Fiatal Kutatók Akadémiája

Kutatók Éjszakája 2021 - a Fiatal Kutatók Akadémiája tagjainak előadásai

A Fiatal Kutatók Akadémiája tagjai az idei Kutatók Éjszakáján, 2021. szeptember 24-én is több érdekes jelenléti vagy online programmal készülnek kutatásaikhoz kapcsolódó témákban. Az egyes programokon szó lesz az ikerkutatások szerepéről a bél mikrobiom vizsgálatokban valamint a betegségek epigenetikai hátterének feltárásában (Tárnoki Dávid László), az agyi hajszálerek működéséről (Wilhelm Imola), a terahertzes sugárzásokról és felhasználásukról (Tóth György), a COVID-19 hatásáról a gyermekvállalási tervekre, illetve a tudatos gyermektelenség és a migráció összefüggéseiről (Szalma Ivett), a cirkon kristályok szerepéről a vulkánok kutatásában (Haranginé Lukács Réka), és arról is, hogy miért félünk a szellemektől (Zsidó András Norbert). Lesznek interaktív bemutatók illatos és színes kémiai kísérletekről (Bálint Erika), valamint a vulkáni tevékenységhez kapcsolódóan (Haranginé Lukács Réka), illetve idegenvezetéssel barangolni lehet különleges mikroszkópos felvételek között is (Solymosi Katalin). Az egyes előadásokhoz tartozó részletes leírásokat és linkeket alább találják az érdeklődők.

2021. szeptember 23.

Orvostudományok

21:30-22:00

Tárnoki Dávid László és ikertestvére, Tárnoki Ádám Domonkos előadást tart “Mikrobiom ikerkutatások: milyen titkokat rejtenek az ikrek bélbaktériumai?” címmel.

Helyszín: SE Orvosi Képalkotó Klinika könyvtár

Program rövid leírása:

A mikrobiom baktériumok, vírusok, gombák összessége, amelyek velünk, bennünk, rajtunk élnek. A bél mikrobiom összetétele mindenkinél egyedi, akár az ujjlenyomat, de az élet során mind sokféleségében, mind arányaiban változik, mely betegségek kialakulásához vezethet. De mely betegségek esetén és milyen mértékben? Különleges helyzetet jelent az egypetéjű ikrek vizsgálata, ahol, főleg fiatalabb korban a genetikai különbségek elenyészőek. Előadásunkban bemutatjuk a külföldi és hazai mikrobiom ikervizsgálatok eddigi legérdekesebb eredményeit és szót ejtünk a hazai ikerregiszterről is.

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/semmelweis-egyetem/mikrobiom-ikerkutatasok-milyen-titkokat-rejtenek-az-ikrek-belbakteriumai

22:15-22:45

Tárnoki Dávid László előadást tart “Epigenetikai ikervizsgálatok” címmel.

Helyszín: SE Orvosi Képalkotó Klinika könyvtár

Program rövid leírása:

Az epigenetika a DNS nukleotid sorrend megváltoztatása nélkül végbemenő, sejtosztódás általi magi átörökítést jelenti és ide sorolható minden olyan mechanizmus, amely a génexpressziót a DNS szekvencia módosítása nélkül változtatja meg. Az egypetéjű ikreknél viszonylag sok esetben előfordul, hogy a pár csak egyik tagjánál lép fel egy bizonyos kórkép, míg a másik tagnál nem. Az epigenetikai megközelítés értelmében a betegség megnyilvánulásának különbségei az epigenetikai különbségekre vezethetők vissza. Az új technológiai vívmányok segítenek annak megbecslésében, milyen szinten hasonlítanak vagy különböznek az egypetéjű ikrek azon molekuláris folyamatok szintjén, melyek a fenotípusuk, kinézetük hasonlóságához vagy eltéréseihez járulhatnak hozzá. Előadásunkban szót ejtünk arról, hogyan segíthetnek az ikrek felfedni a betegségek hátterének titkát, példákat mutatva a hazai epigenetikai vonatkozású ikervizsgálatokra is.

