Fiatal Kutatók Akadémiája

Megalakult a YASAS, a Fiatal Akadémiák Nemzetközi Tudománypolitikai Tanácsadó Testülete

2020. december 2-án tizennégy európai ország Fiatal Akadémiái, köztük a Fiatal Kutatók Akadémiája megalakította a YASAS-t (Young Academies Science Advice Structure), a Fiatal Akadémiák Nemzetközi Tudománypolitikai Tanácsadó Testületét.

2021. január 13.

A szervezetet a résztvevők többéves informális egyeztetés és együttműködés után hozták létre, hogy közös fellépéssel és hivatalos formában nemzetközi szinten képviselje a fiatal kutatók érdekeit, és biztosítsa azt, hogy a fiatal kutatók is részt vehessenek az európai tudománypolitikai döntésekhez kapcsolódó tanácsadó munkában.

Az alapításban résztvevő szervezetek, azaz Belgium, Dánia, Finnország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Norvégia, Románia, Skócia, Spanyolország és Svédország Fiatal Akadémiái, továbbá a Young Academy of Europe és a Global Young Academy a jövőben további európai fiatal akadémiák csatlakozását is várják.

A YASAS közgyűlése Dr Jacek Kolanowskit, a Lengyel Fiatal Akadémia tagját választotta meg elnökének.

A YASAS öt másik, európai akadémiákat tömörítő szervezet (Academia Europaea, ALLEA, EASAC, Euro-CASE és FEAM) mellett tagja lesz az Európai Bizottság “Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének” (Science Advice for Policy by European Academies, SAPEA), ahol kiemelten a fiatal kutatók hangját fogja képviselni.

A YASAS vezetősége a yasas [dot] board [at] gmail [dot] com címen érhető el.