Fiatal Kutatók Akadémiája

Rendkívüli taggyűlést tartott az FKA

2021. április 8.

2021. április 8-án a Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) rendkívüli taggyűlést tartott, melyen a taggyűlés 100%-os szavazati aránnyal módosította az FKA Társulási Megállapodását (Alapszabályát). A lényegi módosítások az FKA vezetőségét érintik: a szervezet a Young Academy of Europe működési mintájára idéntől bevezeti a bejövő-kimenő társelnöki rendszert, mely biztosítja a vezetőség feladatok ellátásának folytonosságát. A módosítás alapján a társelnököket a tagság két évre választja úgy, hogy a két társelnök mandátuma között egy év átfedés legyen. A rendszer elindításához 2021-ben az egyik jelenlegi társelnök mandátuma egy évvel meghosszabbodik.

Emellett pár apróbb pontosítást tettünk a tagválasztással kapcsolatban az elmúlt két év alatt kialakult gyakorlatnak megfelelően. A Társulási Megállapodás módosítása kapcsán előzetesen kikértük az MTA Jogi és Igazgatási Főosztályának véleményét is.

A rendkívüli közgyűlés keretében a tagság megtárgyalta az FKA-MTA között létrehozandó írásbeli együttműködési megállapodás (az MTA Jogi és Igazgatási Főosztály által már áttekintett) tervezetét is.