Fiatal Kutatók Akadémiája

A „Karikó-módszer” – Karikó Katalin fiatal kutatóknak tartott előadása videón

Mi a célja a kutatásnak? Mi a fontosabb: a tudományos problémák megértése vagy a tudományos előmenetel? Hogyan definiáljuk a sikert? Ezekre a kérdésekre is válaszolt Karikó Katalin biokémikus, az MTA tiszteleti tagja, az mRNS-vakcina kifejlesztője a Magyar Tudományos Akadémia Székházában tartott előadásában.

2023. július 13.

„Mindig nagy megtiszteltetést jelent, ha egy nemzetközi hírű kutatót köszönthetünk Akadémiánkon. Karikó Katalin a nemzetközi tudományos élet egyik meghatározó személyisége, akinek a munka mellett számtalan meghívásnak kell eleget tennie – nem is olyan régen például a Harvard Egyetem avatta díszdoktorává –, és aki ha az Akadémiára és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba jön, akkor hazajön” – mondta köszöntőjében Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Emlékeztetett rá, hogy a kutatónő két éve az MTA 194. közgyűlésén tartott ünnepi előadásában pályája meghatározó pillanatait elevenítette fel a kezdeti labormunkától a világ tudományos élvonaláig.

Karikó Katalin ezúttal arról beszél, mi motiválja leginkább a kutatót, milyen célokat érdemes kitűzni, és miként őrizhetik meg a tudomány művelői lelkesedésüket a tudomány iránt akkor is, ha útjukat kudarcélmények nehezítik. Ez utóbbi különösen motiváló lehet azoknak a fiataloknak, akik pályájuk elején esetleg azzal szembesülnek: több a nem várt akadály, és kevesebb a látványos eredmény, mint szeretnék fogalmazott Freund Tamás.

Freund Tamás köszöntője ide kattintva olvasható.

Karikó Katalin
(Az előadáson készült képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg.)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Előadásában Karikó Katalin személyes példáján keresztül kitért arra, hogy miként kell több száz kísérleti eredményt feldolgozni, hogyan lehet tájékozódni a tudományos irodalomban, beszélt a tudományos együttműködések fontosságáról, valamint bemutatta a tudományos (akadémiai-egyetemi) és ipari álláshelyek előnyeit és hátrányait.