Az MTA Kiváló Kutatóhely pályázat aktuális kiírásai

A Magyar Tudományos Akadémia évtizedek óta az MTA doktora címmel ismeri el az egyéni tudományos kiválóságot. 2021-ben az MTA első alkalommal hirdette meg az MTA Kiváló Kutatóhely pályázatot az egyetemek és a kutatóintézetek, illetve kutatóközpontok keretében működő kutatóhelyek számára, aminek eredményeként 2022-ben 95 kutatóhely nyerte el az MTA Kiváló Kutatóhely minősítést.

A Kutatóhelyeket Minősítő Tanács szakmai előkészítésével a minősítés elnyerésére irányuló pályázatot hirdetett idén júniusban az MTA a piaci szférában működő kutatóműhelyek számára is. Ez a pályázati kiírás szeptemberben módosult.

A módosítás lényege, hogy a pályázati feltételek között felsorolt, a pályázó kutatási egység kutatóira vonatkozó felső létszámkorlát megszűnt.

Az MTA által meghirdetett pályázati felhívás elsődleges célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyar tudományos életben kutatási tevékenységet folytató, vállalkozások keretében működő, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szervezeti egységek számára magas színvonalú kutatómunkájuk elismerésére, egyúttal tudományos teljesítményük nemzetközi mérce szerinti megméretésére.

További részletek a pályázattal kapcsolatban ide kattintva olvashatók.