Fiatal Kutatók Akadémiája

IV. Fiatal Kutatók Fóruma a 2020-as MTÜ keretében

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) az MTA májusi közgyűlési hetében szokta megtartani egyik legnagyobb nyilvános programját, a Fiatal Kutatók Fórumát. A Fórum immár negyedik éve egy-egy, a fiatal kutatók számára fontos témát jár körbe rövid előadások segítségével, melyek után a közönség soraiból is érkeznek kérdések, hozzászólások. Idén a koronavírus járvány miatt a programot rendhagyó módon online formában, és a Magyar Tudomány Ünnepe keretében, ősszel rendeztük meg. Témája az MTA doktora cím megszerzésére való felkészülés, a doktori eljárásrend és a cím tudományos pályán betöltött szerepe volt.

2020. november 3.

A konferenciáról készült felvételt itt tekinthetik meg:

A fórum bevezető részében az FKA társelnökei, Prof. Török Péter és Dr. Dékány Éva köszöntötték a résztvevőket, majd Dékány Éva ismertette a Fiatal Kutatók Akadémiájának eddigi tevékenységét, eredményeit és terveit.

A Fórum fő témáját körüljáró részben először az MTA Doktori Tanács elnöke és társelnöke, Prof. Benkő Elek és Prof. Kamarás Katalin akadémikusok mutatták be a nagy tudományterületek (társadalomtudományi, élettudományi és természettudományi) eltérő jellemzőit.

Ezt követően a Doktori Tanács Titkárságának főosztályvezetője, Dr. Rózsa Andrea ismertette az MTA doktori eljárás jogszabályi hátterét és az eljárás részletes menetét. Dr. Kozári Mónika, a Doktori Tanács szakmai tanácsadója és szakreferense egy általa rendelkezésre bocsájtott dokumentumban egyszerű, praktikus tanácsokkal szolgált az MTA doktora címre pályázóknak, kiemelve az alapos előzetes tájékozódás és az összes követelmény teljesítésének szükségességét.

Prof. Kiss László akadémikus, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság tagja arról beszélt, milyen szerepe van az MTA doktori címnek az egyetemi tanárrá történő kinevezésben, és ismertette a MAB egyetemi tanári pályázatok értékelésében végzett feladatait és az alkalmazott kritériumokat. Dr. Kubinyi Enikő FKA tag, az ELTE Etológiai Tanszékének tudományos főmunkatársa saját beadott nagydoktori munkája elkészítésének részletein keresztül mutatta be a nagydoktori címre való felkészülés tapasztalatait.

Az előadásokat követően, illetve azokkal párhuzamosan a Zoom chat felületén lehetőség volt kérdéseket feltenni, melyekre az előadóktól és résztvevőktől is számos visszajelzés érkezett. A Fórumot megtisztelte jelenlétével az MTÜ programsorozat fővédnöke, Prof. Erdei Anna főtitkárhelyettes asszony is. Az idei program sikerét a több mint 220 online résztvevő, és a tervezett program időkorlátján is túllépő aktív vita és párbeszéd is jelezte. Remélhetően az itt elhangzottak sok fiatal kutató felkészülését fogják támogatni a cím megszerzésében.