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/semmelweis-egyetem/epigenetikai-ikervizsgalatok-1

Biológia

16:00-16:30 és 18:00-18:30

Solymosi Katalin “Állatok, növények és kristályok a mikroszkópban - virtuális fotókiállítás tárlatvezetéssel” címmel online bemutatót fog tartani az ELTE Növényszervezettani Tanszék munkatársainak mikroszkópos felvételeiről magyar nyelven (16:00-16:30 között) és angolul (18:00-18:30).

Program rövid leírása:

Szeretne szembenézni egy ugrópókkal? Belenézni egy növény sejtjeibe? Megcsodálni a kristályok hihetetlen mikroszkópos formagazdagságát és szépségét? Az ELTE Növényszervezettani Tanszéke oktatóinak (Bóka Károly, Kristóf Zoltán és Solymosi Katalin) növényekről, állatokról és kristályokról, különböző mikroszkópos technikákkal (főleg pásztázó elektronmikroszkóppal illetve polarizációs mikroszkóppal) készített felvételeinek kiállításán a tárlatvezetés során bepótolhatja lemaradását.

Magyar nyelvű program (16:00-16:30): https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/eotvos-lorand-tudomanyegyetem/allatok-novenyek-es-kristalyok-a-mikroszkopban-virtualis-fotokiallitas-tarlatvezetessel

Angol nyelvű tárlatvezetés (18:00-18:30): https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/eotvos-lorand-tudomanyegyetem/discovering-the-micro-world-of-animals-plants-and-crystals

17:00-17:30

Solymosi Katalin “Barangolás a mikrovilágban” címmel virtuális tárlatvezetést fog tartani az ELTE Növényszervezettani Tanszék munkatársainak mikroszkópos felvételeiről kifejezetten az óvodás és általános iskolás korosztály képviselőinek.

Program rövid leírása:

Tárlatvezetés állatokról, növényekről és kristályokról készült mikroszkópos fotók között, gyerekeknek. Ezúttal kifejezetten gyerekeket szeretnék elkalauzolni a mikroszkóp segítségével feltáruló világba, ahol megszámolhatjuk együtt a muslica szeme körül található rengeteg szőrszálat, felfedezhetjük a növényi sejtek titkait, és rácsodálkozhatunk a C vitamin kristályok csodálatos formagazdagságára. A virtuális tárlatvezetés során az ELTE Növényszervezettani Tanszék oktatóinak (Bóka Károly, Kristóf Zoltán, Solymosi Katalin) növényekről, állatokról és kristályokról, különböző mikroszkópos technikákkal (főleg pásztázó elektronmikroszkóppal illetve polarizációs mikroszkóppal) készített felvételeiből válogatunk.

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/eotvos-lorand-tudomanyegyetem/barangolas-a-mikrovilagban

17:30-18:00; 18:30-19:00; 19:30-20:00

Wilhelm ImolaHajszálerek működése: betekintés az élő agyba” címmel online előadást tart kollégáival (Molnár Kinga, Farkas Attila).

Program leírása:

Ereink szállítják az éltető tápanyagokat szervezetünk minden egyes sejtjéhez. Ennek során egyre vékonyabb ágakra oszlanak szét, mígnem a hajszálnál is sokkal vékonyabb kapillárisok hálózatát alakítják ki. Működésük során összehúzódnak és kitágulnak a szükségleteknek megfelelően, és gyulladásos folyamatokban is részt vesznek. Ha megsérülnek, elzáródhatnak és új erek kialakításához járulnak hozzá. Az agyban az úgynevezett vér-agy gátat hozzák létre, amely megakadályozza a káros anyagok bejutását az idegszövetbe. Ugyanakkor bizonyos daganatos sejtek áttörhetik ezt a gátat agyi áttéteket hozva létre. Bemutatónk során megtudhatják, hogy mi látható ezekből a folyamatokból az élő agyban a legmodernebb multifoton mikroszkópia segítségével.

