Az MTA 196. közgyűlése

További három évig Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia elnöke

Az MTA 196. közgyűlésének keddi napján nagy többséggel ismét Freund Tamás neurobiológust választotta a Közgyűlés az Akadémia elnökévé. Freund Tamás mellett újabb hároméves vezetői megbízatást kapott a főtitkár, Kollár László Péter építőmérnök és Erdei Anna immunológus, főtitkárhelyettes is.

2023. május 9.

A Magyar Tudományos Akadémián azért volt szükség tisztújításra, mert elnökének, főtitkárának, főtitkárhelyettesének és három alelnökének hároméves megbízatása lejárt. Az akadémiai szabályozás szerint minden tisztségre három évre lehet megválasztani és legfeljebb egyszer újraválasztani a jelölteket.
(További részletek a jelöltállítási folyamatról, valamint az idei vezetőjelöltekről ide kattintva olvashatók.)

Az MTA elnökét, főtitkárát, főtitkárhelyettesét és alelnökeit, valamint az Elnökség három választott akadémikus tagját az akadémikusokból és nem akadémikus közgyűlési képviselőkből álló Közgyűlés három évre választotta meg. A tisztségviselők e megbízatásukat a Közgyűlés által való megválasztásukat követő hónap első napján nyerik el teljes joghatállyal, és ekkor lépnek hivatalukba. Freund Tamás, az MTA elnöke megválasztása után rövid beszédben mondott köszönetet a bizalomért a Közgyűlésnek.

Freund Tamás beszéde ide kattintva olvasható.

Az elnökhöz, a főtitkárhoz és a főtitkárhelyetteshez hasonlóan nem változott a három alelnök személye sem. A társadalomtudományi alelnök Lamm Vanda jogász, az MTA rendes tagja, az élettudományi alelnök Kosztolányi György orvos, az MTA rendes tagja, a természettudományi alelnök pedig Hudecz Ferenc kémikus, az MTA rendes tagja maradt.

Élettudományi elnökségi taggá Csákiné Michéli Erika agrármérnököt, társadalomtudományi választott elnökségi taggá Csépe Valéria pszichológust, természettudományi elnökségi taggá pedig Stipsicz András matematikust választották.