Fiatal Kutatók Akadémiája

Kutatók Éjszakája - az FKA tagjainak előadásai

Az idei Kutatók Éjszakáján, november 27-én az FKA több tagja is mindenki számára elérhető, on-line előadást fog tartani számos érdekes témában. Az egyes előadásokban szó lesz törpe őslényekről az európai kontinensen (Ősi Attila), óriásira nagyított növényekről, állatokról és kövekről (Solymosi Katalin), a mikrohullámú sütők laboratóriumi hasznosításáról (Bálint Erika), a nanovilág csodáinak gyógyszerészeti felhasználásáról (Béni Szabolcs) valamint a krónikus obstruktív tüdőbetegség terápiáinak lehetőségeiről (Lázár Zsófia). Az egyes előadásokhoz tartozó linkeket alább találják az érdeklődők.

2020. november 24.

Őslénytan, dinoszauruszok

17:00-18.00

Ősi Attila a Magyarhoni Földtani Társulat szervezésében és az ENGIE (https://foldtan.hu/hu/eit-engie) keretében részt vesz a Babinszki Edit által rendezett Dinoszauruszok és vadászaik film levetítésén és az ehhez kapcsolódó beszélgetésen. A beszélgetés során a bakonyi dinoszauruszok felfedezéséről, kutatásáról és egyáltalán az őslénykutatásról lesz szó.

19:00-20.00

Ősi Attila előadást tart Teams-en keresztül „Dinoszauruszok Európában: szigetek, törpék és a hiányzó évmilliók” címmel. Az előadásban Közép-Európa új dinoszaurusz lelőhelyeinek felfedezéséről és a különböző lelőhelyeken végzett kutatásokról lesz szó. A kutatás Európa múltjának egy olyan 20 millió éves periódusra koncentrálnak, ahonnan korábban szinte semmilyen gerinces ősmaradvány nem volt ismert.

Biológia

17:00-17:30

Solymosi Katalin és munkatársai (Bóka Károly, Kristóf Zoltán) rendhagyó, virtuális tárlatvezetésen mutatják be az ELTE TTK Növényszervezettani Tanszék növényekről, állatokról és kristályokról, különböző mikroszkópos technikákkal (főleg pásztázó elektronmikroszkóppal illetve polarizációs mikroszkóppal) készített felvételeit.Link: https://kutatokejszakaja.hu/event/mikroszkopos-tarlatvezetes

Kémia

16:00-17:00

Bálint Erika a NATE programjain belül tart előadást, ill. mutat be kísérleteket „A mikrohullámú sütők útja a konyhából a kémiai laboratóriumig” címmel. A program során elmesélik, hogyan kerültek be a konyhai mikrohullámú sütők a kémiai laboratóriumokba, és hogyan alakultak át kémiai reaktorokká. Az előadás közben érdekes és látványos kémiai kísérleteket mutatnak be.

Link: https://kutatokejszakaja.hu/event/a-mikrohullamu-sutok-utja-a-konyhabol-a-kemiai-laboratoriumig

Gyógyszerészet

17:00 és 19:00

Béni Szabolcs a fent megadott időpontokban egy-egy félórás online előadást tart „A (Nano)Gyűrűk Ura: ciklodextrinek a gyógyszerészetben” címmel.

17:00-17:40

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) népbetegség, hazánkban is félmillió ember él a kórral. Gyógyítása nem lehetséges, de kezelése az elmúlt években sokat fejlődött. A személyre szabott kezelések közé tartozik a szteroidterápia, amelyről Lázár Zsófia „Szteroidok COPD-ben: barát vagy ellenség?” című előadása is szól. Link: https://kutatokejszakaja.hu/event/szteroidok-copd-ben-barat-vagy-ellenseg