Az MTA 196. közgyűlése

Fiatal Kutatók Fóruma az Akadémián – felvétel a tanácskozásról Fiatal Kutatók Fóruma az Akadémián – felvétel a tanácskozásról

Fiatal Kutatók Fóruma az Akadémián – felvétel a tanácskozásról

Hetedik alkalommal rendezte meg a Fiatal Kutatók Akadémiája a Fiatal Kutatók Fórumát a Magyar Tudományos Akadémia éves közgyűlését követő napon. Az akadémikusok gyűléséhez kapcsolódó, a fiatal kutatókat érintő kérdéseket körüljáró fórumon idén a nemzetközi mobilitási pályázatokról és ösztöndíjakról tartottak előadásokat és kerekasztal-beszélgetést. A rendezvényen készült felvétel cikkünkben megtekinthető.

TOVÁBB
„Ezer szállal kapcsolódni” – Külső Tagok Fóruma az MTA 196. közgyűlésén „Ezer szállal kapcsolódni” – Külső Tagok Fóruma az MTA 196. közgyűlésén

„Ezer szállal kapcsolódni” – Külső Tagok Fóruma az MTA 196. közgyűlésén

„A Magyar Tudományos Akadémia ezer szállal kötődik a határon túli tudományossághoz” – mondta köszöntőjében Freund Tamás az MTA 196. közgyűlésének keretében megrendezett Külső Tagok Fórumán. Az ünnepségen átadták a határon túli magyar tudományos élet képviselőinek odaítélt díjakat, külső tagok tudományos előadásai hangzottak el, és fórumbeszélgetést tartottak az Akadémia és a külső tagok szorosabb együttműködésének jövőjéről.

TOVÁBB
Az MTA 196. közgyűlésének határozatai Az MTA 196. közgyűlésének határozatai

Az MTA 196. közgyűlésének határozatai

A Magyar Tudományos Akadémia 196. közgyűlésének első és második munkanapján több beszámolóról és tájékoztatóról határozott az MTA legfőbb döntéshozó testülete. A képviselők személyi javaslatokról is szavaztak.

TOVÁBB
Exobolygó-forradalom! – Az Akadémia közgyűlésén adott elő a Nobel-díjas Didier Queloz Exobolygó-forradalom! – Az Akadémia közgyűlésén adott elő a Nobel-díjas Didier Queloz

Exobolygó-forradalom! – Az Akadémia közgyűlésén adott elő a Nobel-díjas Didier Queloz

A Naprendszeren kívüli bolygók kutatása immár három évtizedes múltra tekint vissza, Didier Queloz pedig a kezdetektől ott állt a távcsövek és spektrográfok mögött. A saját csillagukat néhány nap alatt megkerülő „forró Jupiterek” felfedezésétől az élet nyomainak kereséséig eltelt időszakon kalauzolta végig a közgyűlés résztvevőit és vendégeit a svájci asztrofizikus. Előadásának felvétele elérhető cikkünkben és az MTA YouTube-csatornáján.

TOVÁBB
Elnöki és főtitkári beszámoló az MTA 196. közgyűlésén Elnöki és főtitkári beszámoló az MTA 196. közgyűlésén

Elnöki és főtitkári beszámoló az MTA 196. közgyűlésén

A 2022-es év munkáját, az elmúlt időszak eredményeit és az Akadémia sorsát meghatározó legfontosabb folyamatokat értékelte a Közgyűlés hétfői munkanapján az Akadémia elnöke, Kollár László Péter főtitkár pedig az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok újraalapítására tett javaslatot. A két beszámolót teljes terjedelmében közöljük.

TOVÁBB
„Jelképe minden emberi együttműködésnek” – kamarazenei koncert az Akadémia 196. közgyűlésének első estéjén „Jelképe minden emberi együttműködésnek” – kamarazenei koncert az Akadémia 196. közgyűlésének első estéjén

„Jelképe minden emberi együttműködésnek” – kamarazenei koncert az Akadémia 196. közgyűlésének első estéjén

Egy Mozart- és egy Weber-kompozíció hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia éves közgyűlésének első napját záró hagyományos esti hangversenyen az MTA Székház Dísztermében. A két klarinétkvintettet Klenyán Csaba klarinétművész és a Környei Zsófia, Kakutani Satoko, Móré László és Aranyos János zeneművészek alkotta vonósnégyes előadásában hallgathatták meg a jelenlévők.

TOVÁBB
  • 15 találat
  • További