Eseménynaptár

'Fiatal Kutatók Akadémiája: Tudománykommunikáció – eredmények közvetítése a kutatóktól a társadalomig

Fiatal Kutatók Akadémiája: Tudománykommunikáció – eredmények közvetítése a kutatóktól a társadalomig

A regisztráció lezárult.

Időpont

2019. november 11. 10.30-12.30 óra között

Helyszín

MTA Székház, Kisterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

Program

10.30–10.35: Köszöntő
Dékány Éva, a Fiatal Kutatók Akadémiájának társelnöke

10.35–10.50: A Fiatal Kutatók Akadémiájának és tevékenységének bemutatása
Török Péter, a Fiatal Kutatók Akadémiájának társelnöke

10.50–11.10: How to publish in highly ranked peer-reviewed journals
Prof. Marcel den Dikken (Eötvös Loránd Tudományegyetem; Nyelvtudományi Intézet)

11.10–11.30: Tudományos ismeretterjesztés – a tudós felelőssége
Csupor Dezső (Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar)

11.30–11.50: Eredménykommunikáció: egy intézmény láthatóságának alapjai
Simon Tamás (Magyar Tudományos Akadémia Kommunikációs Főosztály)

11.35–12.30: Nyilvános fórum és vitaülés – Hogyan tehetnénk hatékonyabbá és színvonalasabbá a hazai tudományos eredmények közzétételét?
Moderátor: Török Péter, a Fiatal Kutatók Akadémiájának társelnöke
2 perces hozzászólások és válaszok.

Környezeti és társadalmi problémáink kezelése széles körű hazai és nemzetközi összefogást igényel, melyhez elengedhetetlen az alaposan koordinált kutatómunka, illetve az eredmények hatékony átültetése a gyakorlatba. Ehhez kapcsolódva kiemelkedő jelentőségű a kutatók azon felelőssége, hogy tudományos eredményeiket érthető és meggyőző módon juttassák el a társadalom szélesebb rétegeihez, ezzel is erősítve a társadalom kutatási tevékenység iránti elkötelezettségét és anyagi szerepvállalását, mely utóbbi elkerülhetetlenül szükséges a folyamatos és sikeres kutatási tevékenység fenntartásához.

A tudományos eredmények megfelelő színvonalú nemzetközi publikálása nemcsak az egyes kutatók sikeres életpályájához, hanem a nemzetközi kutatói közösség hatékony együttműködéséhez is kiemelkedően fontos. Marcel den Dikken nyelvész kutatóprofesszor, a Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences levelező tagja 7 éven át töltötte be a Natural Language and Linguistic Theory című D1-es nemzetközi tudományos folyóirat főszerkesztői pozícióját. Angol nyelvű előadásában arra fog rámutatni, hogy mi szükséges a kiemelkedő minőségű, tudományos értéket közvetítő nemzetközi publikáláshoz.

Napjaink digitális forradalmának köszönhetően rengeteg információt kell feldolgoznunk a mindennapokban, ugyanakkor az eltérő forrásokból származó hírek áradatában gyakran nehéz eligazodnunk, hitelességüket és igazságtartalmukat sokszor igazi kihívás megítélni. Az áltudományok által okozott károk anyagi és erkölcsi értelemben is romboló hatásúak, ezért ezekkel szemben a Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) is fel kíván lépni. Előadásában Csupor Dezső FKA-tag (Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar) ismerteti a gyógynövényekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatos, tudományos és ismeretterjesztő tevékenysége kapcsán szerzett tapasztalatait, példákkal illusztrálva a leghatékonyabb tudománykommunikációs stratégiákat.

A kutatók szakmai munkájának értékét és szépségét megfelelő minőségben és szaktudással lehet a leghatékonyabban eljuttatni a társadalom szélesebb köreihez. Ehhez szükség van a kutatók és a médiaszakemberek közös gondolkodására és munkájára is. Simon Tamás biológia–földrajz szakos tanárként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, egy ideig középiskolai tanárként, majd az ORIGO hírportál tudományos rovatvezetőjeként dolgozott, jelenleg az MTA Kommunikációs Főosztályának vezetője. Előadásában a profi médiaszakember szempontjait és tapasztalatait fogja megosztani a hallgatósággal a tudományos ismeretterjesztés területén.

A program zárásaként nyilvános fórum keretében közösen keressük a választ arra a kérdésre, hogy miként lehetne hatékonyabbá és színvonalasabbá tenni a hazai tudományos tevékenységhez kapcsolódó szakmai kommunikációt és ismeretterjesztést, valamint a fiatal kutatók hogyan tudnák az ehhez kapcsolódó erőfeszítéseket eredményesen segíteni.

Kapcsolattartó

Kruppa Fanni

Az esemény honlapja

http://tudomanyunnep.hu