Az MTA 196. közgyűlése

Fiatal Kutatók Fóruma az Akadémián – felvétel a tanácskozásról

Hetedik alkalommal rendezte meg a Fiatal Kutatók Akadémiája a Fiatal Kutatók Fórumát a Magyar Tudományos Akadémia éves közgyűlését követő napon. Az akadémikusok gyűléséhez kapcsolódó, a fiatal kutatókat érintő kérdéseket körüljáró fórumon idén a nemzetközi mobilitási pályázatokról és ösztöndíjakról tartottak előadásokat és kerekasztal-beszélgetést. A rendezvényen készült felvétel cikkünkben megtekinthető.

2023. május 22.

A Fiatal Kutatók Akadémiája tudományos egyesület és identitásképző fórum, amely a fiatal kutatók érdekképviseletét látja el, és a Magyar Tudományos Akadémia hivatásához kapcsolódva, a magyar tudományt szolgálva maga is a kutatási színvonal emelésén fáradozik

– mondta Kecskés Gábor, a Fiatal Kutatók Akadémiájának társelnöke a hetedik Fiatal Kutatók Fórumát megnyitó beszédében.

Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese köszönti a jelenlévőket a Fiatal Kutatók Fórumán (2023) Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A jelen lévő fiatal kutatókat Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese is köszöntötte. Erdei Anna a 2023. évi fórum témájához kapcsolódva kiemelte, hogy

a nemzetközi mobilitási pályázatok és ösztöndíjak a fiatal kutatók szakmai életében és a tudomány egészében egyaránt megtartó erejűek: a tudomány működése és egy kutató minőségi szakmai élete nemzetközi kapcsolati háló nélkül ma már nem elképzelhető.

Az Akadémia főtitkárhelyettese azt mondta, hogy az idei fórum központi témájaként megjelölt mobilitás nem csupán fizikai értelemben vett mozgékonyságot, mozgalmasságot jelent, hanem a szellemi változásra való készséget, hajlékonyságot, a bennünket érő hatásokra való nyitottságot is. Ezek a külföldi ösztöndíjak és pályázatok révén új utak felé mozdíthatják a kutatásokat, kitágíthatják egy kutatási téma korábbi perspektíváit, életre szóló szakmai és emberi barátságok kialakítására indíthatják a fiatal kutatókat, és megtaníthatják őket arra, hogy mindig készek legyenek a változásra, alakulásra.

Előadás a Fiatal Kutatók Fórumán (2023) Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A köszöntőket fiatal kutatók nemzetközi mobilitási pályázatokról és ösztöndíjakról szóló előadásai követték. A témában Schenk Borbála (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Légy látható! Új konzorciumi partnerkeresési stratégiák a Horizon Europe keretprogramban való sikeres szereplésért címmel, Lengyel Balázs (az FKA tagja, Közgazdasági- és Regionális Tudományi Kutatóközpont) Nemzetközi mobilitás és tudományos sikeresség címmel, Szendrey Adrienn (kabinetvezető-helyettes, ELKH Nemzetközi Kabinet) Az ELKH Mobilitási programjának bemutatása címmel, Hartmann Bálint (az FKA tagja, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Menni vagy nem menni? Nemzetközi mobilitási pályázatok címmel, valamint Janáky Csaba (az FKA tagja, Szegedi Tudományegyetem) Hogyan járultak hozzá a nemzetközi tapasztalatok a karrieremhez? Nemzetközi mobilitás a fiatal kutatók szemével tartottak előadást.

A fotóra kattintva megnézhető a tanácskozáson készült képgaléria Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A rövid konferenciát egy a témához kapcsolódó, a közönséget is megszólító kerekasztal-beszélgetés követte Bőhm Gergely (titkárságvezető, MTA Elnöki és Alelnöki Titkárság), Lengyel Balázs, Hartmann Bálint és Janáky Csaba részvételével. A moderátor Wilhelm Imola, az FKA társelnöke volt. A beszélgetés során a jelenlévők többek között arra kerestek választ, hogy bár a nemzetközi mobilitás ennyire fontos, a magyarországi fiatal kutatók egy jelentős része mégsem megy külföldre; hogy hová fordulhat egy pályakezdő fiatal kutató a nemzetközi pályázatok ügyében; hogy mikor és mennyi időre érdemes külföldi ösztöndíjat megpályázni vagy nemzetközi mobilitási pályázatot benyújtani; valamint hogy milyen lehetőségei vannak egy családos kutatónak a nemzetközi mobilitási pályázatok és ösztöndíjak terén.