Az MTA 196. közgyűlése

Kárpátaljai főiskola szociális támogatási programjának segítésére gyűjt az Akadémia

Az elhúzódó ukrajnai háborúra való tekintettel a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szociális támogatási programjának megsegítése a célja a Magyar Tudományos Akadémia 2023. évi jótékonysági gyűjtésének. A 2022. évi gyűjtés után az Akadémia ezzel is szeretné kifejezi szolidaritását az orosz–ukrán háború legközelebbi érintettjeivel.

2023. május 10.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szociális támogatási programjának működéséhez járulhatnak hozzá az adakozók a Magyar Tudományos Akadémia 196. közgyűlésén meghirdetett jótékonysági felhíváshoz csatlakozva. Az MTA 186. közgyűlésének határozata alapján az Akadémia minden évben lehetőséget teremt az akadémikusok és a köztestület tagjai számára, hogy jövedelmük egy általuk meghatározott részét jótékonysági célra ajánlják fel. E célt mindig a Közgyűlés határozza meg a következő rendes közgyűlésig tartó időszakra.

A tavalyi közgyűlési határozatnak megfelelően a 2022. évi akadémiai jótékonysági gyűjtés célja az Ukrajnában zajló háború miatt a lakhelyük elhagyására kényszerülő tudósok, akadémiai köztestületi tagok és családtagjaik biztonságának, jóllétének és létfeltételeinek biztosítása, továbbá a kárpátaljai magyar kulturális és művészeti értékek megőrzése volt. Az Akadémia 195. közgyűlésének felhívására 2023. április 21-ig

34 369 186 forint adomány gyűlt össze.

Nagylelkű felajánlásaikat az adományozottak nevében is hálásan köszönjük.

A források felhasználását az MTA Titkársága Köztestületi Igazgatóságához tartozó Határon Túli Magyarok Titkársága koordinálja, szoros együttműködésben a kárpátaljai magyar tudományos intézetekkel. Munkájuknak és az adományozók nagylelkűségének köszönhetően a menekülők megsegítése – meleg étkezés, szállás, gyorssegély és egészségügyi ellátás biztosításával – már a háború első napjaitól kezdve megkezdődött.

Tekintettel arra, hogy a szakemberek a háború elhúzódására számítanak,

a Magyar Tudományos Akadémia 2023. évi jótékonysági gyűjtésének célja a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szociális támogatási programjához való csatlakozás.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épülete Beregszászon Forrás: kmf.uz.ua

2022. február 24. óta az 1,2 millió lakosú Kárpátaljára csaknem 700 ezer belső menekült érkezett, a helyiek közül sok ezren külföldre költöztek, rokonaik, hozzátartozóik pedig támasz nélkül maradtak. Ezreket soroztak be a hadseregbe is. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a háború kitörése után azonnal felajánlotta segítségét a harci cselekmények sújtotta régióban működő felsőoktatási intézményeknek, kutatóintézeteknek, és csatlakozott az Ukrajnai Felsőoktatási Intézmények Szövetsége kezdeményezéséhez, melynek célja az ideiglenesen megszállt területekről érkező fiatalok oktatásának és lakhatásának támogatása.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szociális támogatási programja őket hivatott megsegíteni, amihez most a Magyar Tudományos Akadémia is hozzá kíván járulni jótékonysági felhívásával.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szociális támogatási programjáról bővebben itt olvashat.

Az Akadémia 2023. évi jótékonysági gyűjtéséhez csatlakozva adományait az alábbi számlaszámra juttathatja el: 10032000-01483556-00000000. A „közlemény” rovatban az alábbi megjegyzést kell feltüntetni: „2023. évi jótékonysági gyűjtés”.