Makro, mini, mikro és nano kémiai szenzorok – Lindner Ernő külső tag székfoglaló előadása

Lindner Ernő külső tag 2023. június 22-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2024. február 2.

A kémiai szenzorok robbanásszerű elterjedése az 1970-es évek elején kezdődött, az anyagtudományok, a molekuláris biológia és a mikrofabrikációs eljárások rohamos fejlődésével párhuzamosan és ezek eredményeire épülve.
Lindner Ernő ezzel egy időben kezdett el a dr. Pungor Ernő és dr. Tóth Klára által vezetett kutatócsoportban dolgozni, amelyben ekkor már nemzetközileg is elismert eredményeket értek el az ionszelektív elektródok fejlesztése és az áramló oldatos analízis területén.
Saját kutatómunkáját nagymértékben befolyásolták az ebben a csoportban és külföldi kutatólaboratóriumokban tanultak, eredményei sokszor kapcsolódtak az ezekben a laboratóriumokban már folyamatban lévő munkákhoz, illetve azok továbbfejlesztésére inspirálták.

Lindner Ernő
(Az akadémiai székfoglaló előadáson készült képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Székfoglaló előadásában (1) a potenciometriás ionszelektív elektródok dinamikus sajátságainak kutatása kapcsán elért eredményeiről; (2) új ionofor-alapú elektródok fejlesztéséről; (3) az ionszelektív membránok határfelületi rétegeinek és belsejének vizsgálatára alkalmas képalkotási módszerek kialakításáról; (4) szuperhidrofób, szilárd belső elvezetéssel készült, mini potenciometriás elektródokról; (5) módosított, voltammetriás kémiai érzékelőkkel nanomólos koncentrációtartományban végzett szelektív mérések lehetőségeiről; (6) mikroelektród-együttesek optimális elrendezéséről; valamint (7) kémiai reagensekkel töltött porózus polimer nanokapszulák szintéziséről és kémiai szenzorként történő felhasználásáról beszélt.

Lindner Ernő 1948-ban született Budapesten. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát 1971- ben, 1984-ben PhD-t, 1994 óta az MTA doktora. A Memphisi Egyetem (University of Memphis) Orvosbiológiai Mérnök Karán egyetemi tanár. Szűkebb szakterülete az elektrokémiai szenzorok és alkalmazásuk az orvosbiológiai technikákban.