Fiatal Kutatók Akadémiája

FKA Kutatói Életpálya Webinárium: Munka-magánélet egyensúly a kutatói életpályán

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) Kisgyermekesek és Kutatónők Helyzetével Foglalkozó Bizottsága szervezésében a munka-magánélet egyensúly témakörében webináriumot rendez 2021. október 6-án 16:00-18:00 között, melyen Dr. Kismihók Gábor meghívott előadó ismerteti a kutatók mentális jóllétével foglalkozó, általa vezetett COST pályázat (Researcher Mental Health Observatory, COST Action) által megfogalmazott főbb célokat és idén kiadandó nyilatkozatuk (Manifesto) tartalmát. Emellett általánosságban szó lesz a COST pályázatok céljairól és előnyeiről, valamint a meghívott vendég által vezetett szerteágazó kutatási projektről is, és arról, hogy ezekbe hogyan lehet bekapcsolódni.

2021. szeptember 29.

FKA Kutatói Életpálya Webinárium

Munka-magánélet egyensúly a kutatói életpályán

Időpont: 2021. október 6. 16:00-18:00

Helyszín: Zoom, előzetes regisztrációt követően: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZAtfu-uqzotHNJdh_trxb18BVhVNNgtQ0NC

Meghívott vendég: Dr. Kismihók Gábor, TIB Leibniz Information Centre for Science and Technology, Researcher Mental Health Observatory COST Action (Hannover)

Moderátor: Dr. Solymosi Katalin, az FKA társelnöke

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) egyik kiemelt célja a fiatal kutatók mentorálása a kutatói életpályán. Ennek szellemében szerveztünk korábban olyan programokat, melyeken a tudományos élet fontos döntéshozói (fiatal kutatókat érintő pályázatok kiírói, illetve az MTA Doktori Tanács vezetői) ismertették tevékenységüket és az azt követő vitaülésen a résztvevő fiatal kutatók kérdéseket tehettek fel nekik. Hasonló céllal rendeztünk információs webináriumokat az NKFIH-val közösen az OTKA pályázatokkal vagy a Marie Sklodowska-Curie Pályázatokkal kapcsolatban. Idén elindítottunk egy Bolyai János Kutatási Ösztöndíj pályázat beadásához kapcsolódó egyéni mentorprogramot is. A mentorálással összefüggésben fontosnak tartjuk a kiemelkedő teljesítményű és példaértékű kutatói életpályák bemutatását is. Ennek keretében júniusban az FKA tagjai egy kötetlen, Zoom Café beszélgetésen vettek részt Prof. Csépe Valériával, a MAB elnökével.

Októberi programunk vendége Dr. Kismihók Gábor, aki 2012-ben szerzett PhD fokozatot a Corvinus Egyetemen, azóta külföldön kutat, ahol számos program és kezdeményezés fűződik a nevéhez. Előadásában elsősorban a munka-magánélet egyensúlya, a kutatók mentális egészsége és jólléte témájával foglalkozó, általa irányított COST pályázat (Researcher Mental Health Observatory, COST Action) által megfogalmazott főbb célokat és idén kiadásra kerülő nyilatkozatuk (Manifesto) tartalmát ismerteti, de általában is beszél a COST pályázatokról és az ezek által nyújtott lehetőségekről. Az FKA kiemelten fontosnak tartja, hogy beszéljünk a tudományos kutatói életpályán tapasztalt stresszről, nehézségekről, kiégésről, munkamániáról és a sokszor elvárt hétvégi és esti túlmunkáról, és közösen keressünk megoldásokat arra, hogy a tudományos kutatás minden szintjén dolgozók – a PhD hallgatóktól a professzorokig – egészséges munkahelyi légkörben dolgozhassanak.

Kismihók Gábor a fenti projekt előtt és mellett is számos K+F+I jellegű tudástranszferhez kapcsolódó érdekes és példamutató kezdeményezés kidolgozásában vesz részt, melyek minden esetben a kutatási irány felől indultak el, tudományos alapokon nyugszanak, de sok esetben egy-egy projektnek köszönhetően mostanra nonprofit vállalkozássá, vagy szabadon hozzáférhető, a társadalom esetleg az ipar számára eladható vagy hasznosítható tudásanyaggá váltak. Úgy gondoljuk, hogy ezek a kezdeményezések (https://oeduverse.eu/, https://scilink.eu/, https://labs.tib.eu/edoer/, www.eduworks-network.eu/contact), és főleg ez a fajta „alkalmazott” irányba is nyitott kutatói attitűd példamutató, ezért érdemes ezeket is jobban megismernünk és megismertetnünk a hazai fiatal kutatókkal.