Megalakult a Fiatal Kutatók Akadémiája

Az MTA közfeladataival összhangban működő, alulról szerveződő tudományos társaság, a Fiatal Kutatók Akadémiája május 7-én tartotta alakuló ülését. Az FKA célja, hogy az Akadémia testületeivel szorosan együttműködve részt vegyen az MTA tudományos tevékenységében, valamint itthon és külföldön képviselje a fiatal kutatók közösségét. Tevékenységével segíteni kívánja a fiatal kutatók szakmai fejlődését, illetve a kutatók és a társadalom közötti kapcsolat erősítését.

2019. május 8.

A Fiatal Kutatók Akadémiájának története három éve, 2016 nyarán kezdődött. Akkor indult meg az az előkészítő munka, amelynek eredményeként 2017-ben, a Magyar Tudományos Akadémia 188. közgyűlésén első alkalommal megrendezték a Fiatal Kutatók Fórumát. Az eseményen a résztvevőknek lehetőségük nyílt megismerni egymás véleményét, javaslatokat megfogalmazni a különböző tudományterületeken dolgozó fiatal kutatók helyzetéről.

További képek a Fiatal Kutatók Fórumáról a képre kattintva nézhetők meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A Fiatal Kutatók Fóruma – amely Lovász László 2. elnöki programjának is része volt – adott lendületet az első olyan nagyszabású felmérésnek Magyarországon, amely a 45 év alatti További információk a Fiatal Kutatók Akadémiájárólfiatal kutatók helyzetét elemezte. Az 1760 ember által kitöltött kérdőíves felmérés legfőbb megállapítása az volt, hogy a tudományos pályát választókat leginkább a felfedezés izgalma és a tudományos elhivatottság motiválja, de a jelentős mértékű pályaelhagyás megelőzéséhez fontos lenne a bérek további emelése, a kutatási források bővítése és az infrastruktúra fejlesztése.

Fotó: Szigeti Tamás

A Fiatal Kutatók Fórumával egy időben megkezdődött egy „Fiatalok Akadémiájá”-nak létrehozását előkészítő munka. Tavaly májusban Pósfai Mihály, az MTA rendes tagja, a fiatal kutatók helyzetével foglalkozó, Lovász László által létrehozott eseti bizottság elnöke ismertette az akkor még „Fiatalok Akadémiája” néven létrehozni tervezett testület alapszabályára vonatkozó javaslatot, Lovász László elnök pedig arról tájékoztatta a Fiatal Kutatók Fórumán részt vevőket, hogy az MTA-n belül senki nem kifogásolta az új szervezet megalapítását, és hozzátette: egy ilyen testület fontos erőforrása lehet az egész magyar tudományos életnek.

Idén januárban a Fiatal Kutatók Eseti Bizottsága megválasztotta a 24 induló tagot, márciusban pedig az MTA Elnöksége támogatólag jóváhagyta az FKA megalakulását.

A Fiatal Kutatók Akadémiája céljai:

  • A tudományos kiválóság elősegítése
  • A motiváció felkeltése és fenntartása a tudományos pálya iránt
  • Tehetséggondozás, mentorálás
  • A hazai fiatal kutatók sajátos nemzedéki érdekeinek képviselete
  • A tudományos pályán érzékelhető egyenlőtlenségek enyhítése
  • A fiatalok és az MTA, a kutatók és a társadalom közelebb hozása egymáshoz
  • Tudományos ismeretterjesztés

Mint az a Fiatal Kutatók Akadémiája alakuló ülésén elhangzott, a legfeljebb 60 fős testületbe 40 – kisgyermeküket nevelők esetében 45 – év alatti, PhD-val rendelkező köztestületi tagok kerülhetnek öt évre. Kiválasztásuk fő szempontja a tudományos kiválóság, valamint tervezett tevékenységük. A Fiatal Kutatók Akadémiájának összetételénél a nemek, a tudományterületek és a földrajzi régiók közötti egyensúlyra törekednek. Az új tagokat az FKA-ba már bekerült kutatók választják évente.

További információ