Fiatal Kutatók Akadémiája

A Fiatal Kutatók Akadémiájának (FKA) tagjai a koronavírus elleni küzdelemben

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) több tagja is részt vesz a koronavírus elleni küzdelemben a frontvonalakon. Ezzel kapcsolatos tapasztalataikról az mta.hu-nak nyilatkoztak.

2020. május 13.

Toldi Gergely, a FKA alapító tagja és vezetőségi tagja, aki egy angliai kórház újszülöttosztályán zajló gyógyító munkájáról számolt be az alábbi interjúban:

https://mta.hu/tudomany_hirei/koronavirus-a-neonatologus-szemevel-interju-toldi-gergellyel-110635

Csuka Dorottya, molekuláris genetikával foglalkozó kutató, a FKA újonnan megválasztott tagja, aki önkéntesként dolgozik a koronavírus-fertőzés laboratóriumi diagnosztikájában. Az alábbi cikkben a járvánnyal kapcsolatos személyes és szakmai tapasztalatairól is beszél:

https://mta.hu/mta_hirei/felrazott-a-kialakult-helyzet--110634

A FKA a Magyar Tudományos Akadémia közfeladataival összhangban működő, alulról szerveződő tudományos társaság, mely kiemelt céljának tartja a hiteles tudománykommunikációt, valamint a kutatók és a társadalom közötti kapcsolat erősítését. A jelenlegi járványügyi veszélyhelyzetben fontosnak tartotta továbbá nyilatkozat formájában megfogalmazni a döntéshozók felé a fiatal kutatók pályázatokkal és kutatómunkával kapcsolatos speciális nehézségeit és a Global Young Academy által írt nemzetközi ajánlások magyar nyelvű fordításában és publikálásában is részt vett.

Az otthonról dolgozó fiatal kutatók számára pedig egy széles körű válogatást tett közzé az elérhető hazai és nemzetközi adatbázisokról.