Fiatal Kutatók Akadémiája

I. Fiatal Kutatók Fóruma az MTA 188. Közgyűlésének keretében (2017. május)

Az első fórumon Toldi Gergely ismertette a Global Young Academy és a Young Academy of Europe tevékenységét és a magyar szervezet létrehozásának szándékát. A kerekasztal beszélgetés után felmerült annak az igénye, hogy a fiatal kutatókat érintő problémákat szisztematikusan összegyűjtsük és megoldási javaslatokat kínáljunk. Ennek nyomán a fórum néhány résztvevője 2018-ban elkészítette az első olyan nagyszabású felmérést Magyarországon, mely a 45 év alatti fiatal kutatók helyzetét, nehézségeit elemzi.

Részletes beszámoló a fórumról: Teltház a Fiatal Kutatók Fórumán

Az I. Fiatal Kutatók Fórumát Lovász László, az MTA elnökének kezdeményezésére rendezték meg az MTA közgyűlésének keretében. Elnök úr köszöntőjében elmondta, hogy szükség van a fiatalabb generációk minél hatékonyabb bevonására a tudományos közéletbe, és arra biztatta a megjelenteket, hogy maguk döntsék el, milyen keretek között tartják legcélszerűbbnek a tudományos közéletben való részvételt.

A fórumon Makara Gábor akadémikus „Open Access: Forradalom a tudományos kommunikációban?” című előadását kerekasztal beszélgetés követte a szabad hozzáférésű publikációk jelentőségéről, majd Toldi Gergely ismertette a Global Young Academy nevű szervezet tevékenységét és egy magyarországi “Fiatalok Akadémiája” nevű szervezet megalapításának tervét.

A fórumról készült videófelvétel itt érhető el: https://mta.hu/mta_hirei/szabadon-elerheto-kutatasok-es-karrierproblemak-video-a-fiatal-kutatok-forumarol-107800