Az MTA 196. közgyűlése

Kvantumtechnológia, környezeti ártalmak és melanóma, Ukrajna középkori gyökerei, Jeney Zoltán zenéje – tudományos előadások az MTA 196. közgyűlésén

Domokos Péter fizikus, az MTA rendes tagja, Kemény Lajos orvos, az MTA levelező tagja, Font Márta történész, az MTA doktora, valamint Szitha Tünde zenetörténész, a Liszt Ferenc Zenetudományi Akadémia tanára tartották meg idén az akadémiai közgyűlés hagyományos tudományos előadásait.

2023. május 18.

„A Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlése soha nem volt csupán adminisztratív teendőket ellátó döntéshozó testület. A tudományos előadásokon készült képgaléria ide kattintva nézhető megÜlése mindig fóruma volt az újító gondolatoknak, helyszíne tudományos előadásoknak. 2016 óta hagyomány, hogy a munkaközgyűlést követően, a második tanácskozási napon a kutatási témáké a fő szerep” – mondta a tudományos előadásokat figyelemmel kísérő közönséget köszöntve Erdei Anna főtitkárhelyettes.

Erdei Anna Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Idén Domokos Péter fizikus, az MTA rendes tagja, Kemény Lajos orvos, az MTA levelező tagja, Font Márta történész, az MTA doktora, valamint Szitha Tünde zenetörténész, a Liszt Ferenc Zenetudományi Akadémia tanára tartottak egyenként nagyjából félórás tudományos előadást.

Domokos Péter fizikus Budapesten született 1970-ben. PhD-fokozatát egyidejűleg szerezte az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a párizsi École Normale Supérieure Kastler Brossel Laboratóriumában. Doktoranduszként 1995-ben megalkotta az első univerzális kétbites kvantum-logikaikapu működési elvét. Az atomok és fotonok kölcsönhatásán alapuló kvantumos műveletek kutatója, a témában alapműnek számító, 2013-as cikk társszerzője. 2013-ban az MTA levelező tagjává választották, 2019 óta az Akadémia rendes tagja. A Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének kutatóprofesszora. Szűkebb szakterülete a kvantumoptika. Kutatócsoportjából számos fiatal indult el sikeresen a kutatói pályán.

Kemény Lajos orvos, az MTA levelező tagja a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára, számos terápiás eljárás kidolgozója. Szűkebb szakterülete a bőrgyógyászati immunológia. Nevéhez fűződik a gyulladással járó bőrbetegségek kezelésére szolgáló, világszerte elterjedten alkalmazott excimer lézer fényterápiás eljárás kidolgozása. Eredményei elismeréseként 2021-ben Széchenyi-díjat kapott.

Font Márta történész, az MTA doktora Ukrajna középkori gyökereiről beszélt. Font Márta 1952-ben született Pécsett. Történelem–orosz szakos bölcsészként pályája kezdete óta a középkor kutatója. Érdeklődésének középpontjában Közép- és Kelet-Európa középkori története áll. A Kijevi Rusz történetéről és a középkori keleti szláv – magyar kapcsolatokról szóló számtalan tanulmány és kötet szerzője, tudományos konferenciák gyakori előadója. 2003 óta az MTA doktora, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritája.

Szitha Tünde Debrecenben született, felsőfokú tanulmányait 1980 és 1985 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi szakán végezte, ugyanitt 1996 és 1999 között a doktori iskola hallgatója volt. Kutatásai középpontjában az 1945 utáni magyar zene áll: Jeney Zoltánról és Vidovszky Lászlóról írt monográfiái 2003-ban és 2007-ben jelentek meg. 2010-től az Universal Music Publishing Editio Musica Budapest Zeneműkiadó promóciós vezetője, 2014-től kortárs zenei igazgatója, 2017 óta a kiadó ügyvezető igazgatója.