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/szegedi-biologiai-kutatokozpont/a-hajszalerek-mukodese-betekintes-az-elo-agyba

Kémia

16:00-20:00

Bálint Erika “Érzékszervi kémia” címmel tart kísérleti bemutatót munkatársaival (Popovics-Tóth Nóra, Rávai Bettina) a NATE programjain belül. A program során a látogatók különféle illatos és színes anyagokkal ismerkedhetnek meg játékos feladványok közben. Színes, látványos kísérleteket láthatnak és próbálhatnak ki.

Helyszín: Zipernowsky Stúdió, 1114 Budapest, Bartók Béla út 33.

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/nate-nok-a-tudomanyban-egyesulet/erzekszervi-kemia

Fizika

20:00-20:45

Tóth György “Extrém T-sugarak és felhasználásuk” címmel tart előadást.

Helyszín: Pécsi Tudományegyetem, Pécs, Ifjúság útja 6. A ép. 408. Jeges Károly Terem

Program rövid leírása:

A T-sugár, vagy terahertzes sugár olyan elektromágneses sugárzás, melynek hullámhossza 100-szor, 1000-szer hosszabb a látható fényénél. Ez a tulajdonsága sok izgalmas adottsággal ruházza fel (pl. beletekintést nyerhetünk vele egy boríték belsejébe anélkül, hogy azt felnyitnánk, vagy töltött részecskéket gyorsíthatunk fel vele relativisztikus sebességre).Az elmúlt két évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül a T-sugarak előállításának módszere; ma már több, mint egymilliószor nagyobb energiát lehet előállítani, mint korábban. Az elmúlt néhány év kutatásai alapján jól látszik, hogy újabb robbanás előtt járunk mind a T-sugarak energiáját, mind azok felhasználását tekintve.

http://kutatokejszakaja.pte.hu/programok/extrem-t-sugarak-es-felhasznalasuk

Szociológia

16:00-16:15

Szalma IvettGyermekvállalási tervek és COVID-19” címmel online előadást tart.

Program leírása:

A nagyobb gazdasági és társadalmi változások negatív hatnak a gyermekvállalási tervekre. Ebben a kutatásban azt vizsgáljuk, hogy a 2020-ban kezdődött COVID-19 járvány miként hatott a 18-45 év közötti gyermektelen vagy egy gyermeket nevelő férfiakra és nőkre. Azt találtuk, hogy a fiatalok mintegy 8%-a módosította a gyermekvállalással kapcsolatos terveiket a pandémia hatására. Interjús vizsgálatunk pedig rávilágít arra, hogy milyen összefüggések vannak a pandémia és a gyermekvállalással kapcsolatos tervek megváltoz(tat)ása mögött.

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/tarsadalomtudomanyi-kutatokozpont/a-szociologiai-intezet-kutatasai-i-gyermekvallalas-a-poszt-pandemias-idoszakban

16:45-17:00

Szalma IvettTudatos gyermektelenség és migráció” címmel online előadást tart.

Program leírása:

A legtöbb európai társadalomban növekszik a gyermeket tudatosan nem vállalók aránya és a helyettesítési ráta (2,1) alatt van a gyermekvállalás szintje, ez pedig hosszú távon munkaerőhiányhoz és nyugdíjrendszerek fenntarthatatlanságához vezethet. Egyes demográfusok, politikusok úgy vélik, hogy a bevándorlás segítheti ennek a problémának a megoldását, míg mások ezt nem tartják jó megoldásnak. Vajon a társadalomban ez a két álláspont hogyan tükröződik vissza az attitűdökben?.

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/tarsadalomtudomanyi-kutatokozpont/a-szociologiai-intezet-kutatasai-i-gyermekvallalas-a-poszt-pandemias-idoszakban

Pszichológia

18:45-19:30

Zsidó András Norbert “Miért félünk a szellemektől?” címmel tart előadást.

Helyszín: Pécsi Tudományegyetem, Pécs, Ifjúság útja 6. B ép. 407.

