaladottak, mint a szárazföldi rendszereké. Ugyanakkor mindkét rendszer sokat nyerne a holisztikus megközelítések révén, mind a tudomány, mind a gyakorlati problémák megoldása terén, hiszen egyetlen társadalmi-ökológiai rendszer részei vagyunk. A vezető szaklapban megjelent kelet-európai hangsúlyt felvállaló tanulmányban kutatói vélemények alapján a legégetőbb tudáshiányok feltárására került sor.

A láthatatlan természeti erőforrás A láthatatlan természeti erőforrás

A láthatatlan természeti erőforrás

Mekkora a felszín alatti vízkészletünk, mire lehetne használni, és melyek a hidrogeológusok előtt álló legfontosabb feladatok a Kárpát-medencében? Ezekről beszélt az mta.hu-nak a Föld napja alkalmából Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testületének tagja.

Víz és a sport Víz és a sport

Víz és a sport

25 év óta a Víz Világnap céljainak népszerűsítésére megrendezett nemzetközi úszóversenyek jubileumi éve alkalmára VÍZ ÉS A SPORT témakörben összegyűjtött tanulmányok, edzői és sportolói vélemények.

Valuing Freshwater Fish is critical for people and nature

The World's Forgotten Fishes report is a celebration of freshwater fishes – and it’s a call to action too. Rivers, lakes and wetlands are among the most biodiverse places on earth. They cover less than 1% of the planet’s total surface, yet they’re home to almost a quarter of all vertebrate species – including over half of all the world’s fish species.

  • 94 találat
  • További