Program rövid leírása:

A természetfeletti félelmek gyakoriak, de tudományos hátterük kevéssé ismert ellenben a „természetes” félelmekkel (pl. szociális, vér- és állati fóbiák). A természetfeletti félelmek nem járnak közvetlen tapasztalattal, de úgy tűnik, hogy az ingerek értelmezésében az érzékszervi és kognitív elfogultságokkal, valamint a hiedelmekkel kapcsolatosak. Ezen előadás során azt fogjuk bizonyítani, hogy a természetfeletti (supernatural) hiedelmek és félelmek „szuper természetesek” (super natural). Amint azt a pszichológiai és idegtudományi bizonyítékok is sugallják, evolúciósan előkészített félelmekből táplálkoznak, amelyek a potenciális fenyegető veszélyekre vagy ismeretlen tárgyakra alakulnak ki. Vagyis spontán módon fordulnak elő, és könnyen elsajátíthatók, valószínűleg azért, mert az ilyen hiedelmek olyan intuitív folyamatokon alapulnak, mint az elme-test dualizmus és az animizmus; ezáltal félelmet kelthetnek azokban, akik hisznek bennük és azokban is, akik nem.

http://kutatokejszakaja.pte.hu/programok/miert-felunk-a-szellemektol-

Földtudományok

Haranginé Lukács Réka a Vulkán nap című program keretében “Egy piciny ásványban az idő nagy vulkánkitörések nyomában címmel ad online előadást.

Program leírása:

A vulkáni kőzetekben lévő cirkon kristály különleges lehetőséget ad a kutatóknak, hogy megismerjék a régmúlt vulkáni eseményeit. Az urán, tórium és ólom izotópok arányának méréséből kiszámolható a kristály keletkezésének ideje, amiből következtethetünk a vulkánkitörések korára. Emellett megbecsülhető, hogy mennyi ideig léteznek a vulkánok alatti magmatározók. Az eredmények izgalmasak: rámutatunk arra, hogy 14-18 millió évvel ezelőtt hatalmas robbanásos vulkánkitörések zajlottak a Kárpát-medencében és ez a vulkáni esemény volt Európában az elmúlt 20 millió évben a legnagyobb!

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/eotvos-lorand-tudomanyegyetem/vulkan-nap-egy-piciny-asvanyban-az-ido-nagy-vulkankitoresek-nyomaban

17:00-17:45 és 18:00-18:45

Haranginé Lukács Réka Harangi Szabolcs és Józsa Sándor kollégákkal együtt a Vulkán Nap és az Európai Vulkánok Éjszakája programok keretében “Vulkáni hamu, lávakőzet, a földköpeny kőzete: fogd meg, nézz bele!” címmel tart interaktív bemutatót.

Helyszín: ELTE TTK, Budapest, 1117 Pázmány P. sétány 1/C, 0-501

Program leírása:

Hogyan néz ki, mi valójában a vulkáni hamu? Most mindenki megnézheti az izlandi Eyjafjallajökull és Grimsvötn, valamint a Merapi vulkáni hamuját! Ki nem akar megfogni egy néhány éve megszilárdult lávakőzetet, egy pusztító izzófelhő pehelykönnyű horzsakövét vagy éppen a földköpeny kőzetét? Megsimogatható Izland 2015-ös és 2021-es izlandi lávaöntő kitörések lávakőzete, sőt megnézhető mi van bennük! Csak egy mikroszkóp kell hozzá, és kész! Mi olvasható ki ezekből? Mi van a belsejükben? Ásványok színes világa, hirtelen megdermedt hajszerű, lábszár-csont alakú kőzetüveg szilánkok tűnnek a szemünk elé. Amikor a kövek zenélnek: csengő hangú kövek. Mindenki készíthet mikroszkópos kőzetpreparátumot: mindössze 30 mikrométer vastagságú kőzetlemezt kell gyártani… Hogyan? Ezt is megmutatjuk! A foglalkozás típusa: interaktív bemutató (gyerekeknek, családoknak, felnőtteknek egyaránt)

https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/eotvos-lorand-tudomanyegyetem/vulkan-napeuropai-vulkanok-ejszakajavulkani-hamulavakozeta-foldkopeny-kozetefogd-megnezz-bele